Bijnamen

New York City is een stad met misschien wel de meeste bijnamen ter wereld. Sommige bijnamen zijn algemeen bekend bij het grote publiek, sommige namen zijn wat minder bekend. We maken hier een opsomming van de bijnamen die bij ons bekend zijn:

The City of The Big City. Deze benaming geeft de wereldwijde dominantie van de stad weer op het gebied van financiën, politiek, media en kunst.

The City That Never Sleeps. Een naam die voor het eerst gebruikt werd in een artikel van het Fort Wayne News. In de loop der jaren is het uitgegroeid tot een reclameslogan, die aangeeft dat er altijd wel iets te beleven valt in New York City.

The Big Apple. Deze naam slaat eigenlijk niet op heel New York, maar op Manhattan. De naam werd oorspronkelijk regelmatig gebruikt in de wereld van paardenraces, maar werd pas echt populair in de jazzscene wat later in de twintigste eeuw.

The City So Nice They Named It Twice. Omdat de stad New York in de staat New York ligt, krijg je de dubbele benaming ‘New York, New York’. Hiermee is het de enige stad in de Verenigde Staten die een dubbele naam krijgt. Volgens de New Yorkers is dit omdat de stad zo geweldig is!

The Center of the Universe. Deze benaming slaat vooral op Times Square, dat de status van het centrum van het universum toegedicht krijgt.

The Melting Pot. Deze naam, in het Nederlands ‘Smeltkroes’, heeft New York City te danken aan de vele etniciteiten die je in de stad aantreft. Wist je overigens dat niet New York City, maar Amsterdam de stad ter wereld is met de meeste nationaliteiten binnen haar gemeentegrenzen?

The Five Boroughs. Een naam die in Nederland amper bekend is, is die waarmee aangegeven wordt dat de werkelijke stad New York City uit 5 ‘boroughs’ (stadsdelen) bestaat. Deze vijf boroughs vormen de echte stad New York. Wat erbuiten valt behoort wel tot de metropool New York, maar niet tot de stad zelf.

The Modern Gomorrah. Het zondige karakter van de stad New York werd eind negentiende eeuw met deze naam benadrukt. De naam New York, en dan vooral Manhattan, betekende voor velen criminaliteit en zondige daden.

The Capital of the World. Om de importantie van New York aan te duiden heeft auteur E.B. White deze naam verzonnen voor New York. De latere New Yorkse burgemeester Rudy Giuliani heeft de benaming regelmatig gebruikt in speeches.

Gotham. De woonplaats van Batman in de gelijknamige Marvel-comics verwijst naar New York City. De naam dook voor het eerst op in de negentiende eeuwse publicatie Salmagundi.

Metropolis. Wederom een naam uit een comics-serie, dit keer Superman. De verhalen van Superman spelen zich af in Metropolis. Met de naam wordt het stadse karakter van New York City benadrukt.

The Empire City. De uitspraak van voormalig president George Washington “Surely this is the seat of the empire!” heeft New York deze naam bezorgd. New York zien als een wereldrijk overstijgt veel andere superlatieven die voor de stad gebruikt worden.

New Amsterdam. De oorspronkelijke naam van de Nederlandse nederzetting die in de zeventiende eeuw te vinden was op de plek waar later New York verrezen was nadat de Britten de plek overgenomen hadden van de Nederlanders. De naam New Amsterdam (Nieuw-Amsterdam) duikt nog regelmatig op.

Afbeelding van Michal Jarmoluk via Pixabay

Tags bij dit artikel:


New York City

Dit artikel is onderdeel van een pagina over New York City op steden.net, waar je veel informatie en tips kunt vinden over New York City.
> New York City tips en informatie


Alles over New York City