Frankfurt: financieel centrum van Duitsland

De stad Frankfurt am Main is de vijfde stad van Duitsland. De meeste mensen kennen Frankfurt vooral als het financiële hart van Duitsland. De Duitse aandelenbeurs is gevestigd in het centrum van Frankfurt, net als de Deutsche Bundesbank en hoofdkantoren van diverse grote banken. Ook de Europese Centrale Bank is in Frankfurt gevestigd, waardoor de stad feitelijk ook het financiële hart van Europa is. Het zakelijk karakter van Frankfurt werkt door in het uiterlijk van de stad, waarbij wolkenkrabbers de skyline van Frankfurt domineren. Niet voor niets wordt Frankfurt am Main ook wel het ‘Mainhatten’ genoemd. Deze naam verwijst naar rivier de Main en wolkenkrabbereiland Manhattan in New York.

Frankfurt is naast een belangrijke zakenstad ook een plek waar veel nationale en internationale beurzen georganiseerd worden. Messe Frankfurt is de plek waar jaarlijks zo’n vijftig beurzen gehouden worden, waarbij er een totale omzet gerealiseerd wordt van maar liefst 450 miljoen euro op jaarbasis. Een bekende beurs is de jaarlijkse Frankfurter Buchmesse (de grootste boekenbeurs ter wereld). De combinatie beurzenstad en zakenstad zorgt ervoor dat hotelkamerprijzen in de regel aan de hoge kant liggen. Wie echter goed rondkijkt die kan voor een leuk bedrag een aardig hotel boeken, waardoor Frankfurt als stedentrip bestemming een interessante optie kan zijn. Naast de wolkenkrabbers telt Frankfurt immers tal van andere bezienswaardigheden.Römer(berg)

Sinds de Middeleeuwen is de Römerberg het centrale plein van Frankfurt. Tegenwoordig is dit in de Altstadt gelegen plein nog steeds een belangrijke bezienswaardigheid. De vakwerkhuizen zijn op het Haus Wertheim na reconstructies van de oude vakwerkhuizen die zoals zoveel gebouwen in Frankfurt tijdens de Tweede Wereldoorlog gesneuveld waren. De Duitsers zijn er in geslaagd om de sfeer van een authentiek Middeleeuws plein prima te reconstrueren. Centrale gebouw op het plein is de Römer, het stadhuis van Frankfurt. Verder vind je hier de Alte Nikolaikirche, het Historisch Museum en de Gerechtigkeitsbrunnen. Vlak bij het plein staan nog twee historische gebouwen: de Dom van Frankfurt en de Sint-Paulskerk.Uitzicht over Frankfurt

Om van een fraai uitzicht over Frankfurt te genieten worden er drie uitstekende mogelijkheden geboden, waarvan één gratis optie. De toren van de Dom van Frankfurt kun je via meer dan driehonderd treden beklimmen, waarna je een redelijk uitzicht hebt over de oude binnenstad. De gratis mogelijkheid is om via overdekt winkelcentrum Zeilgalerie of warenhuis Kaufhof naar de bovenste verdieping te gaan. Dit biedt je een mooi uitzicht over het moderne deel van het centrum van Frankfurt. Het beste uitzicht biedt het panoramadak van Main Tower, de op één na hoogste wolkenkrabber van Frankfurt. De lift brengt je in no time naar de 54e verdieping, waarna je heel Frankfurt en de omgeving kunt bewonderen vanaf het dakterras.

Zeil

Winkelen in Frankfurt am Main betekent dat je de autovrije winkelstraat Zeil niet over kunt slaan. De brede winkelstraat behoort tot de drukste winkelstraten van Duitsland. Vrijwel alle grote ketens hebben hier een filiaal zoals Kaufhof, Zara, C&A en H&M. Wie tijdens het winkelen eventjes uit wil rusten die kan dat doen op een van de vele bankjes die op het centrale deel onder de bomen geplaatst zijn. Overdekt winkelen doe je in de Zeilgalerie of het grotere My Zeil, waar de glazen constructie uit een hoogstaand stukje architectuur bestaat.

Wie wil winkelen in Frankfurt moet er rekening mee houden dat de winkels op zondag gesloten zijn. Een echte koopavond kent men in Frankfurt niet, de winkels mogen in principe tot 21 uur ’s avonds open zijn. Veelwinkels sluiten echter een uurtje eerder.

