Konstanz: de grootste stad aan de Bodensee

Konstanz is een middelgrote stad in het zuidelijke deel van Duitsland, in de deelstaat Baden-Württemberg. De stad ligt aan de Rijn en de Bodensee, de historische binnenstad van Konstanz grenst bijna helemaal aan Zwitserland, waardoor het bijna een Duitse exclave is. De bijzondere ligging op de grens met Zwitserland en de Bodensee en de Rijn heeft ervoor gezorgd dat de stad meerdere malen een belangrijke rol heeft gespeeld in de Duitse en Europese geschiedenis, met als hoogtepunt de Concilie van Konstanz. De ligging van de stad tegen het Zwitserse Kreuzlingen, heeft er ook voor gezorgd dat de stad tijdens de Tweede Wereldoorlog niet gebombardeerd is. Hierdoor is het historische centrum van Konstanz door de eeuwen heen zo goed als onveranderd gebleven.

Nu is Konstanz een van de populairste en drukstbezochte toeristische trekpleisters aan de Bodensee. Een bezoek aan Konstanz wordt vaak gecombineerd met een bezoek aan het bloemeneiland Mainau. Hoogtepunten van een bezoek aan Konstanz zijn de Münsterkerk van Konstanz en het Conciliegebouw.



Haven van Konstanz

Het merendeel van de toeristen komen in Konstanz aan via de veerhaven van de stad. Als je de haven binnen komt varen zijn de twee havenhoofden het eerste wat opvalt. Aan bakboord zie je het imposante standbeeld Imepria, dat langzaam ronddraait. Het beeld stelt een schaars geklede courtisane voor. In haar omhoog geheven handen heeft ze dwergachtige figuren vast die een koninklijke kroon en een pauselijke tiara vasthouden.

Eenmaal in de haven zijn er verschillende pieren te vinden die toegang geven tot de verschillende veerdiensten, die Konstanz met de andere plaatsen aan de Bodensee verbindt.

Rondom de veerhaven zijn enkele van de bekendste bezienswaardigheden van Konstanz te vinden. Zoals het Sealife aquarium, het station van Konstanz en de historische Konzilgebäude.



Münsterkerk van Konstanz

De Münsterkerk van Konstanz is een basilica minor (basiliek), een eretitel die alleen aan uitzonderlijke rooms-katholieke kerkgebouwen gegeven wordt. De oorsprong van dit imposante bouwwerk – dat een van de grootste kerkelijke gebouwen in Zuid-Duitsland is – gaat helemaal terug tot aan de zesde eeuw na Christus, toen op deze plek de eerste bisschoppelijke kerk werd gebouwd. Door de eeuwen heen is de Münsterkerk van Konstanz meerdere malen drastisch aangepast, zou zijn er verschillende uitbreidingen geweest en ide kerk in de zestiende eeuw bijna verloren gegaan tijdens een brand. Tijdens de reformatie verloor het zijn bisschoppelijke status en werd het een katholieke parochiekerk.
Tegenwoordig is de Münsterkerk van Konstanz een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad, De kerk is toegankelijk voor publiek en de toren kan beklommen worden.

Bodensee

De Bodensee of zoals het in het Nederlands noemen het Bodenmeer, staat ook bekend als het meer van Konstanz. Het meer vormt de grens tussen Oostenrijk, Zwitserland en Duitsland. Het meer kan opgedeeld worden in twee stukken de Obersee en de Untersee. Konstanz ligt aan de oever van de Obersee, op de plek waar de Rijn deze met de Untersee verbindt. In het meer liggen verschillende grote eilanden. De grootste is Reichenau. Andere bekende eilanden zijn het bloemeneiland Mainau en Lindau Insel. Het klimaat van de Bodensee is opmerkelijk zacht en zorgt ervoor dat er rondom Konstanz sprake is van een microklimaat.

