Rothenburg ob der Tauber: topbestemming langs de Romantische Strasse

Rothenburg ob der Tauber is een ruim tienduizend inwoners tellende plaats in de deelstaat Beieren. Rothenburg ob der Tauber ligt aan de zogenaamde Romantische Strasse. Dit is één van de populairste toeristische routes in Duitsland. De Romantische Strasse staat bekend vanwege de vele goed geconserveerde bezienswaardigheden en historische plaatsen. Rothenburg ob der Tauber is een stad die al in de middeleeuwen ontstaan is en haar middeleeuwse karakter grotendeels heeft weten te behouden. Dit ondanks de bombardementen die in mei 1945 een deel van het oosten van Rothenburg ob der Tauber vernielden. De verwoeste gebouwen en straten zijn deels herbouwd en en deels opgevuld met nieuwe gebouwen die wel binnen het straatbeeld van Rothenburg ob der Tauber passen.

Van alle plaatsen aan de Romantische Strasse is Rothenburg ob der Tauber één van de bekendste en dus ook drukst bezochte plaatsen. Behalve Europeanen zie je vrij veel Aziaten rondlopen in Rothenburg ob der Tauber. Het zijn vooral Japanners die binnen een zo kort mogelijke tijd proberen een goede indruk te krijgen van hoe dit deel van Europa er ten tijde van de middeleeuwen een beetje uitgezien moet hebben.Marktplatz

Het marktplein wordt gezien als het hart van Rothenburg ob der Tauber. Hier vind je de grootste concentratie aan toeristen en starten de stadswandelingen. Aan de Marktplatz staan ook historische gebouwen zoals het raadhuis. Het raadhuis valt op door de mix van stijlen. Zo is het achterste deel in de periode 1250 tot 1400 gebouwd en heeft een gotisch uiterlijk. Het voorste deel stamt uit de renaissance en is tussen 1572 en 1578 toegevoegd. In de ernaast gelegen gelagkamer van het raadhuis is tegenwoordig de druk bezochte toeristische dienst van Rothenburg ob der Tauber gevestigd.

Op de Marktplatz wordt nog twee keer per week een weekmarkt gehouden waar lokale producten zoals groenten, fruit, lamsvlees, honing, kaas, worst en meer lekkernijen verkocht worden. De zaterdagmarkt is van 8 tot 12 uur en de woensdagmarkt vind van 14 tot 18 uur plaats.Deutches Weihnachtsmuseum

Het hele jaar door Kerstmis beleven? Dat kan in het Deutsches Weihnachtsmuseum. Het kerstmuseum opende in het jaar 1981 haar deuren in Rothenburg ob der Tauber als kerstdorp. Inmiddels is het uitgegroeid tot een wereldberoemd kerstmuseum. De expositie toont de viering van het kerstfeest wereldwijd, de verschillende gebruiken en de historie van het kerstfeest door de eeuwen heen. Bij het museum hoort een uitgebreide winkel waarbij je werkelijk alles op het gebied van kerstmis kunt kopen. Kerstballen, stalletjes, kerstbomen, adventskalenders, kaarsen, kaarsenhouders….. noem het maar op en je vindt het in deze bijzondere winkel. Het adres van het Kerstmuseum is Herrngasse 1 in Rothenburg ob der Tauber.

Rondrit in een klassieke auto

Je kunt Rothenburg ob der Tauber natuurlijk net als iedereen te voet verkennen. Je kunt echter ook rondgereden worden in een klassieke auto terwijl de chauffeur tegelijkertijd de gids is die je van alles vertelt over de bezienswaardigheden en geschiedenis van Rothenburg ob der Tauber. De rondrit met een klassieke auto vertrekt vanaf het marktplein.

