Düsseldorf: stad met prachtige biercultuur en architectuur

Düsseldorf is een stad in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Met ruim een half miljoen inwoners is Düsseldorf wat betreft grootte vergelijkbaar met de Nederlandse stad Rotterdam. De ligging op redelijk korte afstand van Nederland zorgt ervoor dat Düsseldorf voor een redelijk deel van de Nederlandse toeristen het vertrekpunt is voor een vliegvakantie. De internationale luchthaven van Düsseldorf verwerkt dagelijks duizenden Nederlandse toeristen. De afgelopen jaren hebben ook steeds meer Nederlanders en Belgen Düsseldorf ontdekt als stedentripbestemming. De redelijk compacte binnenstad heeft ieder moment van het jaar wel iets te bieden. Hoogtepunten zijn onder andere de ‘Größte Kirmes am Rhein’ (de Grootste Kermis aan de Rijn) in juli en de kerstmarkten in november en december. Vooral tijdens de weekeindes in december trekken Nederlanders massaal naar Düsseldorf om van de winterse markten te genieten. Düsseldorf is ook een goede bestemming om te winkelen. De vele grote kledingwinkels gecombineerd met de kleinere lokale boetiekjes maken van Düsseldorf een perfecte plek om te gaan shoppen.Düsseldorf Airport

De internationale luchthaven van Düsseldorf is een drukbezocht vliegveld. Jaarlijks verwerkt Düsseldorf Airport ongeveer twintig miljoen passagiers tijdens bijna ene kwart miljoen vluchtbewegingen. De ligging van Düsseldorf Airport ten opzichte van Nederland zorgt ervoor het vliegveld niet alleen voor Noordrijn-Westfalen belangrijk is, maar dat er ook redelijk grote aantallen Nederlandse toeristen en zakenreizigers vanaf Düsseldorf vliegen. Dankzij Air Berlin, die in Düsseldorf een belangrijke hub heeft, kun je een groot aantal vakantiebestemmingen rechtstreeks aanvliegen vanaf Düsseldorf. Bijkomstig voordeel van vliegen vanaf Duitsland is dat sommige schoolvakanties afwijken van de onze. Hierdoor kun je vanaf Düsseldorf vaak goedkoper vliegen naar populaire vakantiebestemmingen dan vanaf de Nederlandse luchthavens. Düsseldorf ligt ongeveer acht kilometer ten noorden van het centrum.

Op zoek naar goede hoteltips in de omgeving van Düsseldorf Airport, neem dan een kijkje op waarovernachten.nlRheinuferpromenade

Aan de oostelijke oever van de Rijn ligt de Rheinuferpromenade. Deze autovrije wandelpromenade is een populaire plek in Düsseldorf. Vanaf hier wandel je tussen Altstadt, Medienhafen en de Rheinturm. De Rheinuferpromenade is op lenteachtige en zomerse dagen een populaire plek om van het uitzicht te genieten, een boottocht te starten of om op één van de terrasjes wat te eten of te drinken. Omdat de terrassen grotendeels overdekt zijn of kunnen  worden, ben je niet afhankelijk van goed weer om hier te genieten van een glas Altbier of een typisch Duitse maaltijd. Ter ontspanning komt men ook graag naar de Rheinuferpromenade  om te fietsen, te skeeleren, te wandelen of om van het uitzicht te genieten. Zo is de promenade een goede plek om de zonsondergang te bewonderen. Wat ons betreft is de Rheinuferpromenade een van de mooiere plekjes van de stad Düsseldorf.

MedienHafen

Een van de fraaiste plekken binnen Düsseldorf is MedienHafen. Deze haven is de afgelopen decennia getransformeerd tot een prachtig voorbeeld van hoe je oude havengebouwen kunt vermengen met moderne architectuur, waardoor een havengebied een nieuwe functie krijgt. De havenactiviteiten zijn inmiddels op de achtergrond verdwenen. Er is een kleine jachthaven. Verder is MedienHafen vooral een gebied waar tegenwoordig veel kantoren gevestigd zijn. Tussen de kantoren waar vooral veel mediabedrijven gevestigd zijn vind je enkele toprestaurants. Opvallende bouwwerken zijn de Frank Gehry gebouwen, het Colorium, het luxueuze Hyatt hotel en de gerenoveerde Kleine Villa. In de zomer vind je op de terrassen vooral een hipper publiek. Houd hier rekening mee als je ’s avonds wat wilt gaan eten of drinken hier.

