De Domschatkamer van Aken behoord tot de mooiste en meest indrukwekkende kerkelijke schatkamers van Europa. Er zijn kunst en gebruiksvoorwerpen te vinden uit verschillende tijdsperiodes. De meeste voorwerpen komen uit de laatantieke, het Karolingische en het Ottoonse tijdperk. De meest in het oog springende voorwerpen van de Domschatkamer zijn het Lotharius-kruis, de Karelsbuste en de Proserpinasarcofaag. Het Lotharius-kruis is een bijzonder kostbaar kruis dat gemaakt is van eikenhout dat belegd is met goud, zilver en meerdere edelstenen. Tijdens belangrijke missen in de kerk wordt het kruis nog steeds gebruikt.
De Domschatkamer bevindt zich tegenover het Dom informatie centrum waar je entreekaartjes voor de schatkamer moet kopen. Je kunt het museum bezoeken met een beknopte schatkamergids of per audioguide.

De Dom van Aken vormt letterlijk het centrale punt van het historische centrum van Aken. Het oudste deel van de dom de paltskapel en het huidige middenschip maakten nog deel uit van de Karel de Grote. Beide zijn aan het einde van de achtste eeuw gebouwd. Karel de Grote ligt begraven in de Paltskapel na zijn dood heeft de kapel enkele eeuwen dienst gedaan als kroningsplaats voor de Duitse koningen.
Als een klein wonder heeft de Dom van Aken door de eeuwen heen vele branden en een bombardement overleeft. Mede hierdoor was de Dom van Aken het eerste monument in Duitsland dat op de Werelderfgoedlijst van de Unesco werd geplaatst. In de kapel zijn nog enkele bijzondere bezienswaardigheden te vinden. Zo staan op het altaar de relieken van Karel de Grote en is op de eerste verdieping de troon van Karel de Grote te vinden. Jammer genoeg kan deze verdieping niet bezocht worden.
De gehele begane grond van de Dom van Aken is wel opengesteld voor het publiek. Twee ruimtes in de dom zijn wel gereserveerd voor het gebed. Het wordt gewaardeerd dat hier geen foto’s gemaakt worden. Een bezoek van de Dom van Aken is gratis maar wil je er foto’s maken dan wordt een bijdrage gevraagd van 1 euro. Je krijgt dan een bandje om en je kunt zoveel foto’s maken als ze zelf wilt. Een boekje met informatie over de Dom kost 0,50 cent.

Het oudste deel van het stadhuis van Aken stamt uit het einde van de achtste eeuw toen Keizer Karel de Grote zijn koningspalts liet bouwen. De vroegere koningshal vormde de basis voor het latere stadhuis van Aken. Nadat in de dertiende eeuw van de koningspalts niet veel meer over was werd er besloten om de koningshal te verbouwen en te renoveren. Het resultaat was één van de mooiste niet kerkelijke gebouwen van Duitsland. Van het originele bouwwerk was alleen nog de Granusturm herkenbaar. Tijdens een grote brand in de zeventiende eeuw werd het stadhuis voor een groot deel vernieuwd. Bij de renovatie van het stadhuis kreeg het bouwwerk een barokke uitstraling en werden veel van de originele details verwijderd. In de negentiende eeuw kreeg het stadhuis na een grondige verbouwing zijn gotische uiterlijk weer terug. In de Tweede Wereldoorlog werd het stadhuis zwaar getroffen door bombardementen. Snel na de oorlog werd het stadhuis weer in ere hersteld maar zijn huidige uiterlijk kreeg het in 1979 toen de twee torens nieuwe torenhelmen kregen.
Het Stadhuis van Aken kan tegenwoordig bezocht worden. In de centrale hal koop je een kaartje waarna je een route loopt door de verschillende zalen van het gebouw. Aan sommige van de zalen is goed de roerige geschiedeis van het pand te zien. Zo is de Witte Zaal nog geheel in de barokke stijl. Andere bekende kamers zijn de Raadzaal, de Vredeszaal, de Kroningszaal en de Werkmeesterkeuken.

Het Couvenmuseum van Aken is een museum dat zich heeft toegelegd op toegepaste kunst, kunst en de geschiedenis van de stad Aken. De drie etages van het museum zijn allemaal ingericht als stijlkamers. Voornamelijk met meubelen die in deze regio zijn geproduceerd. Het museum opende in 1929 voor het eerst zijn deuren in een voormalig stadpaleis dat volledig verbouwd werd om er een museum van te maken. Dit museum brandde tijdens de Tweede Wereldoorlog volledig uit maar het overgrote deel van de kunstcollectie kon gelukkig gered worden. Na de oorlog werd er gezocht naar een nieuwe locatie voor het museum. De keuze viel op Haus Monheim waar het museum nog steeds is gevestigd. Aan het einde van de vorige eeuw werd het museum volledig verbouwd. Tegenwoordig maakt het museum deel uit van de Route Charlemagne.

