Brugge: historische stad in Vlaanderen

Brugge, gelegen in het schilderachtige zuidwesten van België, is een historische schat op slechts een uurtje rijden van Antwerpen. Als een van de oudste Belgische steden, heeft Brugge haar middeleeuwse charme op indrukwekkende wijze weten te behouden. Wandelend door de oude binnenstad krijg je het gevoel door een levendig openluchtmuseum te lopen.

Brugge de topbestemming voor dagtoeristen

Deze stad is een ware magneet voor toeristen van over de hele wereld. Dagelijks worden hier letterlijk busladingen vol bezoekers uit alle hoeken van de aarde verwelkomd. Je kunt ze in grote groepen zien, geleid door enthousiaste gidsen, de stad verkennen. De overvloed aan toeristen geeft Brugge een unieke dynamiek, maar tegelijkertijd leidt het tot een minder intieme sfeer dan in steden als Gent en Antwerpen. De stad draait voornamelijk om het bedienen van deze grote groepen bezoekers. Echte pareltjes van kroegen en gezellige restaurants zijn er wel, maar ze zijn soms wat lastiger te vinden te midden van de drukte.

Brugge in de avonduren: Een Oase van Rust

Desalniettemin, zodra de grote toeristenbussen ’s avonds zijn vertrokken, ondergaat Brugge een metamorfose tot een oase van rust. Het is het ideale moment om de stad op een meer ingetogen manier te verkennen, weg van de drukte van overdag. Brugge is een stad van uitersten, waar geschiedenis en toerisme hand in hand gaan. Het is een plek die zowel overdag als ’s avonds haar eigen unieke charme biedt, en waar bezoekers kunnen genieten van een onvergetelijke ervaring in het historisch hart van België. Voor degenen die ervoor kiezen om in Brugge te overnachten, zijn er talloze gezellige hotels om uit te kiezen. In het centrum van de stad liggen de hotelprijzen over het algemeen iets hoger dan buiten het hart van Brugge. Vooral tijdens weekenden en schoolvakanties kunnen de prijzen voor hotelkamers in Brugge behoorlijk stijgen.

Plan je bezoek aan Brugge

Ben je van plan om Brugge te gaan bezoeken? Hieronder vind je de top attracties en de leukste hotels! Vergeet niet om vooraf je dingen te regelen voordat je naar Brugge reist!

De top 5 dingen om te doen in Brugge

Overnachten in Brugge: hotelopties voor elke smaak



Groeningemuseum

Het Groeningemuseum ligt aan een zijstraatje van de Dijver en heeft een van de mooiste kunstcollecties van Vlaanderen. Het grootste gedeelte van de collecties bestaat uit schilderijen van de zogenaamde Vlaamse primitieven. Deze schilderkunst uit de late middeleeuwen begin renaissance kenmerkt zich vooral door zeer helder en fel kleurgebruik en afbeeldingen die niet onder doen voor foto’s wat betreft detail en precisie. Verschillende grote meesters hangen hier. Men treft fabelachtige taferelen aan van Hyronimusch Bosch, maar ook een triptiek van Jan van Eyk en religieuze afbeeldingen van Gerard David.
De meeste kunst die in die tijd gemaakt werd had een christelijk thema e dat is hier goed terug te zien. Gruwelijke martelaarsverhalen trekken aan de museum bezoeker voorbij. Het Groeningen museum is niet erg groot. Een bezoekje zal kort zijn en eventueel goed te combineren met het nabijgelegen Groothuys museum.



Kerstmarkt van Brugge

Wat zou een prachtig historisch centrum zoals dat van Brugge zijn zonder een kerstmarkt in de winter? Natuurlijk doet ook Brugge mee aan de trend om rond de feestdagen in december een kerstmarkt te organiseren. Sterker nog, er zijn maar liefst twee kerstmarkten te vinden in Brugge. De belangrijkste bevindt zich op de Grote Markt, waarbij een fraai verlichte ijspiste centraal staat. Daar omheen staan enkele tientallen houten kerststalletjes waar de onvermijdelijke glühwein, broodjes worst en allerlei winterse artikelen verkocht worden. Een tweede kerstmarkt is te vinden enkele honderden meters verderop: op het Simon Stevinplein. Tussen de verlichte bomen staan twee rijen met kraampjes opgesteld en is er een kerststal te bewonderen.