Winkelen in Düsseldorf

Düsseldorf is een heerlijke stad om te winkelen. Het hart van Düsseldorf biedt verschillende winkelstraten, warenhuizen en winkelcentra. Dé winkelstraat van Düsseldorf is de Königsallee, die ook wel kortweg ‘Kö’ genoemd wordt. Aan de brede Königsallee vind je vooral veel duurdere merken terug. Luxe winkels van beroemde modeontwerpers worden hier afgewisseld met leuke boetiekjes en grote warenhuizen zoals Galeria Kaufhof an der Kö. De vele bomen in de straat zorgen voor heerlijke schaduwrijke plekken als het warm weer is. De Königsallee wordt vooral gebruikt om te windowshoppen. Volume in verkoopaantallen worden vooral in andere straten gerealiseerd, zoals de Flinger Strasse en de Berger Strasse. Een populair winkelcentrum in het centrum van Düsseldorf is de Schadow Arkaden.

HANDIG LEESVOER:
5 dingen die je moet weten als je in Düsseldorf wilt gaan winkelen

Kerstmarkten van Düsseldorf

Aan het eind van het jaar staat Düsseldorf in het teken van de kerstsfeer. Vanaf eind november tot vlak voor kerst worden er in de stad diverse kerstmarkten gehouden. De kerstmarkten van Düsseldorf behoren tot de populairste Weihnachtsmarkten van Duitsland. De kerstmarkten van Düsseldorf worden op verschillende locaties in het hart van de stad gehouden. De onderlinge afstanden zijn goed te voet te overbruggen, waardoor je niet voor één specifieke kerstmarkt hoeft te kiezen maar ze gemakkelijk allemaal op een dag kunt bezoeken. Omdat de meeste sfeer ontstaat op het moment dat het donker wordt is het aan te raden om een bezoek aan de kerstmarkten van Düsseldorf te combineren met een hotelovernachting. Op die manier hoef je ook niet bang te zijn dat je een glaasje glühwein teveel drinkt.

In het inspirerende verhaal ‘Düsseldorf in één dag: Düsseldorf tijdens de kerstmarkt‘ lees je hoe een dag in Düsseldorf tijdens de kerstmarkten eruit kan zien.

Gehry-gebouwen

De drie gebouwencomplexen die ontworpen zijn door de Amerikaanse architect Frank O. Gehry vormen samen een belangrijk herkenningspunt binnen de stad Düsseldorf. De Gehry-gebouwen zijn vormgegeven als sculpturen en uitgevoerd in verschillende kleuren en materialen. Het meest noordelijke complex is wit, het middelste is in metaalkleur en het zuidelijke complex is in rode baksteen uitgevoerd. Omdat het middelste complex aan de buitenkant met roestvrij staal bekleed is, krijgt het gebouw bij verschillend licht een verschillende uitstraling. Vooral de weerkaatsing van de zon vlak voor zonsondergang kan voor mooie effecten zorgen. Het project is in Düsseldorf ook bekend onder de naam Neuer Zollhof.

Je vindt deze gebouwen aan de MedienHafen, wat tegenwoordig tot de mooiste wijken van Düsseldorf behoort.

Huisbrouwerijen

Düsseldorf heeft een rijke biercultuur. De stad heeft een aantal brouwerijen en huisbrouwerijen die prima bieren voortbrengen. Bier brinken bij een zogenaamd ‘Brauhaus’ is dan ook een must als je Düsseldorf bezoekt. Je vindt er een aantal in de Altstadt van Düsseldorf, zoals „Zum Schlüssel“, “Uerige” en “Schumacher”. Er wordt vooral het donkere “Altbier” getapt. Als je aan een van de houten staantafels of zittafels plaatsneemt dan komt men al automatisch langs met dienbladen vol Altbier. Tenzij je iets anders bestelt gaat men er al bijna automatisch van uit dat je een glas Altbier wilt drinken. De ober of serveerster zet vervolgens een glas bij je weg en zet een streep op het bierviltje dat bij je ligt. Iedere keer als je glas leeg is wordt deze vrijwel automatisch vervangen door een vol glas en opnieuw wordt er een streepje bij gezet. Dit proces duurt totdat je aangeeft geen bier meer te willen en af wilt rekenen. Het aantal streepjes wordt geteld en je rekent af.

