München: trotse hoofdstad van Beieren

München is de derde stad van Duitsland en de hoofdstad van de Duitse deelstaat Beieren. Bij veel buitenlandse toeristen is München vooral bekend vanwege het Oktoberfest. Dit volksfeest wordt ieder jaar vanaf eind september gehouden en trekt dan miljoenen toeristen naar München. Je hoeft echter niet te wachten op dit grootse feest om München te bezoeken. Ook gedurende de andere dagen is München zeker de moeite van het bezoeken waard. Zo telt München een groot aantal musea die de moeite waard zijn en is München een uitstekende stad om te winkelen.

Hoewel de Tweede Wereldoorlog München serieuze schade berokkend heeft, is daar nog maar weinig van terug te zien. Grote delen van de historische binnenstad zijn herbouwd naar hoe het er oorspronkelijk uitgezien heeft. Daardoor krijg je het gevoel dat je tussen historische gebouwen staat terwijl een groot deel van die bouwwerken nog geen eeuw oud is. Sommige gebouwen zoals het Neues Rathaus raakten slechts licht beschadigd tijdens de bombardementen.

München heeft door de ligging in Beieren een eigen cultuur waar het trots op is. Statistisch gezien doet de stad het ook goed op economisch vlak. In en rondom München is er een grote concentratie van zware industrie, waaronder het overbekende automerk BMW.Oktoberfest

Met een kleine zes miljoen bezoekers per jaar is het Oktoberfest het grootste volksfeest ter wereld. Hoewel het Oktoberfest inmiddels ook op veel andere plekken gevierd wordt, is München de enige echte stad waar dit grootse bierfestival gehouden wordt. Het festival stamt uit het jaar 1810. Toen werd het allereerste Oktoberfest gehouden ter ere van het huwelijk tussen prinses Theresia van Saksen-Hildburghausen en kroonprins Lodewijk van Beieren. Het feest is in de afgelopen twee eeuwen uitgegroeid tot een spektakel dat zijn weerga niet kent.

Het Oktoberfest wordt gehouden op de Theresienwiese. Dit terrein is speciaal voor het Oktoberfest bedoeld. Vanaf de eerste zaterdag na 15 september is deze weide de plek waar men massaal naartoe komt om bier te drinken, te genieten van lokale specialiteiten zoals Münchner Weißwurst en in de vele kermisattracties te stappen. Het feest duurt normaal gesproken 16 dagen. De eerste zondag van oktober is de laatste dag van het Oktoberfest. Soms wordt het Oktoberfest met één of twee dagen verlengd als dat mooi uitkomt met de Dag van de Duitse Eenheid.

Tijdens het Oktoberfest wordt er vooral bier gedronken… heel veel bier. Het bier is van Beierse oorsprong en wordt in pullen van een liter geschonken. Bier drink je in één van de vele biertenten die op het terrein staan. De grootste biertenten kunnen meer dan tienduizend gasten tegelijkertijd herbergen.

Wie een hotel in München wil boeken tijdens het Oktoberfest die kan dat beter tijdig doen. Hoe dichter dit bierfestival in de buurt komt, des te duurder dat de hotelkamers meestal worden. Op de webpagina ‘waar overnachten in München‘ lees je een paar goede tips om goedkope hotelkamers te vinden in München.Schloss Nymphenburg

Slot Nymphenburg is een zeventiende eeuws paleis bij München. Het indrukwekkende bouwwerk is begin achttiende eeuw in de barokke stijl aangepast. Het paleis is ruim 250 jaar particulier bezit geweest, tot het in 1918 staatseigendom werd. Het paleis behoort nu tot de meest beroemde bezienswaardigheden van München. Vooral de zevenhonderd meter brede barokke façade maakt veel indruk.

Het paleis is opengesteld voor het publiek. Jaarlijks maken hier gemiddeld ruim driehonderdduizend bezoekers gebruik van. In Schloss Nymphenburg zijn meerdere musea gevestigd zoals ‘Museum Mensch und Natur’ en het Marstallmuseum

Allianz Arena

De Allianz Arena is een modern voetbalstadion in München. De naamgever is verzekeringsmaatschappij Allianz AG, die zich in ieder geval tot het jaar 2021 verbonden heeft aan het strak vormgegeven stadion. Het station heeft een permanent dak boven de tribunes. Er is geen mogelijkheid om het stadion helemaal af te sluiten, zoals je bij sommige moderne voetbalstadions weleens ziet.

De Allianz Arena is de thuisbasis voor twee professionele voetbalclubs uit München: Bayern München en TSV 1860 München. Het stadion is zo gemaakt dat de kleuren, zowel van buiten als van binnen, aangepast kunnen worden aan de clubkleuren van de thuisspelende club. Als Bayern München speelt dan is het stadion rood gekleurd, op de dagen dat TSV 1860 München thuis speelt dan is blauw de kleur van het stadion. Er worden ook voetbalinterlands gespeeld in de Allianz Arena. Als het Duitse elftal aan moet treden op de grasmat dan is het stadion wit.

De capaciteit van de Allianz Arena bedraagt ongeveer 69 tot 75 duizend toeschouwers. Het hangt er van af of er ook tijdelijke staanplaatsen zijn en wat voor soort wedstrijd er gespeeld wordt.