Het marktplein wordt gezien als het hart van Rothenburg ob der Tauber. Hier vind je de grootste concentratie aan toeristen en starten de stadswandelingen. Aan de Marktplatz staan ook historische gebouwen zoals het raadhuis. Het raadhuis valt op door de mix van stijlen. Zo is het achterste deel in de periode 1250 tot 1400 gebouwd en heeft een gotisch uiterlijk. Het voorste deel stamt uit de renaissance en is tussen 1572 en 1578 toegevoegd. In de ernaast gelegen gelagkamer van het raadhuis is tegenwoordig de druk bezochte toeristische dienst van Rothenburg ob der Tauber gevestigd.
Op de Marktplatz wordt nog twee keer per week een weekmarkt gehouden waar lokale producten zoals groenten, fruit, lamsvlees, honing, kaas, worst en meer lekkernijen verkocht worden. De zaterdagmarkt is van 8 tot 12 uur en de woensdagmarkt vind van 14 tot 18 uur plaats.

Het hele jaar door Kerstmis beleven? Dat kan in het Deutsches Weihnachtsmuseum. Het kerstmuseum opende in het jaar 1981 haar deuren in Rothenburg ob der Tauber als kerstdorp. Inmiddels is het uitgegroeid tot een wereldberoemd kerstmuseum. De expositie toont de viering van het kerstfeest wereldwijd, de verschillende gebruiken en de historie van het kerstfeest door de eeuwen heen. Bij het museum hoort een uitgebreide winkel waarbij je werkelijk alles op het gebied van kerstmis kunt kopen. Kerstballen, stalletjes, kerstbomen, adventskalenders, kaarsen, kaarsenhouders….. noem het maar op en je vindt het in deze bijzondere winkel. Het adres van het Kerstmuseum is Herrngasse 1 in Rothenburg ob der Tauber.

Je kunt Rothenburg ob der Tauber natuurlijk net als iedereen te voet verkennen. Je kunt echter ook rondgereden worden in een klassieke auto terwijl de chauffeur tegelijkertijd de gids is die je van alles vertelt over de bezienswaardigheden en geschiedenis van Rothenburg ob der Tauber. De rondrit met een klassieke auto vertrekt vanaf het marktplein.

Dat Rothenburg ob der Tauber een enorm populaire bestemming binnen de Romantische Strasse is merk je aan de hoeveelheid toeristen die hier op een gemiddelde dag rondloopt. Heel gezellig allemaal, maar voor wie mooie plaatjes wil schieten is het een ramp. Op sommige plekken is het lastig om foto’s te maken zonder dat toeristen storend in je compositie voorkomen. Wil je ongehinderd foto’s maken dan kun je het beste vrij vroeg in de ochtend naar Rothenburg ob der Tauber afreizen. Zorg dat je op de langste dagen (eind juni) het vroege ochtendlicht pakt voordat de bussen en auto’s vol toeristen arriveren en massaal de straten en pleinen bevolken.

De Röderpoort is één van de mooiste stadspoorten van Rothenburg ob der Tauber. De Röderpoort bestaat uit twee poorten: eentje die tegenwoordig door auto’s gebruikt wordt en een kleinere ernaast die door voetgangers gebruikt wordt. Bij de Röderpoort staat de Röderturm. Dit is de enige uitkijktoren in de stadsmuur die te beklimmen is.

Een typisch soort gebak uit Rothenburg ob der Tauber is een Schneeball, in het Nederlands een sneeuwbal. Het is een rond gebakje van zanddeeg die al sinds zeker drie eeuwen gebakken wordt in Rothenburg ob der Tauber. Tegenwoordig is het een geliefd product bij toeristen, die de sneeuwballen massaal mee naar huis nemen als culinair souvenir. De naam sneeuwbal dankt het gebakje (of is het eigenlijk een koek?) aan de ronde vorm en het laagje poedersuiker dat er omheen gestrooid is. Een Schneeball heeft een doorsnede van ongeveer tien centimeter en een gewicht van ongeveer 95 tot 100 gram. Naast de traditionele Schneeball worden er inmiddels veel verschillende varianten verkocht. Zo heb je Rothenburgse Schneeballen met kaneel, glazuur of chocolade. Erg lekker is ook de variant met marsepeinvulling.

Een opvallend element binnen Rothenburg ob der Tauber zijn de ijzeren uithangborden. Wie goed oplet die telt in de binnenstad van Rothenburg ob der Tauber zeker van deze fraaie smeedijzeren uithangborden, bijvoorbeeld bij hotels, restaurants, cafés en winkels.

Ieder uur tussen 10 en 22 uur is het eventjes drukker dan normaal op de Marktplatz. Dit is het moment dat de astronomische klok van de Ratstrinkstube, de gelagkamer van het raadhuis, open gaat en het legendarische verhaal van de ‘Meistertrunk’ toont. De astronomische klok van Rothenburg ob der Tauber stamt uit het jaar 1683.

Dat Duitsers worstliefhebbers zijn is algemeen bekend. Dat ze van worst soms bijzondere producten kunnen maken is iets minder bekend. Wie in Rothenburg ob der Tauber langs de slagerswinkel Metzgerei Hahn loopt die kan iets heel bijzonders in de etalage zien liggen: worstsigaren. Het betreft gedroogde varkensworstjes die compleet met sigarenbandjes verkocht worden in een houten sigarenkistje. Je hebt de keuze uit twee maten: een kistje met grotere worstsigaren of een kistje met kleinere worstsigaren. Ze worden verkocht met naar keuze rode of groene sigarenbandjes. De smaak is hetzelfde, ongeacht welk formaat of met welke sigarenbandjes de bijzondere worstjes koopt.


Een populaire fotospot in Rothenburg ob der Tauber is het middeleeuwse Plönplein. Omdat je binnen één shot een variatie van middeleeuwse huizen, twee straten en de veertiende eeuwse Sibertoren vast kunt leggen krijg je een prachtig totaalbeeld van het middeleeuwse leven in Rothenburg ob der Tauber. Helaas zul je niet de enige zijn die dit vindt, waardoor het erg lastig is om het plein vast te leggen zonder dat er andere toeristen al dan niet hinderlijk in beeld komen.

Rothenburg ob der Tauber ligt langs de Romantische Route, in het Duits beter bekend als Romantische Strasse. Dit is een toeristische route van maar liefst 413 kilometer die begint in de Beierse stad Würzburg en je in zuidelijk richting langs allerlei fraaie steden, dorpen en bezienswaardigheden voert. Je eindigt in Füssen, dat op ongeveer achthonderd meter hoogte tegen de Alpen aanligt. Rothenburg ob der Tauber ligt op ongeveer 98 kilometer vanaf het begin van de Romantische Strasse. Je kunt de route ook omgekeerd rijden, van zuid naar noord. Onder de meeste mensen en vooral onder Nederlandse toeristen is het echter gebruikelijker om vanuit het noorden zuidwaarts te rijden.

Buiten de ommuring van de binnenstad is er langs de oostelijke en noordelijke kant een wandelgebied aangelegd met veel groen. Hier staan veel fruitbomen tussen waar je in de zomer grote hoeveelheden vers fruit aan ziet hangen, met name appels en pruimen. Omdat er geen commerciële oogst van dit fruit is, zie je vaak opvallend veel fruit op de grond liggen dat uit de bomen gevallen is. Als bezoeker is er niets dat je tegenhoudt om zelf een stukje vers fruit uit een boom te plukken.