Burg

De Burg van Brugge is één van de oudste delen van de stad. Oorspronkelijk was dit deel van de stad omwald kon men de Burg betreden via enkele toegangspoorten. Het plein is tegenwoordig één van de populairste toeristische trekpleisters van Brugge. Dit is ook niet zo gek als je beseft dat enkel van de belangrijkste gebouwen van de stad zoals het landhuis van de Brugse Vrije, het stadhuis, de Heilig-Bloedbasiliek en de Sint-Donaasproosdij. Tot het einde van de achttiende eeuw stond de Sint-Donaaskathedraal aan dit plein. Sinds de afbraak van deze kathedraal is de grote van de Brugse Burg aanzienlijk toegenomen. Resten van de fundering van deze voormalige kathedraal kan je  tegenwoordig bewonderen in de kelder van het Burghotel.

Basiliek van het Heilig Bloed

De basiliek van het Heilig bloed is een dubbelkapel aan de Burg in Brugge. De onderste verdieping van de kapel wordt gevormd door de Basiliuskapel. Dit was vroeger de huiskapel van de graven van Vlaanderen. De kapel is opgedragen aan de Heilige Basilius, één van de kerkvaders uit de vierde eeuw na Christus. De Basiliuskapel is één van de weinige nog compleet intacte Romaanse kerken in Vlaanderen.
De tweede verdieping van de kapel wordt gevormd door de Heilig Bloedkapel. In deze kapel wordt een relikwie bewaart van het Heilig Bloed. Deze relikwie zou het bloed bevatten van Jezus Christus. Het reliek is in de twaalfde eeuw na Christus door Diederik van Elzas na de tweede kruistocht meegenomen. Al zijn de verschillende onderzoekers het hier niet helemaal over eens. Het relikwie wordt ieder jaar op Hemelvaartsdag uit de kapel gehaald om deel te kunnen nemen aan de Heilige Bloedprocessie. De Heilige Bloed kapel was oorspronkelijk in de Romaanse stijl gebouwd maar kreeg na de Franse revolutie een neogotische makeover. De basiliek van het Heilig Bloed is dagelijks geopend en er worden nog steeds met regelmaat missen opgedragen.

Festivals en processies

In Brugge zijn er geregeld allerlei festivals en speciale activiteiten. Zo is er naast de geijkte toeristische attracties ook iets anders te beleven in de stad. In de wintermaanden vindt men een uitgebreide kerstmarkt op de grote markt. Het plein voor het Belfort is dan gevuld met allerhande kraampjes. In de meimaand vindt ieder jaar het festival voor lekker bekken plaats. Het Chocolade festival is een festival voor echte zoetekauwen. Men kan er allerlei heerlijke bereidingswijzen proeven van deze Belgische specialiteit.
In april vlak voor Pasen gaat het er serieuzer aan toe. Dan wordt de processie van het heilig bloed gehouden. Het relikwie uit de heilige bloedkapel wordt dan de stad door gedragen. Omringd door een grote optocht van mensen in middeleeuwse kledij. Op deze dag gaat Brugge weer even terug in de tijd.
Naast al deze bijzondere dagen zijn er ook nog verschillende muziek en dans festivals. Ieder met hun eigen specifieke muziekstijl, van jazz tot klassiek. Voor een ieder is wel wat te vinden.

Onze-Lieve-Vrouwekerk

Al in de negende eeuw voor Christus stond er op de plaats waar nu de Onze-Lieve-Vrouwekerk te vinden is een kapel. Er zijn zelfs bronnen dat de kapel hier al een eeuw eerder stond dit valt echter niet te bewijzen. In de eerste helft van de dertiende eeuw werd er gestart met de bouw van de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Het oudste deel van de kerk is gebouwd in de typische Scheldegotiek. Andere delen van de kerk zijn gebouwd in de klassieke Franse gotiek en de Brabantse gotiek. De toren van de kerk is 122, 3 meter hoog en is hiermee het hoogste gebouw van Brugge. Het is tevens het op één na hoogste bakstenengebouw ter wereld. Alleen de Sint-Martinuskerk in het Duitse Landshut is hoger.
In de kerk is een wereldberoemde werk van Michelangelo te vinden. Het marmeren beeld Madonna met Kind is door Michelangelo gemaakt in het begin van de zestiende eeuw, oorspronkelijk voor de Kathedraal van Sienna. Het beeld werd echter gekocht door rijke Brugse familie die het beeld aan de kerk schonken. Het beeld is tweemaal als oorlogsbuit weggehaald uit de kerk maar is in beide gevallen teruggevonden en terug in de kerk geplaatst. Het beeld kan nog steeds bezichtigd worden in de kerk als in het tegenwoordig wel achter glas geplaatst.

