Colmar: prachtige historische stad in het noordoosten van Frankrijk

Colmar ligt in het noordoosten van Frankrijk en is een van de grootste steden van de Elzas. De stad ligt met ten oosten van de grote “ballons “ van de Vogezen. Bij een vakantie in deze streek behoort Colmar zeker tot een van de leukste bezienswaardigheden. Colmar is een mooie oude en gezellige stad. De stad ontstond in de vroeger middeleeuwen en groeide tijdens de late middeleeuwen, nadat het van de Duitse keizer een speciale status had gekregen, uit tot bloeiden handelsstad. Veel van de oude handelshuizen uit de periode zijn nog steeds bewaard gebleven.

Colmar bezoeken
Lopend door Colmar heb je het gevoel dat de tijd stil heeft gestaan. Er is een groot aantal kleine straatjes met prachtige gekleurde huizen aan weerzijde. Allemaal gebouwd in het voor de Elzas zo typische vakwerk. Door de stad loopt het riviertje de Lauch. Het gebied hier om heen wordt zelfs klein Venetië genoemd. Dat is door de kleurrijke huizen in de buurt zeker geen overdreven bijnaam. Colmar is een erg leuke stad met vele kleine pleintjes met gezellige terrasjes.

Colmar, de wijnhoofdstad van de Elzas
De stad noemt zich ook wel wijnhoofdstad van de Elzas. Waar beter dus en lekker Elzas wijntje drinken dan hier op het terras. Vooral in de 19e een 20e eeuw veranderde Colmar nogal eens van machthebber. Duitsland en Frankrijk wisselden elkaar als heerser af. Leuke van Colmar is dat beide landen hun sfeer hebben achtergelaten. De vakwerkhuizen doen erg Duits aan, maar de sfeer in de stad is echt typisch Frans.

Plan je bezoek aan Colmar

Ben je van plan om Colmar te gaan bezoeken? Hieronder vind je de top attracties en de leukste hotels! Vergeet niet om vooraf je dingen te regelen voordat je naar Colmar reist!

De top 5 dingen om te doen in Colmar

de leukste plekken om te overnachten in ColmarDominicanenkerk

De Eglise des Dominicains is te vinden aan de Rue des Serruriers op het kleine plein voor de kerk worden iedere vrijdagmiddag een boeken en brocante markt georganiseerd. De bouw van de kerk startte aan het einde van de dertiende eeuw, maar vlak daarna werden de Dominicanen uit Colmar verdreven en het duurde tot de veertiende eeuw voordat ze de kans kregen om hun kerk af te bouwen. De Dominicanen van Colmar zijn tegenwoordig in het bezit van het meesterwerk van Martin Schongauer “Madonna met de Rozenhaag”. Dit schilderij wordt permanent in de kerk tentoongesteld en hiermee is de kerk zijn functie als geloofhuis kwijtgeraakt. Het schilderij “Madonna met de Rosenhaag” is het enige schilderij dat met zekerheid aan Schongauer kan worden toegeschreven. De kerk is dagelijks geopend en het schilderij kan er tegen een kleine vergoeding bezichtigd worden. Het is echter wel verboden om foto’s in kerk te maken.Maison Pfister

Aan de Rue des Marchands staat het opmerkelijke Maison Pfister. Het huis dat in de eerste helft van de zestiende eeuw is gebouwd is een van de eerste huizen in Colmar die duidelijk is beïnvloed door de Duitse renaissancestijl. Vooral de zich over twee verdiepingen uitstrekkende erker, de houten balustrade en de achthoekige toren maken het huis tot een bijzondere verschijning. Op de verschillende houten panelen van Huize Pfister zijn diverse portretten geschilderd. Deze portretten stellen hoofdzakelijk vroegere Duitse keizers, Bijbelse figuren en andere symbolische figuren voor. Het huis werd oorspronkelijke gebouwd voor de rijke hoedenmaker Ludwig Scherer maar dankt zijn naam aan de handelaar en latere burgemeester van Colmar François-Xavier Pfister. Ondanks de overduidelijke kenmerken van de renaissancestijl zijn er aan het Maison Pfister nog veel typische middeleeuwse trekjes te ontwaren. Het huis is tegenwoordig een bescherm Frans erfgoed.

