Aken: de Domstad van Duitsland

Aken is een grote stad in het westelijke deel van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Aken ligt op slechts enkele kilometers van de grens met Nederland. Vanaf het drielandenpunt bij Vaals kun je de stad bijna zien liggen. Doordat de stad niet ver van de Nederlandse grens ligt is het een populaire Duitse stad voor een stedentrip. De stad leent zich uitstekend voor korte of langere stedentrip. Als je maar kort in Aken verblijft dan is het verstandig om in de Altstad te blijven aangezien de meest bekende toeristische attracties zich in dit deel van Aken bevinden. Heb je wat meer tijd dat kun je ook een bezoek brengen aan het Casino van Aken en natuurlijk aan de wereldberoemde thermale baden van Aken.
Ondanks het feit dat de stad door de eeuwen heen meerdere malen is verwoest door een grote branden en hij tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar is gebombardeerd is het historische deel van de stad nog bijzonder authentiek. Het stadhuis en de Dom van Aken stammen uit de achtste eeuw. Deze gebouwen maakten indertijd onderdeel uit van de Koningspalts die gebouwd is in opdracht van Karel de Grote. Deze beroemde inwoner van de Aken is op meerdere plaatsen in de stad nog terug te vinden.Domschatkamer

De Domschatkamer van Aken behoord tot de mooiste en meest indrukwekkende kerkelijke schatkamers van Europa. Er zijn kunst en gebruiksvoorwerpen te vinden uit verschillende tijdsperiodes. De meeste voorwerpen komen uit de laatantieke, het Karolingische en het Ottoonse tijdperk. De meest in het oog springende voorwerpen van de Domschatkamer zijn het Lotharius-kruis, de Karelsbuste en de Proserpinasarcofaag. Het Lotharius-kruis is een bijzonder kostbaar kruis dat gemaakt is van eikenhout dat belegd is met goud, zilver en meerdere edelstenen. Tijdens belangrijke missen in de kerk wordt het kruis nog steeds gebruikt.
De Domschatkamer bevindt zich tegenover het Dom informatie centrum waar je entreekaartjes voor de schatkamer moet kopen. Je kunt het museum bezoeken met een beknopte schatkamergids of per audioguide.Dom van Aken

De Dom van Aken vormt letterlijk het centrale punt van het historische centrum van Aken. Het oudste deel van de dom de paltskapel en het huidige middenschip maakten nog deel uit van de Karel de Grote. Beide zijn aan het einde van de achtste eeuw gebouwd. Karel de Grote ligt begraven in de Paltskapel na zijn dood heeft de kapel enkele eeuwen dienst gedaan als kroningsplaats voor de Duitse koningen.
Als een klein wonder heeft de Dom van Aken door de eeuwen heen vele branden en een bombardement overleeft. Mede hierdoor was de Dom van Aken het eerste monument in Duitsland dat op de Werelderfgoedlijst van de Unesco werd geplaatst. In de kapel zijn nog enkele bijzondere bezienswaardigheden te vinden. Zo staan op het altaar de relieken van Karel de Grote en is op de eerste verdieping de troon van Karel de Grote te vinden. Jammer genoeg kan deze verdieping niet bezocht worden.domavanaken
De gehele begane grond van de Dom van Aken is wel opengesteld voor het publiek. Twee ruimtes in de dom zijn wel gereserveerd voor het gebed. Het wordt gewaardeerd dat hier geen foto’s gemaakt worden. Een bezoek van de Dom van Aken is gratis maar wil je er foto’s maken dan wordt een bijdrage gevraagd van 1 euro. Je krijgt dan een bandje om en je kunt zoveel foto’s maken als ze zelf wilt. Een boekje met informatie over de Dom kost 0,50 cent.

