Nancy: hoofdstad van de art nouveau

Nancy is één van de bekendste steden in de regio de Lorraine. Veel mensen kennen de stad van de verkeersborden langs de snelweg. Dit is zonde want een Stedentrip in Nancy is meer dan de moeite waard. De stad beschikt niet alleen over werelderfgoed met het Place Stanislas, Place de la Carrière en Place d’Alliance maar staat ook bekend al de stad van de Art Nouveau. Bekende kunstenaars uit deze kunststroming zoals Emile Gallé, Louis Majorelle en Antonin Daum woonden allemaal in Nancy. Er zijn in Nancy nog steeds behoorlijk wat voorbeelden van deze kunststroming te vinden. Er zouden in totaal nog ongeveer vijftig Art Nouveau huizen en enkele duizenden Art Deco huizen in Nancy staan.
Er zijn in Nancy ook enkele belangrijke musea te vinden zoals: Musée Lorraine, Musée Beaux Arts de Nancy en het Musée lecole de Nancy. Al deze elementen zullen er voor zorgen dat je tijdens een stedentrip in Nancy jezelf geen moment zal vervelen.Museum Beaux Arts de Nancy

Het museum de Beaux-Arts de Nancy is het oudste en belangrijkste kunstmuseum van Nancy en misschien wel van de Lorraine. Het museum is te vinden in één van de vier gebouwen aan de Place Stanislas in het historische centrum van Nancy. Aan de buitenzijde lijkt het niet zo’n grot museum maar eenmaal binnen blijkt het toch een fors museum te zijn. Het beschikt over een indrukwekkende collectie schilderijen met bekende namen zoals Jan Lievens, Edouard Manet, Monet, Paul Signac en Emile Friant. Van deze laatste zijn er behoorlijk wat doeken in het museum te vinden.
beauxartdenancy-2
Het museum beschikt tevens over een grote collectie glaswerk de Daum collectie. Deze is te vinden in de kelder van het museum en is op een bijzondere manier tentoongesteld.Lichtshow in de zomermaanden

Place Stanislas is al eeuwenlang een toonbeeld van schoonheid en elegantie. Het plein wordt omringd door majestueuze gebouwen en een imposante gouden poort. Tijdens de zomermaanden komt het plein ’s avonds tot leven met een verbluffende lichtshow die de architectonische details en de grandeur van de omgeving benadrukt. Zodra de zon ondergaat en de duisternis invalt, verandert Place Stanislas in een kleurrijk en levendig schouwspel. Een strategisch rond het plein geplaatst geavanceerd lichtsysteem brengt de gebouwen tot leven met prachtige projecties en levendige kleuren. De gevels lijken te dansen in het licht, terwijl de rijke geschiedenis en het culturele erfgoed van Nancy op indrukwekkende wijze worden uitgebeeld.

De lichtshow in Nancy is veel meer dan alleen visueel spektakel. De projecties worden begeleid door muziek die zorgvuldig is geselecteerd om de emoties van de soms wel duizenden bezoekers te versterken. De combinatie van beeld en geluid creëert een meeslepende ervaring die de toeschouwers betovert en meeneemt op een betoverende reis door de geschiedenis en cultuur van de stad. De lichtshow wordt in de zomermaanden vrijwel iedere avond vertoond. De toegang is gratis. Wees wel op tijd als je een mooi plekje wilt hebben.

Villa Marjorelle

Villa Marjorelle is één van de meesterwerken van de Art Nouveau in Nancy het pand werd gebouwd in opdracht van Louis Majorelle, één van de medeoprichters van de École de Nancy. Villa Marjorelle is ontworpen door de architect Henri Sauvage en gebouwd onder leiding van Lucien Weissenburger. Het was één van de eerste huizen ter wereld die in de Art Nouveaustijl is gebouwd. Tot die tijd bleef de Art Nouveau beperkt tot gebruiksvoorwerpen en andere toegepaste kunst. Ook de binnenzijde van de villa is geheel in de Art Nouveaustijl denk hierbij aan muurschilderingen, het smeedwerk en de meubilering. Delen van de originele inrichting van Villa Marjorelle zijn tegenwoordig terug te vinden in het Musée lecole de Nancy. Jammer genoeg is de villa niet geopend voor het publiek.

