De Dom van Münster is de oudste kathedraal van Münster en samen met het historische raadhuis één van de belangrijkste publiekstrekkers van de stad. De huidige kerk is aan het begin van de dertiende eeuw in de gotische stijl gebouwd op de resten van oudere kerken. De oudste dom op deze plaats stamt uit het begin van de negende eeuw. Sommige delen van de tweede dom uit de twaalfde eeuw zijn verwerkt in de huidige Dom van Münster. Dit is met name te zien aan de twee Romaanse torens die de ingang van de huidige kathedraal vormen. Net als grote delen van de centrum van Münster werd een groot deel van de kathedraal tijdens de Tweede wereldoorlog verwoest.

In de kathedraal bevind zich een astronomisch uurwerk uit de eerste helft van de zestiende eeuw. Het klokkenspel van dit uurwerk wordt nog dagelijks gebruikt. Op het plein van de kathedraal wordt iedere woensdag en zaterdag een grote markt gehouden met meer dan honderdvijftig kramen.


Er starten in Münster meerdere lange en korte fietstochten. De kortste hiervan is de fietspromenade die rond het oude centrum van Münster ligt. Deze bijna vijf kilometer lange rondweg is één van de populairste fietspaden in de buurt van Münster. Daarnaast vertrekken er meerdere routes in Münster die je langs de mooiste dorpjes, plaatsen en bezienswaardigheden in de directe omgeving van Münster brengen. Er zijn een aantal routes die tussen de vijfentwintig en vijftig kilometer zijn. Voor de meer getrainde fietser zijn er meerdere fietstochten van meer dan honderd kilometer in de omgeving uitgezet. Een kaartje met daarop de verschillende fietstochten is verkrijgbaar bij de toeristen informatie op de Prinzipalmarkt.
Het historische stadhuis van Münster is wereldwijd bekend om zijn Friedenssaal. In deze zaal werd de belangrijkste onderhandelingen voor de vrede van Westfalen gedaan, de vrede van Münster was hiervan een onderdeel. Andere onderdelen van deze vrede waren het verdrag van Münster en het verdrag van Osnabrück. Het is één van de weinige gotische gebouwen ter wereld dat niet bedoeld is als geloofsgebouw. De zogenaamde pronkgevel van het gebouw werd gebouwd in de tweede helft van de veertiende eeuw. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is het pand grotendeel verwoest en in de jaren erna weer opgebouwd. De houten inrichting van de Friedenssaal was tijdens de oorlog uit voorzorg verwijderd en op een veilige plaats opgeborgen waardoor het gespaard bleef van de verwoestingen.
Het stadhuis en de Friedenssaal zijn nog steeds te bezoeken. In de zaal ligt het originele document met de handtekeningen van de Vrede van Westfalen.

De haven van Münster wordt verbonden met het Europese waternetwerk door middel van de Dortmund-Ems-kanaal. De haven heeft echter in de loop der jaren zijn plaats als overslagplaats steeds meer verloren. De haven activiteiten zijn de laatste twintig jaar met meer dan zeventig procent afgenomen. Door de grote leegstand die dit teweeg bracht werd de stad gedwongen hier een oplossing voor te verzinnen. Dit werd gedaan onder de naam Kreativkai. Tegenwoordig bevinden zich in dit deel van de haven een jazzclub, een expositieruimte voor moderne kunst, een theater en hebben allerlei hippe bedrijven en discotheken hun weg naar de haven gevonden. Verder worden er in het havengebied verschillende festivals en tentoonstellingen gehouden. De Kreativkai is het hippe uitgaanscentrum van Münster.


De Liebfrauen-Überwasserkirche is na de Dom van Münster de oudste kerk van Münster. Hij is gebouwd op de oever van het riviertje de Aa aan het einde van de veertiende eeuw. De kerk is gebouwd op de resten van twee oudere kerken één uit de elfde en één uit de dertiende eeuw. De oudste van deze kerken werd oorspronkelijk als kloosterkerk opgericht. Deze werd tijdens een grote brand verwoest.
Tijdens het bewind van de wederdopers in Münster werd de spits van de huidige toren gesloopt en werden er kanonnen op de toren geplaatst. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de Liebfrauen-Überwasserkirche zwaar getroffen. Tijdens een bombardement kreeg de kerk een voltreffer en het grootste deel van de kerk werd hierdoor verwoest en de toren brandde uit. De herstelwerkzaamheden hiervan duurde tot 1968. Aan het einde van de vorige eeuw heeft de kerk een grootscheepse renovatie ondergaan.
De Prinzipalmarkt is het middelpunt van de Hanzestad Münster. In totaal staan hier achtenveertig historische huizen met renaissance en gotische gevels. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd deze historische markt voor het grootste deel verwoest. Na de oorlog zijn deze huizen herbouwd in een versimpelde versie van het origineel. Dit
geeft een vreemde moderne sfeer aan het plein. Ondanks dit is het een prachtig plein en is de Prinzipalmarkt het kloppend hart van de stad Münster. Het plein staat zelfs in de top vijf van mooiste pleinen in Duitsland. Aan de Prinzipalmarkt staat het historische stadhuis van Münster met daarin de Friedenssaal. Van de Prinzipalmarkt heb je een prachtig zicht op de Sint-Lambertuskerk. De Prinzipalmarkt is de plek in Münster om te zien en om gezien te worden.