Stadhuis van Aken

Het oudste deel van het stadhuis van Aken stamt uit het einde van de achtste eeuw toen Keizer Karel de Grote zijn koningspalts liet bouwen. De vroegere koningshal vormde de basis voor het latere stadhuis van Aken. Nadat in de dertiende eeuw van de koningspalts niet veel meer over was werd er besloten om de koningshal te verbouwen en te renoveren. Het resultaat was één van de mooiste niet kerkelijke gebouwen van Duitsland. Van het originele bouwwerk was alleen nog de Granusturm herkenbaar. Tijdens een grote brand in de zeventiende eeuw werd het stadhuis voor een groot deel vernieuwd. Bij de renovatie van het stadhuis kreeg het bouwwerk een barokke uitstraling en werden veel van de originele details verwijderd. In de negentiende eeuw kreeg het stadhuis na een grondige verbouwing zijn gotische uiterlijk weer terug.  In de Tweede Wereldoorlog werd het stadhuis zwaar getroffen door bombardementen. Snel na de oorlog werd het stadhuis weer in ere hersteld maar zijn huidige uiterlijk kreeg het in 1979 toen de twee torens nieuwe torenhelmen kregen.

Het Stadhuis van Aken kan tegenwoordig bezocht worden. In de centrale hal koop je een kaartje waarna je een route loopt door de verschillende zalen van het gebouw. Aan sommige van de zalen is goed de roerige geschiedeis van het pand te zien. Zo is de Witte Zaal nog geheel in de barokke stijl. Andere bekende kamers zijn de Raadzaal, de Vredeszaal, de Kroningszaal en de Werkmeesterkeuken.

Couvenmuseum

Het Couvenmuseum van Aken is een museum dat zich heeft toegelegd op toegepaste kunst, kunst en de geschiedenis van de stad Aken. De drie etages van het museum zijn allemaal ingericht als stijlkamers. Voornamelijk met meubelen die in deze regio zijn geproduceerd. Het museum opende in 1929 voor het eerst zijn deuren in een voormalig stadpaleis dat volledig verbouwd werd om er een museum van te maken. Dit museum brandde tijdens de Tweede Wereldoorlog volledig uit maar het overgrote deel van de kunstcollectie kon gelukkig gered worden. Na de oorlog werd er gezocht naar een nieuwe locatie voor het museum. De keuze viel op Haus Monheim waar het museum nog steeds is gevestigd. Aan het einde van de vorige eeuw werd het museum volledig verbouwd. Tegenwoordig maakt het museum deel uit van de Route Charlemagne.

Printen

De Printe zijn het symbool van Aken. Overal in de stad kom je bakkerijen en winkeltjes tegen waar ze deze typische Akense lekkernij verkopen. De naam van deze taai taai achtige lekkernij komt van het Engelse woord printen. Dit omdat het maken van de Printe in houten vormen deed denken aan het ouderwetse drukken. De Printe zijn in allerlei vormen en smaken te verkrijgen en hebben niet echt een vast vorm of smaak. Ze zijn er zelfs in verschillende structuren. Dit komt omdat ieder bakker zijn eigen recept gebruikt. Veel van de bakkerijen gebruiken recepten die al vele generaties in de familie en worden vaal angstvallig geheim gehouden. Want iedere bakker gebruikt natuurlijk het beste recept.

Winkelen in Aken

Het historische centrum van Aken bestaat hoofdzakelijk uit kleine gezellige winkelstraatjes afgewisseld met grotere winkelstraten. In de grotere straten zoals de Abalbertstrasse zijn hoofdzakelijk de grotere winkelketens en de bekende werken te vinden. In het gebied rondom de dom en het stadhuis zijn veel leuke kleine winkeltjes en boetiekjes te vinden. Dit deel van Aken staat ook wel bekend als de Altstad. Er zijn in aken een paar grote warenhuizen te vinden zoals de Elisengalerie, Galeria Kaufhof en Lust For life. Momenteel wordt er een enorm winkelcentrum gebouwd dat de naam Aquis Plaza gaat krijgen. In dit winkelcentrum is plaats voor 150 winkels verdeeld over meerdere verdiepingen.
In de Altstad van Aken zijn er behoorlijk wat winkeltjes te vinden waar je typische Akense producten zoals de Printe kunt krijgen. De bakkerij van Lambertz is de oudste bakkerij van de stad die nog steeds deze printen bakt en verkoopt. Het recept van Lambertz wordt al vele jaren goed geheim gehouden.