Main

De Main is een Duitse rivier die vanuit het oosten richting de Rijn in het westen stroomt. De rivier is een belangrijke levensader van de stad Frankfurt. Op een eilandjes in de Main stonden de eerste nederzettingen die de basis vormden voor de latere stad Frankfurt. De Main stroomt tegenwoordig door de stad heen, waardoor Frankfurt in twee delen verdeeld is. Deze zijn echter door 19 bruggen met elkaar verbonden, waardoor de aanwezigheid van de Main geen belemmering vormt binnen de mobiliteit in de stad. De oevers van de Main zijn vooral ingericht op recreatie. Parken, wandelpaden, fietspaden en speelgelegenheden zorgen voor een groen karakter langs de rivier. Ter hoogte van het centrum kun je opstappen voor een rondvaart over de Main.

Aziatisch smullen

In heel Frankfurt kun je uitstekend genieten van nationale en internationale culinaire specialiteiten. Voor elke beurs en smaak is er wel iets te vinden. Een plekje die wij zelf nooit overslaan in Frankfurt is Asia Gourmet in het centrale station van Frankfurt. Voor bedragen waarvoor je zelf niet kunt koken kun je hier van allerlei heerlijke Aziatische gerechten genieten, zoals curry met rijst, pad thai, ramen en allerlei wokgerechten. In de smaakvolle gerechten proef je dat er met dagverse ingrediënten gewerkt wordt. Voor de liefhebbers: je vindt Asia Gourmet door via de centrale ingang het station binnen te lopen en dan vlak voor de perrons naar rechts af te slaan. De Aziatische smulkeuken zie je na zo’n honderdvijftig meter lopen.

Musea in Frankfurt

Frankfurt am Main telt meer dan dertig musea. Het Goethe-Museum, het Historisch Museum Frankfurt, het Karikaturenmuseum en het Museum voor Moderne Kunst zijn enkele topmusea van Frankfurt die direct of indirect iets met de stad te maken hebben. Een ander museum dat echt de moeite waard is, is het Naturmuseum Senckenberg. Dit is het grootste natuurhistorische museum van Duitsland. Het grootste deel van deze musea is op maandag gesloten. Voor korting op de entree kun je de Frankfurt Card aanschaffen. Hiermee krijg je niet alleen 50% korting op de toegangsprijs van de musea in Frankfurt, maar je mag dan ook gedurende de geldigheid (1 of 2 dagen) gratis gebruik maken van het openbaar vervoer binnen de stad.

25 Hours Hotel

Het Twenty Five Hours Hotel by Levi’s is een designer boetiekhotel gelegen in de stationswijk van Frankfurt, op een steenworp afstand van het station. Het hotel is helemaal geïnspireerd op het populaire Amerikaanse jeansmerk Levi’s. Het hele hotel heeft daardoor te maken met eigenzinnige stijlelementen waarbij het thema Levi’s soms subtiel maar soms ook zeer nadrukkelijk aanwezig naar voren komt. De hotelkamers zijn met verschillende thema’s ingericht, waarbij er per verdieping een eigen sfeer ontstaan is.

De kamers zijn uitgerust met een LCD-televisie, een koelkast/minibar, een heerlijke douche, regelbare airconditioning en gratis draadloos internet. Parkeerplek is zeer beperkt beschikbaar. Mocht de parking van het hotel vol zijn dan zijn er altijd nog voldoende parkeergarages in de directe omgeving waar je je auto kunt parkeren.

Alte Oper

Tussen de vele nieuwbouw in Frankfurt staat het opvallende concertgebouw Alte Oper (Oude Opera). Het oorspronkelijk uit 1880 stammende gebouw doet tegenwoordig geen dienst meer als operahuis, waar concerten en toneelspelen gehouden worden. Voor opera’s moet je naar het Opern- und Schauspielhaus Frankfurt. Dit gebouw is sinds 1951 de thuisbasis van de Oper Frankfurt. De Alte Oper is na de vernietiging in 1944 alsnog heropgebouwd. Nu is het gebouw onderdeel van een prachtig decor aan de ruim opgezette Opernplatz.

