Oranjemolen

De Oranjemolen van Vlissingen is een voormalige pelmolen die tegenwoordig als korenmolen in gebruik is. Hij staat op de Oranjedijk die ook wel bekend staat als de Groene boulevard. Het is de enige molen in Vlissingen van de oorspronkelijk drieëntwintig die nog in tact is. De Oranjemolen is een stellingmolen die aan het einde van de zeventiende eeuw voor het eerst genoemd wordt. De ligging van de molen is uniek, het is namelijk de enige molen in Nederland die zo dicht bij de zee staat. Dit gegeven heeft in her verleden er met regelmaat voor gezorgd dat de molen beschadigd raakte tijdens gevechten op zee. Niet ver van de Oranjemolen landden in 1944 de geallieerden in Vlissingen.
De molen is nog steeds in gebruik, er zijn meerdere  vrijwilligers actief die de molen draaiende houden. Vanuit het Zeeuws maritiem muZEEum worden er met regelmaat rondleidingen gegeven in de molen.

Tags bij dit artikel:


Vlissingen

Dit artikel is onderdeel van een pagina over Vlissingen op steden.net, waar je veel informatie en tips kunt vinden over Vlissingen.
> Vlissingen tips en informatie
Alles over Vlissingen