Narbonne: historische stad van Romeinse oorsprong

Narbonne is een middelgrote stad in het zuiden van Frankrijk, in het departement Aude. De stad heeft een lange geschiedenis. In de tweede eeuw voor Christus werd Narbonne gesticht door de Romeinen. In deze periode heette de stad nog Colonia Narbo Martius. Door zijn ligging aan de via Domitia en de via Aquitania werd het al in deze periode een belangrijke handelsplaats. In de stad zijn nu nog steeds verschillende bezienswaardigheden te vinden die herinneren aan deze periode. Ook na de Romeinse overheersing bleef Narbonne, dankzij zijn haven, een belangrijke handelsplaats. In de veertiende eeuw, overstroomde de Aude en veranderde het stroomgebied. Hierdoor verloor de stad zijn haven en zijn belangrijkste inkomensbron.

Door de ligging van Narbonne in het zuiden van Frankrijk, niet ver van de kust, is de stad uitgegroeid tot een populaire toeristisch trekpleister. Tijdens de zomermaanden is het historische centrum van Narbonne gevuld met toeristen, die even een dagje komen shoppen of een van de vele bezienswaardigheden bezoeken.Kathedraal van Narbonne

De kathedraal van Narbonne – of zoals hij officieel heet Cathédrale Saint-Just-et-Saint-Pasteur – is een prachtige kathedraal in het centrum van de stad. Opvallend detail is dat de kathedraal nooit is afgebouwd. Alleen het koor en een deel van het transept is afgebouwd en die zijn nu in gebruik als kerk. De bouw van de kathedraal is gestart aan het einde van de dertiende eeuw, maar door het verliezen van de zeehaven, verloor Narbonne zijn belangrijkste bron van inkomsten. In de veertiende eeuw werd er besloten om een deel van de kathedraal af te bouwen en de rest te laten voor wat het is. Deze delen zijn nu nog steeds te zien aan de buitenzijde van de kathedraal. Aan deze delen kun je zien dat het voor deze periode een behoorlijk ambitieus project moet zijn geweest, zeker voor een relatief kleine stad als Narbonne. Het afgebouwde deel van de kerk is nu in het bezit van een van de hoogste gewelven van Frankrijk, alleen die van Beauvais, Amiens en Metz zijn hoger.

Naast de kathedraal van Narbonne, in de voormalige kloostertuin, is het enige overblijfsel van de negende-eeuwse Karolingische kathedraal te zien, de Clocher de Théodard. Deze vroeg romaanse kathedraal is helemaal afgebroken om de huidige kathedraal te kunnen bouwen. Het klooster dat bij de kathedraal hoort is wel helemaal afgebouwd. De kloostertuinen en de kloostergang vormt nu nog steeds de verbinding tussen de kathedraal en het voormalige aartsbisschoppelijke paleis. De kloostergang kan via de kathedraal bereikt worden, via de jardin l’Archevêché of de Passage de l’Ancre.Narbo Via

Het Narbo Via is een prachtig nieuw museum, aan de rand van de stad Narbonne. Het museum opende in 2021 voor het eerst zijn deuren en is nu al uitgegroeid tot het belangrijkste museum van Narbonne. Het vormt, samen met het Horreum Romain en het Amphoralis in het nabijgelegen Sallèles-d’Aude, een van de belangrijkste Romeinse musea van Frankrijk. Het museum heeft een prachtig modern design, dat binnen voor veel licht en rust zorgt. Hierdoor lijken de vele bodemvondsten en andere archeologische voorwerpen, nog meer tot hun recht te komen.

Als je het museum binnenloopt, zie je gelijk een enorme wand met allerlei versierde gevelstenen. Verder komen we in het museum mozaïeken, romeinse beelden en gebruiksvoorwerpen tegen. Een groot deel van de collectie van het Narbo Via was voeger onderdeel van het archeologisch museum, dat in het Palais-Musée des Archevêques was gevestigd.

Via Domitia

De Via Domitia is een oude verharde Romeinse weg tussen Spanje en Italië. Het was de eerste verharde weg die de Romeinen hebben aangelegd in Gallië, waar het westelijke deel van Europa mee werd bedoeld. In Narbonne is nog steeds een stukje van deze weg te zien, op het Place de l’Hôtel de Ville, tegenover het Palais-Musée des Archevêques. Midden op het plein is een stukje van de oude weg blootgelegd. Via een trapje kun je afdalen naar de Via Domitia en in de voetsporen treden van een Romeinse Centurion.

Basilique Saint-Paul

De Basilique Saint-Paul is een oude kerk aan de rand van het centrum van Narbonne. De geschiedenis van de Basilique Saint-Paul gaat helemaal terug tot de vijfde eeuw, toen er op deze plek voor het eerst een geloofsgebouw te vinden was. In de twaalfde eeuw werd er op deze plaats een preromaanse kerk gebouwd. Nadat deze in de dertiende werd verwoest is de huidige kerk gebouwd. In de zestiende eeuw werd de klokkentoren aan de kerk toegevoegd, deze is nooit afgebouwd. De kerk is nu te vinden tegenover het ziekenhuis van Narbonne, waardoor hij er wat verloren bijstaat. De binnenzijde is de moeite van het bezoeken waard. We zagen, mooie glas-in-loodramen, oude muurschilderingen en verscholen in de wijwaterbak zit een kikkertje.

