Friedrichshafen: de geboortestad van de zeppelin

Friedrichshafen is een grote stad aan de noordelijke over van de Bodensee. Het is na Konstanz de grootste stad aan het meer. Friedrichshafen staat vooral als de geboorteplaats van de zeppelin. In Friedrichshafen zijn, meer dan genoeg verwijzingen te vinden naar deze gebeurtenis. Zo is er een zeppelinmuseum, de Zeppelin Universität, een zeppelinstraat en hebben verschillende hotels, b&b’s en winkels zich vernoemd naar dit bijzondere luchtschip. Op de boulevard van Friedrichshafen komen we zelfs een standbeeld van Graf von Zeppelin.
De ligging aan de Bodensee maakt Friedrichshafen tot een populair toeristische bestemming. In de zomermaanden is de boulevard en zijn de straten van de stad gevuld met toeristen. De stad is vanaf zo goed als alle plaatsen gemakkelijk te bereiken met trein, bus of veerboot.
Friedrichshafen is een relatief jonge plaats, die pas sinds 1811 bestaat. Voor deze tijd stond het bekend als Buckhorn. Deze plaats had wel een oude geschiedenis en werd al in de negende eeuw na Christus gesticht. Na de vrede van Lunéville kwam de stad in handen van het koninkrijk Beieren die niet veel later de naamsverandering doorzette.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd een groot deel van de stad verwoest tijdens bombardementen, hierdoor is en nu nog weinig historische gebouwen in Friedrichshafen te vinden.Promenade van Friedrichshafen

De promenade van Friedrichshafen is de langste van de Bodensee. Hij loopt van de monding van de Rotach tot aan de Slotkerk. Onderweg kom je allerlei bezienswaardigheden en strandjes tegen, terwijl je continue een vrij uitzicht hebt over de Bodensee. Als je vanaf de monding van de Rotach loopt kom je eerst het Zeppelinmuseum en de haven van Friedrichshafen tegen. Dan zie je de Moleturm liggen en kom je langs allerlei gezellige terrassen. Daarna volg je de boulevard, die in de zomermaanden vaak gevuld is met een markt. Later kom je nog langs het Zeppelinhuis, de Schloss-Steg en de Sloßhorn.Sint-Nicolaaskerk

De Sint-Nicolaaskerk van Friedrichshafen is te vinden aan de Adenauerplats en aan de Schanzstrasse, in het historische centrum van de stad. OP de plaats van de huidige Sint-Nicolaaskerk stond als in de dertiende eeuw een geloofsgebouw. Deze is in de loop van de tijd meerdere malen verwoest en vervangen door een nieuwe. Dit gebeurde voor het laatst na de Tweede Wereldoorlog nadat een groot deel van Friedrichshafen tijdens bombardementen verwoest werd. De huidige kerk is gebouwd in 1946 4n ingewijd in 1949. Van de oude kerk is alleen het tabernakel bewaard gebleven. Het dak van de toren is bedekt met kleurrijke dakpannen die van de Bodensee goed te zien is. Het mooiste uitzicht op dit kleurrijke dak heb je vanaf de Moleturm.

Zeppelinmuseum

Een van de leukste museums aan de Bodensee is het Zeppelinmuseum in Friedrichshafen. Het museum is gevestigd in de stad waar de eerste zeppelins werden ontwikkeld en gebouwd. Tijdens een bezoek aan het Zeppelinmuseum, kom je alles te weten over deze bijzondere luchtschepen. Tijdens het interbellum, was de Zeppelin voor de rijkere inwoners van de wereld dé manier om over de wereld te vliegen. Hoe luxe deze zeppelins eigenlijk waren, krijg je te zien in de tentoonstellingshal. Hier is een deel van de Hindenburg nagebouwd. Je kunt een kijkje nemen in de rooklounge, de hutten van de passagiers en andere openbare ruimtes.

Verder kom je er alles te weten over de geschiedenis van deze enorme luchtschepen, wat er nu precies is misgegaan de Hindenburg en waarom hij precies neerstortte.

Rondvluchten met de Zeppelin

Een van de leukste en bijzonderste dingen om te doen tijdens een bezoek aan de Bodensee en Friedrichshafen is een tocht maken met een Zeppelin. Vanaf de luchthaven van Friedrichshafen ga je langs prachtige dorpen als Meersburg en Immenstad am Bodensee. Je vliegt over het bloemeneiland Mainau om vervolgens over de stad Konstanz te vliegen. Vanaf hier volg je de contour van de Bodensee terug naar Friedrichshafen, terwijl je uitkijkt over de Zwitserse en Oostenrijkse Alpen. Een tocht die alles bij elkaar ongeveer twee uur in beslag zal nemen. Tijdens de zomermaanden worden er meerdere malen per dag rondvluchten aangeboden in een Zeppelin. Het is geen goedkoop rondje, maar het is wel een unieke beleving.

Piertoren

De piertoren van Friedrichshafen – lokaal bekend als de Moleturm – is een 22 meter hoge uitzichttoren. De toren staat aan het einde van de pier van Friedrichshafen en kan gratis beklommen worden. Vanaf de toren heb je een prachtig uitzicht over de stad, de Bodensee en de bergen in Oostenrijk en Zwitserland. De toren heeft negen verdiepingen, waarvan er twee dienen als uitzichtpunt, de achtste en de negende verdieping. De achtste is vooral handig als het slecht weer is in Friedrichshafen.

Veerdiensten

Vanaf zo goed als alle plaatsen aan de Bodensee kun je met een veerdienst naar Friedrichshafen varen. De veerhaven van de stad zit aan de promenade recht tegenover het Zeppelinmuseum. Dit is natuurlijk de leukste manier om van plaats naar plaats te reizen, tijdens je vakantie aan de Bodensee. Grote voordeel is dat je niet in de file moet staan en je onderweg een prachtig uitzicht hebt over het meer de en de wijngaarden die tegen de helling liggen. Let wel op want, de meeste veerboten maken geen rondje, waardoor je soms meerder keren moet overstappen om in de juiste haven uit te komen.

Buchhorn Fontein

Op de Adenauerplats voor het stadhuis staan de Buchhornbrunnen. De fontein verteld een beknopte geschiedenis van de stad Friedrichshafen. In het midden van de fontein staat een beukenboom, verwijzend naar de tijd dat de stad nog bekend stond onder de naam Buchhorn. Andere verwijzingen die we zien is een vis, die verdacht veel lijkt op een zeppelin en allerlei zeedieren, die de connectie tussen Friedrichshafen en de Bodensee vertegenwoordigen.