Katschhof

Het Katschhof is het centrale plein van Aken dat zich bevind tussen de Dom van Aken en het Oude Stadhuis. Aan het plein bevind zich ook het Centre de Martelagne een recentelijk vernieuwd museum. Het Katschhof is tijdens veel evenementen het centrale middelpunt. Zo wordt de jaarlijkse kerstmarkt er gehouden en worden er met regelmaat concerten en evenementen gehouden. Vanaf het plein heb je met name in de avond een prachtig zicht op de Dom van Aken en het Oude Stadhuis.
Het huidige Katschof heeft ongeveer de vorm van de Akener koningspals ten tijde van Karel de Grote. Ook de bebouwing zoals hij nu aan het plein te vinden is komt hiermee overeen. In de loop der eeuwen zijn er wel een aantal gebouwen verdwenen aan het Katschhof. Het plein dankt zijn naam aan de schandpaal die vroeger op het Katschhof te vinden was.

Im Knipp

Im Knipp is het oudste nog steeds bestaande restaurant van Aken. Het is te vinden net buiten het historische centrum op ongeveer vijf minuten lopen van de Dom van Aken. Im Knipp opende in 1698 voor het eerst zijn deuren als restaurant en heeft sindsdien het altijd deze functie gehad. Zelfs het uiterlijk van het restaurant is in de loop der eeuwen niet veel veranderd. Na het bestuderen van de kaart vermoeden we zelfs dat de kaart gedurende de laatste decennia niet veel veranderd is. In veel gevallen is dit iets negatiefs maar niet bij Im Knipp. De heerlijke streekgerechten werden op een uitmuntende manier bereid en de gemoedelijke ambiance zorgde voor een geslaagde avond. De vele koperen en tinnen potten en pannen aan de muur zorgde er wel voor dat we medelijden hadden met de poetsvrouw.

Suermondt-Ludwig-Museum

Het Suermondt-Ludwig-Museum opende in 1883 voor het eerst zijn deuren als het Suermondt Museum. Tegenwoordig is het Suermondt-Ludwig-Museum onderdeel van de 12 Ludwigmusea. Deze musea herbergen gedeeltelijk de collectie die het echtpaar Ludwig tijdens hun leven hebben verzameld. Het gebouw waar het museum in is gevestigd is een voormalig stadspaleis Villa Cassalette. In de jaren negentig van de vorige eeuw werd er een moderne vleugel aan het pand gezet. Het contrast tussen deze twee onderdelen van het museum is erg groot.
De collectie van het museum is voornamelijk tot stand gekomen door giften van verschillende vermogende inwoners van Aken. Nadat het  Suermondt-Ludwig-Museum de schenking van het echtpaar Ludwig kreeg groeide de collectie aanzienlijk. Tot de topstukken van het museum behoren etsen van Rembrandt van Rijn en Francisco de Goya.

Het Internationale Krantenmuseum

In het “Große Haus” aan de Ponstaße in Aken is het Internationale krantenmuseum gevestigd.  Het museum is hier gevestigd sinds 1931. Het museum is ontstaan met de verzameling van 80.000 kranten en 1.500 boeken die door de weduwe Forckenbeck aan de stad Aken werd geschonken. De collectie van het museum is sinds deze periode flink gegroeid en bestaat nu uit meer dan 200.000 kranten. Onder deze kranten zittenveel bijzondere exemplaren zoals eerste edities maar ook laatste edities en voorpagina’s met krantenkoppen die de wereld schokten. Het zijn hoofdzakelijk Duitse kranten maar er zijn kranten uit de gehele wereld te vinden.
Na een grootscheeps verbouwing in 2006 is het gehele museum gemoderniseerd en is het naast een krantenmuseum voornamelijk een mediacentrum met een bibliotheek en een café. In het museum worden met regelmaat grote exposities gehouden. Het “Internationales Zeitungsmuseum” is onderdeel van de route Martelange.

Casino van Aken

Het casino van Aken in gevestigd in het voormalige “Neue Kurhaus”. Het ligt in een prachtig park waar je fijn kunt wandelen. In het casino gaat het er een stuk minder ontspannen aan toe. Alle grote en bekende kansspelen zoals blackjack, baccarat en roulette kunnen er gespeeld worden. Daarnaast zijn er natuurlijk een groot assortiment aan eenarmige bandieten te vinden. In het Casino van Aken worden met regelmaat grote pokertoernooien georganiseerd.

