Leuven: bierhoofdstad van België

De stad Leuven ligt centraal in België, in de provincie Vlaams-Brabant. Leuven is met ongeveer honderdduizend inwoners een middelgrote stad in België. Het ligt op ruim dertig kilometer van de Belgische hoofdstad Brussel. Leuven heeft de bijnaam ‘Bierhoofdstad van België”. Deze naam is gebaseerd op een tweetal elementen: de aanwezigheid van de Artois-brouwerij (tegenwoordig Anheuser-Busch InBev) en de vele studenten die in Leuven studeren aan de KU Leuven of andere scholen. Het bier vloeit rijkelijk binnen het studentenleven. Vooral op de Oude Markt worden er wekelijks heel wat glaasjes Stella Artois en andere bieren weggetapt. Als bezoeker kom je terecht in een dynamische, jonge stad waar altijd wel iets te beleven valt. Diverse festivals, feesten en andere evenementen staan op de jaarlijkse kalender. In de zomermaanden vallen deze samen onder Het Groot Verlof. Als er niets georganiseerd wordt kun je in Leuven heerlijk winkelen, genieten van heerlijke spijzen en dranken, fietstochten maken of de bezienswaardigheden van de stad ontdekken. Niet voor niets dat Leuven steevast een hoge positie heeft in de top 10 van best bezochte Belgische steden.



Grote Markt

In het historische centrum van Leuven liggen meerdere pleinen. Het drukstbezochte plein is de Grote Markt. Het plein stamt uit de veertiende eeuw en is in de loop der jaren niet van vorm veranderd. Wel is het uiterlijk niet meer zoals het oorspronkelijk was. Met name de twee wereldoorlogen hebben ervoor gezorgd dat er een aantal uiterlijke aanpassingen plaats hebben gevonden. Het stadhuis is pas in de achttiende en negentiende eeuw voorzien van de vele beelden die nu het exterieur sieren, de collegiale Sint-Pieterskerk heeft een brand en een bombardement meegemaakt en de gildenhuizen aan de Grote Markt zijn in de loop der jaren van uiterlijk veranderd. De Grote Markt is grotendeels verkeersvrij gemaakt. Behalve voetgangers hebben alleen fietsers en een aantal bussen van De Lijn toegang tot de Grote Markt. Dit brengt rust op het plein, waardoor het op de terrassen van de aanwezige horeca prima vertoeven is.



Groot Begijnhof

Een dorp binnen een stad, dat is het Groot Begijnhof van Leuven. Zodra je het begijnhof binnenstapt vergeet je de drukte van de stad. Het ongeveer drie hectare tellende begijnhof is heerlijk rustig, waardoor je het hectische stadsleven eventjes achter je laat. Begijnhof Ten Hove, zoals het begijnhof ook wel genoemd wordt, is een complete wijk die ergens aan het begin van de dertiende eeuw ontstond. Vermoedelijk is dit in 1205 geweest, maar dit jaartal is nooit bewezen. Het Groot Begijnhof bestaat uit meerdere straatjes. Door het begijnhof stroomt de Dijle. In het begijnhof wonen geen begijnen meer. Nadat het hof zwaar in verval terecht gekomen was, kocht de Leuvense universiteit het Groot Begijnhof op. Na een grondige restauratie biedt het Groot Begijnhof nu huisvesting aan studenten en gastdocenten. Sinds 1998 staat het Groot Begijnhof samen met de andere Vlaamse begijnhoven op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Vier wandelingen

Het kantoor van Toerisme Leuven is zeven dagen per week geopend, met uitzondering van feestdagen en brugdagen. Op het kantoor, dat gevestigd is aan de zijkant van het stadhuis, kun je terecht voor informatie over Leuven en over de activiteiten en evenementen van Leuven. Hier kun je als toerist naartoe met je vragen over bezienswaardigheden. Ook kun je er diverse tickets kopen voor rondleidingen en meer. Voor wie zelf op pad wil gaan in de stad Leuven is er een gratis stadsplan af te halen. Handiger is het om de vier stadswandelingen te kopen. Dit zijn vier kaarten met wandelroutes door Leuven, ieder met een eigen thema. Per route staat aangegeven hoeveel kilometer de wandeling is en hoe lang deze ongeveer duurt. Zo is er een speciale wandelroute voor kerken en aanverwante bezienswaardigheden, maar ook een wandeling langs bierbrouwerijen en horeca.