Uithangborden

Het was een van de vroegste vormen van reclame en in Colmar vind je ze nog overal. De bakker, de slager, de vroegere smid of het huis voor de wevers. Ieder huis had zijn. Eigen uithangbord waaraan je kon zien waar dit gebouw voor gebruikt werd. In de middeleeuwen hadden de meeste straten nog geen naam en de huizen nog geen huisnummers. Een onbekende bezoeker diende echter wel zijn weg te kunnen vinden in de stad. En Colmar had door zijn drukke wijnhandel veel bezoekers van buiten. Wilde je hen de weg wijzen of op voorhand naar een bepaald huis sturen dan hoefde je enkel maar het uithangbord te beschrijven en de bezoeker wist de weg te vinden. Veel van deze oude uithangborden sieren nog steeds in prachtig gerestaureerde vorm de stad. Dikwijls is de bestemming van het pand veranderd, maar voor het aanzicht van de stad zijn de uithangborden hetzelfde gebleven. Ze geven een charmant zicht aan de stad en zorgen mede voor de gezellige middeleeuwse charme van Colmar.

Maison des Têtes

Maison des Têtes oftewel het huis met de hoofden is te vinden aan de Rue de Têtes in het historische centrum van Colmar. Het huis dank zijn naam aan het feit dat op de gevel meer dan honderd verschillende hoofden en maskers prijken. De meeste van deze hoofden zijn Bijbelse figuren, maar er zijn ook vroegere Duitse keizers te herkennen en andere mythologische figuren. Net als het Maison Pfister is het huis met de hoofden gebouwd in de vroege Duitse renaissancestijl, beide huizen zijn rond dezelfde tijd gebouwd, maar hebben een totaal verschillende uitstraling. Eén van de opvallendste kenmerken aan het gebouw is de drie verdiepingen hoge rijkelijk versierde erker. Op de punt van de siergevel van Maison des Têtes staat een kuiper of tonnenmaker van de beeldhouder Auguste Bartholdi. Als je onder de poort van het huis doorgaat kom je in de binnentuin van een hotel-restaurant terecht dat toepasselijk La Maison des Têtes heet.

Museum Unterlinden

Het Museum Unterlinden is het belangrijkste museum van Colmar. Het museum is gevestigd in het voormalige Dominicanenklooster van Colmar. Tijdens de Franse revolutie werden de kloosterlingen uit het klooster verdreven en een groot deel van het originele interieur verwoest. In 1849 nam het museum intrek in het voormalige klooster. Het belangrijkste stuk in het museum is het Isenheimer altaarstuk van Matthias Grünewald. Mede door dit kunstwerk is Museum Unterlinden één van de populairste musea in dit deel van Frankrijk. Ieder jaar wordt het museum bezocht door ongeveer 200.000 bezoekers. Naast het Isenheimer altaarstuk worden er in het museum decoratieve en populaire kunstwerken getoond. Eén van de mooiste afdelingen van het museum is waar de impressionistische kunstwerken te vinden zijn. Het museum is dagelijks geopend van 10:00 tot 17:00 en heeft zijn vaste sluitingsdag op dinsdag.

Klein Venetië

De wijk klein Venetië of Petite Venise is één van de mooiste wijken in het oude centrum van de stad. Zoals de naam al doet vermoeden zijn er in Klein Venetië veel kanalen en riviertjes te vinden. De wijk begint net buiten het Koifhus en loopt tot de bruggen Turenne en Saint-Pierre. In de wijk zal er tal van prachtig gekleurde vakwerkhuisjes te vinden. In de zomermaanden zijn de kanalen die door de wijk heen lopen versierd met rijk gekleurde bloembakken. In de avonduren worden deze kanalen prachtig verlicht in diverse kleuren. De kanalen die door Klein Venetië lopen zijn uitermate goed geschikt om een boottochtje door Colmar te maken. Je kunt echter ook een leuke wandeling door de wijk heen maken. Verschillende wandelingen door Colmar zijn te verkrijgen bij de plaatselijke Office du Tourisme.