Enorm veel toeristen

Dat Rothenburg ob der Tauber een enorm populaire bestemming binnen de Romantische Strasse is merk je aan de hoeveelheid toeristen die hier op een gemiddelde dag rondloopt. Heel gezellig allemaal, maar voor wie mooie plaatjes wil schieten is het een ramp. Op sommige plekken is het lastig om foto’s te maken zonder dat toeristen storend in je compositie voorkomen. Wil je ongehinderd foto’s maken dan kun je het beste vrij vroeg in de ochtend naar Rothenburg ob der Tauber afreizen. Zorg dat je op de langste dagen (eind juni) het vroege ochtendlicht pakt voordat de bussen en auto’s vol toeristen arriveren en massaal de straten en pleinen bevolken.

Röderpoort

De Röderpoort is één van de mooiste stadspoorten van Rothenburg ob der Tauber. De Röderpoort bestaat uit twee poorten: eentje die tegenwoordig door auto’s gebruikt wordt en een kleinere ernaast die door voetgangers gebruikt wordt. Bij de Röderpoort staat de Röderturm. Dit is de enige uitkijktoren in de stadsmuur die te beklimmen is.

Schneeballen

Een typisch soort gebak uit Rothenburg ob der Tauber is een Schneeball, in het Nederlands een sneeuwbal. Het is een rond gebakje van zanddeeg die al sinds zeker drie eeuwen gebakken wordt in Rothenburg ob der Tauber. Tegenwoordig is het een geliefd product bij toeristen, die de sneeuwballen massaal mee naar huis nemen als culinair souvenir. De naam sneeuwbal dankt het gebakje (of is het eigenlijk een koek?) aan de ronde vorm en het laagje poedersuiker dat er omheen gestrooid is. Een Schneeball heeft een doorsnede van ongeveer tien centimeter en een gewicht van ongeveer 95 tot 100 gram. Naast de traditionele Schneeball worden er inmiddels veel verschillende varianten verkocht. Zo heb je Rothenburgse Schneeballen met kaneel, glazuur of chocolade. Erg lekker is ook de variant met marsepeinvulling.

Uithangborden

Een opvallend element binnen Rothenburg ob der Tauber zijn de ijzeren uithangborden. Wie goed oplet die telt in de binnenstad van Rothenburg ob der Tauber zeker van deze fraaie smeedijzeren uithangborden, bijvoorbeeld bij hotels, restaurants, cafés en winkels.

Astronomische klok

Ieder uur tussen 10 en 22 uur is het eventjes drukker dan normaal op de Marktplatz. Dit is het moment dat de astronomische klok van de Ratstrinkstube, de gelagkamer van het raadhuis, open gaat en het legendarische verhaal van de ‘Meistertrunk’ toont. De astronomische klok van Rothenburg ob der Tauber stamt uit het jaar 1683.

Worstsigaren

Dat Duitsers worstliefhebbers zijn is algemeen bekend. Dat ze van worst soms bijzondere producten kunnen maken is iets minder bekend. Wie in Rothenburg ob der Tauber langs de slagerswinkel Metzgerei Hahn loopt die kan iets heel bijzonders in de etalage zien liggen: worstsigaren. Het betreft gedroogde varkensworstjes die compleet met sigarenbandjes verkocht worden in een houten sigarenkistje. Je hebt de keuze uit twee maten: een kistje met grotere worstsigaren of een kistje met kleinere worstsigaren. Ze worden verkocht met naar keuze rode of groene sigarenbandjes. De smaak is hetzelfde, ongeacht welk formaat of met welke sigarenbandjes de bijzondere worstjes koopt.

rothenburg-ob-der-tauber-worstsigaren2

Plönplein en Siebertoren

Een populaire fotospot in Rothenburg ob der Tauber is het middeleeuwse Plönplein. Omdat je binnen één shot een variatie van middeleeuwse huizen, twee straten en de veertiende eeuwse Sibertoren vast kunt leggen krijg je een prachtig totaalbeeld van het middeleeuwse leven in Rothenburg ob der Tauber. Helaas zul je niet de enige zijn die dit vindt, waardoor het erg lastig is om het plein vast te leggen zonder dat er andere toeristen al dan niet hinderlijk in beeld komen.

