Cochem: sprookjesachtige stad aan de Moezel

Cochem ligt op zo’n 300 km van de Nederlandse grens en lijkt recht te zijn weggelopen uit het sprookjesboek van de gebroeders Grimm. Idyllisch gelegen aan een bocht aan de oevers van de rivier de Moezel is het eerste wat je ziet van dit stadje de eeuwen oude Reichsburcht. Deze toornt hoog boven de stad en omgeving uit. Een sprookjesachtig zicht met aan de voet van de burcht heuvel het middeleeuwse stadje. Het oude Cochem is zeer goed bewaard gebleven. Oude vakwerkhuizen, de middeleeuwse muur en de oude stadspoort. Cochem is vol van historische charme. Jammer dan ook dat dwars door een gedeelte van dit oude centrum nog her en der auto’s mogen komen. Het mag echter de sfeer en gezelligheid in het stadje niet drukken. Cochem is absoluut een pareltje aan de Moezel.De Reichsburcht

Het gezicht van Cochem is de Reichsburcht. Deze prachtige burcht is dan ook erg mooi gelegen midden op een rotspunt in de bocht van de rivier en lijkt zo tot voorbeeld te hebben gediend van menig Disney film. De burcht is te bereiken te voet vanuit het stadscentrum. Men kan via het stadje lopen (zo’n 15 à 20 min ook met kleine kinderen) of vanuit de oevers van de Moezel via het kapelletje en kerkje. Dit is een iets avontuurlijker pad. (erg leuk om naar beneden te lopen met de kinderen) Indien men wat slecht ter been is kan men het treintje, de pendelbus of de auto nemen. Het aantal parkeerplaatsen dichtbij de burcht zijn echter zeer beperkt en de parkeerplaats is nogal lastig te vinden. De Burcht zelf is goed gerestaureerd en ligt midden tussen de wijnvelden. Men komt binnen via een grote poort om direct al een prachtig uitzicht te krijgen over de stad Cochem en de rivier. Loopt men verder omhoog dan vindt men de ingang en ticketverkoop. De burcht is alleen toegankelijk met rondleiding die ongeveer 40 minuten duurt. Door de vele trappen en nauwe gangetjes in de burcht is het niet geschikt voor wandelwagens of rolstoelen. Dia kan men echter achter een afgesloten poort veilig even wegzetten. De rondleiding zelf is erg leuk. De dame in kwestie hield rekening met alle talen in het gezelschap en gaf ook de nodige aandacht aan de kinderen om het ook voor hen aantrekkelijk te maken. De Burcht heeft zo’n 7 kamers die nog geheel in oude stijl en glorie te bewonderen zijn. Hoewel de rest ook nog intact is heeft men niet genoeg meubelen om die kamers te vullen en laat men dat gedeelte dus niet zien. Wat men wel laat zien is zeer de moeite waard. Mooi gerestaureerd, en zeer rijk gedecoreerd met allerlei kleuren op de plafonds en kleden aan de muren. Men waant zich hier al wandelend een echte prinses of kasteelheer. Absoluut een aanrader.Wijnproeven

Midden in het land van de moezelwijn kun je natuurlijk niet in Cochem verblijven zonder te proeven van de heerlijke wijntjes die hier gemaakt worden. Overal in de stad vind je wijnproeverijen en wijnlokalen. In de zomermaanden zijn er verschillende terrassen met uitzicht op de Moezel waar men heerlijk in het zonnetje kan proeven van dit lekkere wijntje. Midden juni vindt er ieder jaar een heus moezelwijn festival plaats. Tijdens het festival presenteren zo´n 20 wijnboeren uit de regio hun producten en kan u kiezen uit meer dan 300 wijnen om van te proeven. Eind september begin oktober vindt dan weer een wijnfestival plaats. Ditmaal om de eerste wijn te proeven van het jaar. Zeg maar de Duitse versie van de beaujolais primeur.

Sesselbàhn en wildpark

Hoog op de heuvels boven Cochem ligt het wildpark. Vanuit de stad kun je hier direct naar toe via de stoeltjes lift. Deze neemt je in de zomermaanden mee naar boven. De stoeltjes lift ligt in het verlengde van de brug over de Moezel vlak bij de grote parkeergarage. Van daaruit is het nog een kleine 20 minuutjes wandelen naar het wildparkje. Men kan ook met de auto naar boven, maar moet dan een flink stuk omrijden. Het uitzicht boven op de berg is in ieder geval de moeite waard. Het parkje is erg ruim opgezet met mooie geasfalteerde wandelpaden. De dieren hebben ruime verblijven en zijn goed te bekijken. Naast verschillende dieren die in de omgeving in het wild ook voorkomen zoals zwijnen, herten en ander wild zijn er ook elanden en een kleine kinderboerderij.

