Namen: hoofdstad van Wallonië

Namen is een van de grootste steden in Wallonië en tevens ook de hoofdstad van dit deel van België. Strategisch gelegen op de plaats waar de Samber en Maas in elkaar vloeien is Namen als sinds de middeleeuwen een belangrijke stad in deze regio. Door zijn belangrijke strategische ligging werd Namen, of Namur zoals de Walen zelf zeggen, vaak het decor van verschillende strijdperken. Middeleeuwse verdedigingswerken, uitvalsbasis tegen de opstand in de Nederlanden, Napoleontische kazernes en monumenten uit zowel de Eerste als Tweede Wereldoorlog kom je tegen in de stad. Namen heeft een mooi oud centrum met gebouwen uit al de bovenstaande periodes. Door hevige bombardementen in zowel de Eerste als Tweede Wereldoorlog zijn wel veel huizen opnieuw opgebouwd en vermengd zeer oud zich in de stad met relatief nieuw. Doordat Namen een universiteit heeft is het ook een echte studentenstad. Je merkt dit vooral aan de relaxte sfeer die er hangt en de grote overvloed aan gezellige kroegen en goedkope restaurantjes. Namen is absoluut een aanrader voor wie in de buurt is. Het is een gezellige stad om in rond te dwalen en ook de citadel boven op de rotsen is zeer zeker een bezoek waard.



Citadelle van Namen

De citadel van Namen is een groot verdedigingswerk hoog boven de stad Namen. De citadel begon ooit als middeleeuwse vesting. De adellijke machthebbers uit de buurt hadden een goed zicht op de omgeving op deze samenvloeiing van de Maas en de Samber. Door de hoogte was de burcht makkelijk te verdedigen en kon zo de stad namen ook goed beschermen tegen indringers. In de loop der eeuwen werd de citadel steeds verder uitgebreid met extra muren die zich als kringen op het water rondom de citadel uitbreidde. Steeds kwam er weer een extra ring en poort bij. Van de middeleeuwse vesting zelf is weinig meer over, maar de muren zijn nog steeds in tact en bepalen de vorm van de citadel. Gedurende verschillende eeuwen werd de citadel gebruikt door de graven van Namen, als uitvalsbasis voor Napoleons troepen en uiteindelijk werd hij verbouwd door de Nederlanders. Doordat de citadel door de huidige oorlogsvoering zijn nut verloor werd hij opengesteld voor het publiek. Men kan hier tegenwoordig met een treintje rondrijden, de ondergrondse gangen bezoeken of gewoon ronddwalen over het mooie terrein. Doordat de citadel grotendeels is begroeid met bomen en planten maakt het dat het hier prettig rondwandelen is. Zorg wel voor stevig schoeisel. Doordat de stenen van de citadel allemaal erg oud zijn is het soms onhandig stappen. Het uitzicht wat je bijna contant hebt over de stad Namen en de omgeving is een bezoek aan de citadel in ieder geval waard.



Station van Namen

Het uit de 1864 stammende station van Namen is één van de drukste stations van Wallonië met ongeveer 18.000 passagiers per dag. Er zijn hier negen verschillende spoorlijnen die bedoelt zijn voor negen passagierslijnen en twee doorgaande goederenlijnen. Door de jaren heen is het gebouw meerdere malen gerenoveerd en uitgebreid. Zo werd er enkele jaren na de opening aan beide zijdes een vleugel aangebouwd. Aan het eind van de vorige eeuw werden de perrons geheel vernieuwd en aan de moderne tijd aangepast. In 2009 werd er gestart aan een grote verbouwing. Hierbij is de binnenzijde van het station geheel in futuristische stijl verbouwd. Hiervan is aan de buitenzijde van het gebouw echter niets te zien waardoor het zijn karakteristieke stijl heeft behouden. Tijdens deze verbouwing is ook het plein voor het station vernieuwd. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat hier ook een winkelcentrum, een bioscoop en het Waalse parlement zouden verrijzen maar dit zal door geldgebrek waarschijnlijk niet meer gebeuren.

Bourse de Commerce

Het uit de 20ste eeuw stammende Bourse de Commerce is gebouwd in de neo-renaissance stijl en heeft door de jaren heen meerdere functies gehad. Van 1979 tot 1995 heeft het Bourse de Commerce dienst gedaan als parlementsgebouw. Tegenwoordig zetelt de Waalse regering in de oude Hospice Saint-Gilles aan de voet van de Citadel. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is het gebouw net als veel andere gebouwen aan de place d’Armes tijdens een bombardement verwoest, het is in de jaren erna gerestaureerd. Tegenwoordig doet het gebouw diens als conferentiecentrum onder de naam Namur Palais des Congrès.

