Marseille: ruwe diamant aan de Franse Riviera

Marseille is volgens ons één van de meest interessante steden van Frankrijk. Niet direct vanwege haar authentieke schoonheid, haar prachtige architectuur of vanwege uitzonderlijke kwaliteiten, maar meer omdat Marseille een ruwe ongepolijste diamant is waar onder een soms lelijke en ruwe buitenkant prachtige schatten te ontdekken zijn. Marseille is één van de grootste steden van Frankrijk. Wat betreft bezoekersaantallen staat Marseille ver in de schaduw van Parijs. De aanleg van de hogesnelheidslijn tussen Parijs en Marseille, de komst van low budget vliegverbindingen naar Marseille en de toename van het aantal cruiseschepen dat aanmeert in Marseille hebben er wel voor gezorgd dat Marseille steeds meer toeristen ontvangt.

Automobilisten die via de bekende Route du Soleil naar het zuiden rijden, komen vanzelf bij Marseille uit. Mocht je in de zomermaanden de zogenaamde ‘zwarte zaterdag’ willen vermijden, dan zou je kunnen overwegen om al een dag (of twee) eerder in Zuid-Frankrijk te arriveren en deze in Marseille door te brengen.

Marseille is een multiculturele stad. Veel immigranten en latere generaties van immigranten hebben zich in Marseille gevestigd. Dat zorgt voor positieve en negatieve effecten. De vestiging van veel etniciteiten heeft voor een leuke verscheidenheid aan winkels en restaurants in Marseille gezorgd. De andere kant van de medaille is dat er grote groepen mensen te maken hebben met sociale en economische achterstand, wat op redelijk wat plekken in Marseille zichtbaar en voelbaar is. De drang om zich op positieve manier te willen onderscheiden zorgt er echter ook voor dat Marseille een dynamische stad is, een stad waar plek is voor verbetering en ontwikkeling. Weinig steden in Frankrijk zitten zo sterk in een duidelijk ontwikkeling als Marseille.

Als je door de straten van Marseille wandelt dan voel je dat de stad meer in zijn mars heeft en dat het haar schoonheid beetje bij beetje meer prijsgeeft. Wat ons betreft is er sprake van een ruwe diamant die klaar is om geslepen te worden. De stad is het bezoeken daarom meer dan waard. Marseille is als een ontdekkingsreis door een stad met meerdere gezichten. Probeer dan wel om meer te zien van de Vieux Port en de geijkte musea en bezienswaardigheden. Marseille is vooral groot in de kleine dingen.



Kunstenaarswijk ‘Le Panier’

Onze favoriete wijk in Marseille is Quartier du Panier. Dit is één van de oudste wijk van de stad en is uitgegroeid tot een geweldige kunstenaarswijk. Als je door de hoofdzakelijk smalle straatjes van ‘Le Panier’ loopt dan kom je allerlei leuke kunstgalerijen en -ateliers tegen waar kunstenaars nog aan het werk zijn. De straten zelf zijn veelvuldig versierd met allerlei vormen van ‘street art’. Quartier du Panier bezoek je bij voorkeur te voet, want op verschillende plekken moet je door middel van trappen kleine hoogteverschillen overbruggen. In ‘Le Panier’ zul je ook wat leuke winkeltjes en boetiekjes tegenkomen waar je lekker kunt snuffelen.

marseille-le-panier



Ontdek Marseille op de fiets

Tijdens een 3 uur durende fietstocht kun je onder begeleiding van een ervaren lokale gids de hoogtepunten van Marseille ontdekken. Vrijwel iedere dag start er om 10 uur en om 15 uur een fietstour waarbij je onder andere bezienswaardigheden zoals de Notre Dame de la Garde, het Pharo Paleis en de Malmousque bezoekt. Omdat Marseille vrij heuvelachtig is doe je dat met een e-bike. Dit is een fiets met elektrische ondersteuning. Een helm is inbegrepen in de prijs.

Deze door Baja Bikes georganiseerde fietstours moeten vooraf gereserveerd worden. Veranderen je plannen of zit het weer serieus tegen? Je mag gelukkig kosteloos annuleren of wijzigen als je dat wilt.

Bekijk de Marseille fietstours.

Verdwenen stadsmuren

Een deel van de oude stadsmuren van Marseille is nog steeds zichtbaar. Er zijn echter ook delen van de ommuring verdwenen in de loop der jaren. In Marseille kun je dan zien waar zo’n stadsmuur heeft gestaan. Zoals je op de foto bij dit artikel ziet, wordt door middel van een zwarte stenen lijn door de bestrating aangeduid waar er een stadsmuur heeft gestaan.

