Hasselt: stad van de smaak

De hoofdstad van de Belgische provincie Limburg timmert hard aan de weg om favoriet te worden en te blijven als citytrip. De Bourgondische invloeden die je er veelvuldig kunt ervaren helpen hier uitstekend aan mee. Hasselt heeft namelijk in verhouding best veel goede restaurants, maar ook gezellige bars en een lekker compact centrum waar je leuke winkels treft. Hierom wordt het ook wel de “Stad van de Smaak” genoemd. Daarnaast worden er regelmatig leuke evenementen georganiseerd waarvan Pukkelpop inmiddels de meeste bekendheid geniet. Dit festival staat bol van internationale  en regionale acts die de vele duizenden bezoekers laten genieten.

De oorsprong van de stad Hasselt ligt ergens in de zevende eeuw en verwijst naar de ‘Hazelaren’. Als onderdeel van het graafschap Loon werd de stad al snel een plek waar veel handel werd gedreven. De uitstekende ligging aan de handelsroute tussen Luik en en hoge noorden zorgen namelijk voor vele passanten met uiteenlopende handelswaar.

De verandering van de naam Loon in Limburg werd omstreeks de negentiende eeuw een feit. Niet veel later werd Hasselt gekozen tot de hoofdstad van het Belgische Limburg en al snel groeide het uit zijn voegen. Verspreid over de stad zijn nog een aantal details of verwijzingen naar het verleden te vinden. Een mooi voorbeeld hiervan zijn het Hasselts begijnhof, het Provincieraadsgebouw en de net buiten Hasselt gelegen Abdij van Herkenrode. Door de enorme groei van de stad is men er niet onderuit gekomen om enkele nieuwe functionele gebouwen te vervaardigen. Het stadhuis werd bijvoorbeeld al snel te klein en ook het gerechtsgebouw heeft inmiddels een nieuwe plek veroverd. Maar gelukkig zijn er nog genoeg details te bespeuren die het verhaal van de stad vertellen.



Japanse Tuin

Aan de buitenste rand van het centrum aan de Singel is het Kapermolenpark gelegen. Een onderdeel van dit park is de Japanse Tuin die in 1992 werd aangelegd. De tuin symboliseert de vriendschappelijke band tussen Hasselt en de vlakbij Osaka gelegen stad Itami. Wanneer voor de toegang is betaald wandel je een gebied binnen die je vrijwel direct overspoeld met rust en schoonheid. Met name de drakenpoortwaterval, de shinotempel en vele koi karpers die er rondzwemmen trekken direct je aandacht. Het ruim 25.000 vierkante meter tellende park is met de grootst mogelijke zorg aangelegd, dat is duidelijk. Als je iets meer wilt weten over de Japanse cultuur, dan raden wij je zeker aan om eens een theeceremonie bij te wonen.



Themawandelingen

Het compacte centrum van Hasselt leent zich uitstekend voor leuke en boeiende themawandelingen. Bij Toerisme Hasselt aan de Maastrichterstraat zijn verschillende folders en stadskaarten te vinden met uiteenlopende bestemmingen. De meeste hiervan zijn geheel gratis. Voor de historische stadswandeling vraagt men echter een kleine bijdrage. Dan ontvang je de uitleg en een boekje met daarin veel historische informatie over de stad. De lekkerbekken onder ons kunnen zich tegoed doen aan verschillende Bourgondische routes. Hierbij wordt je geleid langs verschillende goede restaurants, hippe terrassen en gezellige cafés. En zo is er voor ieder wat wils. Je kunt de Smaakroute bewandelen, maar ook de route Bohemien Hasselt, Trendy Hasselt, Exclusief Hasselt en Creatief Hasselt. De kaart toont verschillende leuke adressen die worden beschreven. Ook liefhebbers van bijzondere architectuur en/of kunst komen in Hasselt aan hun trekken. Want ook voor hen zijn uitgestippelde routes te bewandelen. De Stad van de Smaak weet zijn bezoekers behoorlijk op waarde te schatten, want ook de moderoute is zeker een aanbeveling waard. Behalve de grote modeketens vind je in Hasselt ook nog veel kleine onafhankelijke boetiekjes met bijzondere en smaakvolle mode voor jong en oud.

