Hippodroom van Constantinopel

Het Hippodroom van Constantinopel was een stadion dat door de Romeinen in de derde eeuw na Christus werd gebouwd. Van dit voormalige stadion is vandaag de dag op de twee obelisken na niets meer te zien. In de zesde eeuw was er een grote opstand in de hippodroom, de Nika-oproer. Deze oproer werd hardhandig neergeslagen, 30.000 inwoners van Istanbul verloren hierbij het leven.
De Basilica Cisterne is tegenwoordig te vinden onder het plein waar vroeger de hippodroom van Constantinopel was. Waarschijnlijk zijn alle resten van het stadion tijdens deze bouw verloren gegaan.
Wat rest zijn de twee obelisken, de bronzen obelisk en de obelisk van Teodosius. Bronzen obelisk was vroeger bekleed met bronzen plaketten, deze werden echter al in de dertiende eeuw omgesmolten door de kruisridders. Sindsdien is het een vrij kale pilaar. De andere obelisk is gemaakt in de zestiende eeuw voor Christus in Egypte ter ere van de zonnegod Amon-Ra. In de vierde eeuw na Christus werd deze door Theodosius meegenomen naar Istanbul. Het onderste deel overleefde de reis niet waardoor tegenwoordig alleen het bovenste deel te zien is. De plaats waar vroeger het Hippodroom van Constantinopel te vinden was heet tegenwoordig het Sultanahmet Meydani.

Tags bij dit artikel: ,