Carolusthermen

De Carolusthermen van Aken zijn een belangrijke trekpleister van de stad. Al vele eeuwen komen de toeristen naar Aken toe om zijn thermale bronnen. Deze bronnen zijn nog steeds de belangrijkste reden dat veel toeristen naar Aken trekken. De Banden van de Carolusthermen worden gevoed met twee bronnen. Een van 38 graden Celsius en één van 18 graden Celsius. Het water heeft een zwavelachtige geur en smaak wat ziltig. Op de begane grond van de thermen zijn er verschillende baden te vinden waarvan er twee doorlopen naar buiten. Op de tweede en derde verdieping is het saunacomplex van de thermen gevestigd. Hier vind je verschillende sauna’s, hammams en thermale baden. Een bijzondere sauna is de ovensauna. In de sauna wordt een pretzel gebakken terwijl je in de sauna van de baklucht aan het genieten bent. Tegen de tijd dat je uitgezweet bent ligt er een broodje voor je klaar.

Fischmarkt

De Fischmarkt van Aken is zoals de naam al doet vermoeden de plaats waar vroeger de vis verhandeld werd. De laatste viswinkel is echter jaren gelden al vertrokken van dit plein. De laatste “Lahaye” is alleen qua naam nog terug te vinden op het plein. In het pand is tegenwoordig een bloemenwinkel gevestigd. Op het plein is tevens het Grashaus te vinden. In dit historische pand was vroeger het stadhuis van Aken gevestigd en het heeft lang dienst gedaan als het stadsarchief. Tegenwoordig is het pand onderdeel van het Centre de Martelange en kan het bezocht worden. Op het plein zijn verder nog enkele gezellige horeca gelegenheden te vinden waar je in de zomermaanden heerlijk op het terras kunt zitten. Vanaf de Fischmarkt kun je via de officiële ingang richting de Dom van Aken lopen.

Theater van Aken

Het theater van Aken is sinds 1825 gevestigd in het neoclassicistische bouwwerk op de theaterplatz. Het theater beschikt over een grote en een kleine zaal. In deze zalen hebben in de bijna twee eeuwen dat het bestaat tal van beroemdheden opgetreden. Het theater is tegenwoordig eigendom van de gemeente Aken. Nog steeds is er een leuk en divers aanbod van verschillende voorstellingen. Als je een langer bezoek aan Aken heb gepland dan is een bezoek aan het theater van Aken een echte aanrader. Verblijf je maar kort in de stad ga dan in ieder geval even kijken naar het indrukwekkende bouwwerk.

Markt

De Markt van Aken is te vinden aan de voorzijde van het stadhuis van Aken. Aan het plein zijn naast het stadhuis voornamelijk horecagelegenheden en enkele winkels te vinden. Iedere dinsdag wordt er op het plein een groente en fruitmarkt georganiseerd. In december is markt onderdeel van de grote kerstmarkt die er ieder jaar in Aken gehouden wordt.
Midden op het plein staat een grote fontein met in het midden een enorm beeld van Karel de Grote. De koperen schaal die het bovenste bekken van de fontein vormt zou alleen al meer dan 3.000 kilo wegen. In de zomermaanden is een groot deel van het plein gevuld met terrassen. Hier kun je dan genieten van alle Duitse heerlijkheden.

Elisenbrunnen

De Elisenbrunnen zijn vele eeuwen de belangrijkste trekpleister van de stad Aken geweest. De Romeinen lieten de bronnen al kanaliseren en legden er baden aan. Later was het Karel de Grote die van de bronnen gecharmeerd raakte. Met regelmaat nodigde hij vrienden en bekende uit om in het heerlijk water plaats te nemen. Het zwavelhoudende water heeft een constante temperatuur van 48 graden Celsius. Tot de Tweede Wereldoorlog waren de bronnen via een trap te bereiken maar nadat de bronnen getroffen zijn door een bombardement is dit niet meer  mogelijk. De Elisenbrunnen werden zo gerestaureerd dat er twee bovengrondse bronnen ontstonden waar je het water kunt aftappen. Het water is drinkbaar maar is niet goedgekeurd als drinkwater door de Duitse autoriteiten.

