Maagdentoren

In de Bosporus niet al te ver van de Aziatische zijde van Istanbul staat op een klein eilandje de Maagdentoren of Kiz Kulesi. Deze toren werd voor het eerst gebouwd in het begin van de vijfde eeuw. Dit gebeurde indertijd om het scheepsverkeer in de gaten te houden en de tol te heffen. Eeuwen later toen de toren ondertussen al vervallen was werd hij herbouwd door Byzantijnse koning Alexius Komnenos.
Er worden over de toren twee legendes verteld. De eerste gaat over de non Hero die verliefd werd op Leander. Deze liefde was zo sterk dat Leander iedere avond naar het eiland zwom om bij zijn geleide Hero te zijn. Aphrodite kreeg hier lucht van en doofde het vuur boven in de toren zodat Leander niet meer wist waar hij naartoe moest zwemmen. De volgende ochtend werd zijn levenloze lichaam gevonden door Hero waarna zij zichzelf van de toren in de zee stortte.
De andere legende gaat over gaat over de dochter van de sultan die door haar vader in de toren moest wonen. Dit omdat volgens een voorspelling de dochter tijdens haar achttiende levensjaar zou sterven. Om haar te beschermen liet hij haar in de toren wonen. Tragisch genoeg werd zij gebeten door een gifslang die tussen het fruit zat dat naar het eiland werd gebracht en overleed toen ze achttien was.
Tegenwoordig is er een restaurant gevestigd in de maagdentoren. De ideale plaats om van de zonsondergang in Istanbul te genieten.

Tags bij dit artikel: , ,