Bustoer

Frankfurt kun je uitstekend per bus verkennen. De stadstocht van Citysightseeing Frankfurt werkt tegenwoordig volgens het welbekende hop-on-hop-off principe waarbij je binnen de duur van je ticket onbeperkt op en af kunt stappen op de rode dubbeldekkerbussen. Er worden twee routes verreden: de rode lijn (City Tour) en de groene lijn (Skyline Tour). Het is ook mogelijk om tegen een lager bedrag een vaste route te nemen. De blauwe dubbeldekkerbussen van Green Line Tours bieden een vaste rondrit van twee uur aan in Frankfurt. Opstappen doe je in dat geval voor de Hauptbahnhof, het centrale station van Frankfurt.

Eisener Steg

Voetgangersbrug Eisener Steg is een 170 meter lange stalen brug die de Römerberg en het stadsdeel Sachsenhausen met elkaar verbindt. De brug over de Main is in 1868 en 1869 aangelegd, waarna het meerdere aanpassingen en herstellingen heeft ondergaan. In de Tweede Wereldoorlog is de IJzeren Brug vrijwel geheel verloren gegaan, waarna het in 1946 één van de eerste bruggen is geweest die herbouwd werd.

Frankfurter Hauptbahnhof

Het hoofdstation van de Duitse Spoorwegen (DB) ligt in het centrum van Frankfurt. Met ongeveer honderddertig miljoen passagiers op jaarbasis is de Hauptbahnhof van Frankfurt één van de drukste treinstations van heel Europa. Het station is behalve een belangrijke aankomstplek voor mensen die in Frankfurt werken ook een druk knooppunt binnen het ICE-netwerk. Vanuit dit station vertrekken hogesnelheidstreinen richting onder andere Amsterdam, Brussel, Berlijn, Wenen en Parijs.

Groene stad

Frankfurt is een groene stad, wat vooral te danken is aan de groene gordel rondom de binnenstad en de vele parken die Frankfurt telt. De maar liefst achtduizend hectare grote groene ring geldt sinds 1994 als beschermd natuurgebied, waarbij de inwoners en bezoekers van de stad zeker zijn van fraaie wandel- en fietszones in het verstedelijkte gebied. Wie Frankfurt vanaf een hoog uitzichtpunt bekijkt die zal zien dat op daken en in veel straten ook plaats is gemaakt voor veel groen. Frankfurt kent meerdere parken en botanische tuinen, zoals het Rothschild Park, de Palmengarten en het Bethmanpark. Eén van de fraaiste tuinen wordt gevormd door de Frankfurter Hauptfriedhof, een zeventig hectare grote begraafplaats.

Stationsbuurt

De stationsbuurt, gelegen ten oosten van de Hauptbahnhof, is een druk deel van Frankfurt. De eetgelegenheden tonen een duidelijk multicultureel karakter, wat versterkt wordt door de aanwezige mensen hier op straat. Zeker in de avonduren hoor je hier meer andere talen dan Duits. In en rondom de stationsbuurt vind je verder de grootste concentratie aan hotels.

De accommodaties in dit deel van Frankfurt kunnen vooral als toeristenhotels omschreven worden, de zakenhotels staan meer rondom beurscomplex Messe Frankfurt en in de buurt van de grote financiële instellingen. De wijk Bahnhofsviertel is van oudsher ook de plek waar de rosse buurt te vinden is. De erotische uitgaansgelegenheden, bioscopen en winkels concentreren zich vooral in en rondom de Taunusstrasse en de Moselstrasse.

Kunstgaleries

In het centrum van Frankfurt staat het indrukwekkende Museum voor Moderne Kunst. Het opvallende bouwwerk aan de Domstrasse kun je bijna niet over het hoofd zien bij een wandeltocht door de stad. In de buurt van dit museum vind je tevens opvallend veel kunstgaleries en winkels die kunst gerelateerd zijn. Als je op zoek bent naar een leuke aanwinst voor je huis dan kun je in Frankfurt fijn snuffelen in de kleine kunstwinkels.

Tuinkabouters

Een opvallende lokale winkel is de Frankfurter Dippemarkt. Naast allerlei bierpullen en koekoeksklokken kun je hier kiezen uit een enorm assortiment aan tuinkabouters. Deze winkels aan de Fahrgasse 80 heeft tuinkabouters in alle soorten en maten, waardoor liefhebbers van deze vrolijke beeldjes van heinde en verre naar Frankfurt komen om er hier eentje uit te kiezen.