Dresden: herbouwde pracht in voormalig Oost-Duitsland

Dresden is de hoofdstad van Saksen, een deelstaat gelegen in het oosten van Duitsland. Wat betreft inwoneraantal is het de derde stad na Berlijn en Leipzig gelegen in het voormalige Duitsland. Dresden heeft meerdere rampen overleeft, waarvan het bombardement in de nacht van 13 op 14 februari 1945 de ergste was. Vijfentwintig duizend doden en tientallen duizenden vernietigde gebouwen waren het resultaat van één van de zwaarste bombardementen die tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft plaatsgevonden. Omdat het communistische bewind besloot de getroffen gebouwen na de oorlog helemaal te slopen bleef er maar weinig van het oorspronkelijke Dresden over. Slechts enkele historische gebouwen werden herbouwd zoals de Semperoper en de Zwinger. Na de Duitse hereniging in 1990 is men begonnen met een deels herstel naar het oude barokke beeld zoals dat in Dresden voor de oorlog te zien was. De Frauenkirche werd geheel herbouwd en rondom de kerk verrezen prachtige barokke panden die Dresden de allure van weleer teruggaven. Hoewel een groot deel van de gebouwen in de binnenstad vrij jong zijn, lijken ze oud. De manier waarop men van de binnenstad van Dresden een nieuwe oude stad gemaakt heeft verdient veel respect.Zwinger

Het paleiscomplex Zwinger is één van de eerste historische bouwwerken dat men na W.O. II is gaan restaureren. Centraal in het complex ligt de enorme binnenplaats, waar een aantal prachtige barokke en laat-barokke gebouwen omheen staan. Het paleis is tegenwoordig een museum. Wie aan de voorkant via de trappen omhoog gaat die krijgt een fraai uitzicht op het middeleeuwse Residenzschloss, de Semperoper en de Hofkirche.Toerisme

Dresden mag zich verheugen op een redelijke hoeveelheid toeristen, die verspreid over het hele jaar de weg naar Dresden weten te vinden. Veel toeristen zijn afkomstig uit andere streken in Duitsland. Onder de Nederlanders geniet Dresden ook van een toenemende populariteit. Mensen die Berlijn, Wenen en Praag al een keer gezien hebben die zien in Dresden een leuk alternatief. Dresden heeft een eigen internationale luchthaven, Dresden Airport (IATA-code: DRS). Jaarlijks passeren hier ongeveer 2 miljoen passagiers. Het gaat vooral om binnenlandse vluchten (o.a. naar Düsseldorf, München en Frankfurt) en vakantievluchten naar de zon.

Winkelen in Dresden

Dresden is geen shoppingbestemming pur sang, maar wie wil winkelen die zal zich in Dresden zeker niet hoeven te vervelen. Dé winkelstraat van Dresden is de Prager Straße, waar de grote merken aanwezig zijn. Ook vind je hier Warenhaus Karstadt Dresden, die haar oorsprong vindt in het DDR-tijdperk. Liefhebbers van overdekt shoppen kunnen terecht in de vier verdiepingen tellende Centrum Galerie. Vlak bij de Altmarkt staat er ook een kleiner overdekt winkelcentrum: de Altmarkt Galerie. Deze ligt direct tegenover het Hilton Dresden Hotel. Koopjesjagers die vooral op zoek zijn naar leuk geprijsde kleding en schoenen die moeten op de autovrije Neustädter Markt kijken.

Stadstour

Een leuke manier om Dresden te verkennen is een stadstour per bus. Door Dresden rijden speciaal voor toeristen rode dubbeldekkerbussen. Je kunt met deze busen meerijden volgens het hop on, hop off principe. Je kunt binnen de dag dat je ticket geldig is dus onbeperkt opstappen en uitstappen. In totaal doen de bussen 22 plekken aan. Via een audiosysteem in de bussen wordt uitleg in meerdere talen gegeven over wat er allemaal te zien is.

