Carcassonne: de perfecte ommuurde stad uit de middeleeuwen

Carcassonne is een historische vestingstad in het zuiden van Frankrijk. De stad ligt in de regio Occitanie en is de best bewaarde ommuurde stad van Frankrijk. Deze volledig gerestaureerde ommuurde stad staat bekend als de Cité de Carcassonne en is terug te vinden op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. De rest van Carcassonne bestaat uit de Ville Basse (benedenstad) en de nieuwe stad. Het merendeel van de miljoenen bezoekers de jaarlijks naar Carcassonne komen, bezoeken alleen de Cité de Carcassonne. Met ongeveer vier miljoen bezoekers per jaar, is dit een van de drukstbezochte bezienswaardigheden in Frankrijk.

Carcassonne heeft een bewogen geschiedenis, die begint in de prehistorie, maar zijn hoogtepunt kent in de middeleeuwen. Carcassonne speelde een belangrijke rol tijdens de Albigenzische Kruistocht tegen de katharen. Na de middeleeuwen, zou de Cité de Carcassonne in verval komen. De inwoners trokken massaal naar de benedenstad. In de negentiende eeuw werd er zelfs besloten door de Franse regering om de Cité in zijn geheel af te breken. Gelukkig kwam het nooit zo ver en werd, onder leiding van Viollet-le-Duc, de hele stad gerestaureerd.

Plan je bezoek aan Carcassonne!

Ben je van plan om Carcassonne te gaan bezoeken? Hieronder vind je de top attracties en meer! Vergeet niet om vooraf je dingen te regelen voordat je naar Carcassonne reist!

Topactiviteiten in Carcassonne



Château Comtal

Het Château Comtal is het historische kasteel binnen de stadsmuren van Carcassonne en de belangrijkste bezienswaardigheid van de Cité. Het kasteel is gebouwd in de twaalfde eeuw, maar werd verder uitgebouwd en uitgebreid. Net als veel andere kastelen in de omgeving kende het kasteel zijn hoogtijdagen in de twaalfde en dertiende eeuw, toen de katharen in dit deel van Frankrijk woonden. Het kasteel speelde een belangrijke rol tijdens de Albigenzische Kruistocht tegen de katharen. Zo werden er in het kasteel katharen opgevangen en werd het kasteel en de stad belegerd door de legers van Simon de Montfort. Nadat de stad viel, werden de inwoners uit de stad verdreven.

Nu is het Château Comtal, een populaire toeristische bezienswaardigheid. Jaarlijks brengen miljoenen toeristen een bezoek aan het kasteel. Tijdens dit bezoek, maak je een wandeling over de historische stadsmuren en bezoek je meerdere kamers in het kasteel. Een bezoek, waar je in totaal wel anderhalf tot twee uur mee kwijt bent. Vanaf de toren en stadsmuren word je getrakteerd op prachtige uitzichten over de historische stad en het kasteel. Het kan behoorlijk druk zijn bij het kasteel en de Office de Tourisme de Carcassonne La Cité, waar entreekaartjes verkocht worden. Het is verstandig om deze voor je bezoek aan Carcassonne online te bestellen. Zo vermijd je de wachtrij en ben je verzekerd van een entreebewijs.



Basiliek van Saint-Nazaire en Saint Celsus

Na het Château Comtal is de Basiliek van Saint-Nazaire en Saint Celsus de belangrijkste bezienswaardigheid binnen de stadsmuren van Carcassonne. De basiliek is gebouwd op het hoogste punt van de Cité. De bouw startte in de twaalfde eeuw en werd in de veertiende eeuw afgerond. De basiliek is oorspronkelijk gebouwd als een romaanse hallenkerk, maar heeft in de loop der eeuwen wat veranderingen ondergaan. Lang is het een kathedraal geweest, maar sinds het zijn bisschoppelijke zetel verloor het deze titel. Sinds 1898 is het en basiliek. De basiliek stond vroeger bekend als de kathedraal van Carcassonne. Omdat de basiliek aan de Via Tolosana ligt – een aftakking van de Pelgrimsroute naar Santiago de Compostella – wordt de basiliek door veel pelgrims bezocht.Tijdens een bezoek aan de basiliek, vallen als de eerste de prachtige glas-in-loodramen op. Binnen is nog goed de originele vorm van de romaanse basiliek te zien. Verder zien we een reliëfsteen uit de middeleeuwen, waarop scenes uit een belegering te zien zijn en verschillende bisschoppelijke graven.

