Dolmaçhepaleis

Het Dolmaçhepaleis werd, toen het Topkapipaleis niet meer voldeed aan de eisen van die tijd gebouwd als nieuwe residentie van de Sultans. Het immense complex heeft meer dan tweehonderd kamers, bijna zeventig toiletten, bijna vijftig ontvangstzalen en maar zes badkamers. Dat zal waarschijnlijk iets zeggen over de persoonlijke hygiëne in die periode.Het paleis is gebouwd op een voormalige baai in de Bosporus die speciaal voor het paleis werd drooggelegd.
Met name in de kamers en ruimtes die bedoeld zijn voor het ontvangen van internationale gasten is goed de rijkdom van de toenmalige sultans terug te zien. In de harem de plaats waar de vrouwen, kinderen en het personeel verbleef zijn de decoraties een stuk soberder.
Het Dolmaçhepaleis is vandaag de dag opengesteld voor het publiek maar kan slechts onder begeleiding van een gids bezocht worden. Het maken van binnen foto’s is er streng verboden. Dit is jammer want de schitterende aangeklede stijlkamers met de vele prachtige kristallen ornamenten en kroonluchters lenen zich goed voor een foto.

Tags bij dit artikel: ,