Keulen: stad van de beroemde Dom en de kerstmarkten

Keulen is een grote stad (> 1 miljoen inwoners) gelegen aan de Rijn. De totale agglomeratie telt maar liefst 2,5 miljoen inwoners. Hoewel er al in de vroege historie van de mensheid mensen woonden waar nu Keulen staat, is de oorsprong van de stad terug te voeren naar het jaar 38 voor Christus. De nederzetting Oppidum Ubiorum werd toen door de Ubiërs gesticht. Binnen het Romeinse rijk groeide de nederzetting gestaag en al snel was het een van de belangrijkste steden binnen het gebied waar het tegenwoordige Duitsland ligt. Deze rol heeft Keulen nog steeds. De industriële revolutie heeft Keulen veel welvaart gebracht. De enige dip die de stad vrij recent meegemaakt heeft is Tweede Wereldoorlog. Bombardementen hebben Keulen toen vrij zwaar beschadigd. Al decennia geleden is Keulen weer in oude glorie hersteld. Het huidige Keulen is een fraaie stad waar oude wijken en moderne architectuur op mooie wijze hand in hand gaan. Keulen is op cultureel gebied een belangrijk centrum in Duitsland. Bekendheid geniet de stad vooral vanwege de vele kerstmarkten en het carnaval, dat in februari/maart uitbundig en op geheel eigen wijze gevierd wordt.Slotjes

Zoals zoveel Europese steden zie je ook in Keulen veel zogenaamde liefdesslotjes hangen. Dit zijn hangsloten of varianten hierop waarop de namen van twee geliefden geschreven of gegraveerd zijn, samen met de datum waarop het slotje opgehangen is. Sommige maken er hele kunstwerken van. In Keulen hangen deze slotjes aan de Hohenzollernbrücke. Ze zijn bevestigd aan de metalen hekken die zich aan de zuidkant van de brug tussen het wandelpad en de spoorlijnen staan. Wie zelf nog een slotje weg wil hangen in Keulen die moet snel zijn. De meeste plekjes zijn al vergeven.De Dom van Keulen

De Dom van Keulen is de beroemdste kerk van Duitsland en behoort tevens tot de best bezochte kerken ter wereld. De gotische kathedraal heeft een imposant uiterlijk waar eeuwenlang aan is gewerkt. Men is ooit in 1248 begonnen aan de bouw van de dom. Pas in 1880 was men klaar met de bouw, waardoor stijlelementen uit de negentiende eeuw toegepast zijn. De Dom van Keulen is voorzien van twee enorme torens (beide ruim 157 meter hoog). Op het moment dat de kerk klaar was, was het gedurende vier jaar het hoogste bouwwerk ter wereld.

Tegenwoordig is de Dom van Keulen nog steeds een markant bouwwerk in het centrum van de stad. Als je voor de kerk staat zie je hoe immens de kruiskerk is. Vooral de twee torens aan de voorzijde maken veel indruk. Wie de ruim vijfhonderd treden van de noordtoren beklimt die wordt ook nog eens getrakteerd op een geweldig uitzicht over de stad Keulen.

Eau de cologne

Een kenmerkend product voor Keulen is eau de cologne, oftewel Keuls water. Het is een geparfumeerd water met een lager gehalte aan geurstoffen van eau de parfum of eau de toilette. De geur van eau de cologne is aan het begin van de achttiende eeuw ontwikkeld door Johann Maria Farina. Wie de kenmerkende geur ruikt die zal het waarschijnlijk wel herkennen. Zo wordt het geurwater toegevoegd aan de verfrissingsdoekjes die in vliegtuigen uitgedeeld worden. Ook zullen sommige mensen het wel herkennen als een geur die men vroeger bij hun grootouders rook. Het werd als soort van wondermiddel ingezet. Een rol die eau de cologne ook tegenwoordig niet geheel onbekend is. De bekendste eau de cologne die momenteel verkocht wordt is 4711. De naam verwijst naar huisnummer 4711 aan de Glockengasse, waar vroeger 4711 geproduceerd werd en wat tegenwoordig dienst doet als museum.