Romantische route

Rothenburg ob der Tauber ligt langs de Romantische Route, in het Duits beter bekend als Romantische Strasse. Dit is een toeristische route van maar liefst 413 kilometer die begint in de Beierse stad Würzburg en je in zuidelijk richting langs allerlei fraaie steden, dorpen en bezienswaardigheden voert. Je eindigt in Füssen, dat op ongeveer achthonderd meter hoogte tegen de Alpen aanligt. Rothenburg ob der Tauber ligt op ongeveer 98 kilometer vanaf het begin van de Romantische Strasse. Je kunt de route ook omgekeerd rijden, van zuid naar noord. Onder de meeste mensen en vooral onder Nederlandse toeristen is het echter gebruikelijker om vanuit het noorden zuidwaarts te rijden.

Fruitbomen

Buiten de ommuring van de binnenstad is er langs de oostelijke en noordelijke kant een wandelgebied aangelegd met veel groen. Hier staan veel fruitbomen tussen waar je in de zomer grote hoeveelheden vers fruit aan ziet hangen, met name appels en pruimen. Omdat er geen commerciële oogst van dit fruit is, zie je vaak opvallend veel fruit op de grond liggen dat uit de bomen gevallen is. Als bezoeker is er niets dat je tegenhoudt om zelf een stukje vers fruit uit een boom te plukken.

Sint-Jakobskerk

De Sint-Jakobskerk is een historische Lutherse stadskerk in het hart van Rothenburg ob der Tauber. De Sint-Jakobskerk heeft een bouwtijd van meer dan honderd jaar gehad. Men begon in 1311 aan de bouw van de kerk en was pas in 1471 klaar. Een jaar later is de kerk door de Bischop van Würzburg gewijd. In het westelijke deel van de kerk staat het beroemde Heilige Bloed altaarstuk dat in de periode 1500-1505 gemaakt is door de houtsnijder Tilman Riemenschneider. Ander opvallend stuk in de kerk is het Hoge Altaar, dat ook wel bekend staat als het Altaar van de Twaalf Apostelen. Wie de kerk bezoekt die mag deze hoogtepunten helaas niet op de foto vastleggen. Fotograferen en filmen is verboden in de Sint-Jakobskerk.

Opvallend detail van de kerk is dat de straat door de kerk heen loopt. In het westelijke deel van de kerk is een doorgang gemaakt waar de Klingengasse doorheen loopt.

rothenburg-ob-der-tauber-stjakobskerk2

Vijf parkeerterreinen

Rothenburg ob der Tauber heeft vijf parkeerterreinen rondom de historische binnenstad liggen. Door middel van borden wordt je naar de parkeerplaatsen geleid. Voor de vijf terreinen geldt dat je moet betalen om er te parkeren. Wat betreft ligging kun je het beste kiezen voor P4 of P5. Deze twee terreinen liggen allebei het dichtste bij het geografische centrum van Rothenburg ob der Tauber. P1 en P2 liggen aan de zuidkant en P3 ligt op ongeveer vijfhonderd meter van de dichtstbijzijnde stadspoort.

Overnachten

Rothenburg ob der Tauber telt meer dan vijftig hotels, pensions en bed&breakfasts. De meeste hotelbedden behoren tot de middencategorie (drie sterren). Ook telt Rothenburg ob der Tauber een aantal twee- en viersterrenhotels. Het allerhoogste segment (vijf sterren) is niet vertegenwoordigd in het stadje. Een groot deel van de hotels en pensions is gevestigd binnen de stadsmuren van het middeleeuwse centrum. Slechts enkele hotels liggen buiten het hart van de stad. Zo liggen er een paar hotels vlak bij het treinstation van Rothenburg ob der Tauber. Van daaruit is het ook slechts vijf tot tien minuten lopen naar de oude binnenstad.