Yenidze sigarettenfabriek

Eén van de meest opvallende gebouwen van Dresden is die van de Orientalische Tabak- und Cigarettenfabrik Yenidze. De architectuur laat zich het beste omschrijven als orientaals gecombineerd met Jugendstilelementen. Door de schoorstenen die eruit zien als minaretten denken sommige mensen die het gebouw niet kennen dat het om een moskee gaat. Het gebouw stamt oorspronkelijk uit het begin van de vorige eeuw. In 1909 was het gereed voor gebruik. Tijdens de bombardementen in 1945 is het Yenidze gebouw zwaar beschadigd geweest. Het heeft tot 1996 geduurd totdat men het markante bouwwerk heeft hersteld. Tegenwoordig is het Yenidze gebouw niet meer in dienst als een fabriek. Het gebouw heeft hoofdzakelijk een kantoorfunctie gekregen. In de koepel zit tegenwoordig een restaurant dat een mooi uitzicht over Dresden biedt.

Frauenkirche

Eén van de meest recent afgeronde projecten was het herbouwen van de Frauenkirche, gelegen aan de Neumarkt in Altstadt. De Onze-Lieve-Vrouwekerk is één van de belangrijke gebouwen die vernietigd werd in de Tweede Wereldoorlog. Jarenlang heeft er op de plek waar de barokke kerk stond niet meer dan een ruïne gestaan. Pas in 1994 is men begonnen aan de heropbouw van de kerk. Deze herbouwing waarbij gebruik gemaakt is van onder andere stenen en een aantal elementen van het oorspronkelijke gebouw heeft een langdurige inspanning en veel geld gekost. Na een investering die zo’n 130 miljoen euro gekost heeft opende de Frauenkirche in oktober 2005 haar deuren weer voor gelovigen en toeristen.

De koepel van de Frauenkirche is vanuit vrij veel plekken in het centrum te zien. Vandaar dat deze kerk relatief veel voorkomt op foto’s van Dresden.

Neustadt

Ten noorden van de Elbe ligt Neustadt, dat uit een tweetal stadsdelen bestaat: de binnenste Neustadt en de buitenste Neustadt. Hoewel de naam doet vermoeden dat het om een recent gebouwd deel van Dresden gaat, klopt dit niet geheel. De oudste gebouwen van Neustadt stammen uit de middeleeuwen. De bezienswaardigheden in dit stadsdeel zijn vaak ook al wat ouder, zoals bijvoorbeeld het Japanisches Palais uit het begin van de achttiende eeuw en het Museum voor Saksische Volkskunst. Dit renaissancegebouw is al ruim vierhonderd jaar oud. Neustadt wordt door de bombardementen in W.O. II echter wel gedomineerd door na-oorlogse gebouwen, waaronder de voor deze regio zo kenmerkende betonnen wooncomplexen en winkelstraten. Dankzij fraai schilderwerk, voldoende groenvoorzieningen en op verschillende locaties sfeervolle terrasjes heeft ook dit gebied haar eigen interessante gezicht.

Brühlsche Terrasse

Aan de zuidoever van de Elbe, ter hoogte van Altstad, ligt een ongeveer vijfhonderd meter lang en tien meter hoog terras. De Brühlsche Terrasse biedt een prachtig uitzicht over de Elbe en de andere kant van Dresden. Aan het terras staan een aantal van de meest bekende bouwwerken van Dresden zoals het Albertinum, de Kunstacademie, het Ständehaus en de Sekundogenitur. De meeste van deze gebouwen zijn tijdens het bombardement op Dresden in 1945 net als zoveel bouwwerken in Dresden zwaar beschadigd. Inmiddels zijn de gebouwen hersteld en herbouwd, zodat ze in volle glorie kunnen pronken aan een van de mooiste terrassen van Europa.

Glazen fabriek

De Duitse autofabrikant Volkswagen heeft haar grootste productiefaciliteit in Wolfsburg. Een tweede locatie vind je in Dresden: de Gläserne Manufaktur. Deze fabriek is speciaal gemaakt om Volkswagen’s topmodel, de Phaeton, te produceren. Deze auto wordt nog voor een groot deel handmatig in elkaar gezet. Omdat de fabriek voor het grootste deel uit glas bestaat kun je de productie van buitenaf deels zien. Voor geïnteresseerden worden er ook rondleidingen door de fabriek georganiseerd.

Elbe

Dresden ligt aan rivier de Elbe. Deze rivier ontspringt in het Reuzengebergte en behoort tot de belangrijkste rivieren van Midden-Europa. De Elbe stroomt door Dresden heen. De rivier scheidt de belangrijkste stadsdelen Altstad en Neustad. Aan de oevers van de Elbe worden regelmatig festivals en andere festiviteiten georganiseerd. Met name in de zomer is de noordelijke oever van de Elbe regelmatig een druk bezocht stukje van Dresden. Bij extreem warm zomerweer zie je hier ook wel eens mensen baden in de rivier. Dat de Elbe niet alleen goede dingen met zich meebrengt blijkt uit de overstromingen in augustus 2002. Door zware regenval ontstond er hoogwater, waarna het water de straten van Dresden instroomde. De overstromingen hebben voor een schadepost van honderden miljoenen euro’s in Dresden alleen al veroorzaakt. Volgens de kenners komt dergelijke regenval slechts eens in de honderd jaar voor.

Hotels in Dresden

Dresden heeft een redelijk aanbod van hotelkamers. De meeste hotels liggen in of rondom het centrum. Wie lekker centraal tussen alle bezienswaardigheden wil zitten die kan het beste in het hartje van Altstadt een hotel kiezen. Twee prima hotels uit het hogere segment zijn het Hilton Dresden en Steigenberger Hotel de Saxe. De kamers van het Hilton zijn vrij klein maar bieden wel alle comfort die je bij een hotel van deze keten mag verwachten. Het ontbijt in het Hilton is uitstekend te noemen. Een ander prachtig hotel is Swissôtel Dresden Am Shloss, die steevast goede beoordelingen van hun gasten krijgt. Goedkoper maar zeker ook prima is het Holiday Inn Express Hotel. Indien er drukbezochte conferenties in Dresden gehouden worden kunnen de kamerprijzen redelijk oplopen. Kijk daarom goed wanneer je naar Dresden reist.

Parkeren in Dresden

Als je met de auto naar Dresden komt dan moet je er rekening mee houden dat parkeren op alle dagen betaald is in het centrum. Omdat je niet overal langere tijd mag parkeren is het het handigste om de auto in één van de parkeergarages te zetten. In het centrum zijn er een aantal parkeergarages die goed bereikbaar zijn. Als je de parking uitstapt sta je direct tussen de vele bezienswaardigheden van Dresden.

Kneipenviertel

De Weiße Gasse is een uitgaansstraat in Dresden waar je een fantastische mix aan restaurants kunt vinden. Hier eet je naast typisch Duitse gerechten ook Mexicaans, Japans, Spaans (tapas) en Chinees. Vooral in de zomermaanden zorgen de vele terrassen in dit autovrije steegje ervoor dat het erg levendig is. Je vindt de het ‘witte steegje’ in Altstadt.

Fürstenzug

Eén van de weinige bezienswaardigheden in Dresden die amper te lijden heeft gehad onder de bombardementen in 1945 is de optocht der vorsten. Deze ruim honderd meter lange muurdecoratie is te zien aan de Lange Gang. In totaal bestaat het kunstwerk uit vijfentwintig duizend tegels en staan er 94 personen op afgebeeld.

Ampelfrau

De verkeerslichten voor voetgangers zien er in Dresden iets anders uit dan op veel andere plekken in de wereld. Op de verkeerslichten is een meisje te zien als voetganger. Dit is naar aanleiding van een eerste proef in Duitsland in de stad Zwickau, die op haar beurt weer het voorbeeld volgde van de Nederlandse stad Amersfoort. Inmiddels is het verkeerslichtvrouwtje ingeburgerd in het straatbeeld in Dresden.