Als je op zoek bent naar een hotel om in te overnachten in Neurenberg dan is er een hotel dat we van harte aan durven te bevelen: Le Meridien Grand Hotel Nürnberg. Dit vijfsterrenhotel is ideaal gelegen, biedt sfeervol ingerichte kamers en het allerbelangrijkste is dat het comfort van de kamers en vooral van de bedden uitstekend is. Le Meridien Grand Hotel ligt op nog geen tweehonderd meter van het centrale treinstation en van de historische binnenstad van Neurenberg.
Het hotel is een klassiek vijfsterrenhotel met vrij modern ingerichte kamers die van alle gemakken voorzien zijn. Het allerbelangrijkste zijn de heerlijke bedden en kussens. Van alle hotels die we in het afgelopen jaar bezocht hebben behoort het Meridien Grand zeker tot de hotels met het hoogste slaapcomfort.
Kamers bij Le Meridien Grand Hotel Nürnberg boek je onder andere bij booking.com.

Neurenberg is één van de steden in Duitsland die een geheel eigen variant heeft op de braadworst: de Nürnberger Rostbratwurst. De Nürnberger worsten zijn kleiner en dunner dan de meeste andere braadworsten. De gemiddelde lengte bedraagt 7 tot 9 centimeter en het gewicht per worstje zit tussen de 20 en 25 gram. De worstjes worden gemaakt van varkensvlees met marjolein, waarna ze boven een beukenhouten vuur gegrild worden. De worstjes uit Neurenberg worden vooral veel bij worstkraampjes gegeten. Ze worden dan als ‘Drei im Weckla’ aangeboden: 3 worstjes op een broodje. Ook bij verschillende restaurants en brouwerijhuizen kun je een ‘Drei im Weckla’ halen. Op verschillende plekken kun de kleine braadworstjes ook in grotere porties bestellen als je er gaat zitten eten. Ze kunnen dan besteld worden met verschillende bijgerechten. Zuurkool is een veelgebruikt bijgerecht.
De Nürnberger Rostbratwurst wordt meestal naar smaak van mosterd voorzien. Sommige mensen kiezen ervoor om tomatenketchup in plaats van mosterd te gebruiken, omdat ze niet van mosterd houden.

Neurenberg heeft een prachtige ommuring van de oude binnenstad. Het zijn herbouwde stadsmuren, want de oorspronkelijke middeleeuwse stadsmuren zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog grotendeels gesneuveld. De stadsmuren markeren de grens tussen het oude Neurenberg en de nieuwe stadsdelen. De muren zijn op fraaie wijze geïntegreerd binnen de huidige stad. Op verschillende plekken kun je door de voormalige grachten lopen die om de muren heen liggen. Aan de buitenkant van deze grachten vind je op een aantal plekken de metro en metrostations.

De kerstmarkt van Neurenberg behoort tot de populairste van Duitsland. Misschien is dit niet zozeer in de bezoekersaantallen, maar zeker wel in de waardering van de bezoekers voor de manier waarop men de kerstmarkt aanpakt in Neurenberg. De naam van de Nürnberger kerstmarkt is Christkindlesmarkt. Vrij vertaald betekent dit ‘Kerstkindmarkt’. Iedere twee jaar wordt er in Neurenberg een kerstkind gekozen. Dit moet een gevoelig meisje zijn tussen de 16 en 19 jaar. De verkiezing bestaat uit voorrondes via internet, waarna een jury uiteindelijk uit zes finalistes het nieuwe Christkind kiest. De kerstmarkt wordt ieder jaar geopend door middel van een proloog door het kerstkind.
De kerstmarkt staat op de Hauptmarkt. Dit is de plek waar de kerstmarkt ooit begonnen is. Na een tijdelijke uitwijking naar de Fleischbrücke is de Christkindlesmarkt sinds 1933 weer terug te vinden op haar oude lokatie op de Hauptmarkt. De kerstmarkt begint aan het einde van november en duurt tot 24 december. Op deze laatste dag sluit de kerstmarkt ’s middags al vanwege de viering van Kerstavond.
Foto: © Uli Kowatsch / Stadt Nürnberg