Oude Markt

De Oude Markt is het beroemdste plein van Leuven. Misschien wel van heel België. De Oude Markt is bekend vanwege de vele terrassen die hier staan. De aaneenschakeling van kroegen, restaurants en terrassen hebben de bijnaam ‘de langste toog ter wereld’. Behalve de vele horeca staat er één gebouw dat vrij prominent aanwezig is: het Heilige-Drievuldigheidscollege. Deze staat aan het uiteinde van de Oude Markt.

De Oude Markt is het meest levendig op het moment dat de studenten de stad bevolken. Wie tijdens een zomerse dag in de vakantie op de Oude Markt komt die zal zich weleens afvragen hoe de kroegbazen in hemelsnaam rond moeten komen. De serieuze omzetten worden hier echter gehaald tijdens de weken dat er college gevolgd wordt in Leuven.

Universiteitsbibliotheek

De opeenvolgende universiteiten van Leuven zorgden ervoor dat er in Leuven altijd een universiteitsbibliotheek aanwezig was met een manuscripten- en boekencollectie waar je ‘U’ tegen zegt. In de Eerste Wereldoorlog is de oorspronkelijk collectie vrijwel geheel verkoren gegaan, toen de Duitsers het toenmalige bibliotheekgebouw in brand staken. Met hulp van de Amerikanen is er tussen 1921 en 1928 een nieuwe universiteitsbibliotheek gebouwd. Deze kwam aan het Ladeuzeplein te staan. Het nieuwe gebouw werd in Vlaamse renaissancestijl gebouwd. In de Tweede Wereldoorlog ging wederom een groot deel van de nieuwe boekencollectie verloren. Dit keer was een brand tijdens een artilleriegevecht de oorzaak.

Het gebouw heeft een 87 meter hoge toren die is voorzien van een 63 klokken tellende beiaard. Deze grootste beiaard van België is geschonken door een zestiental Amerikaanse ingenieursverenigingen.

Winkelen in Leuven

Leuven is een leuke stad om te winkelen. De stad kent een aantal aantrekkelijke winkelstraten die gelegen zijn in het historische hart van Leuven. De meeste winkelstraten zijn (deels) autovrij, waardoor het winkelend publiek volop de ruimte krijgt. Populaire winkelstraten in Leuven zijn de Bondgenotenstraat en de Diestsestraat. Hier tref je veel grotere ketens aan, echter zitten er tussen de vele bekende merken ook nog een aantal leuke lokale winkels en boetieks. Een van onze favoriete straten is de Mechelse straat, waar een aantal leuke winkels en goede horecagelegenheden bij elkaar te vinden zijn. Houd er rekening mee dat de winkels in Leuven de meeste zondagen gesloten zijn. Er zijn ieder jaar een paar koopzondagen, waarvan een paar in december vallen vanwege het kerstfeest. Twee keer per jaar is het koopjesperiode in Leuven (en de rest van België). Deze koopjesperiode heet ‘solden’ en wordt gehouden van 3 tot en met 31 januari (wintersolden) en van 1 tot en met 31 juli (zomersolden). Als 3 januari op een zondag valt dan start de wintersolden een dag eerder, op zaterdag 2 januari.

Pauscollege

Het Pauscollege is een aan de KU Leuven verbonden studentenresidentie. Het bouwwerk is de voormalige woning van paus Adrianus VI die zijn woning naliet aan theologiestudenten die huisvesting nodig hadden. Binnen het complex zijn bijna tweehonderd studentenkamers en tien studio’s gevestigd. Hierin zijn vooralsnog alleen maar mannelijke studenten gehuisvest. Als bezoeker aan Leuven is het Pauscollege de moeite waard vanwege de schoonheid van het gebouw en dan eigenlijk met name het binnenhof. Wie het binnenhof opwandelt die zal begrijpen wat we bedoelen.

Fietsstad Leuven

De fiets is een populair vervoersmiddel in Leuven. De vele studenten gebruiken de tweewieler om college te gaan volgen en zich in de stad te verplaatsen. Je ziet dan ook redelijk veel fietsen op straat. Omdat de fiets zo’n belangrijk transportmiddel is, is er in het hart van Leuven een gratis bewaakte fietsenstalling te vinden. Deze ondergrondse fiestenstalling zit aan het Rector De Somerplein. Dit is op enkele minuten lopen van de horeca, winkels en bezienswaardigheden. Een tweede grote stalling vind je bij het treinstation van Leuven. Hier kun je bij Fietspunt Leuven een fiets huren.