Ponttor

De Ponttor is een van de stadspoorten van de buitenste stadsmuren die ooit het gehele centrum van Aken omringde. De huidige toren is gebouwd aan het einde van de zeventiende eeuw op de resten van een veel oudere toren uit de veertiende eeuw. De Ponttor behoorde oorspronkelijk tot de belangrijkste vier torens van Aken. De Ponttor is te vinden aan het einde van de Pontstrasse. Dit deel straat en het gebied eromheen staat bekend om de vele uitgaangelegenheden en restaurants. Het zijn met name studenten die zich in dit gebied begeven. Als je snel en goedkoop wil eten is dit deel van de straat de plek om te zijn.

Centre Charlemagne

Het Centre Martelagne is het nieuwe stadmuseum van Aken. Het museum bevindt zich aan het Katschhof waar ook de Dom van Aken en het stadhuis aan liggen. De Katschhof is het belangrijkste plein in Aken. Het Centre Martelange is naast een museum een auditorium, een café en een educatieve shop. Naast de vaste collectie van het museum worden er met regelmaat exposities gehouden. De vaste collectie van het museum besteed aandacht aan de belangrijkste onderdelen van de stad Aken. Zo gaat een deel over de warme bronnen, een deel over de palts en de Mariakerk van Karel de Grote en een deel als Aken stad der kroningen. Zo word de gehele geschiedenis van Aken apart belicht.
Het museum is tevens het begin- en eindpunt van de Route Charlemagne die langs alle belangrijke gebouwen en musea van Aken loopt.

Granusturm

De Granusturm is het oudste deel van het Stadhuis van Aken en stamt nog uit de tijd van Karel de Grote. In de achtste eeuw werd op deze plaats een twintig meter hoge toren gebouwd. Deze toren was onderdeel van de koningspalts die in opdracht van Karel de Grote is gebouwd. In de veertiende eeuw werd de toren opgehoogd met ongeveer veertien meter. De toren heeft in de loop der eeuwen meerdere branden en een bombardement doorstaan. Het wordt gezien als het oudste nog bestaande gebouw van Aken en één van de weinige gebouwen uit de Karolingische tijd in dit deel van Duitsland.

Fonteinen van Aken

Om de band tussen Aken en kuuroorden nog verder te benadrukken zijn er op meerdere plaatsen in de stad fonteinen geplaatst. Vele van deze fonteinen zijn voorzien van bronzen beelden met uiteenlopende afbeeldingen. Een van onze favorieten was de poppenfontein in de Kramerstrasse. Op deze fontein zijn een aantal poppen in verschillende houdingen en met allerlei attributen geplaatst. Boven de fontein staat een haan. De verschillende elementen van de fontein hebben allemaal een betekenis en kunnen dus gelezen worden. Wie alle fonteinen van Aken wil zien en er meer over te weten wil komen kan de fonteinenwandeling lopen onder begeleiding van een gids.

Kerstmarkt Aken

De kerstmarkt van Aken is al jaren één van de populairste evenementen die in de stad gehouden wordt. De markt staat op de Marktplatz en strekt zich uit over verschillende straten en pleintjes in het historische centrum van de stad. In totaal staan er enkele honderden kramen verspreidt over het centrum. Het merendeel van deze kraampjes verkopen leuke kerstspullen zoals handgemaakte huisjes, kerstballen en houten kerstfiguren. We hebben zelfs een kraam gezien waar je een compleet eigen kerststal kunt samenstellen.
Naast de kramen met allerlei kerstversiersels zijn er natuurlijk genoeg kramen te vinden met eten en drinken. Eén van de favorieten op de Akener kerstmarkt zijn de Aachener küchen, Een soort taai taai koeken met verschillende soorten toppings eroverheen. Verder zijn er tal van kramen met verschillende soorten worsten en andere Duitse lekkernijen te vinden. Dit alles kun je natuurlijk wegspoelen met een glaasje glühwein