4711

Kölsch

Keulen heeft haar eigen bier: Kölsch. Het is een bier van hoge gisting, net als het in Düsseldorf gebouwen Altbier. In het geval van Kölsch wordt er echter een goudblond bier gebrouwen dat licht van smaak is. Kölsch mag alleen maar in Keulen en omgeving gebrouwen worden en is een vrij licht bier met een alcoholpercentage van 4,8 procent. Kölsch wordt in maar liefst 14 brouwerijen gebrouwen, die gezamenlijk goed zijn voor meer dan dertig verschillende merken Kölsch. Traditioneel wordt Kölsch geschonken in cilindervormige glazen met een inhoud van 0,2 liter. De bierschenker loopt rond met een bierglazenhouder en voorziet alle gasten die dat willen van bier. Bij ieder glas dat hij neerzet wordt een een streepje gezet op het bierviltje van de betreffende gast. Op het moment dat je geen nieuw bier meer wilt leg je je viltje op je glas, waarna je af kunt rekenen.

Rheinauhafen

Rheinauhafen is een stadsvernieuwingsproject op de westelijke Rijnover in Keulen. Het gebied heeft een oppervlakte van ruim 15 hectare en is aangelegd binnen een voormalige handelshaven. Het havenkarakter is terug te zien in de overgebleven havenkranen. Binnen Rheinauhafen zie je oude elementen van de voormalige negentiende-eeuwse haven nu fraai vermengd zijn met moderne architectuur. In het gebied zijn veel creatieve bedrijven gevestigd. Rheinauhafen heeft echter ook een recreatieve functie. Het is een vrij populair wandelgebied, er zitten meerdere horecabedrijven en je vind hier twee musea: het Deutsches Sport & Olympia Museum en het Schokoladen-museum.

Köln Hauptbahnhof

Köln Hauptbahnhof is het centraal station van Keulen. Het treinstation ligt heel gunstig in het centrum, direct naast de Keulse Dom en op enkele honderden meters van de belangrijkste musea en winkelstraten van Keulen. Köln Hauptbahnhof biedt tevens een groot aantal mogelijkheden om per openbaar vervoer door te reizen naar verschillende plekken binnen de stad. Voor stedentrippers is het station tevens een plek waar je goedkoop kunt eten en waar je basisinkopen kunt doen zoals snacks, drinken, drogisterijartikelen, boeken en meer. Feitelijk is de stationshal tevens een klein overdekt winkelcentrum. Op het stationsplein is het vaak gezellig druk. Niet zelden zijn hier optredens, al dan niet met vergunning.

KölnTrianglePanorama

Op de rechteroever van Keulen staat de KölnTriangle, een in 2006 geopend gebouw dat door Dörte Gatermann ontworpen is. Deze Duitse architecte is geboren in Hamburg maar was op dat moment werkzaam voor het Keulse architectenkantoor Gatermann + Schossig. De KölnTriangle heeft een hoogte van 103,2 meter en behoort daarmee tot de hoogste gebouwen van Keulen. Deze hoogte en de gunstige ligging in Keulen maken van het gebouw een prima uitzichtpunt binnen de stad. Gelukkig hebben ze van het dak een uitzichtplatform gemaakt dat opengesteld is voor het publiek. Tegen betaling kun je hier genieten van een panoramische uitzicht van 360 graden.

Je hebt van hier af een prachtig uitzicht op de historische binnenstad van Keulen inclusief de Dom en de Hohenzollernbrücke, de Rijn, de Koelnmesse en de Rheinhafen.

Köln Triangle Panorama is alle dagen open. In het zomerseizoen (1 mei t/m 30 september) van 11:00 tot 22:00 uur en in het winterseizoen (1 oktober t/m 30 april) van 12:00 uur tot 18:00 uur. Op zaterdagen, zondagen en op feestdagen opent het panoramadek het hele jaar al vanaf 10:00 uur. Via de Hohenzollernbrücke wandel je eenvoudig naar de KölnTriangle.

parorama-keulen2

Alter Markt

De Alter Markt is een historisch plein in de oude binnenstad van Keulen. De Alter Markt stamt oorspronkelijk uit de tiende eeuw na Christus en is gedurende de loop der tijd getransformeerd in een multifunctioneel uitgaansplein dat vooral bekend staat vanwege het uitgaansleven. Hoewel de Alter Markt er uitziet als een oud plein, is de bebouwing die je ziet een reconstructie die na de Tweede Wereldoorlog heeft plaatsgevonden. Dit was noodzakelijk omdat tijdens W.O. II het plein totaal platgegooid is.