KU Leuven

De Katholieke Universiteit Leuven (vaak aangeduid als KU Leuven) is de hedendaagse versie van de oudste universiteit van de lage landen. De universiteit is een voortzetting van het studium generale dat in het jaar 1425 opgericht werd. In Leuven vind je nog steeds de hoofdcampus. Inmiddels worden er ook opleidingen in andere Belgische steden gegeven die onder de paraplu van KU Leuven vallen. De huidige universiteit stamt uit 1834 en telt om en nabij de 50.000 leerlingen. Onder de studenten zitten ruim duizend Nederlandse studenten. Een deel daarvan is lid van de Katholieke Studenten Vereniging Hollandia Lovaniensis. De Nederlandse nationaliteit is een vereiste om van deze studentenvereniging lid te mogen worden.

Stadhuis Leuven

Zonder enige twijfel is het stadhuis van Leuven één van de meest opvallende gebouwen van de stad. De met 236 beelden voorziene gotische gevel trekt direct alle aandacht naar zich toe op het moment dat je de Grote Markt betreedt. Wie overigens weleens in Brugge geweest is die zal misschien opvallen dat er verwantschappen zijn tussen het stadhuis van Brugge en het stadhuis van Leuven. Dat komt omdat het Leuvense stadhuis geïnspireerd is op het oudere stadhuis van Brugge. De basis van het huidige stadhuis stamt uit de vijftiende eeuw. Het Voirste huys, het deel dat aan de Grote Markt ligt, werd samen met de Conserverije als eerste gebouwd. Op dat moment leek het stadhuis nog helemaal niet op het gebouw dat er nu staat. Diverse aanpassingen, zoals het vervallen van het belfort in de 15e eeuw en het toevoegen van sculpturen in de 19e eeuw hebben het stadhuis grotendeels het uiterlijk gegeven dat het nu heeft. Dagelijks wordt er een rondleiding door het stadhuis gegeven (tegen betaling). Deze rondleiding start om 15:00 uur ‘s middags en duurt een uur.

Sint-Pieterskerk

De collegiale Sint-Pieterskerk is een laatgotische kerk gelegen in het hart van het historisch centrum van Leuven. De Sint-Pieterskerk staat aan de Grote Markt. Opvallend detail aan de Sint-Pieterskerk is dat de torens niet ‘af’ zijn. Oorspronkelijk was de planning dat de torens tot een hoogte van maar liefst 170 meter zouden komen. De constructie en de ondergrond lieten dergelijke hoogtes echter niet toe. In het begin van de zeventiende eeuw heeft een gedeeltelijke instorting van de hoogste toren er zelfs voor gezorgd dat de torens tegenwoordig minder hoog zijn dan ze oorspronkelijk waren.

De rooms-katholieke Sint-Pieterskerk is grotendeels vrij te bezoeken. Voor de schatkamer dient er wel entree betaald te worden. Let op: binnen de schatkamer mag niet gefotografeerd worden. In het vrij te bezoeken deel springt onder andere de achttiende-eeuwse houten barokke kansel in het oog.

sintpieterskerk2

Stella Artois

Het bier Stella Artois is onlosmakelijk verbonden met de stad Leuven. Al in 1366 werd er in Leuven bier gebrouwen door de toenmalige herberg-brouwerij Den Hoorn. De naam Artois verschijnt pas in het jaar 1717. Sébastien Artois, die negen jaar daarvoor Meester-Brouwer werd, kocht toen de brouwerij op en gaf het zijn naam. Het pils Stella Artois werd pas in 1926 geïntroduceerd. Het was oorspronkelijk een seizoensbier dat bedoeld was voor de kerstperiode. De naam Stella verwijst naar de kerstster. Pas jaren later werd Stella Artois een bier dat permanent gebrouwen werd. Het merk is nu goed voor meer dan een miljard liter bier per jaar. Een redelijk deel daarvan wordt op buitenlandse markten afgezet, zoals het Verenigd Koninkrijk, Ierland en de Verenigde Staten. Ook in België kom je het merk redelijk veel tegen en als vanzelfsprekend natuurlijk ook in Leuven. Brouwerij Artois is na een fusie en een overname inmiddels onderdeel van Anheuser-Bush InBev, de grootste brouwerijketen ter wereld.

Muntstraat

Brussel heeft de Beenhouwersstraat (Rue de Bouchers), Leuven heeft de Muntstraat als autovrije restaurantstraat. De Muntstraat is een aaneenschakeling van restaurants en terrasjes. De Muntstraat biedt voor elk wat wils. Er is een gevarieerd aanbod van keukens. Zo kun je hier genieten van een Italiaanse pasta, enkele meters verderop de eetstokjes gebruiken om sushi naar binnen te happen of verderop een heerlijke couscousschotel te verorberen. Omdat het een vrij smalle straat is krijg je hier al snel een intieme gezellige sfeer. Dit geldt vooral in de avonduurtjes. Op de eerste zondag van augustus is het erg druk in de Muntstraat. Dan vind de culinaire markt Hapje Tapje plaats, waarbij je voor een klein bedrag kennis kunt maken met diverse lekkernijen van de restaurants. Tijdens de drukke uren geldt er in de Muntstraat zelfs een kinderwagenverbod, omdat het dan te druk is in de smalle straat.