Actief in en rondom Cochem

De actieve vakantieganger kan zijn lol op in Cochem en omgeving. Naast het charmante stadje is er ontzettend veel natuurschoon te ontdekken in de omgeving. En wandelen en fietsen is hier voor iedere beoefenaar, sportief of juist niet, geschikt. Langs de Moezel zijn verschillende wandel en fietspaden. Doordat deze aan de rivier liggen is het niveauverschil te verwaarlozen en kan men zich gemakkelijk een weg banen. Voor wie echter meer uitdaging wil zijn de heuvels zeer geschikt. Er is een behoorlijk hoogteverschil wat op sommige plaatsen sterk op kan lopen. Hellingen met stijgingspercentages van 15% zijn zeker geen uitzondering. Flinke kuitenbijters dus voor wie hier wil wandelen en fietsen. Sportieve fietsers kunnen kiezen voor de mtb door de bossen of de sportieve fiets om de heuvels te bedwingen. Voor wandelaars zijn er verschillende wandelpaden te vinden in de omgeving. Er zijn ” Erlebnespaden “ waar men tijdens het wandelen informatie krijgt over de natuur. Er zijn ook veel uitdagende paden waarbij men veel moet klimmen en klauteren de zogenaamde “klettersteige”, maar ook cultuur wandelingen en gastronomische wandelingen waarbij er ook geproefd kan worden van wat de omgeving aan lekkers te bieden heeft.

Rondvaart op de Moezel

Niet alleen Cochem, maar ook andere dorpjes aan de Moezel zijn erg mooi. Ook de prachtige oevers, begroeid met wijnranken of bossen zijn een rondvaart over de Moezel meer dan waard. Je kunt kiezen voor een rondvaart overdag of ´s avonds. In het donker biedt de oever een extra feestelijke indruk met alle lichtjes die men dan langs de kant ziet schijnen. Wie het nog langzamer aan wil doen en de stad vanuit ganzen perspectief wil bekijken kan een kano huren en zo de Moezel volgen. In de omliggende dorpjes rondom Cochem zijn vele opstapplaatsen.

Konditorei “Aus dem Rathaus”

Je kunt er in Cochem bijna niet omheen. Overal in de etalages zie je de heerlijkste taarten en gebakjes liggen. Wij deden de oude konditorei op het marktplaatje aan. De heerlijkste ambachtelijk gemaakte taarten staan hier in de vitrine en er is zoveel lekkers dat het lastig kiezen is. Van traditionele Sachertorte tot heerlijke hazelnootcreaties. Huisgemaakte kwarttaarten en chocoladebosbes taart. Er zijn taartjes in alle smaken. En stuk voor stuk zijn ze een feestje voor de smaakpapillen. In de konditorei is gelegenheid om een lekker kopje koffie te nuttigen en te proeven van al deze lekkere taarten. De warme chocolademelk wordt hier vers gemaakt van echte chocolade. Neem als je weg gaat een paar punten van je favoriete taartje mee om thuis of in de vakantieaccommodatie van verder te genieten.

Freizeit Zentrum Cochem

Indien het in de vakantie een dag flink regent is het Freizeit Centrum Cochem een prima alternatief. Dit grote zwembad aan de oevers van de rivier biedt verschillende baden voor jong en oud. Er is een stroomversnelling en enkele glijbanen. Voor de allerkleinsten zijn er verschillende waterspeeltuinen en een poedelbadje. Voor de volwassenen is er ook een sauna ruimte met whirlpool en stoombad. In de zomermaanden is er een buitenbad geopend en kan men er midget golven en tennissen.

Mooie dorpjes rondom Cochem

Het gebied rondom Cochem is een mooi vakantiegebied en kent ook een aantal mooie dorpjes. In de zomermaanden is het gebied erg populair bij motorrijders die de omgeving al toerend verkennen. Alle dorpjes zijn gelegen aan de rivier de Moezel en zijn in de zomermaanden erg levendig. Om enkele kilometers van Cochem ligt Beilstein. Een mooi oud dorpje met een oud Romeins tolhuisje en een zeer sfeervol middeleeuws marktje. Vanuit dorpje Bryrig Frankel trekken veel wandeltochten in de omgeving. Aan het eind van de dag kan men dan neerstrijken bij een van de vele wijnproeverijen. In de zomermaanden is er vaak aan het einde van de dag vaak muziek die de wijn begeleidt. Een ander prachtig dorpje is Ediger-Eller. Dit dorpje kent nog ouderwetse kleine middeleeuwse straatjes en vele wijnlokalen waar men heerlijk kan proeven van de Moezelwijnen. Ook hier is het in de omgeving b bijzonder mooi wandelen. De Calmontberg die oprijst achter Eidiger is de steilste wijnberg van Europa.