Grote Markt

De Grote Markt van Brugge is één van de belangrijkste pleinen in het de stad. Aan het plein vindt je enkele van de bekendste monumenten van Brugge zoals de Halle toren of Belfort van Brugge. Dit monument dat op de werelderfgoedlijst van de Unesco staat ligt aan de zuidelijke kant van het plein. Aan de noordelijke zijde van het marktplein staan een aantal typische trapgevelhuizen. In deze huizen zijn tegenwoordig veelal horecagelegenheden gevestigd. Op de terrassen aan deze zijde heb je een prachtig uitzicht over de Grote Markt.
De oostkant van het plein wordt nu gevormd door het provinciaal hof maar tot de achttiende eeuw stond hier de Waterhalle van Brugge. Aan de westkant van het plein is het oudste huis van de markt te vinden. Midden op het plein staat een standbeeld van Jan Breydel en Pieter de Coninck, twee Vlaamse volkshelden uit de veertiende eeuw.
De Grote Markt van Brugge speelt tevens een belangrijke rol bij de hoogmis van het wielrenner de Ronde van Vlaanderen. Op de Grote Markt van Brugge vindt namelijk ieder jaar de start van de wielerklassieker plaats.

Tags bij dit artikel: , ,