Kiepkerels is de bijnaam voor de Noord-Duitse marskramers die enkel eeuwen door Noord-Nederland en het noordwesten van Duitsland trokken met hun koopwaar op hun rug. Deze manden werden kiep genoemd wat de bijnaam van deze marskramers verklaart. De traditionele kleding voor de kiepenkerl was een pet, blauwe stofjas en klompen.
Daarnaast hadden de meeste een fluitje bij en liepen met een stok. Er zijn ook vrouwelijke kiepkerle bekend. De Kiepkerl is het symbool van de stad Münster en als sinds het einde van de negentiende eeuw staat het standbeeld van de Kiepkerl in de stad. Tijdens de Tweede wereldoorlog werd het oorspronkelijke beeld verwoest maar is later vervangen door een replica. De kunstenaar Jeff Koons heeft een roestvrijstalen replica van dit beeld gemaakt dat tegenwoordig in het Hirshhorn Museum and Sculpture Garden in Washington staat.
Er zijn meerdere manieren om de stad Münster te verkennen. Bij mooi weer is de stadswandeling waarschijnlijk de leukste manier om de stad te ontdekken. Deze stadswandeling start bij het historische stadhuis van de stad en neemt via een wandeling mee langs de vierentwintig belangrijkste hoogtepunten van de stad Münster. Er worden bij de plaatselijke toeristen informatie gratis boekjes weggeven waarin meer informatie staat over de verschillende hoogtepunten van de stad. Het is tevens mogelijk om een audiogids op je smartphone te downloaden.
Wie de stad op een andere manier wil ontdekken zijn er legio mogelijkheden. Zo is er de mogelijkheid om segways te huren, kun je een rondrit maken in een koets, een antieke auto of in moderne riksja. Daarnaast rijden er ook de vertrouwde toeristentreintjes door de stad en kan men in een dubbeldekbus met gids de stad Münster verkennen.


Net buiten het drukke centrum van Münster staat de Sint-Clemenskerk. Deze prachtige barokke kerk is halverwege de achttiende eeuw gebouwd en is één van de mooiste kerken in deze stijl in Noord-Duitsland. Het interieur van de kerk bestaat daarin tegen uit de uitbundige rococostijl. Het plafond is beschilderd door de Duitse barokke schilder Johann Adam Schöpf. De Sint-Clemenskerk maakte oorspronkelijk onderdeel uit van het Clemensziekenhuis dat tijdens de Tweede Wereldoorlog grotendeels werd verwoest. Ook de Sint-Clemenskerk werd niet gespaard. Na de oorlog is de kerk volgens het originele bouwplan herbouwd en wordt de kerk hoofdzakelijk gebruikt voor concerten en anderstalige kerkdiensten. De klokkentoren van de kerk is een losstaand gebouw. De kerk is tevens één van de populairste trouwlocaties in de stad.
De collectie van het Picasso museum in Münster is gebaseerd op de collectie van het echtpaar Huizinga. Dit echtpaar had in de loop der jaren een groot aantal grafische werken van Pablo Picasso verwerft. Deze kustwerken werden ondergebracht in een stichting en werden tentoongesteld in het Grafisch Museum Pablo Picasso Münster dat sinds 20120 de naam Kunstmuseum Pablo Picasso Münster draagt. Naast grafische werken van Pablo Picasso worden er werken van tijdgenoten zoals Marc Chagall, Georges Braque, Max Ernst en Henri Matisse getoond. De collectie is door de jaren heen door middel van verschillende schenkingen behoorlijk uitgebreid. De hoofdentree van het museum bevindt zich een winkelcentrum. Naast de vaste collectie worden er met grote regelmaat exposities en tentoonstellingen gehouden.


Het riviertje de Aa slingert door het oude centrum van Münster heen voordat hij uiteindelijk in de Aasee stroomt. Vanuit de Aasee stroomt de rivier verder door naar Greven.
De Aa is in totaal drieënveertig kilometer lang en is een zijrivier van de Eems.
Veel van de bezienswaardigheden in Münster zoals de Liebfrauen-Überwasserkirche liggen aan de Aa. Het water van de rivier is mede door vervuiling erg slecht van kwaliteit. Dit zorgt ervoor dat het water in de Aasee tevens als slecht kan worden bestempeld. Tegenwoordig wordt er met behulp van algen getracht de waterkwaliteit te verbeteren. Het riviertje de Aa is niet hetzelfde riviertje dat door Noord-Brabant heen stroomt.