Trier: de oudste stad van Duitsland

Trier is de oudste stad van Duitsland. De tegenwoordig ruim honderdduizend inwoners tellende stad is gelegen in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts. Mogelijk hebben er hier al ruim voor de komst van de Romeinen nederzettingen bestaan, maar de officiële start van de stad Trier kan toegeschreven worden aan het jaar 16 voor Christus. De Romeinse keizer Augustus gaf toen opdracht om hier de stad Augusta Treverorum te stichten. Dit was de naam van de stad voordat deze veranderde in Trier. Uit de Romeinse tijd zijn nog diverse overblijfselen te zien in Trier, zoals de Porta Nigra (de ‘Zwarte Poort’) uit de tweede eeuw na Christus, het Romeinse amfitheater (gebouwd rond het jaar 100 na Christus) en de Romeinse Brug. Ook de Dom van Trier stamt nog uit de tijd dat de Romeinen het hier voor het zeggen hadden.

Veel van de andere straten, pleinen en gebouwen in Trier stammen uit de middeleeuwen of zijn herbouwd. Trier werd immers tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd. In de loop der jaren zijn alle verwoestingen uit W.O. II hersteld of zijn er nieuwe gebouwen op de plek gekomen van gebouwen die niet herbouwd zijn.

Trier is door de ligging op enkele tientallen kilometers van zowel Luxemburg als de Belgische Ardennen een populair uitje onder Nederlandse en Belgische toeristen die daar verblijven. Ook komen veel toeristen die in de regio verblijven een dagje naar Trier om de sfeer van de oude binnenstad op te snuiven.



Walderdorff’s

Eén van de mooiste terrassen van Trier is volgens ons Walderdorff’s. Het terras van dit café/restaurant ligt aan het Domfreihof en heeft een prachtig uitzicht op de Dom van Trier. Het restaurant is vernoemd naar het gebouw waar het zich in bevindt: het Walderdorf kasteel. Dit door de architect Johannes Seiz ontworpen  complex is in 1765 gebouwd  en heeft rond het jaar 2000 een grootschalige renovatie ondergaan.

Walderdorff’s heeft een gevarieerde menukaart waarop voor iedere wel wat wils staat. Behalve Duitse gerechten staan er ook heerlijke salades, Spaanse tapas en uitstekende steaks op het menu. Op het gebied van drank hebben ze een bovengemiddeld goede cocktailkaart, de keuze uit verschillende mooie Duitse bieren en een zeer uitgebreide wijnkaart waar naast de Duitse wijnen ook plek is voor een aantal mooie buitenlandse wijnen en champagnes.



Porta Nigra

Porta Nigra is een opvallend bouwwerk in Trier. De ‘Zwarte Poort’ is het bekendste overblijfsel in Trier dat stamt uit de Romeinse Tijd. De poort was onderdeel van de stadsmuur die in de Romeinse periode om de stad Trier stond. De poort is in de tweede eeuw na Christus gebouwd. De Porta Nigra is opgebouwd uit grote blokken van zandsteen, die deels met grote ijzeren krammen met elkaar verbonden zijn. De naam Porta Nigra is niet de oorspronkelijke naam. Deze kreeg de poort in de middeleeuwen, omdat de ooit lichtgekleurde zandstenen poort langzaam aan steeds donkerder werd.

Tegenwoordig staat Porta Nigra op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Voor redelijk wat toeristen is de poort een belangrijk oriëntatiepunt binnen de stad. Velen beginnen hier aan hun wandeling door Trier omdat het kantoor van de toeristische dienst er naast staat. Ook is de poort gemakkelijk aan te lopen vanaf het treinstation van Trier.

Dom van Trier

De Dom van Trier is de oudste bisschopskerk van heel Duitsland. De eerste grote basiliek werd hier tussen 310 en 329 na Christus gebouwd. Hiervan zijn nu nog restanten te zien onder het informatiebureau van de Dom. Vanaf 329 vonden er diverse uitbreidingen plaats en hebben er verschillende aanpassingen plaatsgevonden. In de negentiende eeuw hebben er grootschalige restauraties plaatsgevonden, waarbij men vooral als doel had om het middeleeuwse uiterlijk terug te krijgen. In de periode 1960-1974 heeft de laatste grote restauratie plaatsgevonden. De Dom van Trier is gratis te bezoeken. De kerk is geopend van 06:30 uur tot 18:00 uur in de zomer en van 06:30 uur tot 17:30 in de periode november tot en met maart. De schatkamer in de Dom opent pas enkele uren later. De tijden zijn afhankelijk van de dag en het seizoen.