Neurenberg heeft de twijfelachtige eer de aanzet geweest te zijn voor de Holocaust die voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog plaatsgevonden heeft. Op 15 september 1935 werden in Duitsland de Rassenwetten van Neurenberg ingevoerd. Deze racistische wetten gingen uit van de gedachte dat Joden en Duitsers met deels Duits bloed tot een inferieur ras behoorden. De Rassenwetten van Neurenberg bestond uit een drietal racistische wetten waarbij het onder andere verboden werd dat Duitsers met Joden zouden trouwen en die de Duitse Joden hun burgerrechten ontnamen. De hoofdzakelijke doelen waren om het Duitse ras zuiver te houden en om de in Duitsland aanwezige Joden te stimuleren om Duitsland te verlaten.
Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog zijn de wetten ingetrokken. Het feit dat de naam Neurenberg te koppelen is aan wetten die zoveel menselijk leed veroorzaakt hebben, heeft ertoe geleid dat bijna een halve eeuw later in Neurenberg de Straße der Menschenrechte aangelegd is.

Op de Hauptmarkt van Neurenberg wordt bijna iedere dag een markt gehouden. Deze markt staat er van maandag tot en met zaterdag. Alleen op zondag is het geen markt. Het betreft een markt die ongeveer vijftig kramen groot is. Er worden vooral levensmiddelen en bloemen verkocht. Zo kun je er biologische producten, groente, fruit, kaas, worst, honing, brood, olijven en de lokale specialiteit Nürnberger Lebkuchen.
De markt begint tussen 7 en 8 uur ’s morgens. Tussen 19 en 20 uur ’s avonds is het weer over en uit met de markt. Soms wordt de markt verplaatst naar de autovrije straten ten zuiden van de Hauptmarkt. De kraampjes zijn dan te vinden aan de Königstrasse, de Karolinenstrasse en de Lorenzerplatz.

De Nürnberger Burg is een burcht in de stad Neurenberg. De burcht staat op een heuvel, waardoor het door de eeuwen heen altijd een belangrijk oriëntatiepunt geweest is. Archeologische vondsten hebben aangetoond dat er op de plek waar de Nürnberger Burg staat al rond het jaar 1000 na Christus sprake geweest moet zijn van een nederzetting. De eerste keer dat er melding gemaakt wordt van een kasteel in Neurenberg is in documenten uit het jaar 1105. In 1140 startte Koning Conrad III met de bouw van een tweede kasteel binnen de burcht.
In de negentiende eeuw begon men maatregelen te nemen om voor het behoud van de burcht te zorgen. De Tweede Wereldoorlog zorgde voor een groot aantal vernielingen aan de Nürnberger Burg. Inmiddels is de burcht grotendeels hersteld en herbouwd. Een deel van de burcht doet dienst als museum. Dit kan tegen betaling bezocht worden. De tuinen zijn vrij te bezoeken.

De Ehekarussell is een beroemde fontein in het historische centrum van Neurenberg. De Ehekarussell staat bij de Weisser Turm en is gecreëerd door de Duitse beeldhouwer Jürgen Weber. De bronfontein is in 1984 geplaatst. Het is gebaseerd op het poëtische werk Das bittersüße eh’lich’ Leben van de in Nürnberg geboren poëet Hans Sachs. De sculpturen moeten de zoetheid en de uitdagingen van het huwelijksleven uitbeelden. Het gedicht waarop het gebaseerd is, is terug te lezen op een steen bij de fontein.

Een van de beste plekken om van een mooi uitzicht over Neurenberg te genieten is vanaf de Nürnberger Burg. De verhoogde ligging van de burcht zorgt ervoor dat je een fraai panoramisch uitzicht hebt over de oude binnenstad van Neurenberg. Het is eventjes een stukje bergop wandelen, maar je wordt dan uiteindelijk wel beloond met het beste uitzicht dat je in Neurenberg kunt hebben. Vanaf de kasteeltuinen aan de noord en westelijke kant van de burcht heb je een mooi uitzicht over de nieuwere delen van de stad.

