Toeristen

Lopend door het centrum van Amsterdam zul je soms denken dat je een van de weinige Nederlanders bent die er rondloopt. Het centrum van onze hoofdstad wordt overspoeld door toeristen, die vanwege uiteenlopende doelen naar Amsterdam komen. Een redelijk groot deel komt inderdaad nog voor de historische panden, de grachten, de musea en van alles wat met de Nederlandse historie en cultuur te maken heeft. In toenemende mate zie je drank- en drugstoeristen. Dat is vooral te danken aan het de manier waarop er in Nederland met drugs omgegaan wordt. Het aantal plekken ter wereld waar je zo eenvoudig drugs kunt kopen en openlijk kunt gebruiken is erg klein. Vandaar dat de coffeeshops gouden zaken doen vanwege de vele toeristen die hier komen blowen.

amsterdam-toeristen2

Dranktoeristen komen vooral uit Groot-Brittanië. Dankzij de goedkope vliegtickets is het de moeite waard voor ze om eventjes heen en weer te vliegen om zich in Amsterdam helemaal klem te zuipen en vervolgens weer terug naar huis te vliegen. Ook veel aanwezig zijn de grote groepen met toeristen die onder begeleiding van een gids van bezienswaardigheid naar bezienswaardigheid hoppen. Het is soms lastig om foto’s te maken bij bezienswaardigheden zonder dat er een groep Japanners, Italianen of Russen op de foto staat.

Het is met het toerisme in Amsterdam zelfs zo dat men tegenwoordig de Nederlandse hoofdstad in één adem noemt met plaatsen als Barcelona en Venetië als men het over het verschijnsel ‘overtoerisme’ heeft.

Tags bij dit artikel: