De meest interessante bezienswaardigheden van Carcassonne vind je in een handig overzicht met alle Carcassonne hoogtepunten:
de top 10 bezienswaardigheden van Carcassonne
Tijdens een bezoek aan Carcassonne is het wel zo lekker om in de directe omgeving van de stad te overnachten. Er zijn in de directe omgeving van de ommuurde stad en binnen de muren van Carcassonne behoorlijk wat hotels te vinden. Grote voordeel van overnachten in Carcassonne, is dat je lekker vroeg door de stad kunt wandelen. Voordat de grote drommen met toeristen zich in de stad laten zien. Relatief rustig een wandeling over de stadsmuren muren maken en in relatieve rust een ontbijtje nemen op het Place Marcou. Wil je jezelf echt verwennen dan raden we het Hôtel de la Cité Carcassonne van MGallery aan. Vriendelijker geprijsde hotels en B&B in en rondom Carcassonne, met goede recensies zijn: Hotel Espace Cite, Sowell Hotels Les Chevaliers en Hôtel l’Aragon.
Wil je zeker weten dat je niet te veel betaalt voor je hotel in Carcassonne! Neem dan een kijkje op trivago.nl
Vind hier de beste hotelaanbiedingen voor een verblijf in Carcassonne.

Carcassonne is terug te vinden op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Volgens eigen zeggen, omdat Carcassonne een uitstekend voorbeeld is van een middeleeuwse vestingstad, met massieve verdedigingswerken rondom het kasteel en de omliggende gebouwen straten en de mooie gotische kathedraal. De historische vestingstad is tijdens de 21ste sessie in 1997 toegevoegd aan deze lijst. Opvallend is dat de restauratiewerken uit de negentiende eeuw door Viollet-le-Duc, als belangrijk onderdeel van de inschrijving worden genoemd. Volgens UNESCO waren deze renovatiewerken van grote invloed op de latere ontwikkelingen en behoud van de citadel.

Er zijn rondom het historische centrum van Carcassonne meer dan genoeg parkeerplaatsen te vinden. Zelfs in de zomermaanden als het op zijn drukst is in de stad, lukt het altijd nog wel een plekje te vinden. De populairste parkeerplaats; Parking Delteil, ligt op slechts enkele minuten lopen van de porte Narbonnaise. Deze parking, zal het snelst vol zijn. Als je wat verder doorrijdt naar Parking Cité Porte d’Aude of Parking Gustave Nadaud. Een andere optie is P1 Cité – Porte Narbonnaise. Deze parking is ook geschikt voor campers en bussen.
Op al deze parkings moet je betaald parkeren. Er zijn in de directe omgeving van Carcassonne, geen gratis parkeerterreinen te vinden. Met wat geluk kun je hem ergens op straat parkeren, kijk wel uit want sommige plaatsen zijn gereserveerd voor de inwoners van de wijk.

Net buiten de stadsmuren van Carcassonne, bij de Porte Narbonnaise staat een standbeeld van Dame Carcas. Dit beeld is geïnspireerd op de legende van Dame Carcas. Deze legende vertelt het verhaal van Dame Carcas. Ze trok – nadat haar man vermoord was tijdens veldslag – zijn wapentuig aan en leidde het verzet tegen Karel de Grote. Deze belegering zou vijf jaar duren. Door wat geluk en moed wist Dame Carcas de strijd te winnen. Het hele verhaal is hier te lezen.
De verschillende geschiedschrijvers zijn het erover eens; er zit geen waarheid in de Legende van Dame Carcas. Het verhaal zou vooral verteld zijn om de naam van de stad Carcassonne te verklaren.

De Eglise Saint-Gimer is te vinden net buiten de stadsmuren van Carcassone. Als je de ommuurde stad verlaat, via de la Porte d’Aude loop je recht op deze negentiende-eeuwse kerk af. De kerk is vernoemd naar Saint Gimer, die in de tiende eeuw bisschop was van Carcassonne. De kerk is ontworpen door Eugène Viollet-le-Duc, die vooral beroemd is geworden door de vele renovaties die hij gedaan heeft. In Frankrijk heeft hij veel kerken die tijdens de beeldenstorm beschadigd werden, terug in ere hersteld. Hij heeft slecht drie kerken zelf ontworpen en daar is de Eglise Saint-Gimer er een van. Hij was ook verantwoordelijk voor de renovatie van de Citadel van Carcassonne.

Tijdens een bezoek aan Carcassonne hoor je iedere twintig minuten een paar harde schreeuwen en brullen. Die komen uit het Maison hantée de Carcassonne. Deze toeristische attractie neemt je mee door vijftien kamers van een oud herenhuis. In deze kamers kom je je ergste nachtmerries tegen. Bloeddorstige monsters, verdwaalde zielen en geweldige doden, geen nachtmerrie slaan ze over. Een bezoek aan het spookhuis is niet geschikt voor mensen met hardproblemen, zwangere vrouwen of gevoelige zieltjes.

Het populaire bordspel Carcassonne, dankt zijn naam aan de ommuurde stad Carcassonne. Het doel van het spel in hetzelfde als de bouwmeesters van de stad ooit in gedachten hadden, een compleet ommuurde stad bouwen die veilig is voor aanvallen van buitenaf. Het bordspel onderscheidt van de meeste spellen, doordat het een dynamisch bord heeft. Doordat het “bord”, van het originele spel uit 72 tegels bestaat, zal het altijd andere vormen aannemen. Hoe meer uitbreidingen je erbij koopt, hoe groter het bord. In Carcassonne, wordt op verschillende plaatsen het bordspel en zijn uitbreidingen verkocht. We zagen het liggen in de giftshop van het Château Comtal en bij het Office de Tourisme de Carcassonne La Cité.

Net zoals op iedere toeristische plaats zijn er in Carcassonne musea te vinden die je misschien beter kunt overslaan. Het museum van de Inquisitie en het daarbij behorende martelmuseum, zijn er daar twee van. Met flyers en andere lokkertjes worden de nietsvermoedende toeristen naar binnen gelokt, om – nadat ze een stevige entree hebben betaald – langs een aantal “martelwerktuigen” en slecht geschminkte etalagepoppen mogen wandelen. Zelfs voor mensen die geïnteresseerd zijn in de inquisitie of een morbide voorliefde hebben voor martelwerktuigen, is het museum geen aanrader. Een echte toeristenval, met veel te dure entreekaartjes.
