Dinant, romantisch stadje aan de Maas

Dinant is een van de bekendste steden in de Ardennen. De stad is gelegen aan de oevers van de Maas en als sinds de middeleeuwen bewoond. Door de gunstige beschutte ligging aan de voet van de steile rotswand en de goed bevaarbare rivier werd Dinant al snel een belangrijk handelscentrum in de regio. Dinant is een kleine stad. Door dat de stad is ingeklemd tussen rots en rivier heeft de stad een wat langgerekt karakter en is de stad ook niet zo groot. Het centrum is vrij beperkt met enkele kleine winkels. Door de bewogen geschiedenis en de schade die dit heeft aangericht is er in Dinant weinig meer over van zijn oude middeleeuwse geschiedenis. De huizen zijn redelijk modern. Alleen aan de smalle straatjes valt het oude patroon nog af te lezen. De belangrijkste attracties in Dinant zijn de citadel, de rondvaartboten en het huis van Adolph Sax. Dinant is niet echt een hele levendige stad, maar kent wel enkele charmes voor de liefhebber.



Maisson Leffe

 

Sinds 2012 is het voormalige slotklooster van de dominicanenzusters na een lange verbouwing weer in gebruik genomen. Stond het gebouw vroeger bekend als “Couvent de Bethleem” kreeg het na de verbouwing de naam “La Merveilleuse”. Dezelfde naam als de grot van Dinant. Het grootste deel van het gebouw wordt ingenomen door het restaurant en hotel maar een klein deel van het pand is ingericht als “Maison Leffe”.
maisonleffe-2
Historisch gezien heeft het gebouw weinig te maken met het bier maar de architecten zijn er in geslaagd om een prachtig museum te realiseren in de voormalige kapel van het gebouw. Het museum is in zijn geheel gewijd aan de verschillende bieren die gebrouwen worden door Leffe. Bij binnenkomst krijg je een kaartje met een QR-code. Dit kaartje kun je bij verschillende interactieve schermen voor een lazer houden waarna er een startscherm te zien is. Op dit scherm kun je uit verschillende opties kiezen. De bijzonderste optie is het ruiken van de verschillende producten die gebruikt worden voor het brouwen van Leffe. Het einde van de rondleiding bestaat natuurlijk uit het proeven van één van de bieren. Het museum is geopend van dinsdag tot en met zondag. De entree bedraagt 7 euro voor volwassen en kinderen onder de twaalf zijn gratis.



De Maas

Dinant en de Maas hebben een haat liefde verhouding met elkaar. De Maas heeft door de eeuwen heen voor veel voorspoed gezorgd in de stad maar heeft hier ook voor veel ellende gezorgd. Zo is de Maas door de eeuwen heen meerder malen overstroomd waardoor er grote delen van de stad werden vernield. In 1466 toen Karel de Stoute de stad bestormde heeft hij 800 koperslagers twee aan twee bij elkaar gebonden en in de Maas gegooid om hiermee de belangrijkste rijkdom van de stad uit te roeien. Ook in de latere geschiedenis speelt de Maas nog een hoofdrol bij enkele gebeurtenissen in Dinant. Zo kwamen bijna inzittende van een touringcar om het leven nadat de en bus de maas inreed. In 2012 kwamen er 300 mensen te water nadat een vlonder instortte tijdens de jaarlijkse Badkuipen Regatta.

Bouvignes-sur-Meuse

De stad Bouvignes-sur-Meuse vroeger de grote rivaal van Dinant is tegenwoordig onderdeel van de gemeente Dinant. De rivaliteit tussen de twee steden is ontstaan in de middeleeuwen toen Bouvignes-sur-Meuse bij het graafschap Namen behoorde en Dinant bij het Bisdom van Luik. Volgens de legendes zouden de inwoners van Bouvignes-sur-Meuse Karel de Stoute op het idee hebben gebracht om de koperslagers van Dinant in de Maas te gooien. Op hun beurt zorgden de inwoners van Dinant er weer voor dat de troepen van Hendrik II Bouvignes verwoestte. Vanaf de citadel van Dinant heb je een prachtig uitzicht over Bouvignes-sur-Meuse en de kasteelruïnes van Crèvecœur. Bij dit kasteel behoort de legende van “De Dames van Crèvecœur”. Volgens deze legende wierpen de vrouwen van de ridders die het kasteel verdedigden zich van de toren af toen ze zagen dat de strijd verloren was.

Dinantse koek

Couque de Dinant zoals de Franse benaming luid is één van de bekendste specialiteiten van Dinant. Deze koeken zijn hier in vele creaties te krijgen van grote tableaus met stillevens erop tot simpele voorstellingen van een lokale heilige. De koek wordt vervaardigd van bloem en honing en zonder verdere toevoeging van water. Dit zorgt ervoor dat veel mensen moeite hebben om de koek op te eten. Degene die dat wel lukt, zal erachter komen dat de Dinantse koek een soort van kruising is van taai taai, speculaas en peperkoek. In alle locale patisserieën kun je deze Dinantse koek kopen. In sommige zaken verkopen ze ook en wat dikkere variant die wat minder hard is en daardoor wat beter eetbaar.

