De Scheepsliften van Henegouwen

De scheepsliften van Henegouwen zijn een bijzondere attractie in de directe omgeving van Bergen. In totaal zijn er zes scheepsliften in te vinden. De vier oudste zijn opgenomen op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Deze liften zijn gebouwd aan het einde van de negentiende eeuw en het begin van de twintigste eeuw en waren bedoeld om het verval van 68 meter op het historische centrumkanaal te overbruggen. Deze vier bijna identieke liften liggen op enkele kilometers van elkaar vandaan en worden tegenwoordig alleen nog door de pleziervaart gebruikt.
Iets verder van Bergen vandaan ligt het hellend vlak van Ronquières. Deze lift werd gebouwd in de tweede helft van de vorige eeuw. De schepen overbruggen er een hoogte van 68 meter. Het hellend vlak heeft een totale lengte van 1.400 meter.
De nieuwste en meest indrukwekkende van de scheepsliften is de Scheepslift van Strépy-Thieu. Deze werd pas opgeleverd in 2002 en is sindsdien een populaire bezienswaardigheid in België. In totaal overbrugt de lift een hoogte van net iets meer dan 73 meter. In het gebouw is tevens een klein bezoekerscentrum te vinden waar je van alles over de bouw van de scheepslift te weten kan komen. Verwacht hier echter niet te veel van.

Tags bij dit artikel: , ,