Potsdam staat bekend vanwege de vele paleizen en tuinen. Het mooiste paleis is volgens velen Schloss Sanssouci. Dit lustpaleis is in ieder geval wel het best bezochte paleis van Postdam. Het is geen kwestie van naar de entree gaan, een kaartje kopen en naar binnen wandelen. Nee, op het moment dat je een kaartje koopt krijg je een tijdsslot toegewezen. Dat kan zomaar twee tot drie uur later zijn. Als je op de aan jou toegewezen entreetijd naar binnen mag dan ontvang je een audioguide (Nederlands is beschikbaar), waarna je ruimte voor ruimte het slot mag doorwandelen. Dit geschiedt in een tempo dat door de beheerders bepaald wordt.
Tijdens het bezoek krijg je de uitleg dat het kasteel bedoeld was als zomerpaleis voor de Pruisische koning Frederik de Grote. De rococostijl komt overweldigend over. Zo is bijvoorbeeld het met goud bewerkte plafond van de concertkamer er eentje die van prachtige details voor zien is. Onze favoriet is de Marmorsaal (marmerzaal) waarin een koepel verwerkt is die geïnspireerd is op het Pantheon in Rome.
Het bezoek aan Schloss Sanssouci duurt ongeveer een uur. Je kunt ook een ‘plus-ticket’ aanschaffen waarbij je ook toegang hebt tot de andere paleizen en gebouwen in Park Sanssouci zoals het Neues Palais en de Orangerie.

Bij de naam Brandenburger Tor denken veel mensen aan de enige overgebleven stadspoort van Berlijn. Potsdam heeft echter ook een Brandenburger Tor. Sterker nog, deze poort is in 1770 gebouwd en is daarmee zo’n achttien jaar ouder dan de Berlijnse tolpoort. De poort staat aan de westelijke kant van de autovrije Brandenburger Strasse. Opvallend detail van de poort is dat de twee zijdes van de poort verschillend van uiterlijk zijn. De oostelijke kant, die door Carl von Gontard ontworpen is, is redelijk ingetogen van uiterlijk als je het vergelijkt met de westelijke kant van de Brandenburger Tor. Georg Christian Unger is hier verantwoordelijk voor het veel meer protserige uiterlijk met de dubbele Korinthische zuilen.

Het Potsdamer Stadtschloss is een statig bouwwerk aan de Alte Markt. Dit barokke paleis heeft zwaar te lijden gehad onder de Tweede Wereldoorlog. Aan het eind van de oorlog is het paleis flink getroffen door een bombardement, waarna het grotendeels uitbrandde. Enkel een groot deel van de façaden was overgebleven. Ten tijde van het DDR-regime werden de restanten opgeblazen. In 2010 is men echter begonnen met het herbouwen van het Potsdamer Stadtschloss met als resultaat dat vier jaar later het Branderburger parlement haar intrede weer kon doen in het paleis.

Park Sanssouci is een park met een oppervlakte van bijna driehonderd hectare. Het is aangelegd op de plek waar ooit een boomgaard stond. De bouw van Slot Sanssouci heeft ervoor gezorgd dat het park van een vrij eenvoudig park getransformeerd is in een verzameling van tuinen die een paleis waardig zijn. Als je de tuinen van Versailles ooit bezocht hebt dan zie je zeker overeenkomsten. In het park staan prachtige beelden. Daarnaast staan er meerdere bouwwerken die je kunt bezoeken, zoals het Neues Palais en natuurlijk Slot Sanssouci.

Het mooiste plein van Potsdam is de Oude Markt (Alte Markt of Alter Markt). Het plein op zich is niet bijzonder van vormgeving, maar het zijn de gebouwen die er omheen staan die ervoor zorgen dat de Alte Markt zeker een bezoekje waard zijn. Zo kun je hier het Altes Rathaus bewonderen, dat in 1753 gebouwd is naar een ontwerp waar de Nederlandse architect Jan Bouman voor verantwoordelijk is. Het oude stadhuis is tegenwoordig onderdeel van het Potsdam Museum. Erg dominant aanwezig is de imposante Nikolaikirche. Het classicistische uiterlijk wordt gedomineerd door een groot aantal zuilen, een viertal vierkante torens en een opvallende groene koepel centraal op de Evangelische kerk. Sinds enkele staat ook het Potsdamer Stadtschloss weer te schitteren aan de Alte Markt. Dit paleis is heropgebouwd nadat het door WO II en de koude oorlog platgegooid was.