Bij de huisbrouwerijen kun je over het algemeen ook prima eten. Dit zijn in Düsseldorf dé plekken om van de traditionele lokale keuken te genieten. Dat betekent veel varkensvlees dat zelden in kleine porties opgediend wordt.

altbier2

Ratinger Tor

De Ratinger Tor is de enige overgebleven stadspoort van de stad Düsseldorf. Het gaat niet om een middeleeuwse stadspoort, maar om een tolpoort die tussen 1811 en 1815 in een classicistische stijl is gebouwd. Voorheen was hier wel een oude stadspoort te vinden die haar oorsprong in het jaar 1397 vond.

De huidige poort bestaat uit twee witte gebouwen voorzien van pilaren die aan beide kanten van de Max-Wehye-Allee staan. Op dit moment hebben beide gebouwen van de Ratinger Tor geen functie meer. Ze staan er enkel nog als historische bezienswaardigheid.

Rondvaart op de Rijn

Vanaf de Rheinuferpromenade kun je in het zomerseizoen een rondvaart op de Rijn maken. De toeristische dienst biedt een 60 minuten durende rondvaart aan die vijf tot zes keer per dag vertrekt vanaf de Burgplatz Pier. Kaartjes hiervoor koop je bij de kantoren van de toeristische dienst. Met de DüsseldorfCard krijg je korting op deze rondvaart. Tijdens de rondvaart heb je een prachtig uitzicht op de stad en wordt de rol van Düsseldorf aan het water uitgelegd in het Duits en Engels. Tijdens de tocht vaar je ook door de MedienHafen, maar er wordt niet aangelegd.

Wil je zeker zijn van een plekje aan boord dan kun je je tickets voor de rondvaart beter vooraf reserveren. Dat kan hier.

Een tweede aanbieder van rondvaarten is Weisse Flotte. Ook deze boten vertrekken vanaf de Rheinuferpromenade. Weisse Flosse heeft een verkoopkassa bij de pier. De rondvaarten van Weisse Flotte zijn enkele euro’s duurder en duren iets korter (45 minuten). Daar staat tegenover dat onbeperkt drank (fris, bier, wijn, koffie, thee) inbegrepen zit in de prijs.

Hyatt Regency Düsseldorf

Ons favoriete hotel in Düsseldorf is het luxueuze Hyatt Regency Düsseldorf. Dit strak vormgegeven vijfsterrenhotel is gelegen in de geweldige wijk Medienhafen. Het Hyatt hotel is van alle gemakken voorzien zoals WI-FI, een uitgebreid ontbijtbuffet, spafaciliteiten en horecavoorzieningen waardoor je de deur eigenlijk niet meer uit hoeft. Restaurant DOX behoort tot de betere restaurants van Düsseldorf. Vanaf het hotel heb je een fraai uitzicht op de skyline van Düsseldorf inclusief de Gehry-gebouwen en de Rijntoren. Wie te voet naar het centrum (en de Kerstmarkten) wil lopen die moet wel rekening houden met een wandeling van zo’n vijftien minuten.

Bekijk prijzen en beschikbaarheid via booking.com

Rheinturm

De Rheinturm (in het Nederlands: Rijntoren) is met een totale hoogte van 240,5 meter het hoogste gebouw van Düsseldorf. Het bouwwerk is dominant aanwezig aan de oever van de Rijn en behoort tot de meest gefotografeerde gebouwen van de stad Düsseldorf. De Rheinturm heeft meerdere functies. Ten eerste is het een zendmast. Ten tweede heeft de toren een toeristische functie. Met de lift kun je razendsnel omhoog. Je kunt uitstappen bij zowel 168,5 als 172,5 meter. Op 168,5 meter zit het observatiedek en de bar. Het is een afgesloten observatiedek met schuin gemonteerde glazen panelen, waardoor je een ruim uitzicht hebt op alles wat er zich onder de toren en verder weg bevindt. Een verdieping hoger is Restaurant Top 180 gevestigd. Dit restaurant draait vanaf 12 uur ’s middags rond zijn as. In een uur tijd draait het restaurant een volledige 360 graden. In totaal zijn er 180 zitplaatsen.

