De Kolom van Constantijn

De Kolom van Constantijn is één van de weinige Romeinse overblijfselen in Istanbul. De kolom is gebouwd in de vierde eeuw na Christus ter ere van Constantijn de Grote. Deze Romeinse keizer maakte van het huidige Istanbul dat hij omdoopte tot Nova Roma het nieuwe middelpunt van het Romeinse Rijk. In de Hagia Sophia is een mozaïek van keizer Constantijn de grote te vinden waarop hij staat afgebeeld met een model van de stad.
De kolom van Constantijn was oorspronkelijk vijftig meter hoog. Op de kolom stond een standbeeld van Constantijn de Grote, afgebeeld als Apollo. Volgens sommige bronnen hield hij een relikwie van het heilig kruis vast.
In de twaalfde eeuw werd door een sterke wind het beeld en het bovenste deel van de pilaar omvergeblazen. Hierna werd een kruis op de rest van de kolom geplaatst. Sindsdien is de Kolom van Constantijn niet meer dan een zielloze pilaar. Al sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw wordt de kolom gerestaureerd maar hier is niet veel van te zien. Net als veel andere bezienswaardigheden in het historische centrum van Istanbul staat de Kolom van Constantijn op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Tags bij dit artikel: ,