Bronzen Jakobsschelpen

Deze schelpen vindt u van de Pont des Ardennes tot aan de Grognon en ze wijzen u de weg door de stad naar Santiago de Compostella. De stad Namen heeft al lang banden met de heilige Sint-Jacob zo is er een Rue St-Jacques en zelfs het kerkje St-Jacques te vinden. Het is echter vanaf Namen nog wel 2600 kilometer lopen, hierover doet de gemiddelde wandelaar ongeveer drie maanden. Vanuit de stad brengt de route je eerst naar Dinant waarna je de Franse grens oversteekt om daarna je weg te vervolgen naar Santiago de Compostella.

Halle al’Chair of Vleeshal

Dit oude Gildehuis van de slagers uit Namen doet al sinds de 19de eeuw dienst als Musée Archéologique de Namur. Dit zal echter in de nabije toekomst veranderen omdat het gebouw te klein aan het worden is voor de huidige collectie. De collectie zal verhuizen naar het École des Bateliers en Halle al’Chair zal dienst gaan doen als toeristische-info. De Halle al’Chair stamt uit het einde van de 16de eeuw en is gebouwd in de typische Maaslandse renaissancestijl. De onderste verdieping van de hal heeft, totdat de slagers toestemming kregen om thuis te slachten, dienst gedaan als slachthuis. Hierna is het onder andere nog een gebedshuis, een school en een ziekenhuis geweest. Omstreeks 1850 kreeg het zijn huidige functie als museum. Tijdens het begin van de Tweede Wereldoorlog werd het museum zwaar beschadigd. Na enkele jaren van restauratie werd het Musée Archéologique de Namur hier opnieuw geopend in 1950.

Théâtre Royal de Namur

Dit prachtige theater in de Italiaanse stijl stamt uit de tweede helft van de 18de eeuw nadat het eerste theater door een grote brand werd verwoest. Sindsdien heeft het theater meerdere verbouwingen en renovaties gehad. Dit voornamelijk om steeds over de nieuwste technieken te kunnen beschikken die in een modern theater nodig zijn. De laatste grote verbouwing van het Théâtre Royal de Namur stamt uit 1998 waarbij de grote zaal compleet werd vernieuwd en een enorme fresco op het plafond werd geschilderd. Het theater ligt aan het Place du Theater dat op zonnige dagen dienst doet als verzamelplaats plaats voor studenten.

Sint-Aubankathedraal

De uit de 18de eeuw stammende Sint-Aubankathedraal is één van de gezichtsbepalende gebouwen in de stad Namen. Vanaf de citadel van Namen heb je een prachtig uitzicht op de kathedraal die een ratatouille vormt tussen de stijlen barok, rococo en het neoclassicisme. Aan de kathedraal staat een toren die uit de 13de eeuw stamt en dit het enige overblijfsel van de kathedraal die oorspronkelijk op deze plaats stond. Deze kathedraal werd tijdens een overstroming zo zwaar beschadigd dat hij op zijn toren na geheel vervangen werd door de huidige Sint-Aubankathedraal. De kathedraal is aan de binnenzijde misschien nog wel mooier dan aan de buitenzijde. Het is echter wel jammer dat hij niet altijd voor publiek geopend is. In de kerk bevindt zich een deel van de doornenkroon van Christus.

Feest van het Waalse gewest

Fête de Wallonie of feest van het Waalse gewest wordt ieder jaar gevierd op de derde zondag van september. Tijdens dit feest wordt de deelname van de Walen aan de Belgische revolutie in 1830 herdacht. Na deze revolutie verklaarde België zich onafhankelijk van de Nederlanden. Dit is een officiële feestdag in Wallonië. Deze feestdag wordt uitbundig gevierd in Namen, men doet er namelijk vijf dagen over. Van donderdag tot en met maandag worden hier tal van activiteiten georganiseerd. De bekendste hiervan zijn waarschijnlijk de steltlopers die op het Place Saint-Aubain uitvechten wie er met het goud vandoor gaat. Daarnaast worden er verschillende parades gehouden en staan er door de hele binnenstad verschillende standjes met eten en drinken en staan er enkele kermisattracties.