Düsseldorf City Tour

Een leuke manier om Düsseldorf te ontdekken is met de Düsseldorf City Tour. Dit is een toeristische bus die volgens het zogenaamde ‘hop on, hop off‘-principe door Düsseldorf rijdt. Het betreft rode dubbeldekkerbussen waarbij de bovenste verdieping in de open lucht is. Bij slechte weersomstandigheden wordt ook de bovenste verdieping overdekt.

De totale rit duurt om en nabij de anderhalf uur als je ononderbroken in de bus blijft zitten. Je mag tijdens de route echter onbeperkt in- en uitstappen als je een hop-on-hop-off ticket koopt (kleine toeslag). Met een DüsseldorfCard krijg je korting. De bussen rijden bijna het hele jaar. Sommige dagen wordt er niet gereden zoals tijdens Kerstmis.

De stops van City Tour Düsseldorf zijn als volgt:
Hauptbahnhof (Central station)/Tourist-Information • Königsallee/Steinstr. (Kö bridge) • Burgplatz/Altstadt (Old Town) • Rheinturm/MedienHafen (Stromstr.) • Lütticher Straße/Niederkasseler Kirchweg • Rheinterrasse • Aquazoo • Schloss Jägerhof

Tonhalle

De Tonhalle is een gebouw uit 1926 dat oorspronkelijk als planetarium gebouwd is. Op het moment van bouwen was het zelfs het grootste planetarium ter wereld. In de jaren zeventig van de vorige eeuw heeft het bouwwerk een andere functie gekregen, die het nu nog steeds heeft: die van concerthal. De Tonhalle heeft een totale capaciteit van ongeveer 2500 toeschouwers. Het gebouw is rond en gemaakt van rode bakstenen. Het dak bestaat uit een groene koepel. De Tonhalle ligt aan de oostoever van de Rijn er hoogte van de Oberkasseler Brücke.

Mosterdwinkel

De Düsseldorfer Senfladen is een winkel in het hart van Düsseldorf waar je heerlijke Duitse mosterd kunt kopen. Het pand aan de Berger Strasse 29 is niet alleen een winkel, maar ook een klein museum waar je van alles te weten komt over mosterdzaad en mosterd. Zo leer je onder andere over de geneeskrachtige werking die mosterd kan hebben. In de winkel kun je de verschillende soorten mosterd proeven en natuurlijk uiteindelijk kopen. Het meest verkochte merk is Löwensenf. De mosterd is er in verschillende sterktes te koop. Ook zijn er allerlei soorten mosterd te koop waar andere smaken aan toegevoegd zijn, zoals vijgen of bier.

mosterdwinkel2

DüsseldorfCard

Düsseldorf heeft een eigen toeristenkaart in de vorm van de DüsseldorfCard. Deze voordeelkaart biedt bezoekers de kans om gratis met het openbaar vervoer te reizen binnen Düsseldorf inclusief de trein (2e klasse), waardoor ook het vliegveld bereikbaar is vanuit de stad en andersom ook. De DüsseldorfCard biedt je verder gratis toegang tot een aantal musea en attracties. In een aantal gevallen wordt er een gereduceerde toegangsprijs gehanteerd. De DüsseldorfCard is er met een geldigheid van 24, 36 of 72 uur. Deze tijd gaat in op het moment dat je hem gaat gebruiken. De DüsseldorfCard koop je op het vliegveld, bij de toeristenkantoren (in Altstadt en bij de Hauptbahnhof) en bij diverse hotels. Er is ook een speciale familiekaart (2 ouders plus maximaal twee kinderen tot 14 jaar) verkrijgbaar die twee keer de prijs van een individuele kaart kost.

Je kunt de Düsseldorf Card vooraf via internet kopen. Dat kan via Ticketbar Düsseldorf. Reserveer hier jouw Düsseldorf Card.

Größte Kirmes am Rhein

De jaarlijkse kermis is één van de drukst bezochte volksfeesten van Duitsland. Als je kijkt naar het bezoek per dag dan overstijgt het aantal bezoekers aan de kermis het aantal bezoekers dat naar het Oktoberfest in München gaat. Dat komt omdat de kermis slechts 9 dagen duurt, terwijl het volksfeest in München een halve maand duurt. De zomerse kermis wordt gehouden op een oppervlakte van maar liefst 17 hectare en trekt jaarlijks om en nabij de vier miljoen bezoekers. Hiermee trekt de kermis van Düsseldorf bijna drie keer zoveel bezoekers als de Tilburgse kermis, die de grootste van de Benelux is.

