De meest interessante bezienswaardigheden van Nancy vind je in een handig overzicht met alle Nancy hoogtepunten:
de top 10 bezienswaardigheden van Nancy
Op de hoek van de Rue de Henri-Poincaré en de Rue de Mazagan is de brasserie Excelsior te vinden. Deze prachtige in de Art Nouveau gebouwde restaurant en hotel opende in 1911 voor het eerst zijn deuren. De hotelkamers zijn tegenwoordig omgebouwd tot appartementen maar het restaurant heeft nog steeds dezelfde allure als dat het had in het begin van de twintigste eeuw. Bij binnenkomst in het restaurant loop je gelijk langs de oesterbar. Maar je doet er goed aan om nog even door te lopen want eenmaal binnen zal je mond openvallen van verbazing. Het hele restaurant ziet er nog precies zo uit als bij de opening. Deftig in jacket geklede obers lopen langs de tafels met wijn, champagnes en de heerlijkste gerechten.

Wie in Nancy op een bijzondere manier wil overnachten doet er goed aan een kamer te boeken in Maison d’Hote de Myon. Dit oude herenhuis is schitterend verbouwd tot een chambre d’Hote. Er zijn verschillende kamers in meerdere prijsklassen te vinden. De mooiste kamers zijn te vinden op de bovenste verdieping van het oude herenhuis. De eigenaresse van Maison d’Hote de Myon laat je trots de verschillende vertrekken zien van de verbouwde wijnkelder tot de eetkamer in de voormalige schuur. Vol trots verteld ze over de verbouwing. In de ochtend wordt er getrakteerd op een heerlijk ontbijt met verse jus en gebakken eitjes.

De Onze Lieve Vrouw van de Annunciatie en St. Sigisbert van Nancy, kortweg vaak de kathedraal van Nancy genoemd is één van de grootste en belangrijkste kerken van de stad. Het is een relatief jonge kathedraal uit de achttiende eeuw. De buitenzijde van de kathedraal is niet echt heel bijzonder maar binnen heeft de Kathedraal van Nancy enkele verassingen in petto zo kom je er een prachtig orgel uit de tweede helft in de zeventiende eeuw tegen en smeedijzeren hekken die verdacht veel lijken op de hekken die te vinden zijn op de Place Stanislas.
Het grote orgel van de Kathedraal van Nancy is gebouwd in 1756 en wordt tegenwoordig gezien als één van de mooiste orgel van Frankrijk.

Het Musée lecole de Nancy is één van de belangrijkste musea van de Art Nouveau ter wereld. Het museum is gevestigd in het voormalige buitenhuis van Eugene Corbin, beschermheer van de Art Nouveau in Nancy en groot verzamelaar. De basiscollectie van het museum bestaat uit de verzameling die Eugene Corbin samen met zijn vrouw aanlegde. Na zijn dood werd de collectie aan de stad geschonken. In 1964 opende het museum voor het eerst zijn deuren voor het publiek.
In het Musée lecole de Nancy is een indrukwekkende collectie Art Nouveau te vinden. Van compleet ingerichte kamers tot unieke glazen objecten. De meeste stukken in het museum behoren toe aan de bekendste en grootste kunstenaars uit de Art Nouveau. Kunstenaars zoals, Emile Gallé, Camille Martin, Louis Majorelle, Victor Prouvé en Jacques Gruber zijn terug te vinden in het museum.
Als je het museum bezoekt neem dan ook even de tijd om een wandeling door de schitterende tuin te maken.

De Art Nouveau bloeide in Nancy, net als andere plaatsen in Europa aan het einde van negentiende eeuw op. De stroming in Nancy staat bekend onder de naam “lecole de Nancy”. Deze stijl onderscheidde zich van de andere steden in Europa door de plantaardige vormen die er gebruikt werden. Planten als de reuzenberenklauw, de waterlelie, de Japanse notenboom en de distel vormen vaak de inspiratiebron voor de motieven waar de lecole de Nancy om bekend staat. Kunstenaars als Emile Gallé, Louis Majorelle, Antonin Daum en eugéne Vallin zijn de drijvende kracht achter de Art Nouveau in Nancy. Veel van hun werk is tegenwoordig te bewonderen in het Musée lecole de Nancy.

Eén van de beroemdste kunstenaars uit Nancy is de schilder, tekenaar en graveur Jacques Callot. Op de Place de Vaudemont is een standbeeld van deze beroemde zoon van Nancy te vinden. Callot werkt in de barokke stijl en was inspirator voor beroemde kunstenaars als Rembrandt en Georges de la Tour. Een groot deel van zijn leven bracht Callot door aan hof van de Familie de’Medici in Florence.
Jacques Callot staat bekend om zijn etsen die hij gemaakt heeft van de alledaagse dingen uit het leven. De laatste jaren van zijn leven bracht hij door in Nancy.

Op de plaats van de huidige basiliek in Nancy was al in de elfde eeuw na Christus een kerk te vinden. De huidige basiliek is gebouwd in de tweede helft van de negentiende eeuw op de resten van een oudere kerk. Alleen de oude toren zou in het nieuwe gebouw worden geïntrigeerd maar deze bleek daarvoor niet meer stabiel genoeg en werd na een paar jaar afgebroken.
de basiliek is gebouwd in de neogotische stijl, een stijl die zeer goed past in het historische centrum van Nancy. In 2008 is de buitenzijde van de basiliek voor een groot deel gerenoveerd.