De Kabelbaan

Voor degene die de 408 treden tellende trap naar de citadel wil vermijden kan de kabelbaan ernaartoe nemen. In het hoogseizoen is de kabelbaan ieder dag geopend en in de winterperiode is de kabelbaan alleen in het weekend geopend. Tijdens deze korte tocht naar de top van de citadel krijg je alvast een voorproefje van het prachtige uitzicht wat je op de top van de citadel voorgeschoteld krijgt. De gondels van de kabelbaan gaan automatisch heen en weer. Een ritje in de  kabelbaan zal ongeveer 30 seconden duren.

Rondvaartboten

Er varen verschillende soorten rondvaartboten in de wateren van de Maas rond Dinant. Van echte volledig glazen rondvaartboten, zoals we ze kennen uit de grachten van Amsterdam, tot kleine omgebouwde veerponden. Ook de rondvaarten zijn er in allerlei verschillende te verkrijgen van een korte tocht die je in een uur de highlights van de stad en de omgeving laat zien tot een negen uur durende rondvaart die vanuit Namen vertrekt aanlegt in Dinant en uiteindelijk weer terugvaart. Tijdens de rondvaarten op de Maas krijg je een prachtig uitzicht op Dinant. Vooral de Collegiale Onze-Lieve-Vrouwekerk van Dinant en de rots Bayard zijn erg mooi om vanaf het water te bekijken. De meeste rondvaarten laten je ook de plaats zien waar de Lesse in de Maas stroomt.

De grot “la Merveilleuse”

Op de linkeroever van de stad Dinant aan de Rue ligt de grot la Merveilleuse. Deze grot is in 1904 ontdekt en is één van de mooiste grotten van België. Net als in veel ander druipsteen grotten in de Ardennen zijn hier vele prachtige stalagmieten en stalactieten te vinden. Bijzonder aan deze grot is dat er meerdere heldere watervallen te bezichtigen vallen. Een rondleiding door de grotten duurt ongeveer 50 minuten. Deze rondleidingen worden verzorgd door een gids en worden in het Nederlands, Frans en Engels gegeven. De grotten zijn het gehele jaar geopend van 10:00 tot 17:00.

Rots Bayard

Als vanuit het zuidelijke richting Dinant binnen rijdt moet u langs de Rots Bayard. De rots dankt zijn naam aan de mythe van het Ros Beiaard en de vier Heemskinderen. Volgens de mythe is de scheiding tussen de twee rotsformaties ontstaan doordat de het ros Beiaard, die werd achtervolgd werd door keizer Karel, door de rotsformatie heen sprong en hiermee de scheiding teweegbracht. In werkelijkheid is de scheiding tussen de twee rotsformaties gemaakt door de troepen van Lodewijk de 14de die hiermee de toegang tot de stad vereenvoudigden. Tegenwoordig loopt de doorgaande weg richting het historische centrum van Dinant tussen deze twee rotsformaties in. Dit kan voor brede auto’s even voor een spannend momentje zorgen. De maximale breedte van de doorgang is 2,7 meter.

Abdij van Leffe

Deze abdij is gesticht in de tweede helft van de twaalfde eeuw en kende tot de vijftiende eeuw een sterke groei en voornamelijk veel voorspoed. Dit veranderde echter in de vijftiende eeuw zo werd de kerk van de abdij eerst verwoest door een grote overstroming en enkele jaren later werd de complete abdij vernield door de legers van Karel de Stoute. In de jaren erna werd de abdij snel weer opgebouwd door middel van giften van meerdere adellijke families. Aan het einde van de achttiende eeuw werd de abdij verwoest door revolutionairen. In de negentiende eeuw is de abdij en de gronden eromheen meerdere malen verkocht en is de kerk die bij de abdij hoorde afgebroken. Vanaf 1931 is met echter weer begonnen met het restaureren van de abdij heeft het gebouw weer zijn originele functie teruggekregen. Tegenwoordig leven wonen er ongeveer 17 monniken.
De Abdij van Leffe dank zijn wereldwijde naamsbekendheid aan het Abdijbier Leffe. Dit bier is hier in de dertiende eeuw voor het eerst gebrouwen door de Norbertijnen van Leffe. Het bier wordt hier al vele decennia niet meer gebrouwen maar toch in de abdij van Leffe nog steeds intellectueel eigenaar van de naam Leffe. De negen verschillende soorten Leffe bier die er tegenwoordig zijn worden vervaardigd door AB InBev de grootste brouwerijketen ter wereld.

De Citadel van Dinant

De citadel van Dinant is een groot verdedigingsbouwwerk gebouwd door de Nederlanders in de 18e eeuw. De citadel bepaald al eeuwen het aanzicht van de stad en torent als een grote beschermheer boven de stad uit. Op de plaats van de citadel stond in eerdere eeuwen het kasteel van de heren van Dinant. In tijden van nood zocht de bevolking hier zijn toevlucht. Na de bouw van de citadel werd het bouwwerk alleen nog bewoond door soldaten. De citadel bestaat uit een aantal vertekken die als onderdak voor de soldaten diende, wapenopslagplaatsen en kruitkamers en een aantal zeer dikke muren met schietgaten erin om de vijand te kunnen bestoken. Op strategische plaatsen in de citadel staan enorme grote kanonnen opgesteld.