Ontdek Brugge per fiets

Brugge is werkelijk een prachtige stad! En wat is leuker dan per fiets deze enerverende stad te ontdekken? De fietstour biedt een nieuw perspectief op de stad en creëert een fantastisch beeld van het middeleeuwse bolwerk. Er is voldoende tijd en ruimte voor het nemen van foto’s en de gids neemt je mee naar een koffiestop in een van Brugge´s lokale barretjes. Uiteraard worden bezienswaardigheden als de Stadsschouwburg, Onze-Lieve-Vrouwenkerk en de Markt niet overgeslagen. De tour wordt standaard in het Engels aangeboden. Nederlands op aanvraag. Een tour geschikt voor iedereen! Boek hier uw tour.

Grote Markt

De Grote Markt van Brugge is één van de belangrijkste pleinen in het de stad. Aan het plein vindt je enkele van de bekendste monumenten van Brugge zoals de Halle toren of Belfort van Brugge. Dit monument dat op de werelderfgoedlijst van de Unesco staat ligt aan de zuidelijke kant van het plein. Aan de noordelijke zijde van het marktplein staan een aantal typische trapgevelhuizen. In deze huizen zijn tegenwoordig veelal horecagelegenheden gevestigd. Op de terrassen aan deze zijde heb je een prachtig uitzicht over de Grote Markt.
De oostkant van het plein wordt nu gevormd door het provinciaal hof maar tot de achttiende eeuw stond hier de Waterhalle van Brugge. Aan de westkant van het plein is het oudste huis van de markt te vinden. Midden op het plein staat een standbeeld van Jan Breydel en Pieter de Coninck, twee Vlaamse volkshelden uit de veertiende eeuw.
De Grote Markt van Brugge speelt tevens een belangrijke rol bij de hoogmis van het wielrenner de Ronde van Vlaanderen. Op de Grote Markt van Brugge vindt namelijk ieder jaar de start van de wielerklassieker plaats.

Schoolreisje in Brugge

Lopend door Brugge kom je ze geheid tegen; grote drommen schoolklassen die een kijkje nemen in de oude stad. Niet verwonderlijk natuurlijk. Voor wie een indruk wil krijgen van hoe het leven in de middeleeuwse Hanzesteden eruit zag is Brugge een prachtig mooi “openluchtmuseum”. Grote stukken van de stad zien er nog exact zo uit als 500 jaar geleden. Met een beetje fantasie hoor je de marskramers hun waren aanprijzen, zie je de handelaren met hun boten door de leien varen en de belangrijke heren en dames over de markt heen slenteren. Bovendien is Brugge lekker klein en compact, de bezienswaardigheden liggen op loopafstand van elkaar en zijn de meeste musea voor leerlingen en studenten gratis. Zeker in deze tijden van bezuinigingen is Brugge een leuk en leerzaam uitje. Niet alleen schoolklassen uit België, maar ook uit zuid-Nederland brengen vaak een bezoek aan deze stad.

Winkelen

Hoewel in Brugge uiteraard veel winkels te vinden zijn is het toch niet echt een stad waar mensen naar toe gaan om eens flink te shoppen. De vele winkels zijn veelal op toeristen gericht en verkopen vooral bonbons, foeilelijke souvenirs en uiteraard Brugskant. Uiteraard zijn er wel meer winkels te vinden dan dat. Men hoeft alleen niet te rekenen op een volle dag winkel plezier zoals men dat kan ervaren in steden als Antwerpen en Gent. In de Steenstraat vindt men veelal de geijkte merken zoals H&M, Zara, C&A en zelfs Hema. Ben je op zoek naar iets exclusievers dan is de Geldmuntstraat en de Noordzand straat een goede optie. Ook in de mariastraat vindt men tussen de souvenirs winkels soms erg leuke zaakjes met net even andere hebbedingetjes dan men ergens anders kan vinden.

Paard en wagen

Een leuke originele manier om de stad te verkennen is met paard en wagen. De meeste van deze sightseeing tours startten op de Grote Markt van Brugge en nemen ongeveer een half uur in beslag. De rondrit neem je mee vanaf de Grote Markt naar het Begijnhof hier krijg je even de gelegenheid om uit te stappen. Na een kort bezoek aan het begijnhof nemen het paard en de koetsier je weer mee terug naar de Grote markt. De prijs voor deze toeristische attractie is vastgesteld door de gemeente en ligt ergens rond de veertig euro.
Het is echter ook mogelijk om speciale rondritten te maken. Deze zal je echter in de meeste gevallen van te voren moeten reserveren. In één koets kunnen maximaal vijf personen plaatsnemen.