Musée Lorraine

Het Musée Lorraine is het historisch museum van de regio Lotharingen. Het museum is te vinden in het historische centrum van de stad Nancy in verschillende oude gebouwen. Le Palais Ducal is waarschijnlijk het bekendste gebouw. In dit gebouw woonden vroeger de hertogen van de Lorraine. Het andere is Église des Cordeliers de Nancy een voormalig klooster in Nancy. Beide gebouwen zijn recentelijk in zijn geheel gerestaureerd en zijn tegenwoordig weer te zien in hun oude schoonheid.
In het museum zijn hoofdzakelijk historische vondsten te vinden die in de loop der eeuwen in de regio Lotharingen zijn gedaan. Een van de belangrijkste collecties van het museum is de schat van Pouilly-sur-Meuse. Deze bijzondere vondst werd gedaan in een tuin van een woonhuis. Naast archeologische vondsten zijn er in het Museum ook meerdere oude schilderijen en andere kunstwerken te vinden.

Dynamo l’Atelier du Velo

De leukste fietsenwinkel van Nancy is zonder twijfel Dynamo l’Atelier du Velo. De winkel wordt gerund door een paar werknemers maar hoofdzakelijk door vrijwilligers. Het is de bedoeling dat je lid wordt van de winkel. Eenmaal lid mag je gebruik maken van de verschillende gereedschappen in de winkel en kun je voor een klein bedrag tweedehands fietsonderdelen en fietsen kopen. De winkel zelf is meestal gevuld met mensen die proberen onder het oog van de werknemers en vrijwilligers hun fiets te maken. Hierdoor is de winkel voor een populaire ontmoetingsplek geworden.

Place Stanislas

Place Stanislas staat samen met het Place de la Carrière en het Place d’Alliance op de wereldwerfgoedlijst van de Unesco. In Nacy wordt het plein vaal liefkozend Place Stan genoemd. Het is al vele jaren één van de populairste plaatsen in Nancy maar sinds het plein gerenoveerd is en autovrij gemaakt is nog populairder geworden.
Het plein is aangelegd in het midden van de achttiende eeuw in opdracht van Stanislaus Leszczyński de toenmalige hertog van Lotharingen. Hij liet het plein bouwen ter ere van zijn schoonvader Lodewijk de XV en noemde het Place de Royal. In de negentiende eeuw werd echter besloten om het plein te vernoemen naar de laatste hertog van Lotharingen.
placestanislas-2
Aan het plein zijn vier gelijke gebouwen te vinden; het Grand Hotel , de Opera, het Musée Beaux-Arts de Nancy en het Pavillon Jacquet.
De gehele zuidelijke zijde van het plein wordt ingenomen door het stadhuis van Nancy. Tehenover het Hotel de Ville staat de Arc de Héré een triomfboog ter ere van Lodewijk de XV.
Place Stanislas is bekend om zijn schitterende hekwerk. Deze hekwerken en poorten zijn gesmeed door Jean Lamour. Aan deze gouden hekwerken en poorten heeft de stad de naam Ville aux Portes d’Or te danken.

Brasserie Excelsior

Op de hoek van de Rue de Henri-Poincaré en de Rue de Mazagan is de brasserie Excelsior te vinden. Deze prachtige in de Art Nouveau gebouwde restaurant en hotel opende in 1911 voor het eerst zijn deuren. De hotelkamers zijn tegenwoordig omgebouwd tot appartementen maar het restaurant heeft nog steeds dezelfde allure als dat het had in het begin van de twintigste eeuw. Bij binnenkomst in het restaurant loop je gelijk langs de oesterbar. Maar je doet er goed aan om nog even door te lopen want eenmaal binnen zal je mond openvallen van verbazing. Het hele restaurant ziet er nog precies zo uit als bij de opening. Deftig in jacket geklede obers lopen langs de tafels met wijn, champagnes en de heerlijkste gerechten.

Maison d’Hote de Myon

Wie in Nancy op een bijzondere manier wil overnachten doet er goed aan een kamer te boeken in Maison d’Hote de Myon. Dit oude herenhuis is schitterend verbouwd tot een chambre d’Hote. Er zijn verschillende kamers in meerdere prijsklassen te vinden. De mooiste kamers zijn te vinden op de bovenste verdieping van het oude herenhuis. De eigenaresse van Maison d’Hote de Myon laat je trots de verschillende vertrekken zien van de verbouwde wijnkelder tot de eetkamer in de voormalige schuur. Vol trots verteld ze over de verbouwing. In de ochtend wordt er getrakteerd op een heerlijk ontbijt met verse jus en gebakken eitjes.