Aan de Alter Markt vind je bierhuizen, restaurants en een enkele club. Het plein is tevens de plek waar ieder jaar het carnavalsfeest van Keulen van start gaat. Dat gebeurt jaarlijks op de 11e van de 11e om 11:11 uur. In de adventsperiode is de Alter Markt het decor van één van de populairste kerstmarkten van Keulen.

Centraal op de Alter Markt staat de Jan von Werth-Brunnen fontein. Deze fontein is oorspronkelijk in 1884 weggezet op het plein. Jan von Werth was een succesvolle generaal tijdens de Dertigjarige Oorlog (1618-1648). Aan de Alter markt staat tevens het oude stadhuis (Rathaus) met een fraaie gotische toren.

Het oudste gebouw aan de Alter Markt is het gaffel Haus. Tenminste als je het hebt over het oorspronkelijke gebouw voordat alles platgegooid werd in W.O. II. Gaffel Haus is in 1955 in de oude stijl heropgebouwd.

Lanxess Arena

De Lanxess Arena is een multifunctionele evenementenhal in Keulen. Tot 2008 was deze arena bekend onder de naam Köln Arena. Het bouwwerk stamt uit 1998 en kan, afhankelijk van het soort evenement, tot zo’n 20.000 toeschouwers herbergen. Een redelijk groot deel van de tijd wordt de Lanxess Arena gebruikt voor sportevenementen. IJshockeyteam Kölner Haie speelt hier bijvoorbeeld haar thuiswedstrijden.

De meeste toeristen die de Lanxess Arena bezoeken die doen dat vanwege de concerten die er gehouden worden. Diverse wereldberoemde namen hebben hier al op het podium gestaan zoals Bob Dylan, Mariah Carey, Coldplay, Tina Turner, Sting, Beyoncé, Rihanna, Lady Gaga en Madonna. De Lanxess Arena is vanuit de binnenstad van Keulen te voet te bereiken in ongeveer twintig minuten. Met het openbaar vervoer is de Lanxess Arena echter ook uitstekend te bereiken. De tramhalte ligt op enkele minuten lopen en treinstation Deutz/Messe ligt op tien minuten wandelen.

AH to go

Sinds eind 2013 kun je in Keulen terecht bij onze eigen vertrouwde Appie Heijn. Geen grote supermarkt, maar een AH to go. Deze winkel is gevestigd aan de Neumarkt 2-4 in het centrum van Keulen. De winkel is vanaf ’s morgens 7 uur al geopend (zaterdag vanaf 8 uur) en sluit om half negen haar deuren. Je kunt hier terecht voor snacks, broodjes, salades, koeken, snoepgoed, fruit en een aantal typisch Nederlandse producten zoals chocoladehagelslag, drop, vanillevla en roze koeken.

keulen-ahtogo2

Römisch-Germanisches Museum

Naast de Keulse Dom staat het Romeins-Germaans museum (Duits: Römisch-Germanisches Museum). Het museum bezit een belangrijke collectie aan archeologische vondsten. Het gaat vooral om vondsten uit de oude stad Colonia Claudia Ara Agrippinensium, de Romeinse voorganger van de hedendaagse metropool Keulen. De collectie concentreert zich op de Oudheid tot het begin van de Middeleeuwen. De collectie is zeer breed en zeker de moeite waard voor iedereen die interesse heeft voor de Romeinse tijd en de historie van Keulen.

Merzenich bakkerij

Je kunt ’s morgens natuurlijk bij je hotel ontbijten. Je kunt ook net als duizenden Keulenaars je dag starten met een lekker broodje of een heerlijke koek van bakkerij Merzenich. Deze keten van Keulse bakkerijen zit verspreid door Keulen. De hoogste concentratie zie je in het centrum van de stad. Een drukbezochte vestiging is die aan de Wallrafplatz, op enkele tientallen meters van de Dom. Onze favoriet is de nougatbrezel (pretzel). Een echte streekspecialiteit van Merzenich.