M Museum Leuven

Het belangrijkste museum van de stad is M Museum Leuven. Dit in 2009 geopende museum heeft een collectie van bijna vijftigduizend uiteenlopende werken. De vaste collectie bestaat vooral uit kunstwerken uit Leuven en Brabant uit de periode middeleeuwen tot en met de 19e eeuw. Deze collectie is vooral bedoelt om het verhaal van de stad Leuven door de eeuwen heen te vertellen. De tijdelijke tentoonstellingen kunnen zowel oudere objecten als jongere kunstwerken tonen. Het museum is op woensdag gesloten.

Huisbrouwerij Domus

Wie denkt dat in Leuven alleen maar grote merken zoals Stella Artois gebrouwen worden, die heeft het mis. In Leuven vind je ook kleinere brouwerijen. Een mooi voorbeeld hiervan is de Domus Huisbrouwerij. Hier wordt geen bier gebrouwen dat je in flessen koopt in een supermarkt, maar bier dat direct naar de tap in het café gaat. Domus brouwt drie soorten bier: Con Domus, Nostra Domus en een wisselend seizoensbier. Deze bieren kun je drinken in de bijbehorende herberg. In de herberg kun je uit een groot aantal gerechten kiezen, variërend van salades tot pasta en van dagschotels tot aan biefstuk. Aanrader is natuurlijk om een gerecht te nuttigen dat gemaakt is met Domus bier, zoals het stoofvlees dat gemaakt wordt met Nostra Domus. Op afspraak kan er een brouwerijbezoek plaatsvinden. Dit kan met groepen vanaf acht personen. De rondleiding die maximaal 45 minuten duurt kan door maximaal dertig personen tegelijkertijd bijgewoond worden.

Op maandag is Domus gesloten. Domus ligt aan de Tiensestraat 8 in het centrum van Leuven.

Klein Begijnhof

Leuven telt twee begijnhoven, het Groot Begijnhof en het Klein Begijnhof. Hoewel beide begijnhoven uit de dertiende eeuw stammen, zijn het twee op zichzelf staande begijnhoven. Het Klein Begijnhof ligt aan de noordkant van het historisch centrum. Het bestaat uit een straat met twee doodlopende steegjes. Begijnen wonen er al lang niet meer. Nadat de laatste begijnen vertrokken en overleden waren raakte het Klein Begijnhof zwaar in verval. Pas aan het eind van de vorige eeuw werd het Klein Begijnhof opgeknapt. De woningen kregen toen ook pas de witte kleur die ze nu hebben. Op deze manier werd er een duidelijk optisch onderscheid gemaakt met het Groot Begijnhof. Een deel van de voormalige begijnenwoningen is nu in particulier bezit. De rest wordt door het OCMW aan particulieren verhuurd.

Sint-Michielskerk

De barokke Sint-Michielskerk is één van de belangrijkste Jezuïetenkerken van België. De kerk is in de tweede helft van de zeventiende eeuw gebouwd en staat aan de Naamsestraat. De Sint-Michielskerk behoort tot de ‘zeven wonderen van Leuven’, waar er tegenwoordig nog maar 3 van intact zijn. Fraai element van de kerk is de voorgevel. Volgens een brochure van Toerisme Leuven doet de barokke gevel je denken aan een altaar. Als je goed kijkt hebben ze daar zeker een punt.

Kerstmarkt van Leuven

In de maand december veranderd Leuven in een kerstdorp. Door de hele stad zijn er versieringen aangebracht. De Mechelsestraat en andere winkelstraten worden prachtig uitgelicht en op de grote markt is er een heuse kerststal te vinden. De kerstmarkt is ieder jaar te vinden op het Hooverplein en op het Ladeuzeplein. Net als op veel kerstmarkten in België ligt de nadruk op de kerstmarkt in Leuven niet op verkopen van prullaria maar op lekker eten en drinken. Zo is er een kraampje te vinden waar je de beste hotdogs kunt kopen.
Natuurlijk zijn er genoeg kramen te vinden waar je kerstballen, kersttruien, kerststallen en andere kerst gerelateerde artikelen kunt vinden. De kerstmarkt van Leuven is verkozen tot de gezelligste kerstmarkt van Europa.