Sinds de vorige eeuw is de citadel in privé bezit. Men kan er een rondleiding van ongeveer 45 minuten volgen die langs alle hoogtepunten van de citadel leidt. Voor wie dol is op militaire geschiedenis kan dit erg interessant zijn. Enkele scènes uit de geschiedenis worden uitgebeeld door wat suf uitgedoste etalage poppen. Daarnaast ziet men enkele vitrines met wapens. Hoogtepunt van de rondleiding is de doorgang door een loopgraaf uit de Eerste wereldoorlog, waar men getracht heeft de bezoeker te laten beleven hoe het was te leven in een loopgraaf. Men eindigt met het klimmen door een weggezakt stuk citadel wat compleet scheef is en wat erg desoriënterend is om door te lopen.

citdelvandinant
Sinds 2014 is een deel van de oude tentoonstelling vervangen door een expositie over de Eerste Wereldoorlog. Deze interactieve expositie verteld het verhaal van de inwoners van de stad Dinant en de soldaten in de Citadel tijdens de gevechten in de stad. De soldaten zaten opgesloten in de citadel en waren gedwongen om tot de laatste man te vechten. De laatste kamer van deze expositie probeert de angsten van deze soldaten vast te leggen.

De Collegiale Onze-Lieve-Vrouwekerk van Dinant

Deze uit de 13de eeuw stammende kerk is het meest karakterbepalende gebouw van de stad Dinant. Deze kerk is te zien vanuit bijna alle plekken in de stad. Het is vooral zijn peervormige klokkentoren die voor het typische karakter van de kerk zorgt. De kerk is gebouwd op de plaats waar eerder een Romaanse kerk stond. Nadat deze werd vernietigd door een rotsblok is de huidige kerk van Dinant gebouwd. De binnenzijde van kerk is prachtig met enkele spitsbogen en een doopfond dat nog uit de 15de eeuw stamt. Het mooiste aan de binnenzijde van de kerk zijn echter de prachtige gebrandschilderde ramen. De grote zijbeuk van de kerk heeft een gigantisch gebrandschilderd raam gemaakt door de glazenier Landon. Dit is één van de grootste gebrandschilderde ramen van Europa, er zijn vertellingen uit de Bijbel op te bewonderen. De Collegiale Onze-Lieve-Vrouwekerk kan men het grootst gedeelte van het vrij bezoeken en er worden met regelmaat tentoonstellingen gehouden.

Dinant stad van de Sax

In Dinant is de uitvinder Saxofoon geboren Adolphe Sax en ze zorgen er wel voor dat je na een bezoek aan de stad dit nooit meer zal vergeten. Zo staan er op de Charles de Gaulle-brug aan beide zijdes een rij felgekleurde saxofoons is er het Huis van de Sax in de Rue d’Adolphe Sax en staat er een grote replica van een saxofoon op het Patrie d’Adolphe Sax. In de plaatselijke VVV is er folder te verkrijgen die de naam Sax en de City heeft meegekregen, dit zal van tijd tot tijd voor het nodige gegrinnik zorgen. Adolphe Sax is in Dinant geboren op 6 november 1814 in de stad Dinant en heeft er de eerste jaren van leven doorgebracht. Het grootste deel van zijn leven bracht hij echter in Parijs door waar hij in 1894 stierf. In de Rue d’Adolphe Sax wordt Adolphe Sax herdacht met een bronzen standbeeld zittend op een bankje voor het Huis van de Sax. In dit Huis van de Sax kan men een interactieve manier kennis maken met de saxofoon. Zo kan men er naar de verschillende soorten saxofoons beluisteren en kan men er aan aantal muziekstromingen beluisteren waar de saxofoon en belangrijke rol inspeelt. Dit Huis van de Sax is iedere dag geopend en gratis te bezoeken.

De Charles de Gaulle-brug

Deze brug is vernoemd naar de Franse militair en politicus die tijdens de Eerste Wereldoorlog hier tijdens de gevechten om de citadel gewond is geraakt. Deze brug is in 1953 gebouwd op de plaats waar sinds de 9de eeuw al meerder bruggen hebben gelegen. De voorgaande bruggen zijn allen door natuurgeweld vernield of vernield tijdens veldslagen of oorlogen. In totaal hebben er in totaal zo’n zeven verschillende bruggen hier over de Maas gelegen. De eerste waren houten bruggen later werden stenen boogbruggen of brug die was gespannen tussen twee torens. Later werd dit een ijzeren brug en tegenwoordig is het weer een stenen brug. De brug zelf is versierd met meerdere felgekleurde saxen en met een aantal vlaggen van landen uit de Europese Unie.