In Situ

Bij de la Porte d’Aude was tot 2018 een bijzonder kunstwerk te zien van Felice Varini. Het kunstwerk was er te zien, om te vieren dat de stad 20 jaar op de UNESCO-werelderfgoedlijst stond. Grote gele concentrisch cirkels werden aangebracht op de muren van Carcassonne. De eerste cirkel had precies grootte de la Porte d’Aude en werd steeds groter, terwijl de cirkels zich steeds verder uitspreiden over de muren van de stad. Een bijzonder zicht. Er was veel commentaar op het project; geen respect voor de geschiedenis van de stad en andere riepen dat het niets meer was dan vandalisme. Gelukkig waren de gele cirkels er maar voor een paar maanden te zien, of niet…
Toen we Carcassonne in 2023 bezochten waren de cirkels op de muren nog erg goed te zien. Niet meer in het geel, maar het kleurverschil was opvallend groot. Het zal niet de bedoeling geweest zijn van de kunstenaar, maar hij heeft het uiterlijk van Carcassonne voorgoed veranderd.

Stadsmuren van Carcassonne

De stadsmuren van Carcassonne vormen het belangrijkste deel van de Cité. De stadsmuren bestaan uit twee delen, de buitenmuur en de binnenmuur, met daartussen de “lices”. De binnenmuur heeft 24 torens en de buitenmuur 16 torens. Een van de leukste attracties in het huidige Carcassonne is een wandeling over de oude stadsmuren. Deze wandeling over de binnenmuren van Carcassonne wordt meestal gecombineerd met een bezoek aan het Château Comtal. Vanaf de stadsmuren van Carcassonne heb je een prachtig uitzicht over de historische Cité en nieuwere delen van de stad. In de verte zie je de Pyreneeën en in de omgeving zijn op toppen van heuvels wat resten te zien van kastelen uit de tijd van de katharen. Kaartjes voor een bezoek aan de stadsmuren van Carcassonne, zijn vaak snel uitverkocht. Bestel ze daarom online bij Tiqets en vermijd de wachtrij.

Porte Narbonnaise

De Porte Narbonnaise is de belangrijkste toegangspoort tot de historische binnenstad van Carcassonne. Deze poort was het zwaarst beveiligende deel van de historische stadsmuren van Carcassonne. Bezoekers die via de Porte Narbonnaise de stad wilden betreden, moesten eerst een versterkte brug oversteken die ze meenam door de buitenmuren naar de dwingel.  Hier kwamen zo tegenover de Porte Narbonnaise te staan. Deze bestaat uit twee grote toren, die met elkaar verbonden zijn met, wat lijkt een kleinere toren. Rechts van de stadspoort staat een andere toren, zodat onverwachte bezoekers gelijk onder schot gehouden konden worden. Net als de andere delen van de stadsmuren van Carcassonne, is de Porte Narbonnaise prachtig gerestaureerd.

De Lices

De Lices of dwingels zoals we ze in het Nederlands noemen, is de open ruimte tussen twee stadsmuren. In Carcassonne zit er een behoorlijk grote ruimte tussen de binnen- en de buitenmuren. Deze ruimte werd gebruikt als verdedigingszone. In tijden van vrede werden de dwingels gebruikt voor militaire oefeningen en toernooien. Nu zijn de Lices van Carcassonne de ideale plek om even aan de drukte van de historische binnenstad te ontsnappen. Tijdens een wandeling door de dwingels heb je een prachtig uitzicht over de stadsmuren van Carcassonne. Op de plekken waar de buitenmuur wat lager is, kijk je mooi uit over de stad en zijn omgeving. Je kunt niet helemaal rondom de stadmuren lopen, want aan de westelijke zijde bij Porte d’Aude ontbreekt een stukje.

Overnachten in of in de buurt van Carcassonne

Tijdens een bezoek aan Carcassonne is het wel zo lekker om in de directe omgeving van de stad te overnachten. Er zijn in de directe omgeving van de ommuurde stad en binnen de muren van Carcassonne behoorlijk wat hotels te vinden. Grote voordeel van overnachten in Carcassonne, is dat je lekker vroeg door de stad kunt wandelen. Voordat de grote drommen met toeristen zich in de stad laten zien. Relatief rustig een wandeling over de stadsmuren muren maken en in relatieve rust een ontbijtje nemen op het Place Marcou. Wil je jezelf echt verwennen dan raden we het Hôtel de la Cité Carcassonne van MGallery aan. Vriendelijker geprijsde hotels en B&B in en rondom Carcassonne, met goede recensies zijn: Hotel Espace Cite, Sowell Hotels Les Chevaliers en Hôtel l’Aragon.

Wil je zeker weten dat je niet te veel betaalt voor je hotel in Carcassonne! Neem dan een kijkje op trivago.nl

Vind hier de beste hotelaanbiedingen voor een verblijf in Carcassonne.

Carcassonne op Unesco

Carcassonne is terug te vinden op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Volgens eigen zeggen, omdat Carcassonne een uitstekend voorbeeld is van een middeleeuwse vestingstad, met massieve verdedigingswerken rondom het kasteel en de omliggende gebouwen straten en de mooie gotische kathedraal. De historische vestingstad is tijdens de 21ste sessie in 1997 toegevoegd aan deze lijst. Opvallend is dat de restauratiewerken uit de negentiende eeuw door Viollet-le-Duc, als belangrijk onderdeel van de inschrijving worden genoemd. Volgens UNESCO waren deze renovatiewerken van grote invloed op de latere ontwikkelingen en behoud van de citadel.