De Printe zijn het symbool van Aken. Overal in de stad kom je bakkerijen en winkeltjes tegen waar ze deze typische Akense lekkernij verkopen. De naam van deze taai taai achtige lekkernij komt van het Engelse woord printen. Dit omdat het maken van de Printe in houten vormen deed denken aan het ouderwetse drukken. De Printe zijn in allerlei vormen en smaken te verkrijgen en hebben niet echt een vast vorm of smaak. Ze zijn er zelfs in verschillende structuren. Dit komt omdat ieder bakker zijn eigen recept gebruikt. Veel van de bakkerijen gebruiken recepten die al vele generaties in de familie en worden vaal angstvallig geheim gehouden. Want iedere bakker gebruikt natuurlijk het beste recept.

Het historische centrum van Aken bestaat hoofdzakelijk uit kleine gezellige winkelstraatjes afgewisseld met grotere winkelstraten. In de grotere straten zoals de Abalbertstrasse zijn hoofdzakelijk de grotere winkelketens en de bekende werken te vinden. In het gebied rondom de dom en het stadhuis zijn veel leuke kleine winkeltjes en boetiekjes te vinden. Dit deel van Aken staat ook wel bekend als de Altstad. Er zijn in aken een paar grote warenhuizen te vinden zoals de Elisengalerie, Galeria Kaufhof en Lust For life. Momenteel wordt er een enorm winkelcentrum gebouwd dat de naam Aquis Plaza gaat krijgen. In dit winkelcentrum is plaats voor 150 winkels verdeeld over meerdere verdiepingen.
In de Altstad van Aken zijn er behoorlijk wat winkeltjes te vinden waar je typische Akense producten zoals de Printe kunt krijgen. De bakkerij van Lambertz is de oudste bakkerij van de stad die nog steeds deze printen bakt en verkoopt. Het recept van Lambertz wordt al vele jaren goed geheim gehouden.

Het Katschhof is het centrale plein van Aken dat zich bevind tussen de Dom van Aken en het Oude Stadhuis. Aan het plein bevind zich ook het Centre de Martelagne een recentelijk vernieuwd museum. Het Katschhof is tijdens veel evenementen het centrale middelpunt. Zo wordt de jaarlijkse kerstmarkt er gehouden en worden er met regelmaat concerten en evenementen gehouden. Vanaf het plein heb je met name in de avond een prachtig zicht op de Dom van Aken en het Oude Stadhuis.
Het huidige Katschof heeft ongeveer de vorm van de Akener koningspals ten tijde van Karel de Grote. Ook de bebouwing zoals hij nu aan het plein te vinden is komt hiermee overeen. In de loop der eeuwen zijn er wel een aantal gebouwen verdwenen aan het Katschhof. Het plein dankt zijn naam aan de schandpaal die vroeger op het Katschhof te vinden was.

Im Knipp is het oudste nog steeds bestaande restaurant van Aken. Het is te vinden net buiten het historische centrum op ongeveer vijf minuten lopen van de Dom van Aken. Im Knipp opende in 1698 voor het eerst zijn deuren als restaurant en heeft sindsdien het altijd deze functie gehad. Zelfs het uiterlijk van het restaurant is in de loop der eeuwen niet veel veranderd. Na het bestuderen van de kaart vermoeden we zelfs dat de kaart gedurende de laatste decennia niet veel veranderd is. In veel gevallen is dit iets negatiefs maar niet bij Im Knipp. De heerlijke streekgerechten werden op een uitmuntende manier bereid en de gemoedelijke ambiance zorgde voor een geslaagde avond. De vele koperen en tinnen potten en pannen aan de muur zorgde er wel voor dat we medelijden hadden met de poetsvrouw.

Het Suermondt-Ludwig-Museum opende in 1883 voor het eerst zijn deuren als het Suermondt Museum. Tegenwoordig is het Suermondt-Ludwig-Museum onderdeel van de 12 Ludwigmusea. Deze musea herbergen gedeeltelijk de collectie die het echtpaar Ludwig tijdens hun leven hebben verzameld. Het gebouw waar het museum in is gevestigd is een voormalig stadspaleis Villa Cassalette. In de jaren negentig van de vorige eeuw werd er een moderne vleugel aan het pand gezet. Het contrast tussen deze twee onderdelen van het museum is erg groot.
De collectie van het museum is voornamelijk tot stand gekomen door giften van verschillende vermogende inwoners van Aken. Nadat het Suermondt-Ludwig-Museum de schenking van het echtpaar Ludwig kreeg groeide de collectie aanzienlijk. Tot de topstukken van het museum behoren etsen van Rembrandt van Rijn en Francisco de Goya.