Maas en Samber

De stad Namen dankt zijn oorsprong aan zijn ligging aan de samenvloeiing van de Maas en de Samber. Al vanaf de steentijd werden de oevers van deze rivieren al bewoond, de eerste permanente nederzettingen stammen hier echter van het begin van onze jaartelling. Vanaf de tiende eeuw neemt de stad uiteindelijk zijn huidige vorm op alle oevers van de Maas en de Samber. De oudste wijk van de stad het Grognon ligt op plaats waar de twee rivieren samenvloeien. Hier moesten vroeger de schepen tol betalen om hun reis te mogen voortzetten. Tegenwoordig hebben de twee rivieren nog steeds een belangrijke economische functie voor de stad. Al is dit nu voornamelijk voor toeristische doeleinden . Zo kunnen er verschillende soorten rondvaarten gemaakt worden en is er de mogelijk om een klein motorbootje te huren.

Grognonpoort

Aan de Samber tussen de Rue de Pont en de Pont de France staat de Grognonpoort net achter de Halle al’Chair aan de Rue des Bouchers. De poort is gebouwd aan het begin van de 18de eeuw en is één van de weinige overblijfselen van de Grognonbuurt waarvan een groot deel gesloopt is in de jaren ’70 van de vorige eeuw. Over de originele functie van de poort is maar weinig terug te vinden. Tegenwoordig vormt de poort een mooi contrast met het moderne gebouw van Maison de la Culture wat er achter staat.

Parfumerie-atelier Guy Delforge

Midden in de Citadel van Namen bevindt zich de Parfumerie-atelier van Guy Delforge. De bezoekers van deze parfumerie worden in de oude officiersmess van de citadel en enkele ondergrondse gangen rondgeleid. Tijdens deze rondleiding wordt eerst wat over de geschiedenis van de citadel verteld en daarna wordt je ingewijd in de geheimen van de parfumerie. Er wordt tijdens de rondleiding ook een korte film vertoond en men wordt rondgeleid in het laboratorium van de parfumeur. In de kelders en rijpingsgangen van Guy Delforge staan in totaal meer dan 250 verschillende producten die nodig zijn om de verschillende parfums te mengen. De parfums van van Guy Delforge hebben meerdere prijzen gewonnen. Parfumerie-atelier van Guy Delforge is ieder dag geopend van 10:00 tot 17:30 en op zon- en feestdagen van 14:00 tot 18:00. Er worden hier rondleidingen gegeven met een gids of met een audiotour.

Bruggen

In een stad die doorkruist wordt door twee rivieren spelen de verschillende bruggen een belangrijke rol. De Rue de Pont bij de Halle al’Chair is één van de oudste nog bestaande bruggen in de stad. Over de Maas liggen er hier vier bruggen waarvan er één ook als spoorbrug in gebruik is. De Pont des Ardennes vormt de verbinding met het oude centrum en de wijk jambes en de Pont de Jambes vormt de verbinding met de wijk Jambes en de Citadelle. Over de Jambes liggen in totaal vijf kleiner bruggen waarvan er één alleen gebruikt wordt door voetgangers en fietsers. De de Rue de Pont en de Pont de France vormen de verbinding tussen het oude centrum van de stad en de Citadelle. De pont de l’Eveche ligt bij de universiteitsbuurt.

Belfort van Namen of Tour Saint-Jacques

Het Belfort van Namen beter bekend als Tour Saint-Jacques is één van de weinige nog bestaande onderdelen van de oude stadsmuur van Namen. Het enige andere overblijfsel hiervan is de Tour Marie-Spilar die hier op nog geen honderd meter vandaan ligt. Het Belfort van Namen staat samen met de ander Belforten in België en Frankrijk op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Ondanks deze inschrijving en de prominente rol die de toren in de stad speelt is hij echter niet te bezoeken. De Tour Saint-Jacques kreeg de rol als belfort nadat het oorspronkelijke belfort in de 18de eeuw afbrandde. De Bourse de Commerce is tegen het Belfort aangebouwd.

Saint-Loupkerk of Église Saint-Loup

Deze in de 17de eeuw gebouwde kerk werd oorspronkelijk door de Jezuïeten opgedragen aan Saint-Ignace. De architect Pierre Huyssens is verantwoordelijk voor deze barokke kerk. Over de schoonheid van de kerk zijn de meningen verdeeld. Zo spreekt de één over een galant wonder en de ander over een opgesierde doodskist. Persoonlijk vind ik de barokke binnenzijde van de kerk prachtig maar misschien een beetje over de top met zijn rood met zwarte marmeren zuilen. De Église Saint-Loup heeft tegenwoordig geen kerkelijke bestemming meer maar wordt voornamelijk gebruikt voor concerten en voorstellingen.

