Oberhausen: industriestad met een nieuw hart

De Duitse industriestad Oberhausen ligt in het Ruhrgebied. Met ruim tweehonderdduizend inwoners is Oberhausen een middelgrote stad in dit omvangrijke metropoolgebied. Oberhausen is een vrij jonge stad, die in 1862 ontstaan is uit het samenvoegen van zes gemeenten. Veertien jaar later kreeg Oberhausen stadsrechten. De naam is een verwijzing naar Slot Oberhausen, dat sinds 1909 binnen de stadsgrenzen van Oberhausen ligt. De economie van Oberhausen is altijd grotendeels gebaseerd geweest op mijnbouw en de staalindustrie. Na de sluiting van de laatste kolenmijn in 1992 en het laatste staalbedrijf in 1997 is Oberhausen zich steeds meer gaan richten op het toerisme. Oude fabrieken werden onderdeel van het LVR-Industriemuseum (voorheen het Rheinisches Industriemuseum) en met het Neue Mitte heeft men in Oberhausen een ware publiekstrekker gecreëerd. Oberhausen wordt daarom weleens een oude industriestad met een nieuw hart genoemd.

Jaarlijks gaan duizenden Nederlanders richting Oberhausen, waarbij vooral winkelcentrum Westfield Centro het reisdoel is. Extra druk is het in de periode eind november tot aan de kerst, als hier de jaarlijkse kerstmarkt gehouden wordt.Kerstmarkt CentrO Oberhausen

De grootste kerstmarkt van Oberhausen is de kerstmarkt bij Westfield Centro. Ieder jaar verandert het buitenterrein van winkelcentrum Westfield Centro in een groot winterdorp. De kerstmarkt bestaat uit drie onderdelen: Santa’s Village, de Bergweihnachtsmarkt en de Wichtelmarkt. In totaal staan hier maar liefst 150 houten hutten waar je lekkernijen, drank, cadeaus en verschillende andere winterse artikelen kunt kopen.  ’s Avonds barst hier de apres-ski los. Zeker als het weer een winters tintje heeft is dit een sfeervol onderdeel van de kerstmarkt in Westfield Centro.

Voor kinderen zijn er tijdens de kerstmarkt een aantal activiteiten die gedaan kunnen worden. Ze kunnen op een sneeuwscooter rijden, proberen achter een carroussel op de ski’s te staan of met een rubberen band van een besneeuwde helling af gaan. Voor de winkelliefhebbers is het winkelcentrum zelf tijdens de kerstmarkt langer geopend. Mocht je het buiten beu zijn dan kun je binnen dus gewoon verder winkelen.CentrO

In het Neue Mitte van Oberhausen heeft winkelcentrum Westfield Centro een zeer belangrijke positie. Het overdekte winkelcentrum omvat meer dan 220 winkels, een ruim assortiment aan horecagelegenheden en voldoende vertier in de directe omgeving. Met een winkeloppervlakte die bijna honderdtwintigduizend vierkante meter omvat is Westfield Centro één van de grootste winkelcentra van Duitsland. Zelfs op Europees niveau mag Westfield Centro zich meten met de beste en grootste winkelcentra.

Westfield Centro beslaat twee verdiepingen, die in een handige kruisvorm liggen. De oriëntatie binnen het winkelcentrum is dan ook geen enkel probleem. Voor wie dat wil zijn er op diverse plekken in Westfield Centro plattegrondjes beschikbaar. Ook staan er in Westfield Centro meerdere wegwijzers voor het geval je eventjes de weg toch kwijt bent.

Westfield Centro is gemakkelijk bereikbaar met de auto. Snelweg A42 brengt je bijna tot aan het winkelcentrum. Parkeren doe je gratis in één van de gratis parkeergarages en terreinen.

dusseldorf-centro2

Brauhaus Zeche Jacobi

Huisbrouwerij Zeche Jacobi brouwt sinds september 1996 haar eigen bieren in Oberhausen. De naam is een verwijzing naar de voormalige steenkolenmijn Zeche Jacobi, die van 1913 tot 1974 actief is geweest in Oberhausen. Tegenwoordig ligt er op de plek van de voormalige mijn een golfbaan. Brauhaus Zeche Jacobi ligt bij winkelcentrum CentrO, in het Neue Mitte van Oberhausen. Zodra je het pand binnenloopt ruik je direct de geur van hop. De ketels waarin het bier bereid wordt staan dan ook in het pand, direct bij de ingang. De geur zorgt ervoor dat je al snel trek krijgt in een lekker glas bier.

Bier kun je altijd in vier en meestal in vijf varianten drinken. De vaste bieren zijn Grubengold (ongefilterd bier), Mulvany’s (donker bier), Ruhrpott (pils) en Ärwin’s Weizengold (blond bier). Daarnaast is er meestal ook een seizoensbier zoals Maibock (meibock), Festbier of Winterbock verkrijgbaar. In Brauhaus Zeche Jacobi kunnen zo’n vijfhonderd gasten terecht, die behalve van een lekker glas bier ook van de Duitse keuken kunnen genieten.

Kerstwoud

Bij veel buitenlandse bezoekers is het niet bekend, maar Oberhausen telt nog een tweede kerstmarkt naast de kerstmarkt bij CentrO. Op de Altmarkt in Oberhausen City verrijst er ieder jaar eind november het Weihnachtswald. Dit kunstmatige woud is helemaal in de kerstsfeer en omvat onder andere tientallen kerstbomen met een hoogte tot 14 meter en zo’n 150 ‘kleine’ kerstbomen tot een hoogte van vijf meter. Tussen de bomen staan ongeveer dertig kerststalletjes. Voor de kleintjes is er een historische carroussel en en kinderschaatsbaan.