Behalve honderden attracties is er op de kermis van Düsseldorf ook altijd ruimte voor vertier in de vorm van shows. Zo is de vuurwerkshow erg indrukwekkend. Aan de inwendige mens is er ook gedacht. Bier, braadworst en andere lekkernijen zijn op veel plekken te koop. Wie de kermis optimaal wil beleven die kan het beste een hotelovernachting boeken. Dan hoef je niet op te letten dat je niet teveel drinkt om auto te rijden en je hoeft ook niet meer naar huis te rijden na een vermoeiende dag.

Motel One Düsseldorf Hauptbahnhof

Op ongeveer tweehonderd meter van het centrale treinstation van Düsseldorf ligt Motel One Düsseldorf Hauptbahnhof. Het betreft een recent gebouwd designhotel in de driesterrenvategorie waar zowel toeristen als zakenreizigers graag verblijven. De goede ligging ten opzichte van het openbaar vervoer, de uitstekende geluidsisolatie en de uitstraling van de openbare ruimtes maken van Motel One Hauptbahnhoff een populaire accommodatie binnen Düsseldorf.

Wij hebben in juli 2014 verbleven in dit hotel. De prijs was met 119 euro exclusief ontbijt en parkeren aan de hoge kant voor een verblijf van één persoon in een driesterrenhotel. De kamers zijn aan de kleine kant en de voorzieningen zijn erg basic. Zo ontbreekt een minibar of koelkast op de kamer (toch wel aangenaam in de zomer) en is er ook geen kluis te vinden in de kamer. Het is toch wel prettig dat je je laptop, tablet en een deel van je geld veilig op kunt bergen als je er op uit trekt.

Het comfort van het bed is goed te noemen. De airconditioning doet goed zijn werk zonder al te nadrukkelijk aanwezig te zijn. Dit zijn factoren die toch zeker belangrijk zijn als je waarde hecht aan een goede nachtrust. WI-FI is gratis aanwezig in zowel de openbare ruimtes als in de kamers. Parkeren kan in de ondergrondse garage (tegen betaling) en wie wil die kan voor een redelijk bedrag ontbijten in tot ontbijtruimte omgetoverde lobbybar.

Als je alles bij elkaar optelt is Motel One Düsseldorf Hauptbahnhof zeker het overwegen waard. Wij zullen hoogstwaarschijnlijk een volgende keer weer kiezen voor dit hotel. Zeker op momenten dat je een lagere prijs betaalt (rond de 70-80 euro is zeker mogelijk) dan is dit hotel zeker de moeite om te boeken.

Bekijk prijzen Motel One via booking.com

Johanneskerk

De Johanneskirche is de stadskerk van Düsseldorf. De eind negentiende eeuw gebouwde protestantse kerk staat in Stadtmitte aan de Martin-Luther-Platz 39. Je kunt de uit rode bakstenen opgetrokken kerk overdag vrij bezoeken. Ook voor wie niet zo van kerkbezoeken houdt zouden we aan willen raden om zeker eventjes naar binnen te wandelen. De lichte kleuren en fraaie materialen zorgen ervoor dat er een prachtig geheel ontstaan is, waarmee de kerk zich op positieve wijze onderscheidt van veel andere kerken in West-Europa. Vooral de combinatie van de grijze metalen, het groene glas en de lichte houten banken met de witte muren zorgen ervoor dat de kerk zo in een interieurblad zou kunnen verschijnen.

Goedkoop eten

Een ervaring die we ook in andere Duitse steden hebben is dat het hoofdstation van een grotere stad een prima plek is om goedkoop te eten. Zo ook Düsseldorf Hauptbahnhof, waar je binnen de keuze hebt uit diverse eetgelegenheden. Het aanbod is zeer divers dankzij de zeer uiteenlopende aanbieders die je hier aantreft. In de stationshal van Düsseldorf Hauptbahnhof kun je onder andere pizza, salades, curryworst, Aziatische specialiteiten, vis, salades, gyros, broodjes en andere lekkernijen eten. Voor de centrale entree van het treinstation staan ook enkele etensstalletjes.