Abdijsite Herkenrode

Even buiten de stad Hasselt is een prachtig natuurgebied te ontdekken waarin de Abdij Herkenrode zich bevindt. De abdij, die al enige tijd wordt gerestaureerd, heeft een prachtig bezoekerscentrum met daarachter enkele inspiratietuinen. In de tuinen werden en worden veel kruiden en kruidachtige planten gekweekt die de adellijke dames vaak gebruikten voor uiteenlopende producten. Het boeiende verleden van de dames die deze abdij runden wordt volledig uit de doeken gedaan in het museum. Hun invloed en de stempel die zij hiermee op de regio drukten, zijn nog altijd aanwezig. De abdij vond zijn oorsprong in 1179 toon het nog graafschap Loon heette. Langzaam aan heeft de abdij zoveel roem verworven dat het vrij snel uitgroeide tot een waardig bedevaartsoord. Berovingen, oorlogen en de Franse revolutie hebben uiteindelijk een einde gemaakt aan de bloeiende periode. Omstreeks eind achttiende eeuw werden de zusters verzocht de abdij te verlaten en zo eindigde een lange geschiedenis.

In de shop van het bezoekerscentrum zijn allerlei artikelen te koop die bestaan uit eigen producten. Je vindt er onder andere abdij bier Herkenrode, vlierbloesemlikeur, en Herkenrodekaas.

Sint-Quintinuskathedraal

Voor meer dan acht eeuwen is er met man en macht gebouwd aan de Sint-Quintinuskathedraal van Hasselt. Tot 1967 spraken we echter nog van een kerk. Kosten noch moeite zijn bespaard gebleven om dit prachtig stukje erfgoed te realiseren. Zowel binnen als buiten zijn bijzondere details te bespeuren. Aan de buitenzijde zijn er opvallende waterspuwers te bewonderen. De spuwers zijn afbeeldingen van monsterachtige wezen zoals je die wel vaker op oude en/of kerkelijke gebouwen ziet. De functie van deze waterspuwers zijn vooral om als afwatering te dienen. Later toen er regenpijpen werden gebruikt zag je nog wel eens van dit soort beeltenissen aan de gevel, maar die zijn dan alleen als verfraaiing aanwezig. Andere mooie details van de Sint -Quintinuskathedraal zijn de glas-in-lood ramen. Zij vertolken verschillende passages uit de bijbel. In de aangrenzende Beiaardtoren is een museum gevestigd die je meer kan vertellen of het bijzondere uurwerk, de toren op zich en de klok uit 1899.

Grote Markt

Omdat de het stadscentrum van Hasselt niet heel groot is, is dit vanzelfsprekend ook zo voor de Grote Markt. Het plein is deels omringt met gezellige horecagelegenheden, hotels, enkele winkels en een bushalte. Bij de bushalte wachten de mensen vaak op, rondom of naast het beeld van ‘Hendrik en Katrien’. Dit wachtende jonge koppel zit op een bankje en kijken over de Grote Markt. Hiermee heeft de kunstenaar, Marc Cox, willen uitspreken dat de jeugd naar de toekomst kijkt. Verschillende bekende winkelstraten zoals de Koning Albertstraat, de Hoogstraat, Kapelstraat en Maastrichterstraat komen uit op dit gezellige stadsplein. Wanneer het weer het toelaat stromen de terrassen snel vol met voornamelijk winkelend publiek die er even pauzeren.

Winkelen in Hasselt

In de stad Hasselt kun je je prima vermaken met een dagje winkelen. In de grote winkelstraten Koning Albertstraat en Demerstraat zijn vooral de grote winkelketens te vinden. Ook aan de Sint-Josefsstraat zijn bekende winkels zoals ICI Paris en de Mediamarkt te vinden waaronder tevens een grote parkeergarage gelegen is. Voor wat meer sfeer en kleine boetiekjes moet je zeker eens een bezoek brengen aan het Kadettesteegje, Hemelrijk en de Kapelstraat. Voor de echte Hasseltse speculaas kun je terecht bij de Demerstraat nummer 57 bij bakkerij dePaifve. En wanneer je even bij wilt komen kun je terecht op één van de vele al dan niet overdekte terrassen van Hasselt. Rondom het stadhuis zijn leuke plekjes te vinden aan het Groenplein, de Lombaardstraat en het Walputsteegje. Maar er zijn nog zo veel meer leuke plekjes te ontdekken. De Grote Markt en de zuivelmarkt mogen beslist niet vergeten worden.

