Abdij van Leffe

Deze abdij is gesticht in de tweede helft van de twaalfde eeuw en kende tot de vijftiende eeuw een sterke groei en voornamelijk veel voorspoed. Dit veranderde echter in de vijftiende eeuw zo werd de kerk van de abdij eerst verwoest door een grote overstroming en enkele jaren later werd de complete abdij vernield door de legers van Karel de Stoute. In de jaren erna werd de abdij snel weer opgebouwd door middel van giften van meerdere adellijke families. Aan het einde van de achttiende eeuw werd de abdij verwoest door revolutionairen. In de negentiende eeuw is de abdij en de gronden eromheen meerdere malen verkocht en is de kerk die bij de abdij hoorde afgebroken. Vanaf 1931 is met echter weer begonnen met het restaureren van de abdij heeft het gebouw weer zijn originele functie teruggekregen. Tegenwoordig leven wonen er ongeveer 17 monniken.
De Abdij van Leffe dank zijn wereldwijde naamsbekendheid aan het Abdijbier Leffe. Dit bier is hier in de dertiende eeuw voor het eerst gebrouwen door de Norbertijnen van Leffe. Het bier wordt hier al vele decennia niet meer gebrouwen maar toch in de abdij van Leffe nog steeds intellectueel eigenaar van de naam Leffe. De negen verschillende soorten Leffe bier die er tegenwoordig zijn worden vervaardigd door AB InBev de grootste brouwerijketen ter wereld.

Tags bij dit artikel: ,


Dinant

Dit artikel is onderdeel van een pagina over Dinant op steden.net, waar je veel informatie en tips kunt vinden over Dinant.
> Dinant tips en informatie


Alles over Dinant