Observatiedek

Voor vliegtuigspotters en andere geïnteresseerden is het observatiedek van Düsseldorf Airport een aanrader. Deze bevindt zich op het dak van terminal B. Je hebt van hieraf een prachtig uitzicht op de start- en landingsbaan van het vliegveld. Een bezoekje aan het observatiedek kost je een paar euro. Voor houders van een geldige DüsseldorfCard is de entree gratis. Op het observatiedek staan verrekijkers waarmee je een beter zicht op de vliegtuigen hebt. Wie de vliegtuigen wil fotograferen tijdens de landing of het opstijgen die heeft een zoombereik van ongeveer 200 tot 350 millimeter nodig. Het observatiedek kan bij sneeuw of slecht weer gesloten zijn.

Bolkerstrasse

De Bolkerstrasse is een straat gelegen in het hart van Altstadt. Binnen het uitgaansleven van Düsseldorf neemt deze straat een belangrijke positie in. Het is eigenlijk een aaneenschakeling van restaurants en bars, waar het hele jaar door toeristen en lokale bewoners komen om te eten en te drinken.

De Bolkerstraße heeft een lengte van ongeveer driehonderd meter. De straat is in 1384 ontstaan, waarmee het tot de oudste straten van Düsseldorf behoort. De straat is geheel autovrij, waardoor er vrij spel is voor voetgangers en de vele terrasjes die je in de Bolkerstrasse vindt. Tussen de vele horeca valt één gebouw op en dat is de Neanderkirche. Deze gereformeerde kerk stamt uit de zeventiende eeuw en staat tegenover Brauerei zum Schlüssel. De biertuin van deze brouwerij staat op het voorterrein van de kerk.

Schlossturm

De kasteeltoren op de Burgplatz is één van de oudste bouwwerken van Düsseldorf. De ronde toren is rond het jaar 1386 gebouwd. De toren heeft een totale hoogte van 33 meter.  Sinds 1984 is het Maritiem Museum gevestigd in de Schlossturm. Op het moment dat wij Düsseldorf bezochten was het museum gesloten vanwege een verbouwing. Over de collectie van het Schifffahrtmuseum kunnen we uit eigen ervaring dan ook niets vermelden.

Umweltzone

Wie met de auto naar Düsseldorf reist die heeft een milieusticker nodig. Voor Düsseldorf geldt dat alleen auto’s met een groene milieusticker (Umweltplakette) achter de voorruit de stad in mogen. De gehele binnenstad van Düsseldorf geldt als Umweltzone. Een milieusticker kun je vooraf aanschaffen via bijvoorbeeld de ANWB, VWE, Dekra of TüV. Zelfs hebben we goede ervaringen met Milieusticker.shop. Wij hadden de Duitse milieustickers voor onze nieuwe auto binnen een dag binnen. Het voordeel is dat deze zaak de stickers vanuit Nederland verzendt.

Je kunt eventueel ook in Duitsland een willekeurige TüV-Prüfungsstelle binnenrijden. Als je geluk hebt rijdt je binnen een half uurtje weg met je milieusticker. Je moet wel je kentekenbewijs bij je hebben, anders kun je geen sticker aanvragen.

Schadowplatz

Eén van onze favoriete pleinen in Düsseldorf is de Schadowplatz. Dit autovrije plein is gelegen in het hart van de stad. In de winter wordt hier van eind november tot kerst een van de Düsseldorfer kerstmarkten gehouden. De rest van het jaar is het een fraai plein waar traditionele gevels en moderne architectuur samenkomen. Het plein ligt midden tussen de belangrijke winkelstraten van Düsseldorf. Het is dan ook een geliefde plek om op de bankjes eventjes bij te komen van het shoppen. Ook worden er op de Schadowplatz regelmatig evenementen gehouden.

Killepitsch

Killepitsch is een lokale specialiteit die geproduceerd wordt door het in Düsseldorf gevestigde bedrijf Peter Busch GmbH & Co KG. De alcoholische drank is een kruidenbitter met een alcoholpercentage van 42%.  Vroeger werd Killepitsch alleen maar verkocht in Düsseldorf en de directe omgeving van de stad. Tegenwoordig is de drank bezig aan een internationale opmars. Ieder jaar worden er speciale edities uitgebracht die zeer gewild zijn onder de liefhebbers van deze drank.