Toerisme Hasselt

Het bureau voor toerisme in Hasselt is gelegen aan de Maastrichterstraat. Het modern vormgegeven gebouw heeft zeer veel informatie voorhanden over deze gezellige stad. De hoeveelheid folders, stadsplannen en wandelroutes laat al snel blijken dat er meer dan voldoende te zien en te beleven is. Tevens is er een vitrinekast aanwezig met daarin allerlei handelswaar afkomstig uit Hasselt, zoals de Hasseltse Jenever. Wanneer je afhankelijk bent van het openbaar vervoer, dan kun je ook hierover gepaste informatie vinden. Er zijn verschillende gratis boekjes beschikbaar met de lijndiensten en tijden.

Z33

Het voormalig Begijnhof van Hasselt is tegenwoordig in gebruik als museum voor actuele kunst. Het poortgebouw wat de toegang verschaft tot dit hof is gelegen aan de Bonnefantenstraat. Aan de gevel hangt de informatie over de huidige tentoonstelling. In het begijnhof zijn nog een aantal details te vinden uit het verleden. De laatste bewoners van dit hof waren de verbannen cisterciënzerinnen uit abdij van Herkenrode. In 1881 ging de boel definitief op slot en trad het verval in. Bombardementen uit de Tweede Wereldoorlog hebben veel verwoest. In het midden van het hof is nog een kleine ruïne te bespeuren. Het groen eromheen is regelmatig het decor voor groepjes jongeren die er een lunch nuttigen of er gewoon een beetje relaxen. Halverwege de twintigste eeuw zijn er deels ruimtes opgeknapt en toegevoegd om vervolgens tentoonstellingsruimtes van te maken. Hierin zijn tegenwoordig wisselende tentoonstellingen te zien van het centrum voor actuele kunst Z33.

Het Jenevermuseum

Het jenevermuseum van Hasselt is zoals de naam al doet vermoeden in zijn geheel gewijd aan jenever. En dan met name gericht op de jenever die vroeger in Hasselt gestookt werd. Hasselt stond vroeger bekend als de jeneverhoofdstad van België. Op het hoogtepunt van de jenever waren er in de stad en in de directe regio 26 stokerijen te vinden. Het museum is gevestigd in een voormalige stokerij wat van oorsprong een kloosterhoeve was. In het museum is nog steeds een antieke stookinstallatie te vinden. Deze stokerij wordt nog steeds gebruikt voor het maken van de huisjenever van het museum. Tijdens je rondleiding door het museum kom je alle facetten van het produceren van jenever, de geschiedenis van het drankje en de reclamemachine achter het product. Er hangen enkele bijzondere reclamestukken in het museum van onder andere de Belgische kunstenaar Magritte en Maarten Toonder. Je sluit het bezoek aan het museum af in de proeverij waar je heerlijk jenevertje kunt proeven. Weet je niet welke jenever je het lekkerste vind? Dan kun je in het museum een simpele tets doen om erachter te komen welke jenever het beste bij je past.

Winterland

Winterland is de kerstmarkt van Hasselt. Deze grote kerstmarkt is ieder jaar van half november tot begin januari op het Dusartplein. De opzet van de kerstmarkt in Hasselt verschilt wel iets van een traditionele kerstmarkt. Ten eerste bevinden de meeste kramen zich in grote tenten waardoor je er ook als het regent je kerstinkopen kunt doen. Een ander groot verschil is dat er op de kerstmarkt van Hasselt een aantal kermisattracties te vinden zijn. Je komt er bijvoorbeeld een spookhuis, een achtbaan en een lunapark tegen. Dit zorgt ervoor dat ‘Winterland’ geliefd is bij jong en oud. Op de kerstmarkt is de grootste mobiele schaatsbaan van Vlaanderen te vinden. Als je in het bezit bent van eigen schaatsen mag je zo op de baan. Heb je deze niet dan kan je er schaatsen huren. Een van de hoogtepunten van ‘Winterland’, is het huis van de Kerstman. Drie weken per jaar verruild de Kerstman zijn huis in Finland voor een replica van zijn huis in Hasselt. Samen met een paar kerstelfen ontvangt de Kerstman gasten in zijn huis.

Hasseltse Jenever

Jenever is onlosmakelijk verbonden met de Belgische stad Hasselt. In de stad zie je dan ook regelmatig verwijzingen naar dit kruidige goedje. In het Nationaal Jenevermuseum kun je er alles over te weten komen. Hier wordt het gehele proces van stoken uit de doeken gedaan. Hasseltse jenever is bijzonder, omdat het een speciale formule heeft van moutwijn waaraan een aantal andere ingrediënten aan toegevoegd worden. Tijdens de hoogtijdagen waren er minstens vijfentwintig stokerijen in en rondom Hasselt te vinden. De bekendste waren Bamps, Smeets en Fryns. Op het grondgebied van het voormalige Franciscanessen klooster is tegenwoordig het JeneverMuseum gevestigd. Hier kom je alles te weten over dit eeuwenoude drankje wat ooit helende krachten kreeg toegeschreven. Natuurlijk is er ook een proeflokaal aanwezig waar je verschillend soorten jenever kunt proeven. Natuurlijk zijn er in de stad meerdere plekken waar je dit nationale drankje kunt nuttigen. Er is zelfs een jeneverroute te volgen die je langs gebouwen en locaties voert die van belang zijn geweest in de geschiedenis van jenever.