Het Arsenaal

Het Arsenaal staat op de Uitzonderlijk Erfgoedlijst van het Waalse Gewest. Het werd oorspronkelijk gebouwd in opdracht van Lodewijk de 14de die het gebruikte als wapen en proviand opslag. Tegenwoordig is hier onder ander de bibliotheek van de medische faculteit gevestigd en kunnen sommige delen afgehuurd worden. Volgens de toeristische gids van Namen behoord het tot de tien mooiste en of bijzonderste gebouwen van Namen. Dit is in onze ogen echter ten onrechte en kunt u tijdens uw wandeling door Namen het Arsenaal beter links laten liggen. Mocht u er toch langslopen werp er dan even een blik op maar blijf niet te lang hangen.

Info-tourisme

De plaatselijke VVV is nu nog te vinden op het Square Léopold net ver van het station van Namen. Dit zal echter in de nabije toekomst veranderen omdat er vergevorderde plannen zijn om de info-tourisme te verhuizen naar Halle al’Chair. Bij de VVV zijn verschillende stadswandelingen te verkrijgen net als diverse informatie over de verschillende musea en bezienswaardigheden. Op de website namurtourisme.be is er tevens een audiogids in mp3 formaat te downloaden. Op deze website is er tevens een uitgebreide agenda te vinden met alle activiteiten die er in de stad gehouden worden.

Oorlogsmonument

Aan de voet van de Citadelle aan de Aveneu Reine Astrid staat het oorlogsmonument van Namen. Hier worden zowel de slachtoffers uit de Eerste Wereld als uit de Tweede Wereldoorlog herdacht. In zowel de Eerste als de Tweede wereldoorlog heeft Namen het zwaar te verduren gehad. In beide oorlogen zijn grote delen van de stad verwoest. Tijdens een groot bombardement in 1944 vielen hier meer dan 300 doden en werden grote delen van het historische centrum verwoest.

Universiteit van Namen

Officieel heet hij de Facultés Universitaires Notre-Dame de la Paix maar wordt meestal afgekort als universiteit van Namen. De universiteit is in 1931 opgericht door het College van de Jezuïeten. Op de universiteit zijn er verschillende faculteiten, zo is er een Faculteit letteren, rechten, economische en sociale wetenschappen, informatica, wetenschappen en een medische faculteit. Al deze studenten zorgen ervoor dat het centrum van de stad erg levendig is. Op zonnige dagen kom je overal kleine groepjes studenten tegen die tegen één van de vele monumenten aangeleund van de zon aan het genieten zijn. Er zijn in Namen veel kleine hippe barretjes en restaurantjes te vinden, dit heeft natuurlijk alles te maken met zijn status als studentenstad.

Stadfietsen

In namen kun je net als in een aantal andere grote steden in België stadsfietsen huren. In Namen doe je dat bij Li bia velo, deze turquoise fietsen zijn op verschillende plaatsen in de stad te vinden. Om deze fietsen te kunnen huren moet men in het bezit zijn van een pas die je kunt kopen met je creditcard. Men kan er voor kiezen om een dag of een weekkaart te kopen. Men betaald een starttarief van 1 euro en dan is het eerste half uur van de fietshuur gratis daarna betaalt men 0,50 eurocent per half uur. Dit wordt dan automatisch van je creditcard afgeschreven. Het is een leuke snelle manier om snel de highlights van de stad te ontdekken en wie over sterke kuiten beschikt kan een poging doen om de weg naar de citadel te bedwingen.

L’Havana

Lounge en cocktail bar L’Havana bevindt zich op het Place Marché aux Légumes. Dit trendy café heeft een grote variëteit in verschillende soorten sterke drank en cocktails. Zo staan er hier 8 verschillende soorten rum op de kaart waarvan de meeste onbekend zijn bij het grote publiek. Met al deze verschillende soorten rum worden er hier allemaal verschillende soorten mojito’s gemaakt. Verder staan er diverse cocktails op de kaart waarvan enkele ook zonder alcohol. In de zomermaanden staat er op het Place Marché aux Légumes een groot terras opgesteld.

De kerk Saint-Jean-Baptiste

Église Saint-Jean-Baptiste of op zijn Nederlands de Kerk van St. Johannes de Doper is een van de oudste kerken in Namen en stamt uit de 13de eeuw. In de eeuwen daarna is de kerk meerdere malen gerenoveerd en gerestaureerd, voor het laatst aan het einde van de 19de eeuw. Tijdens het Feest van het Waalse gewest wordt hier op de maandagochtend de zogenaamde Waalse mis gehouden. De mis staat te boek als komisch en ludiek. Het is tevens één van de weinige momenten van het jaar dat de kerk afgeladen vol is. De rest van het jaar is het één van de weinige kerken in het oude centrum van Namen die zijn oude functie nog niet verloren heeft. Het doopfond in de Église Saint-Jean-Baptiste stamt nog uit de 13de eeuw.