Horreum Romain

Onder de historische binnenstad van Narbonne is het Horreum Romain te vinden. Deze Romeinse markt uit de eerste eeuw voor Christus, ligt ongeveer 5 meter onder de grond. Van het originele gebouw zijn alleen de kelders bewaard gebleven. Omdat er van de delen boven de grond niets bewaard is gebleven, weten archeologen niet precies hoe het gebouw er vroeger heeft uitgezien en wat de functie is geweest. Wat we wel weten is dat er in het ondergrondse deel, markten werden gehouden. Sinds de laatste grote renovatie, zijn de ondergrondse gangen geopend voor het publiek. De gangen hebben bij elkaar opgeteld een totale lengte van bijna honderd meter. Het grootste deel bestaat uit de originele Romeinse structuren.

Markthal van Narbonne

De Les Halles de Narbonne zijn gebouwd in het begin van de twintigste eeuw, in de Baltard-stijl. Deze stijl is vernoemd naar de Franse architect Victor Baltard, die beroemd is geworden met het ontwerpen van markthallen. De bekendste zijn de Les Halles de Paris. In navolging van Victor Baltard, zijn er in heel Frankrijk in dezelfde stijl markthallen gebouwd. Tijdens meerdere stedentrips in Frankrijk; Troyes, Dijon en Metz zijn we deze markten tegengekomen. De markthal van Narbonne heeft een prachtig versierde gevel, vooral het deel aan de Cours Mirabeau is erg mooi. In de hal zelf vind je slagers, visboeren, kaasboeren, groenteboeren en kleine restaurants en bars. Wil je lunchen in de markthal dan is het wel verstandig om op tijd te komen, toen we de markthal bezochten was er nergens meer een plekje vrij en reserveren kan op de meeste plekken niet.

Palais-Musée des Archevêques

In het voormalige aartsbisschoppelijke paleis van Narbonne is nu een museum – het waren er twee – en het gemeentehuis van Narbonne gevestigd. Belangrijkste museum binnen de muren van het paleis is het Musée d’Art et d’Histoire de Narbonne. Voor de komst van het Narbo Via waren het twee aparte musea, een kunstmuseum en een archeologisch museum. De Romeinse archeologische vondsten zijn nu te zien in het Narbo Via, waarna de twee musea samen verder gingen. Sommige ruimtes van het voormalige paleis hebben nu nog steeds dezelfde uitstraling als honderden jaren geleden, terwijl andere juist een make-over hebben gehad. Zo is er een kamer te vinden waar het Mezquita van Cordoba is nagebouwd en een Oosters paleis.

Parkeren in Narbonne

Er zijn in en rond het centrum van Narbonne meerdere grote parkeerterreinen en garages te vinden. Heb je geen zin om ver te lopen, dan is Parking Indigo Narbonne Halles de beste optie. Deze ondergrondse parkeergarage ligt naast de markthal van Narbonne, dicht bij de belangrijkste bezienswaardigheden van Narbonne. In deze parkeergarage kun je met je tolbadge betalen, wel zo handig, dan hoef je niet eerst naar de automaat. Wil je liever gratis parkeren, dan kun je de auto in de omgeving van het museum Narbo Via zetten. Vanaf hier is het een kwartiertje lopen naar het centrum van Narbonne.

Pont des Marchands

De Pont de Marchands is een historische brug in het centrum van de stad Narbonne, over de rivier de Aude. De Pont des Marchands is vooral bekend omdat hij helemaal is volgebouwd. Vanaf de Passerelle des Barques heb je een prachtig uitzicht op de brug. Als je vanaf de Place de l’Hôtel de Ville, de Rue du Pont des Marchands oploopt heb je op geen enkele manier het gevoel dat je over een brug loopt. Door de hoge gebouwen en de winkels heb je er nergens een uitzicht op de rivier. De straat is er geplaveid met het beroemde rode marmer uit de omgeving van Caunes-Minervois.

Maison des Trois Nourrices

Op de hoek van de Rue des Trois Nourrices en de Rue Edgar Quinet staat het Maison des Trois Nourrices; het “Huis van de Drie Verpleegsters”. Het huis vindt zijn oorsprong in de twaalfde eeuw, maar kreeg zijn huidige uiterlijk in de zestiende eeuw. Het huis heeft op de eerste verdieping een opvallende gevel, met vijf pilaren in de vorm van een vrouw. Drie van deze pilaren zijn, wat groter en hebben het huis zijn bijnaam gegeven. In 2006 is de gevel helemaal gerestaureerd, waardoor het nu weer in zijn volle glorie te zien is. Het huis staat niet ver van de Basilique Saint-Paul.