Een plek waar we altijd wat gaan eten en drinken als we in Neurenberg zijn is Barfüßer. De eerste keer dat we Barfüßer im Mautkeller binennwandelden was stom toeval. Aan de buitenkant valt de huisbrouwerij in de donkere wintermaanden niet direct op. Dat komt omdat je een trap af moet lopen om in een enorme kelder terecht te komen waar het bier rijkelijk vloeit. Hier kunnen maar liefst zeshonderd gasten terecht en geloof het of niet… wij hebben wel eens meegemaakt dat het vrijwel helemaal vol zit. In de zomermaanden kiezen redelijk veel gasten ervoor om hun bier en eten geserveerd te krijgen op het buitenterras. Barfüßer im Mautkeller is een huisbrouwerij in Neurenberg waar je kunt genieten van heerlijk bier en traditionele Duitse gerechten. Hoewel het een zeer authentieke uitstraling heeft bestaat de huisbrouwerij pas sinds 1994. Op de kaart staan verschillende eigen gebrouwen bieren zoals Barfüßer Blonde, Barfüßer Schwarze en Barfüßer Radler.



Voor toeristische informatie over Neurenberg en Fürth kun je terecht op de twee kantoren van de toeristische dienst van Neurenberg. Een kantoor zit aan de Königstrasse 93. Dat is direct bij de toegang tot de oude binnenstad als je vanaf het centraal station (Hauptbahnhof) gelopen komt. Het tweede kantoor zit op de Haptmarkt 18. De kantoren openen om 09:00 uur ’s morgens (op zondag om 10:00 uur) en sluiten om 19:00 uur (Königstrasse) of 18:00 uur (Hauptmarkt). Op zondag sluiten ze hun deuren al om 4 uur ’s middags. Je kunt bij de toeristische dienst brochures krijgen van bezienswaardigheden en attracties, kaartjes kopen, plattegrondjes van de stad halen en vragen stellen over de stad.

De Hauptmarkt is het centrale plein van Neurenberg. Het ongeveer vijfduizend vierkante meter grote plein is vrijwel geheel autovrij. Aan de westelijk kant is een taxistandplaats. Op het bijna vierkante plein wordt normaal gesproken de bijna dagelijkse markt gehouden. Vanaf eind november tot en met 24 december is de Hauptmarkt de plek waar de populaire kerstmarkt Christkindlesmarkt gehouden wordt.
Opvallend bouwwerk op de Hauptmarkt is de Frauenkirche (Onze-Lieve-Vrouwekerk). In de gevel van deze tegenwoordig weer rooms-katholieke kerk is de beroemde mechanische klok Männleinlaufen verwerkt.
Nog opvallender dan de hierboven genoemde kerk is de Schöner Brunnen. Deze grotendeels goudkleurige fontein is gebouwd tussen 1385 en 1396. In de fontein zitten veertig kleurrijke figuren verwerkt die de wereld van het Heilige Roomse Rijk belichamen.

De Straße der Menschenrechte (‘Straat van de mensenrechten’) is sinds 1993 onderdeel van het Germanisches Nationalmuseum in Neurenberg. Het idee was al in 1988 ontstaan, het winnende idee is van de Israëlische beeldhouwer Dani Karavan. De Straße der Menschenrechte bestaat uit een poort en 27 witte betonnen palen die op één rij langs de autovrije straat staan waaraan het museum gevestigd is. Op de palen staan de rechten van de mens gegraveerd. Op iedere paal eenmaal in het Duits en eenmaal in een variërende vreemde taal. Zo zie je op een van de palen Nederlandse tekst staan. De Straat van de mensenrechten dient tegenwicht te bieden voor de rol die de stad Neurenberg tijdens het nazi-regiem speelde. Neurenberg is de stad waar de Rassenwetten van Neurenberg ingevoerd werden.