Parkeren bij Carcassonne

Er zijn rondom het historische centrum van Carcassonne meer dan genoeg parkeerplaatsen te vinden. Zelfs in de zomermaanden als het op zijn drukst is in de stad, lukt het altijd nog wel een plekje te vinden. De populairste parkeerplaats; Parking Delteil, ligt op slechts enkele minuten lopen van de porte Narbonnaise. Deze parking, zal het snelst vol zijn. Als je wat verder doorrijdt naar Parking Cité Porte d’Aude of Parking Gustave Nadaud. Een andere optie is P1 Cité – Porte Narbonnaise. Deze parking is ook geschikt voor campers en bussen.

Op al deze parkings moet je betaald parkeren. Er zijn in de directe omgeving van Carcassonne, geen gratis parkeerterreinen te vinden. Met wat geluk kun je hem ergens op straat parkeren, kijk wel uit want sommige plaatsen zijn gereserveerd voor de inwoners van de wijk.

Dame Carcas

Net buiten de stadsmuren van Carcassonne, bij de Porte Narbonnaise staat een standbeeld van Dame Carcas. Dit beeld is geïnspireerd op de legende van Dame Carcas. Deze legende vertelt het verhaal van Dame Carcas. Ze trok – nadat haar man vermoord was tijdens veldslag – zijn wapentuig aan en leidde het verzet tegen Karel de Grote. Deze belegering zou vijf jaar duren. Door wat geluk en moed wist Dame Carcas de strijd te winnen. Het hele verhaal is hier te lezen.

De verschillende geschiedschrijvers zijn het erover eens; er zit geen waarheid in de Legende van Dame Carcas. Het verhaal zou vooral verteld zijn om de naam van de stad Carcassonne te verklaren.

Eglise Saint-Gimer

De Eglise Saint-Gimer is te vinden net buiten de stadsmuren van Carcassone. Als je de ommuurde stad verlaat, via de la Porte d’Aude loop je recht op deze negentiende-eeuwse kerk af. De kerk is vernoemd naar Saint Gimer, die in de tiende eeuw bisschop was van Carcassonne. De kerk is ontworpen door Eugène Viollet-le-Duc, die vooral beroemd is geworden door de vele renovaties die hij gedaan heeft. In Frankrijk heeft hij veel kerken die tijdens de beeldenstorm beschadigd werden, terug in ere hersteld. Hij heeft slecht drie kerken zelf ontworpen en daar is de Eglise Saint-Gimer er een van. Hij was ook verantwoordelijk voor de renovatie van de Citadel van Carcassonne.

Maison hantée de Carcassonne

Tijdens een bezoek aan Carcassonne hoor je iedere twintig minuten een paar harde schreeuwen en brullen. Die komen uit het Maison hantée de Carcassonne. Deze toeristische attractie neemt je mee door vijftien kamers van een oud herenhuis. In deze kamers kom je je ergste nachtmerries tegen. Bloeddorstige monsters, verdwaalde zielen en geweldige doden, geen nachtmerrie slaan ze over. Een bezoek aan het spookhuis is niet geschikt voor mensen met hardproblemen, zwangere vrouwen of gevoelige zieltjes.

Het bordspel Carcassonne

Het populaire bordspel Carcassonne, dankt zijn naam aan de ommuurde stad Carcassonne. Het doel van het spel in hetzelfde als de bouwmeesters van de stad ooit in gedachten hadden, een compleet ommuurde stad bouwen die veilig is voor aanvallen van buitenaf. Het bordspel onderscheidt van de meeste spellen, doordat het een dynamisch bord heeft. Doordat het “bord”, van het originele spel uit 72 tegels bestaat, zal het altijd andere vormen aannemen. Hoe meer uitbreidingen je erbij koopt, hoe groter het bord. In Carcassonne, wordt op verschillende plaatsen het bordspel en zijn uitbreidingen verkocht. We zagen het liggen in de giftshop van het Château Comtal en bij het Office de Tourisme de Carcassonne La Cité.

Het museum van de Inquisitie en het Martelmuseum

Net zoals op iedere toeristische plaats zijn er in Carcassonne musea te vinden die je misschien beter kunt overslaan. Het museum van de Inquisitie en het daarbij behorende martelmuseum, zijn er daar twee van. Met flyers en andere lokkertjes worden de nietsvermoedende toeristen naar binnen gelokt, om – nadat ze een stevige entree hebben betaald – langs een aantal “martelwerktuigen” en slecht geschminkte etalagepoppen mogen wandelen. Zelfs voor mensen die geïnteresseerd zijn in de inquisitie of een morbide voorliefde hebben voor martelwerktuigen, is het museum geen aanrader. Een echte toeristenval, met veel te dure entreekaartjes.