De Dom van Trier staat sinds 1986 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De fraaie kerk belichaamt de historie van zeventien eeuwen geloofsgeschiedenis in Duitsland. Hoewel een deel van de vele schatten en kunstwerken in de loop der jaren verloren is gegaan, is wat je te zien krijgt zeker indrukwekkend te noemen. Opvallend is het grote aantal grote sculpturen in de Dom.

trier-domvantrier2

Hauptmarkt

De Hauptmarkt is het centrale plein van Trier. In het Nederlands heet dit plein Grote Markt. Het plein is ontstaan toen in het jaar 958 de markt naar deze plek verhuisde. Vrij centraal op de Grote Markt staat het Marktkruis, dat eveneens uit 958 stamt. Dit kruis is een teken dat deze plek marktrechten heeft. Op en aan het plein staan nog een aantal opvallende, historische en mooie gebouwen en andere objecten zoals de Sint Gangolfkerk, de Petrusbronnnen (1594-1595) en het gotische bouwwerk Steipe. Op de Hauptmarkt worden een aantal jaarlijkse evenementen gehouden. Zo vindt hier in december de Kerstmarkt plaats (doorlopend tot op het Domplein), kun je tijdens de carnavalsperiode genieten van het straatcarnaval en is het in de zomer (eind juni) tijd voor het Altstadtfest.

Amfitheater van Trier

Het amfitheater van Trier is rond het jaar honderd na Christus gebouwd. Het amfitheater is binnen de helling van de Petrisberg gebouwd, waardoor de tribunes grotendeels op natuurlijke wijze ondersteund werden. Het amfitheater werd gebruikt voor gladiatorengevechten en voor executies. Het amfitheater bood plaats aan maar liefst achttienduizend toeschouwers. Dit aantal is te vergelijken met de capaciteit van een gemiddeld hedendaags voetbalstadion binnen de Nederlandse eredivisie. De arena heeft een doorsnede die uiteenloopt van 50 tot 75 meter.

Het amfitheater heeft zwaar te leiden gehad door de val van het West-Romeinse Rijk. Omdat de stenen van het amfitheater gebruikt werden voor de bouw van panden in de stad bleef er maar weinig over van het ooit zo mooie Romeinse amfitheater. Tegenwoordig kun je de arena zelf nog zien, een deel van de ondergrondse constructie en kelders en de aarden wallen waar ooit stenen tribunes gestaan hebben. Nu is de gehele omwalling begroeid met gras en lopen er nog een paar stenen trappen doorheen. Het amfitheater is na betaling van een toegangskaartje te bezoeken. Omdat de akoestiek nog steeds geweldig is worden er tegenwoordig weer regelmatig festivals en concerten gehouden.

Keizerthermen

De Keizerthermen (in het Duits: Kaiserthermen) stammen uit de Romeinse periode. Deze Romeinse badhuizen zijn ongeveer zeventienhonderd jaar geleden gebouwd in het zuidoosten van de toenmalige stad. De functie van de Keizerthermen was niet alleen die van een badhuis. Er konden ook diverse sporten beoefend worden en je kon er gemasseerd worden. Massages zijn in hedendaagse sauna’s zeer gebruikelijk, maar zag je in de Romeinse oudheid niet zo vaak terug in de badhuizen. Na de Romeinse periode heeft het badcomplex onder andere dienst gedaan als onderdeel van de stadsmuur. Een deel van de Keizertermen is overgebleven, nadat het complex in de middeleeuwen als steengroeve dienst heeft gedaan. Het best bewaard gebleven is de waterbadhal, waarvan er nog een oostelijke gevel tot een hoogte van 19 meter rechtop staat. Tegenwoordig vormen de Keizertermen een belangrijke bezienswaardigheid binnen Trier.

Kornmarkt

De Kornmarkt is een geliefd plein in de binnenstad van Trier. De Kornmarkt is autovrij en ligt ongeveer tweehonderd meter ten zuiden van de Hauptmarkt. Hoewel er aan de Kornmarkt ook wel wat winkels gelegen zijn, is het vooral ontspanning wat men hier zoekt. Prominent aanwezig is het grote terras waar je van de gastronomische kwaliteiten van een tweetal restaurants kunt genieten: het ene restaurant biedt lokale specialiteiten terwijl het andere Italiaanse lekkernijen serveert. De restaurants zijn gevestigd in het Franse officierscasino dat in classicistische stijl gebouwd werd in 1824-1825. Het andere opvallende bouwwerk aan de Kornmarkt is het oude post- en telegraafgebouw. Daarvoor staan de Sankt Georgsbrunnen, in het Nederlands bekend als Sint Jorisfontein.