MuCEM

Het Museum voor de Beschavingen van Europa en de Middellandse Zee biedt je een vrij compleet beeld van de geschiedenis en cultuur van Europese beschavingen en van de gebieden die rond de Middellandse Zee liggen. Het culturele museum telt een oppervlakte van maar liefst 44.000 vierkante meter en is sinds de opening één enorme publiekstrekker in Marseille. Het museum opende haar deuren in 2013, het jaar dat Marseille culturele hoofdstad van Europa was. De grote diversiteit aan volkeren, culturen en uitingen zorgt ervoor dat het museum haar bezoekers continu prikkelt. Als je enigszins geïnteresseerd bent in cultuur en historie dan mag een bezoek aan het MuCEM daarom niet ontbreken als je in Marseille bent. Op dinsdag is het museum gesloten, net als op verschillende feestdagen.

L’Open Tour

Een ideale manier om Marseille te ontdekken is met een zogenaamde ‘hop on hop off’ bus. Deze bussen zijn speciaal voor toeristen en maken een rondje langs de meest belangrijke bezienswaardigheden van Marseille. Hierdoor hoef je niet zelf uit te vogelen hoe je naar de uiteenlopende hotspots van de stad reist. Het scheelt je ook wat meters lopen wat vooral handig is als je krap in je tijd zit. De maatschappij die deze toeristenbussen in Marseille aanbiedt is L’Open Tour. De route loopt langs dertien verschillende stoppunten. Je mag daar onbeperkt uitstappen en weer instappen binnen de geldigheidsduur van je ticket. Onderweg krijg je commentaar in verschillende talen waaronder Engels.

Je kunt de tickets voor L’Open Tour Marseille vooraf via internet kopen.

Havenstad Marseille

Marseille is een echte havenstad. Het is de belangrijkste haven van Frankrijk en behoort tot de belangrijkste havens van Europa. De haven van Marseille is van oudsher een belangrijk logistiek knooppunt. In de tijd van het Franse imperium speelde de haven een belangrijke rol in het vervoer tussen Frankrijk en koloniën zoals Tunesië, Marokko en Algerije. Tegenwoordig is de haven direct en indirect goed voor ongeveer 45 duizend banen en levert de haven een economische bijdrage van om en nabij de 4 miljard euro aan de regio. Marseille is niet alleen een vrachthaven, het is tevens een plek waar vandaan veerboten aankomen en vertrekken. Ook is Marseille een populaire cruisehaven, die in veel routes door het westelijke deel van de Middellandse Zee opgenomen is.

Cathédrale de la Major de Marseille

Marseille telt een aantal mooie kerken. De bekendste is de Notre-Dame de la Garde, die vooral door de ligging bovenop een 162 meter hoge kalkstenen rots zeer imposant oogt. Hierdoor torens deze basiliek boven de andere gebouwen in Marseille uit. Als je naar de bouwstijl kijkt dan is de Cathédrale de la Major de Marseille misschien wel net zo mooi. Overeenkomst tussen beide negentiende-eeuwse kerkgebouwen is het gebruik van donkere horizontale lijnen in het exterieur.

De Cathédrale Sainte-Marie-Majeure de Marseille, zoals de kathedraal voluit heet, is gebouwd tussen 1852 en 1896. Inmiddels is de omgeving er omheen flink aangepast. De basiliek is het enige overgebleven bouwwerk dat hier langs de boulevard staat.

Vieux Port

De Vieux Port van Marseille wordt gezien als het kloppend hart van de stad. De oude haven ligt vol vissersboten en pleziervaartuigen. Daaromheen vind je vooral heel veel horecagelegenheden. Dit is volgens velen dé plek aan de Franse zuidkust om te genieten van mosselen, verse vis en natuurlijk van bouillabaisse. Deze van oorsprong Provençaals vissoep wordt gezien als een gerecht dat typisch iets voor Marseille is. Vieux Port is overigens een natuurlijke haven die door de vorm aangelegd lijkt te zijn. De aanwezige kades zijn eeuwen geleden aangelegd. De haven is tijdens de Tweede Wereldoorlog overigens vrijwel vernield. In 1948 is men begonnen met de reconstructie van de oude haven en de hele wijk.

Villa Mediterranée

Een opvallend bouwwerk aan de deze eeuw nieuw aangelegde wandelboulevard is Villa Mediterranée. Dit nieuwe culturele centrum Vis ontworpen door de Italiaanse architect Stefano Boeri. De architect heeft met dit gebouw een huzarenstukje opgeleverd. Dat zit hem in de enorme oversteek aan de kant die naar de zee wijst. Met een lengte van maar liefst veertig meter is dit de grootste vrijhangende oversteek van Europa.