Koelnmesse

De Koelnmesse is een internationaal beurs- en tentoonstellingscomplex in Keulen. De Koelnmesse stamt uit 1922 en was oorspronkelijk gevestigd in de historische Rheinhallen. In 2005 verhuisde de Koelmesse naar de huidige locatie. Kenmerkend gebouw binnen het beurscomplex is de Messeturm. Deze tachtig meter hoge toren stamt uit 1928.
Opvallend is dat het beurscomplex dicht bij het centrum ligt. Je wandelt in slechts tien tot vijftien minuten van het hart van Keulen naar de Koelnmesse. Wie dat te ver lopen vindt die kan zelfs de trein pakken van Köln Hauptbahnhof naar Köln Messe / Deutz, waarna je in enkele minuten het complex wandelend bereikt.

In de Koelnmesse worden verschillende toonaangevende beurzen en tentoonstelling gehouden, waaronder fotografiebeurs Photokina, meubelbeurs Imm Cologne en games handelsbeurs Gamescom.

Imhoff-Schokoladenmuseum

Met een kleine zevenhonderdduizend bezoekers per jaar is het Imhoff-Schokoladenmuseum één van de populairste musea van Duitsland. Het chocolademuseum opende in 1993 haar deuren en is gevestigd op het schiereiland Rheinauhafen, net iets ten zuiden van het centrum. Het museum ontvangt geen subsidie en is dus helemaal zelfvoorzienend.

Het chocolademuseum laat verschillende facetten van chocolade zien: de historie van de cacao- en chocolade-industrie, het productieproces, reclame en marketing en speciale chocoladeproducten. Er staat een echte productielijn waarop melkchocolade van Lindt geproduceerd wordt. In deze ruimte kun je ook vloeibare chocolade proeven.

Liefhebbers van chocolade komen helemaal aan hun trekken hier. Zo kun je je eigen chocoladetablet laten maken (doen!!!). Vanwege de wachttijd van 35 minuten kun je dit het beste direct gaan doen zodra je het chocolademuseum binnengestapt bent. Andere opties om te genieten van chocolade zijn het bijbehorende café (warme chocomelk) en de winkel. In de winkel vind je enorm veel variaties in vorm en smaak van chocolade. je kunt de winkel en het café ook bezoeken zonder dat je het museum zelf bezoekt.

imhoff-schokoladenmuseum1

imhoff-schokoladenmuseum2

Hilton Cologne

Een van onze favoriete hotels in Keulen is Hilton Cologne. Dit vijfsterren hotel van de welbekende Hilton-keten ligt op slechts enkele honderden meters van het centraal station van Keulen, van de Dom van Keulen en van de belangrijkste winkelstraten van Keulen. Altstadt ligt op ongeveer vijf minuten wandelen. Hiermee is het Hilton hotel in Keulen ideaal gelegen binnen deze grote stad. Voor wie bezienswaardigheden wil bezoeken die wat verder weg liggen dan kun je vanaf Köln Hauptbahnhof zich gemakkelijk met de bus of tram verplaatsen.

hilton-keulen2

Wie een een kamer in het Hilton boekt tijdens de zomervakantie of in de weekeinde die kan vaak van zeer gunstige tarieven profiteren. Omdat het hotel vooral een zakenhotel is, zijn de kamers in die periodes vaak met leuke kortingen boekbaar. De goedkoopste kamers zijn met queensize bed en zijn aan de kleine kant. Het comfort is echter zoals je van een Hilton hotel mag verwachten.

Bekijk beschikbaarheid en aanbiedingen van Hilton Cologne bij booking.com.

Kerstmarkten van Keulen

Vanaf eind november tot 23 december staat de stad Keulen geheel in het teken van de kerstmarkten. Gedurende de adventsperiode worden is in het centrum en buiten het centrum meerdere kerstmarkten gehouden die variëren in grootte en sfeer. De meest indrukwekkende is zonder enige twijfel de kerstmarkt die bij de Dom van Keulen gehouden wordt. Dit is ook meteen de drukst bezochte, wat mede te danken is aan de zeer gunstige ligging ten opzichte van het station, de winkelstraten en de Dom. Live muziek in de avonduren brengt extra sfeer in de toch al zeer romantische setting. Ook een zeer leuke kerstmarkt is die op de Altmarkt. Omgeven door historische gebouwen en gezellige kroegjes wordt ook deze kerstmarkt altijd druk bezocht.