Japanse buurt

New York, Singapore en Londen hebben Chinatown. Düsseldorf heeft Japantown. Deze Japanse buurt is één van de weinige concentraties van Japanse inwoners en bedrijven in een Europese stad. In totaal wonen er nu meer dan tienduizend Japanners in Düsseldorf. Dit is zo gegroeid na de Tweede Wereldoorlog, toen een aantal Japanse bedrijven hun Europese hoofdkantoren in Düsseldorf openden.

De Japanse buurt ligt op een steenworp afstand van het centraal station van Düsseldorf. Het concentreert zich rondom de Immermannstrasse. Hier vind je allerlei Japanse winkels, restaurants en bedrijven. Je herkent ze al snel aan de Japanse tekens op de gevels en ramen. Centraal in de Japanse wijk ligt het viersterrenhotel Nikko. Dit hotel wordt vooral veel bezocht door Japanse gasten. De website van het hotel is daarom ook in het Japans te bezoeken. Verder afgelegen in Düsseldorf ligt de grootste Japanse tempel van Europa. Bij dit EKŌ-Hous ligt een fraai aangelegde Japanse tuin.

Kunstakademie Düsseldorf

De Staatliche Kunstakademie Düsseldorf is een hogeschool voor de kunsten en is al sinds het einde van de achttiende eeuw gevestigd in Düsseldorf. Oorspronkelijk werd er alleen maar getekend en geschilderd. In de loop der jaren zijn er andere disciplines bijgekomen. De kunstacademie staat centraal in een stukje Alstadt waar meerdere kunstenaars hun atelier tegenwoordig hebben.

Fietsen in Düsseldorf

Onze favoriete manier om kennis te maken met Düsseldorf is door middel van een fietstocht met gids. Op die manier kom je in korte tijd veel te weten over de stad.

Tijdens een drie uur durende Düsseldorf fietstour met privégids fiets je langs de mooiste highlights van de stad. Deze Duitse Rijnstad ligt op nog geen 200 km van Nederland en is daarmee ideaal voor de Nederlandse stedentrippers. Vanaf het Centraal Station start men deze mooie tour onder leiding van een Engels sprekende gids. Er wordt langs de mooiste highlights van Düsseldorf gefietst, door het oude centrum, de nieuwe haven en natuurlijk de bekende Königsallee. Langs de Rijn, de mooie parken en al het andere moois van deze stad. De gids zal genoeg stops maken, zodat je alles te weten komt over de stad.

Ratinger Straße

De Ratinger Straße is een van de oudste straten van Düsseldorf. De Ratinger Straße is in het jaar 1384 aangelegd en heeft sindsdien tot de belangrijkste straten van de stad behoort. Tegenwoordig is de Ratinger Straße vooral een bruisende stad binnen het uitgaansleven van Düsseldorf. Al vanaf het einde van de ochtend vind je hier de eerste mensen al aan het bier. Dit is een proces dat tot diep in de nacht doorgaat. In de voeger ochtend is de Ratinger Straße de plek waar nog een lucht van verschraald bier hangt en waar de biervoorraad van de kroegen en clubs op dat moment weer aangevuld wordt. De Ratinger Straße is vooral populair onder een wat jonger publiek, terwijl mensen van middelbare leeftijd eerder te vinden zijn in de Bolkerstrasse.

Sint-Lambertuskerk

De Sint-Lambertuskerk is naar alle waarschijnlijkheid het oudste gebouw binnen Düsseldorf. Waarschijnlijk stamt de rooms-katholieke kerk uit de 11e of 12e eeuw na Christus. Het huidige gebouw is in de dertiende eeuw gebouwd. De Sint-Lambertuskerk staat in Aldstadt. Opvallend detail is dat er zich voor de kerk geen kerkplein bevindt, maar dat deze aan de rechterkant van de kerk ligt. De Sint-Lambertuskerk is een drieschepige hallenkerk waarbij het altaar centraal in de kerk staat. In de gratis toegankelijke kerk kun je verschillende kunstwerken bewonderen zoals een oud genadebeeld (‘Maria vom Siege’), een monumentaal hoogaltaar, de laatste vier altaren van de Düsseldorfse gilden en een prachtige laatgotische sacramentstoren.