Menenpoort

Als je vanuit oostelijke richting het centrum van Ieper binnenrijdt dan zul je waarschijnlijk door de Menenpoort rijden. De Menenpoort overspant de Menenstraat. De huidige poort stamt uit 1927 en is weggezet waar een totaal andere poort stond. De nieuwe Menenpoort is door de Britten gebouwd. Het is een groot herdenkingsmonument voor de ruim vijftigduizend Britse soldaten die tijdens de Eerste Wereldoorlog verdwenen zijn. Ze zijn zo goed als zeker omgekomen tijdens de oorlog, maar ze zijn niet meer teruggevonden of geïdentificeerd. De namen van deze soldaten zijn terug te vinden op de vele panelen die terug te vinden zijn in het monument. Nog steeds worden tijdens graafwerkzaamheden in de omgeving resten van soldaten gevonden. Zodra deze worden geïdentificeerd als die van een vermiste Brit, worden ze tijdens een officiële ceremonie herbegraven. Daarna wordt zijn naam verwijderd van de gedenktekens van de onbekenden.

Onder de Menenpoort wordt nog steeds iedere dag om 20 uur de Last Post gespeeld ter nagedachtenis aan de gesneuvelde soldaten. Als je een hele dag in en rondom Ieper doorgebracht hebt en je verdiept hebt in de geschiedenis, dan maakt dit ceremoniële trompetsignaal extra veel indruk.

Tags bij dit artikel: ,


Ieper

Dit artikel is onderdeel van een pagina over Ieper op steden.net, waar je veel informatie en tips kunt vinden over Ieper.
> Ieper tips en informatie


Alles over Ieper