De Bodensee is van groot economisch belang geweest voor de ontwikkeling van Konstanz. Als ver voor onze jaartelling waren het de Kelten die zich als eerste permanent op deze plaats vestigden. Later zou dit gebied veroverd worden door de Romeinen die er een vlootbasis bouwden. Door de eeuwen heen zou de stad onderdeel uitmaken van verschillende landen, koninkrijken en genootschappen.

Mainau

Het bloemeneiland ligt een stukje voor de kust van Konstanz en kan met de veerboot of via een brug bereikt worden. Het eiland maakt onderdeel uit van het stadsdeel Litzelstetten. Het eiland heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van de Bodensee. Zo was er al in de eerste eeuw voor Christus een Romeinse vlootbasis te vinden. Later zouden de benedictijnen van Reichenau er een klooster bouwen. Later zou het eiland en het kasteel in handen komen van verschillende vooraanstaande Duitse adellijke families. Deze lieten er prachtige tuinen en een arboretum aanleggen.

Tegenwoordig is het eiland ondergebracht in een stichting, die het eiland heeft opengesteld voor publiek. Jaarlijks brengen meer dan 1,5 miljoen mensen een bezoek aan het eiland. Over het hele eiland zijn er prachtige bloementuinen te vinden, die ieder seizoen een ander kleurrijk uiterlijk hebben. Hoogtepunten van een bezoek aan het bloemeneiland Mainau, zijn de vlindertuin, de barokke kerk en de imposante waterval.

Rheintorturm

De Rheintorturm maakt oorspronkelijk deel uit van de middeleeuwse vestingwerken van Konstanz. In totaal waren en 25 poorten en torens die de stad moesten beschermen. Van al deze torens had de Rheintorturm de grootste historische betekenis, niet op de minste plaats door zijn ligging aan de Rijn. Vroeger lag er recht voor de toren een houten brug die de twee delen van de stad met elkaar verbond en een van de weinige directe doorgangen was richting Zwitserland.
In de toren is sinds enkele jaren het carnavalsmuseum van Konstanz gevestigd. In het museum kun je de typische carnavalskleding uit Konstanz zien en leer je meer over de gebruiken tijdens dit feest.

Station van Konstanz

Het station van Konstanz is een typisch grensstation, dat in gebruik is door de Duitse en de Zwitserse spoorwegen. Het station is te vinden aan de rand van het stadscentrum van Konstanz tegenover de haven van de stad. Het station is in gebruik door regionale en intercity treinen. Vanaf Konstanz kun je met de trein naar het Zwitserse St. Gallen, en Kreuzelingen en zijn er directe verbindingen met steden als Keulen, Bonn en Frankfurt. Vanuit Nederland ben je ongeveer 9 tot 10 uur onderweg met de trein naar Konstanz.

Konzilgebäude Konstanz

Het konzilgebäude van Konstanz, is oorspronkelijk gebouwd als een warenhuis. Het pand stamt uit de tweede helft van de veertiende eeuw en is van de grootste nog steeds bestaande gebouwen uit deze periode in Zuid-Duitsland. Door de eeuwen hebben er allerlei belangrijke gebeurtenissen in het pand plaatsgevonden. Zo vond er van 1414 tot 1418 de Concilie van Konstanz plaats, een concilie dat een einde moest maken aan een periode dat er drie verschillende pausen waren. Nu is het konzilgebäude van Konstanz in gebruik als restaurant en congrescentrum.

Kaiserbrunnen

De Kaiserbrunnen van Konstanz, zijn te vinden op de Marktstätte. De oorspronkelijke fontein uit 1897 is in 1990 helemaal vernieuwd. Een deel van de oude elementen zijn gebleven, maar een groot deel is vervangen door Gernot Rumpf. Wie goed kijkt, zal in de toegevoegde figuren allerlei verwijzingen zien, naar de lange en bewogen geschiedenis van de stad. Zo zien we er drie pauwenhoofden met pauselijke tiara’s en in de nissen van de kolom zijn borstbeelden te zien van vier Duitse keizers.