Niet autovrij

Het historische hart van Rothenburg ob der Tauber is helaas niet autovrij. Het zou het middeleeuwse karakter van de stad zeker ten goede komen als de belangrijkste straten en pleinen in ieder geval autovrij zouden zijn of zeer beperkt verkeer toe zou laten. Gelukkig kiest het gros van de toeristen ervoor om sowieso de auto op één van de vijf parkeerterreinen net buiten het centrum te parkeren. Het voordeel van het feit dat je wel met de auto de binnenstad in kunt is dat toeristen die een hotel geboekt hebben in het historisch centrum hun auto gewoon bij het hotel of dicht in de buurt kunnen parkeren. De tarieven zijn hetzelfde als op de parkeerterreinen.

Burchttuin

In het westen van Rothenburg ob der Tauber stond vroeger een burcht. Deze door de familie Hogenstaufen gebouwde burcht is in 1356 door een aardbeving vernield. Wat wel overgebleven is, is de fraai aangelegde burchttuin. Vanaf deze tuin heb je dankzij de hoge ligging een fraai uitzicht over een deel van de stad en het Tauberdal.

Plattegronden

Verspreid door de middeleeuwse binnenstad van Rothenburg ob der Tauber staan er stadsplattegronden ter informatie. Op ieder bord kun je zien waar je zelf staat. Ook staan de belangrijkste bezienswaardigheden en herkenningspunten van Rothenburg ob der Tauber op de plattegronden vermeld. Verdwalen is op deze manier bijna niet meer nodig als je door de oude straatjes slentert.

Mittelalterliches Kriminalmuseum

Het middeleeuwse criminologisch museum is geheel gewijd aan de rechtsontwikkeling van de late middeleeuwen tot in de negentiende eeuw. Binnen een expositie-oppervlakte van maar liefst 2500 vierkante meter leer je alles over straffen, terechtstellingen, foltertechnieken, folterwerktuigen, schandpalen en meer zaken die met criminaliteit en straffen te maken hebben.Het museum is dagelijks geopend. In het winterseizoen zijn de openingsuren beperkt tot een paar uur in de middag.

Aziatische toeristen

Rothenburg ob der Tauber is erg populair onder Japanse en Chinese toeristen. Dat zie je niet alleen aan de Aziatische mensen die je in groepen op straat ziet lopen, maar ook op de borden bij de toeristenwinkels. Naast Duits en Engels zie je ook vrij regelmatig Japanse en Chinese teksten op de borden staan.

Markustoren met Röderboog

De Markustoren was vroeger onderdeel van de stadsmuur die om Rothenburg ob der Tauber stond. Daarnaast staat de Röderboog met daarin een kleine klokkentoren. Deze twee gebouwen waren onderdeel van de eerste stadsmuur die rond 1172 gebouwd werd. Twee eeuwen later werd er ongeveer tweehonderd meter verderop een nieuwe oostelijke stadsmuur gebouwd die je nu nog steeds kunt bewonderen.

Stadsmuur

Rothenburg ob der Tauber is nog geheel ommuurd door stenen stadsmuren. Althans, het middeleeuwse deel van de stad. Deze ommuring is gebouwd in de veertiende eeuw. In de Tweede Wereldoorlog zijn de stadsmuren deels vernield. Dankzij donaties vanuit de hele wereld zijn de stadsmuren weer herbouwd en hersteld. De gulle gevers zijn bedankt door middel van plaquettes met hun naam en woonplaats erop. Deze zijn in de huidige stadsmuur verwerkt.

Er zijn een zestal plekken waar je via een trap naar boven kunt gaan. Vervolgens kun je op een hoogte van ongeveer tien meter langs de binnenkant van de stadsmuur lopen. Vanaf deze plek heb je een mooi uitzicht over het middeleeuwse deel van de stad, maar kun je door de kijkgaten ook naar buiten kijken.

rothenburg-ob-der-tauber-stadsmuur2rothenburg-ob-der-tauber-stadsmuur3