Rondvaart

In het Venetië van het Noorden kan een rondvaart uiteraard niet ontbreken. Er zijn verschillende opstapplaatsen om een rondvaart door Brugge te beginnen. De twee belangrijkste zijn bij de Rode Hoedkaai en bij de Mariastraat. Overal vaart men ongeveer hetzelfde rondje en maakt men kennis met Brugge op geheel eigen wijze. Dit is de manier zoals kooplieden uit heel de wereld de stad zagen als ze hier na een lange reis binnen kwamen varen. Eeuwenlang hebben scheepsjongens en kapiteins uit alle windstreken de stad via deze weg aanschouwd. En nog steeds is het een leuke een mooie manier om Brugge eens te leren kennen. Zonder water was er immers geen Brugge.

Belfort

Deze beetje vreemde, compleet uit proportie getrokken toren vindt men in het centrum van Brugge op de Grote markt. Het Belfort was bedoeld als administratief centrum, uitkijktoren en vooral als tijdsaanduiding. De klokken werden hier op alle getijden, bij het openen en sluiten van de poorten en bij speciale gebeurtenissen geluid. In een tijd waarin er nog geen horloges bestonden was dit de tijdsaanduiding voor heel de stad en omgeving. Van boven uit heb je een geweldig mooi uitzicht op Brugge en omgeving. Je kunt de toren voor een entreeprijs dan ook beklimmen. Dit is niet voor mensen men hoogte vrees of een slechte conditie aan te raden. Het is een flinke klim op kleine benauwde trapjes. In totaal klimt men 80 meter hoog via 366 treden.

Historium

Historium is een bijzondere attractie in het historische centrum van Brugge. Tijdens de wandeling die je door dit moderne museum neemt, word je meegenomen naar het Brugge van de vijftiende eeuw. Het moment dat de stad op zijn hoogtepunt was. Het Brugge van de vijftiende eeuw is geheel virtueel gereconstrueerd. Tijdens de waandeling kom je alles te weten over Brugge. Het verhaal over de stad wordt verteld aan de hand van een liefdesverhaal. Je volgt de jonge schildershulp Jacob die de liefde van zijn leven tegen komt. Van hieruit word je meegenomen door een wandeling door het vijftiende-eeuws Brugge. Tijdens deze wandeling worden al je zintuigen geprikkeld. Zo voel je de wind waaien, hoor je de geluiden van een oude stad en ruik je de saliezeep in het badhuis.
Het museum is dagelijks geopend van 10:00 tot 18:00, een bezoek aan het museum zal ongeveer één tot anderhalf uur in beslag nemen.

Wil je niet in de rij staan, reserveer dan online je ticket

Diamantmuseum

Aan het Ankerplein in Brugge vindt je het diamantmuseum van de stad. In het museum kom je alles te weten over de lange geschiedenis tussen Brugge en diamanten. Zo leer je er dat Brugge één van de oudste diamantcentrums van Europa en dat in de veertiende eeuw Brugge de belangrijkste diamantstad was binnen de Nederlanden. Deze eer moest Brugge in de zestiende eeuw aan Antwerpen laten. Deze stad wordt nog steeds gezien als één van de belangrijkste diamantcentra ter wereld. In Brugge woonde in de vijftiende eeuw Lodewijk van Berken. Deze uitvinder heeft het diamantslijpen uitgevonden. Door deze uitvinding konden de diamanten nog meer schitteren dan dat ze al deden. Meer over één van België zijn belangrijkste exportproducten kom je te weten in het Diamantmuseum van Brugge.

Brouwerij de Halve Maen

Voor bierliefhebbers is een bezoek aan Brugge niet compleet zonder een paar uurtjes in Brouwerij De Halve Maen doorgebracht te hebben. Deze brouwerij vinden we op het Walplein in Brugge. De brouwerij bestaat al sinds 1564 en brouwt al eeuwen lang heerlijke Belgische biertjes. In een grote stad als Brugge waar het water vaak ondrinkbaar is was een brouwerij van levensbelang. Met de komst van de industriële revolutie ging ook brouwerij de Halve Maen moderniseren en werden er nieuwe technieken losgelaten op het bier. In de 20e eeuw werden de twee succesnummers van de brouwerij voor het eerst gebrouwen. Straffe Hendrik en Brugse Zot zijn beide zeer hoog gewaardeerde Belgische biertjes die ook bij de kenners goed in de smaak vallen. De Halve Maen is de enige nog werkende familiebrouwerij in Brugge. Al zes generaties lang brouwt men hier heerlijk bier. De oude en nieuwe brouwerij en het museum zijn te bezoeken. Men kan er een rondleiding krijgen met een gids die u alles uitlegt over het brouwen van bier. Na afloop staat de kok van de taverne klaar om de heerlijkste streekgerechten voor u klaar te maken en kunt u de bieren zelf proeven en beoordelen.