Uitgebreide informatie over de kerstmarkten in Keulen hebben we gepubliceerd op de pagina www.keulenvoorbeginners.nl/kerstmarkten.htm

Schildergasse

De Schildergasse behoort samen met de Hohe Strasse tot de drukste winkelstraten van Keulen. Met gemiddeld 13.000 passanten per uur zou deze winkelstraat zelfs de drukste van heel Europa zijn.De Schildergasse staat haaks op de Hohe Strasse en loopt door tot het drukke plein Neumarkt. Net als in de Hohe Strasse zijn het ook in de Schildergasse vooral grote ketens die hier de dienst uitmaken. Je ziet vooral veel modewinkels, zoals het modern vormgegeven Peek & Cloppenburg. De Schildergasse heeft een lengte van ongeveer vijfhonderd meter en is geheel tot voetgangerszone verklaard. Populair is de snackbar aan de noordzijde van de straat waar je o.a. Nederlandse frikandellen en frikandellen speciaal kunt kopen. Vaak staan hier lange rijen om te bestellen.

schildergasse-frikandellen

Hohenzollernbrücke

De Hohenzollernbrücke is een spoorbrug in Keulen. Aan de zuidkant van de bogenbrug ligt tevens een wandel- en fietspad. Langs dit pad zijn er duizenden slotjes opgehangen aan de brug. Dit zijn zogenaamde liefdesslotjes die je in andere steden ook veel aan bruggen ziet hangen. De Hohenzollernbrücke is één van de drukste spoorbruggen van Europa. Dat komt mede omdat veel treinen die van en naar het treinstation Keulen Hauptbahnhof rijden over de brug heen gaan.

Museum Ludwig

Liefhebbers van moderne kunst kunnen in Keulen terecht bij Museum Ludwig. Dit bij de Dom van Keulen gelegen museum heeft een zeer imposante collectie moderne kunst, die over een totale oppervlakte van ongeveer achtduizend vierkante meter tentoongesteld wordt. Er worden verschillende stromingen binnen de hedendaagse kunst belicht, zoals een belangrijke verzameling van pop-art objecten. Andere stromingen en kunstenaars die een prominente plek hebben gekregen binnen Museum Ludwig zijn Pablo Picasso, Andy Warhol en het Duits impressionisme.

Gratis WI-FI

Mobiel internet gebruiken in Keulen? Wie kosten via de mobiele telefoon wil besparen die kan in Keulen bij verschillende hotspots gratis gebruik maken van internet via WI-FI. Deze hotspots herken je aan de bordjes (zie foto) of kun je vinden op de site www.hotspot-koeln.de. Je kiest via instellingen het WLAN netwerk “HOTSPOT.KOELN”. Daarna start je je browser op die je automatisch naar de startpagina leidt. Vul daar je naam, mobiele nummer en e-mail adres in en surfen maar.

Primark

Zodra je in Keulen op de Neumarkt komt zie je ineens opvallend veel mensen lopen met bruine papieren tasjes met de naam ‘PRIMARK’ er op gedrukt. De ware shop-a-holic weet dan meteen hoe laat het is: hier moet een vestiging van de populaire winkelketen Primark in de buurt zijn. Dat klopt, want in het overdekte winkelcentrum Neumarkt Galerie zit een vestiging van de modewinkel waar je zoveel leuke koopjes vindt. Hoe belangrijk Primark is voor een winkelgebied wordt bewezen door het feit dat de merknaam prominent op de ingang van de Neumarkt Galerie vermeld wordt, terwijl de winkel zich tientallen meter naar binnen bevindt.

De Primark in Keulen opende op 2 mei 2014 haar deuren en telt een winkeloppervlakte van 8300 meter. De winkel heeft zeer ruime openingstijden: doordeweeks van 9 tot 21 uur en op vrijdag en zaterdag van 9 tot 22 uur. Tijdens de enkele jaarlijkse koopzondagen is Primark van 13 tot 18 uur geopend.