Leder Kubach

Ben je op zoek naar traditionele een lederhosen of dirndl? Je hoeft daarvoor niet helemaal tot in Beieren of Oostenrijk te rijden. Leder- en kledingwinkel Leder Kubach in Trier verkoopt ook traditionele Duitse outfits naast hun gangbare assortiment. Het gaat hier wel om degelijke kwaliteit, waar dus ook een overeenkomstig prijskaartje aan hangt. Even een leuke outfit scoren voor carnaval of een vrijgezellenfeest is goedkoper als je dat in Nederland bij een feestartikelenwinkel doet. Leder Kubach is gevestigd aan de Grabenstrasse 8 in Trier. Dat is vlak bij de Hauptmarkt.

Kurfürstliche Palais

Het Keurvorstelijk Paleis (Kurfürstliche Palais) was in de zeventiende eeuw de residentie van de keurvorsten van het Aartsbisdom Trier. Het zalmkleurige paleis staat in het oosten van de historische binnenstad van Trier, op enkele minuten lopen van de Dom. Het paleis heeft jarenlang dienstgedaan als kazerne en werd in de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd. Het in barokke en rococo stijlen uitgevoerde gebouw is tegenwoordig weer in haar volle glorie te bewonderen. Er zit geen museum in het paleis, maar er zitten verschillende publieke organen in het gebouw. Aan de zuidkant van het paleis liggen de fraai aangelegde en onderhouden paleistuinen. Dit is openbaar gebied en erg populair onder toeristen en locals om rond te wandelen of om op een bankje te genieten van het uitzicht.

Romeinse brug

In Trier staat een oude Romeinse brug, de Römerbrücke, die deels uit de tweede eeuw na Christus stamt. De brug staat op de plek waar al lang voordat er een brug was mensen de Moezel doorkruisten. Dit was een doorwaadbare plaats. In 18/17 voor Christus werd door de Romeinen de eerste brug gebouwd: een houten brug die tot op heden als oudste Romeinse bouwwerk op hedendaags Duits grondgebied gezien wordt. In het jaar 71 werd de eerste brug vervangen door een tweede brug. De huidige brug werd in de periode 144-152 na Christus gebouwd. De basaltpijlers van de brug stammen nog uit die periode. De bogen van de brug zijn veel jonger. Deze dateren uit 1718. De Romeinse brug is tegenwoordig nog een druk gebruikte verkeersbrug binnen Trier. Omdat de brug inmiddels samen met de andere Romeinse monumenten van Trier op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat zal de brug niet meer aangepast worden tenzij er noodzaak is om dat te doen. In de winter kan het voorkomen dat de waterstand van de Moezel 9 meter of meer boven het Normal Null (N.N.) staat. In dat geval staan de pijlers van de Romeinse brug helemaal onder water en is het mogelijk dat de brug voor het verkeer gesloten wordt.

Markt

Op de Hauptmarkt (Grote Markt) van Trier vind nog steeds een markt plaats. De eerste markten werden hier in het jaar 958 gehouden en deze traditie wordt tegenwoordig gewoon voortgezet. De markt wordt van maandag tot en met vrijdag van ongeveer 7 uur ’s morgens tot rond half zeven ’s avonds gehouden. Op zaterdag wordt de markt ook gehouden, alleen stopt hij dan al om 13 uur ’s middags. Zondag is de enige dag van de week dat er geen markt op de Hauptmarkt gehouden wordt. Dit is voor fotografen dan ook de beste dag om foto’s te maken van het plein en de middeleeuwse gebouwen zonder dat je gehinderd wordt door marktkramen.

Römer Express

Zoals het een goede toeristische bestemming betaamt heeft ook Trier haar eigen toeristentreintje. De Römer Expres biedt stadsritten vanaf Porta Nigra waarbij er langs allerlei bezienswaardigheden van Trier gereden wordt. De totale rondrit duurt ongeveer 35 minuten en brengt je onder andere langs de Dom, de Thermen am Forum, het Karl-Marx-huis, de Rode Toren, de Pauluskerk en het Raadhuis. In het zomerseizoen (april tot en met oktober) wordt er door twee treintjes gereden, waardoor er iedere 25 minuten vertrokken wordt. In de winterperiode vertrekt er ieder uur een treintje. Op zaterdag en zondag om het half uur in november, december en maart. De kaartjes koop je direct bij de conducteur. Voor gezinnen zijn er speciale gezinskaarten te koop (max. 2 volwassenen + 3 kinderen t/m 14 jaar).