Hasseltse Speculaas

De vele jeneverstokerijen van Hasselt hadden allen een soort van restproduct. Dit goedje, wat vooral bestond uit verbrande suiker, werd het belangrijkste ingrediënt voor wat later speculaas zou gaan heten. Een bakker voegde aan dit restproduct namelijk wat bloem en vet toe en dat was het begin van een heerlijk koekje.

In de loop van de jaren zijn er steeds meer andere producten toegevoegd aan de speculaas en zo ontstonden er verschillende varianten. Tegenwoordig is de authentieke Hasseltse speculaas een zeldzaamheid. Je kunt het echter nog vinden in de stad zelf bij ‘dePaifve’ bakkerij aan de Demerstraat nummer 57.

In de straat van het Jenevermuseum (de Witte Nonnenstraat) is het standbeeld van het Speculaasmannetje te vinden. Dit monument is ontworpen door Kristien Praet en werd in 1986 voor en door de Hasseltse Vereniging Brood- en Banketbakkers geschonken aan de stad voor hun honderd jarig bestaan. De locatie van het beeld is gekozen voor het Hasseltse Jenevermuseum, omdat de relatie tot de jenever een feit is.

Plopsa Indoor Hasselt

Aan de buitenste rand van het centrum van Hasselt is het kinderparadijs van Studio 100 gelegen. Het themapark Plopsa Indoor Hasselt is al jaren immens populair voor kinderen in de leeftijd van nul tot ongeveer een jaar of acht. Allerlei creaties uit de studio 100 organisatie staan er garant voor veel kinderplezier. Met grote verbazing kijken de allerkleinsten naar de levensgrote idolen als Bumba, kabouter Plop, Mega Mindy en Piet Piraat tijdens de ‘meet & greet’. Het maakt in dit park niet uit als de regen met bakken uit de lucht komt vallen. Het park en zijn attracties zijn namelijk geheel overdekt. Wanneer het weer het toelaat kun je de buitenspeeltuin natuurlijk ook bezoeken. Plopsa Indoor Hasselt is onderdeel van Studio 100. Andere vestigingen zijn Plopsaland de Panne België, Plopsa en Coo België, Plopsa Indoor Coevorden Nederland en Holiday Park Plopsa in Duitsland.

Het Stadsmus

In dit boeiende museum kom je alles te weten over de stad Hasselt, de geschiedenis en zijn inwoners. Middels foto’s, maquettes, beelden en andere voorwerpen worden allerlei details belicht en verwoord. Hierbij komen natuurlijk ook de episodes voorbij van het graafschap Loon, het prinsbisdom Luik en de provincie Limburg. Kinderen kunnen op geheel eigen wijze het museum en de stad ontdekken. Bij de ingang hangen een aantal goed gevulde rugzakken met daarin allerlei attributen voor het volgen van een speurroute door de stad. Dit zogenoemde ‘mussenkussen’ is behalve leuk ook nog eens heel leerzaam. Het Stadmus is gratis te bezoeken, voor het ‘mussenkussen’ vraagt men een zeer bescheiden bedrag.

Beiaardtoren

Midden in het hart van de stad is de 168 trappen tellende Beiaardtoren van de Sint-Quininuskathedraal gelegen. Helaas is de aan de Fruitmarkt gelegen toren nog maar enkele dagen geopend voor publiek en wel op de eerste zaterdag van de maand en tijdens de Open Monumentendagen. Tijdens de klim naar boven kom je alles te weten over het uurwerk, de klokken en natuurlijk de beiaarden. Eenmaal op de top bij de klokkengalerij word je getrakteerd op het mooiste uitzicht over de stad Hasselt. Het verhaal van de toren zelf is te vinden in het bijbehorende Beiaardmuseum.