Heumarkt

De Heumarkt is na de Alter Markt het grootste plein binnen de oude binnenstad van Keulen. De Heumarkt is vooral bekend vanwege de vrij hoge concentratie aan brouwerijcafés, waar je kunt genieten van een heerlijk glas vers getapt Kölsch. Een goede manier om kennis te maken met de brouwerijcafés, Kölsch en de geschiedenis van Kölsch is door met een speciale brouwwandeling mee te lopen. Hierbij leer je alles over de historie van het Keulse bier en alle theoretische kennis die je verder zou willen weten. Natuurlijk ga je ook op verschillende plekken Kölsch drinken.

In de adventsperiode is er op de Heumarkt een kerstmarkt ingericht. Het leuke aan deze kerstmarkt is dat er ook een schaatsbaan aangelegd wordt, waar jong en oud heerlijk kunnen schaatsen.

Centraal op de Heumarkt staat het ruiterstandbeeld van de Pruisische koning Frederik Willem III van Pruisen.

Station Köln Messe/Deutz

Treinstation Köln Messe/Deutz is een belangrijk station binnen de stad Keulen. Het station ligt op de rechteroever van de Rijn en ligt op enkele treinminuten van Köln Hauptbahnhof. Bahnhof Köln Messe/Deutz behoort tot de Duitse stationscategorie 1.  Op deze stations stoppen alle treintypes (ICE, Intercity, RegionalBahn etc.). Bovendien is er spoorwegpersoneel aanwezig dat diverse diensten aanbiedt en beschikt het station over winkelmogelijkheden. Bahnhof Köln Messe/Deutz is tevens het station dat je moet kiezen als reisbestemming als je direct naar beurscomplex Koelnmesse wilt reizen. Aan de noordkant is een voetgangersuitgang waarlangs je binnen 5 minuten naar het beurscomplex wandelt.

Rathaus

In het centrum van Keulen ligt het historisch stadhuis: het Kölner Rathaus. Het oorspronkelijke bouwwerk kent ene bouwperiode van meer van achthonderd jaar, waardoor er veel verschillende stijlelementen gebruikt zijn tijdens de bouw. Op de plek waar nu het stadhuis staat, was al in de eerste eeuw na Christus sprake van de vestiging van een stadsraad. Het stadhuis zoals we het nu kennen is ontstaan in het jaar 1135. In de boeken van Keulen komt in dat jaartal een burgerhuis voor. Opvallend element van het stadhuis is de toren. De Rathausturm is gedecoreerd met beelden. Dit zijn mensen uit de Keulse stadsgeschiedenis.

Hohe Strasse

De Hohe Strasse is één van de belangrijkste winkelstraten van Keulen. De Hohe Strasse was de allereerste echte winkelstraat van Keulen en wordt tegenwoordig nog steeds gezien als de hoofdwinkelstraat van de stad. De inmiddels zeer hoge huurprijzen hebben ervoor gezorgd dat er bijna alleen nog maar plek is voor filialen van grote winkelketens. Zo zie je in Hohe Strasse een filiaal van de populaire elektronicaketen Mediamarkt. De Hohe Strasse begint bij de Dom van Keulen en loopt zuidwaarts door het centrum. De Hohe Strasse is voetgangersgebied.

Deutz Abdij

De Deutz Abdij was een Benedictijnenklooster in Deutz. Deutz is inmiddels opgeslokt door het grote Keulen. Het voormalige klooster is één van de weinige gebouwen uit Deutz die nu nog in het straatbeeld van het hedendaagse Keulen te zien is. Net als zoveel andere gebouwen in dit deel van Keulen is ook de abdij zwaar beschadigd tijdens de Tweede Wereldoorlog. De abdij die oorspronkelijk uit het jaar 1003 gebouwd werd als onderdeel van een fort werd in de jaren zeventig van de vorige eeuw herbouwd. Als je vanaf de westelijke Rijnoever ter hoogte van de oude stad richting de oostelijke oever kijkt dan valt het witte bouwwerk direct op tussen de moderne gebouwen in de omgeving. Het meest in het oog springt de kerk Alt St. Heribert die onderdeel is van de abdij.

