Grotten

In Valkenburg en in de omgeving eromheen liggen meerdere grotten hiervan zijn de Gemeentegrot en de Fluweelengrot de bekendste. Al deze grotten zijn ontstaan door de winning van mergel of kalksteen. In totaal ligt er hier ongeveer 200 kilometer aan verschillende gangenstelsels. De Fluweelengrot is in de 17de eeuw ontstaan door de bouw van het Kasteel van Valkenburg. Een aantal vluchtgangen van dit kasteel komen in de grotten uit. Tegenwoordig zijn er gedeeltes van deze grotten die met een gids te bezoeken zijn. In de Gemeentegrot is het zelfs mogelijk om de grotten per trein te ontdekken. Ieder jaar wordt er in deze grot een grote kerstmarkt gehouden. In valkenburg ligt ook nog de Steenkolenmijn een oude mergelgroeve waar de situatie van de vroegere steenkolenmijnen op werkelijke grote wordt nagebootst.
Houd er bij een bezoek op warme zomerdagen rekening mee dat het in de grotten over het algemeen veel koeler is dan de buitenlucht op dat moment. Een jasje of vest is dan vaak niet overbodig.

Tags bij dit artikel: ,


Valkenburg

Dit artikel is onderdeel van een pagina over Valkenburg op steden.net, waar je veel informatie en tips kunt vinden over Valkenburg.
> Valkenburg tips en informatie


Alles over Valkenburg