Mercure Hotel Trier Porta Nigra

Als je een hotel met een goede ligging wilt hebben in Trier dan moet je zeker Mercure Hotel Trier Porta Nigra overwegen. Het viersterrenhotel ligt direct tegenover Porta Nigra, de oude Romeinse toegangspoort tot de historische binnenstad van Trier. Binnen enkele minuten wandelen sta je in het hart van Trier. Wie een verwende reiziger is die moet er rekening mee houden dat op het gebied van design en comfort de kamers van dit hotel niet tot de top behoren. Het interieur is gedateerd en de bedden zouden wat comfortabeler mogen. Desalniettemin zal de gemiddelde reiziger de ruime kamers van Mercure Hotel Trier Porta Nigra zeker wel waarderen.

Mercure Hotel Trier Porta Nigra boek je o.a. via booking.com.

trier-mercure2

Sint Jorisfontein

De Sint Jorisfontein (Sankt Georgsbrunnen) is een rococo fontein met een totale hoogte van 10,6 meter. De Sint Jorisfontein staat op de Kornmarkt, in het westelijke deel. De Sint Jorisfontein toont St. Joris met de draak. Op de vier hoeken van de fontein staan figuren die de vier jaargetijden belichamen. De Sint Jorisfontein is gebouwd in het jaar 1750 en wordt gezien als één van de mooiste rococo fonteinen van Duitsland.

Steipe

De Steipe is een bekend gebouw aan de Hauptmarkt (Grote Markt) van Trier. Het woord ‘Steipe’ is lokaal een verwijzing naar arcaden/ondersteuning. Het pand ‘Steipe’ staat op de Hauptmarkt, op de hoek met de Dietrichstrasse. Men heeft er vijftig jaar over gedaan om de Steipe te bouwen. In 1483 was het gebouw gereed en werd het in gebruik genomen als representatiehuis voor de gemeente Trier en de notabelen. De Steipe is één van de oudste en meest markante bouwwerken aan de Hauptmarkt. Tegenwoordig is er in het witte gebouw met rode elementen een café en een speelgoedmuseum gevestigd.

St. Gangolf

Parochiekerk St. Gangolf is na de Dom het oudste kerkgebouw van Trier. St. Gangolf is oorspronkelijk tussen 1284 en 1344 gebouwd. Hij verving de toenmalige marktkerk die in 958 bij de Hauptmarkt gebouwd werd maar later door de Vikingen verwoest werd. Aan het begin van de zestiende eeuw zijn er een aantal uitbreidingen en aanpassingen geweest. De laatste serieuze veranderingen hebben in 1731 en 1732 plaatsgevonden. Toen is onder andere de prachtige barokke entreepoort aan de Haputmarkt gemaakt.

St. Gangolf is zeven dagen per week open voor het publiek, van 7 tot 18 uur. Tijdens diensten is de kerk alleen toegankelijk voor mensen die de dienst komen volgen.

Trier Galerie

In het centrum van Trier vind je overdekt winkelcentrum Trier Galerie. Het is een shopping mall die uit drie verdiepingen bestaat. In totaal zijn er ongeveer zeventig winkels, restaurants en bars gevestigd. De ingang van de Trier Galerie zit aan de autovrije Fleischstrasse. Trier Galerie is zes dagen per week geopend van 09:30 tot 20:00 uur. Op zondag zijn de winkels alleen maar geopend als het een koopzondag is. Dit komt enkele keren per jaar voor.

City Sightseeing Trier City Tour

Trier is groot en interessant genoeg om er een zogenaamde ‘hop on, hop off’ bus te laten rijden. Alle dagen tussen april en oktober zie je hier de dubbeldekkerbussen van City Sightseeing dan ook rijden. Er wordt één route gereden die start vanaf Porta Nigra. De bus voert je langs verschillende interessante plekken en bezienswaardigheden in Trier. Onderweg kom je een paar stopplaatsen tegen. Daar mag je onbeperkt uitstappen en weer instappen gedurende de geldigheid van je kaartje (1 dag). Het totale rondje duurt ongeveer een uur.

Parkeren in Trier

Trier is een drukbezochte plaats waar veel toeristen op af komen. Dat betekent dat er een vrij grote behoefte aan parkeercapaciteit is. Als je naar het historische centrum van Trier rijdt dan kun je het beste je auto in één van de parkeergarages zetten. Over het algemeen zijn alle parkeergarages in Trier gunstig gelegen. Vanuit iedere parkeergarage in het centrum loop je binnen tien minuten naar de Hauptmarkt. Op straat parkeren kan ook. Daar geldt dat je ook moet betalen voor het parkeren, niet zelden met een tijdslimiet.