Chocolade chocolade chocolade

Wie in Brugge rondloopt, kan er niet om heen. Om de 5 meter is wel een chocolade winkel te vinden met de heerlijkste pralines, chocoflikken en andere chocolade heerlijkheden. Of u nu van melk wit of puur houdt in Brugge vindt u het allemaal. Klassieke pralines of meer exotische varianten met spannende smaken zoals basilicum en mango. De echte chocolatier maakt uiteraard zijn pralines zelf. Dit ruikt u meestal al als u voorbij de winkel loopt. Veel toeristen nemen dan ook enkele doosjes bonbons mee naar huis. En voor wie er echt geen genoeg van kan krijgen is er ook nog het chocolade museum. Hier ontdekt u alles over de werkingen en de geschiedenis van dit bruine genot.

Gentpoort

De Gentpoort is één van de weinig overgebleven poorten in Brugge. De poort stamt uit de vijftiende eeuw. Zoals zijn naam al doet vermoeden geeft deze poort je toegang tot de oude weg naar Gent. In deze prachtige gerestaureerde poortgebouw is tegenwoordig een museum te vinden. De Gentpoort staat aan de ringvaart van Brugge, de Gentpoortbrug zorgt ervoor dat je droog de overkant kan bereiken. De poort was oorspronkelijk onderdeel van de stadomwalling van Brugge. Het museum van de Gentpoort is onderdeel van Brugge Musea hierbij horen zestien locaties in en rond de stad. Het museum in de poort heeft als thema ‘Grens en Verdediging’. Er zijn oude kaarten en stadplannen van Brugge te bezichtigen. Tevens wordt er getoond hoe de ontwikkeling van de verdediging van Brugge zich evolueerde. vanaf de Gentpoort heb je een prachtig uitzicht over de stad.

Segway Brugge

Natuurlijk kun je op de traditionele manier Brugge bezoeken, al wandelend, varend door de oude grachten of met koets het oude stadscentrum doorkruisen.
Wie echter wel eens iets anders wil kan ook met een segway een tour door de stad doen. Deze nieuwe moderne manier van voortbewegen gebeurt onder leiding van een gids. Deze tour voert je langs alle mooie plekjes van Brugge zonder aan het einde van de rondleiding een paar ontzettend vermoeide voeten te hebben. Bij de segway tour kan men kiezen voor diverse thema’s. Het thema chocolade of bier bijvoorbeeld zijn populaire thema’s en niet te vergeten een schemertour in de donkere avonduren om extra te genieten van de mooi verlichte stad. Er zijn ook geleide tours zonder een thema.

Vismarkt

De vismarkt in Brugge is een overdekt markt waar nog steeds dagelijks de vis verhandeld wordt. De vismarkt van Brugge werd eerst op de Grote Markt van Brugge gehouden maar verhuisde in de achttiende eeuw naar zijn huidige locatie. In de eerste helft van de negentiende eeuw werd de markt overdekt. Naast vis worden er in de zuilengang van de vismarkt met regelmaat rommelmarkten en brocantemarkten georganiseerd. Deze markten zijn voornamelijk bedoeld voor de vele toeristen die in het historische centrum van Brugge te vinden zijn.

Zeebrugge

Zeebrugge is een dorp aan de Vlaamse kust en is onderdeel van de stad Brugge. Het dorp is in drie wijken onderverdeeld, de strandwijk, de stationswijk en het centrum. Het dorp is echter bekend om de haven van Zeebrugge. De haven van Zeebrugge is na de haven van Antwerpen de grootste haven van België. Het is de belangrijkste haven ter wereld als het gaat om import en export van personenauto’s. Daarnaast is het een belangrijke aardgashaven met meerdere grote gasterminals. Vanuit de haven van Zeebrugge vertrekken er meerdere veerdiensten naar Groot-Brittannië.
In het dorp Zeebrugge zijn enkele bezienswaardigheden te vinden zoals het themapak Seafront, het Palace Hotel en de Sint-Donatiuskerk.