Cathédrale Notre-Dame-de-l’Annonciation

De Onze Lieve Vrouw van de Annunciatie en St. Sigisbert van Nancy,  kortweg vaak de kathedraal van Nancy genoemd is één van de grootste en belangrijkste kerken van de stad. Het is een relatief jonge kathedraal uit de achttiende eeuw. De buitenzijde van de kathedraal is niet echt heel bijzonder maar binnen heeft de Kathedraal van Nancy enkele verassingen in petto zo kom je er een prachtig orgel uit de tweede helft in de zeventiende eeuw tegen en smeedijzeren hekken die verdacht veel lijken op de hekken die te vinden zijn op de Place Stanislas.
Het grote orgel van de Kathedraal van Nancy is gebouwd in 1756 en wordt tegenwoordig gezien als één van de mooiste orgel van Frankrijk.

Musée lecole de Nancy

Het Musée lecole de Nancy is één van de belangrijkste musea van de Art Nouveau ter wereld. Het museum is gevestigd in het voormalige buitenhuis van Eugene Corbin, beschermheer van de Art Nouveau in Nancy en groot verzamelaar. De basiscollectie van het museum bestaat uit de verzameling die Eugene Corbin samen met zijn vrouw aanlegde. Na zijn dood werd de collectie aan de stad geschonken. In 1964 opende het museum voor het eerst zijn deuren voor het publiek.
In het Musée lecole de Nancy is een indrukwekkende collectie Art Nouveau te vinden. Van compleet ingerichte kamers tot unieke glazen objecten. De meeste stukken in het museum behoren toe aan de bekendste en grootste kunstenaars uit de Art Nouveau. Kunstenaars zoals, Emile Gallé, Camille Martin, Louis Majorelle, Victor Prouvé en Jacques Gruber zijn terug te vinden in het museum.
Als je het museum bezoekt neem dan ook even de tijd om een wandeling door de schitterende tuin te maken.

Art Nouveau in Nancy

De Art Nouveau bloeide in Nancy, net als andere plaatsen in Europa aan het einde van negentiende eeuw op. De stroming in Nancy staat bekend onder de naam “lecole de Nancy”. Deze stijl onderscheidde zich van de andere steden in Europa door de plantaardige vormen die er gebruikt werden. Planten als de reuzenberenklauw, de waterlelie, de Japanse notenboom en de distel vormen vaak de inspiratiebron voor de motieven waar de lecole de Nancy om bekend staat. Kunstenaars als Emile Gallé, Louis Majorelle, Antonin Daum en eugéne Vallin zijn de drijvende kracht achter de Art Nouveau in Nancy. Veel van hun werk is tegenwoordig te bewonderen in het Musée lecole de Nancy.

Jacques Callot

Eén van de beroemdste kunstenaars uit Nancy is de schilder, tekenaar en graveur Jacques Callot. Op de Place de Vaudemont is een standbeeld van deze beroemde zoon van Nancy te vinden. Callot werkt in de barokke stijl en was inspirator voor beroemde kunstenaars als Rembrandt en Georges de la Tour. Een groot deel van zijn leven bracht Callot door aan hof van de Familie de’Medici in Florence.
Jacques Callot staat bekend om zijn etsen die hij gemaakt heeft van de alledaagse dingen uit het leven. De laatste jaren van zijn leven bracht hij door in Nancy.

Basiliek van St. Epvre Nancy

Op de plaats van de huidige basiliek in Nancy was al in de elfde eeuw na Christus een kerk te vinden. De huidige basiliek is gebouwd in de tweede helft van de negentiende eeuw op de resten van een oudere kerk. Alleen de oude toren zou in het nieuwe gebouw worden geïntrigeerd maar deze bleek daarvoor niet meer stabiel genoeg en werd na een paar jaar afgebroken.
de basiliek is gebouwd in de neogotische stijl, een stijl die zeer goed past in het historische centrum van Nancy. In 2008 is de buitenzijde van de basiliek voor een groot deel gerenoveerd.