Weinstube Kesselstatt

De Moezel is een wijnstreek die bekend staat vanwege de uitstekende witte wijnen die hier gemaakt worden op basis van o.a. Riesling, Müller-Thurgau en Elbling druiven. Trier bevindt zich in dit fraaie wijngebied. Het is dan ook een uitstekende stad om van een lokaal glas wijn te genieten. Een populaire plek om dat te doen is bij Weinstube Kesselstatt. Hier ligt de nadruk op wijn, maar kan je natuurlijk ook andere dranken drinken.   Weinstube Kesselstatt heeft ook een eenvoudige keuken die zich vooral richt op de kleine hap en wat snacks, aangevuld met dagschotels. Weinstube Kesselstatt is gevestigd ana het Domplein, waardoor je genietend van een heerlijk glas wijn uitzicht hebt op de Dom van Trier en de daarnaast gelegen Onze-Lieve-Vrouwenkerk.

Rheinisches Landesmuseum Trier

Het Rheinisches Landesmuseum laat duizenden jaren geschiedenis aan de Moezel zien. Het archeologisch museum heeft een collectie die zich uitstrekt van de prehistorie, de Romeinse tijd en de middeleeuwen tot aan de Barok. Interessant is vooral de manier waarop je een blik krijgt in het wonen en werken in Augusta Treverorum, zoals Trier in de Romeinse periode heette. Het Rheinisches Landesmuseum opende haar deuren in 1877 en behoort daarmee tot de oudste musea uit de regio. De totale tentoonstellingsoppervlakte bedraagt ongeveer vierduizend vierkante meter. Naast de permanente tentoonstelling worden er ook tijdelijke exposities gehouden die meestal om het half jaar wisselen. Het museum is dagelijks van 10 tot 17 uur geopend, behalve op maandag. Ook tijdens feestdagen is het museum gesloten, waaronder een aantal Duitse feestdagen die wij in Nederland niet vieren.

Basilica van Constantijn

De Basilica van Constantijn (Duits: Konstantinbasilika) is geen religieus gebouw (basiliek) maar een ‘basilica’. In de Romeinse oudheid was dit een hal die verschillende publieke functies kon hebben, zoals een markthal, bankgebouw of rechtszaal. Pas vanaf de vierde eeuw werd de bouwvorm van een basilica ook gebruikt voor het bouwen van kerken: basilieken.

De Basilica van Constantijn is door de Romeinse keizer Constantijn de Grote gebouwd. Vermoedelijk geschiede dit rond het jaar 310 na Christus. De oorspronkelijk functie van deze basilica was die van een troonzaal. Het gebouw is sindsdien meerdere keren verwoest geweest. De eerste keer was tijdens de val van het Romeinse Rijk, de laatste keer was tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het gebouw is helemaal hersteld en doet sinds 1956 weer dienst als Evangelisch-Lutherse kerk.

Stadsmuren

Rond het jaar 170 na Christus kreeg Trier stadsmuren. In totaal werd er ruim zes kilometer aan stadsmuren gebouwd met daarin 37 ronde torens en een viertal versterkte poortgebouwen verwerkt. De stadsmuren van Trier zijn in de loop der jaren grotendeels verloren gegaan. Op een aantal plekken kun je nog delen van de oude Romeinse stadsmuur zien, zoals bij het amfitheater. Het meest opvallende overblijfsel van de Romeinse ommuring is stadspoort Porta Nigra.

Toeristische info over Trier

Het kantoor van de toeristische dienst van Trier staat direct naast de Porta Nigra. Het kantoor is bijna alle dagen geopend. Alleen op 1e Kerstdag, 2e Kerstdag en op Nieuwsjaardag is het kantoor gesloten. De andere openingstijden variëren per seizoen en per dag. In de zomermaanden is het kantoor van 9 tot 18 uur open en op zondag van 10 tot 15 uur. Bij de Tourist-Information Trier Stadt und Land zoals het kantoor officieel heet kun je terecht voor toeristische informatie. Ook kun je er boekjes kopen over Trier, allerlei souvenirs en briefkaarten.

Straatmuzikanten

Dat Trier een populaire toeristische bestemming is merk je aan de aanwezigheid van verschillende straatmuzikanten. Op verschillende plekken in Trier zul je de straatmuzikanten aantreffen die hopen met hun muziek voldoende geld op te halen om hun bestaan te kunnen financieren. Het is een verschijnsel waar sommige mensen blij van worden, maar een toenemende groep toeristen, inwoners en locale ondernemers zich afvragen of het misschien eens wat minder kan. Het draagt immers niets bij aan het historisch karakter van Trier en sommige mensen voelen zich onterecht verplicht om iets te moeten geven.