Parkeren

Het compacte centrum van Hasselt leent zich niet heel erg goed om vanuit de auto te verkennen. Het is dan ook aan te bevelen om de auto zo snel mogelijk te parkeren en te voet verder te gaan. Wanneer je de kaart van Hasselt ziet vallen de twee cirkels van de stad je vrijwel direct op. De afstanden zijn heel goed te doen, zeker als je weet dat de binnenste stadscirkel niet meer dan negenhonderdmeter doorsnede betreft. De binnenste stadscirkel wordt de Singel genoemd en de buitenste ring de Groene Boulevard. Binnen de Singel geldt als betaald parkeren en buiten de Singel en binnen de Groene Boulevard is men verplicht om een parkeerschijf te gebruiken of betaald te parkeren. Er zijn gelukkig ook plekken waar je geheel gratis kunt parkeren. Dit is aan de Alverberg, Slachthuiskanaal, Vilderstraat, Kolonel Dusartplein, Hawai, Truierbrug Noord, Truierbrug Zuid, Kolenkaai, Spoorviaduct en bij afrit 28 Hasselt Zuid.

Wanneer je liever in een parkeergarage staat in het centrum van de stad, dan kun je terecht aan de Capucienenstraat (onder Mediamarkt) of aan de Molenpoort.

Overnachten in Hasselt

Er zijn in Hasselt verschillende mogelijkheden om te overnachten. Grote hotelketens als Radisson, Ibis Hotel en Holiday Inn hebben er een vestiging. Maar ook de kleine charme hotels en B&B’s zijn een aanbeveling waard. Kijk hierbij vooral naar de ligging en de bijkomende kosten. Dit kan nogal eens een groot verschil maken. Ook is het handig als er een parkeerplaats bij de kamer is inbegrepen.

Modemuseum Hasselt

Een modestad als Hasselt kan natuurlijk niet zonder zijn eigen modemuseum. Aan de Gasthuisstraat nummer 11 kun je volop geïnspireerd raken van alles wat met mode te maken heeft. Oude technieken, verfrissende invalshoeken en mooie prenten zorgen dat alle zintuigen weer op scherp gezet worden. Met de wisselende tentoonstellingen zorgt het museum dat er altijd weer wat nieuws te ontdekken valt.

Fietsen in Hasselt

Het gebied rondom de stad Hasselt mag zich met recht een fietsparadijs noemen. Het groene karakter en vele vijvers en andere waterstromen zorgen voor een afwisselend beeld en een levendige flora en fauna. Het natuurreservaat De Teut, De Wijers en het gebied rondom de Abdijsite Herkenrode zijn ideaal voor dagje weg. Er zijn verschillende fietsroutes te volgen, zoals Fiets- en wandelroute Herkenrode, Fietsroutes Vijvergebied De Wijers en Mountainbikeroute Midden-Limburg. Natuurlijk zijn er onderweg genoeg plekjes waar je kunt genieten van een hapje en een drankje. Voor de liefhebbers is er zelfs een Smaakfietsroute te volgen.

Een fiets huren is heel gemakkelijk en uiterst betaalbaar. Zelfs elektrische fietsen behoren hierbij tot de mogelijkheden.

Chocolaterie Boon

Boven de toonbank van Chocolaterie Boon hangt de tekst ‘So much chocolate, so Little time’. Dit is precies het gevoel wat je krijgt als je deze bijzondere chocolatier binnenstapt. Voordat je binnenstapt kun je beter eerst even rechtdoor lopen om een kijkje te nemen in de keuken van de chocolatier. Hier zie je dat het overgrote werk nog allemaal met de hand gedaan wordt. Leuk is dat er bij chocolatier boon ook een coffee lounge is waar je in alle rust kunt genieten van de heerlijke chocolade onder het genot van een kopje koffie of een warme chocomelk. Verwacht bij chocolatier Boon geen bonbons gevuld met praline crème of andere standaard smaakjes. Een van de bekendste en populairste chocolaatjes is gevuld met hazelnootpraliné, jeneverbes en speculaas. De smaken van de stad Hasselt.

Boekenruilkastje

In Hasselt hangt tegen een muur in het Kadettesteegje een knalrood mini bibliotheekje. Het boekenruilkastje is een Amerikaans idee dat naar Europa is komen overwaaien. Het concept van het kastje is simpel je opent het kastje om vervolgens een boek uit te kiezen. Het enige wat je ervoor moet doen is een boek terugzetten. Het maakt niet uit wat voor genre of type boek het is, alles is welkom. Het boekenruilkasje in de Kadettesteeg is met name gericht op kinderen. Vandaar dat het kastje op kinderhoogte hangt.