Rheingarten

De Rheingarten is een parkgebied in het zogenaamde Martinsviertel in Keulen. Aan de ene kant van het park heb je heropgebouwde historische panden uit Köln Altstadt staan. Hier zitten vooral veel restaurants, waaronder het historische Haxenhaus zum Rheingarten. Historische gevels, gezellige terrasjes en heerlijk eten zorgen ervoor dat dit één van de hotspots in Keulen is om lekker te gaan tafelen of van een drankje te genieten. In de zomermaanden zie je vooral de jeugd op het gras van het park zitten en liggen. Aan de oostelijke kant van de Rheingarten ligt de Rijn, met daarlangs een wandelboulevard. Hier leggen ook de diverse rondvaartboten aan.

Fietstaxi

Een leuke manier om Keulen te leren kennen is door middel van een fietstaxi. Je wordt niet alleen van punt A naar B getransporteerd op ene milieuvriendelijke wijze maar krijgt van je chauffeur ook allerlei feitjes over Keulen te horen. De prijs is gebaseerd op het aantal kilometers en personen. Je vind de fietstaxi’s op verschillende plekken in de stad, zoals bij het centraal station en bij het plein voor de Dom. Je kunt de fietstaxi’s ook gewoon aanhouden door je hand op te steken, net als bij een normale taxi.

Neumarkt

De Neumarkt is een groot plein in het centrum van Keulen. Het is één van de plekken in de stad waar een kerstmarkt gehouden wordt aan het eind van het jaar. Neumarkt betekent letterlijk ‘nieuwe markt’. Zo nieuw is dit plein echter niet. De naam ‘in novo mercato’ komt al in het jaar 1076 voor. Sinds de middeleeuwen is de Neumarkt een belangrijke handels- en marktplaats geweest binnen de stad Keulen. De Neumarkt heeft een opervlakte van ruim 27.000 vierkante meter en een lengte van maar liefst 646 meter. Hiermee is het het grootste plein van de Keulse binnenstad. De rechthoekige vorm en het ontbreken van obstakels in het midden van het plein zorgt ervoor dat de Neumarkt gemakkelijk in te richten is voor allerlei evenementen.

Tegenwoordig is de Neumarkt vooral een evenementenplein en een belangrijk knooppunt voor het openbaar vervoer. Mensen die met het openbaar vervoer naar de binnenstad komen om te winkelen die stappen vaak uit op de Neumarkt. Aan de Neumarkt zelf ligt de Neumarkt Galerie en ook de belangrijke winkelstraat Schildergasse begint aan de Neumarkt.

Pegel

Langs de Rijn zie je nog een aantal typische waterstandmeters staan. In Duitsland noemt men dit een Pegel. In Keulen staat de Pegel ter hoogte van de Buttermarkt. Bij een waterstand van 4,5 meter worden de eerste maatregelen tegen hoogwater genomen. Bij een hoogte van 6,2 meter wordt Hoogwaterstand 1 bereikt. Schepen mogen vanaf dat moment niet harder dan 20 kilometer per uur varen op dit stuk van de Rijn. Zodra het waterpeil 8,3 meter bereikt wordt de scheepvaart helemaal stilgelegd. De afgelopen twee eeuwen is er enkele tientallen keren een hoogste waterstand bereikt die tussen de 9 en bijna 11 meter ligt. Dit gebeurt bijna altijd in de winter (tussen november en februari). Slechts bij uitzondering komen er later in het jaar hoge waterstanden voor.

Mosterdmuseum

Voor mosterdliefhebbers is het Mosterdmuseum een must om te bezoeken. Niet zozeer vanwege het culturele of historische karakter, maar vanwege de heerlijke soorten mosterd en van mosterd afgeleide producten zoals mosterdlikeur en mosterdschnapps die je hier kunt kopen. Het Kölner Senfmuseum is al sinds het jaar 1810 een begrip in Keulen. De mosterd wordt verkregen door middel van koude persing van het mosterdzaad. Meerdere keren per dag vind er een rondleiding plaats (tegen betaling). Het Mosterdmuseum is te vinden aan de Holzmarkt 79-83. Dit is op een steenworp afstand van het Chocolademuseum.