Rue de Tanneurs

De Rue de Tanneurs, ook wel bekend als de Le quartier des Tanneurs of leerlooierswijk van Colmar, was vroeger één van de armste wijken van de stad. De wijk is te vinden tussen het Koifhus en de wijk Klein Venetië. De mooiste straat van deze wijk is de Rue de Tanneurs. In deze straat zijn de prachtig gerestaureerde vakwerkhuizen te vinden waar vroeger de leerlooiers van de stad woonden.  De bovenste verdieping van deze woningen was vroeger in zijn geheel opengewerkt zodat de huiden hier goed kon drogen. De Le quartier des Tanneurs is tegenwoordig één van de gezelligste wijken van Colmar. Op het plein waar ook de Swendifontein te vinden is zijn in de zomermaanden vele gezellige terrassen te vinden. De kanalen in de wijk worden in de avonduren prachtig verlicht in vele kleuren.

Standbeeld van Pfeffel

Aan de Rue Grand naast het voormalige paleis staat het standbeeld van Théophile Conrad Pfeffel. Voordat het standbeeld hier belande had het al een hele reis afgelegd. Het huidige beeld is een stenen kopie van bronzen origineel dat aan het einde van de Eerste Wereldoorlog tot wapentuig werd versmolten. Het originele beeld stond voor het museum Underlinden. Théophile Conrad Pfeffel is één van de beroemdste inwoners van Colmar. Pfeffel schreef teksten en vertaalde andere teksten. Enkele van de grootste componisten uit de geschiedenis zoals Ludwig van Beethoven, Joseph Haydn en Franz Schubert hebben muziek geschreven voor de teksten van Pfeffel.

Rondvaartboten

Een leuke manier om de stad een keer van de andere kant te kunnen bekijken is met een authentieke platbodemboot. Tijdens een rondvaart met een platbodemboot word je door de wijk Petite Venice geduwd over de Lauch. Tijdens de tocht zal je meerdere malen diep moeten bukken, aangezien de bruggen van Colmar over het algemeen niet erg hoog zijn. Het uitzicht op de achterzijde van de prachtige vakwerkhuisjes van Colmar is prachtig. Het op sommige dagen mogelijk om een avondboottocht te maken, terwijl de Lauch prachtig is verlicht. De tocht begint aan de voet van de brug Saint-Pierre en brengt je tot aan de overdekte markthallen waar de boot rechtsomkeer maakt. In de zomermaanden zijn de bruggen en waterkanten die op, over en langs de Lauch lopen rijkelijk versierd met bloemen wat de boottocht extra bijzonder maakt.

Vroegere ziekenhuis

Het vroegere ziekenhuis van Colmar heeft tot het begin van de vorige eeuw dienstgedaan als ziekenhuis. Het pand dat oorspronkelijk dienst heeft gedaan als klooster werd in de zestiende eeuw door de stad aangekocht en heeft in de eeuwen daarna altijd dienst gedaan als ziekenhuis. Nadat het nieuwe Pasteur ziekenhuis zijn deuren openende verloor het oude ziekenhuis zijn functie waarna het tientallen jaren dienst heeft gedaan als onderdeel van de Universiteit van Haute-Alsace. In 2012 is het gebouw geheel gerestaureerd en werd er in het gebouw de mediatheek van Colmar gevestigd. In de vroegere tuin van het ziekenhuis is tegenwoordig een klein openbaar parkje aangelegd met daarin een prachtig kunstwerk. Het kunstwerk vorm een omheind pad door de tuin heen. Binnen het kunstwerk zijn enkele banken te vinden waar je even bij kan komen van je bezoek aan Colmar.

Stadstheater

Achter het museum Unterlinden is het stadstheater van Colmar te vinden. Het theater is er in het begin van de negentiende eeuw gebouwd en werd aan het einde van de vorige eeuw in zijn originele staat gerestaureerd. Tot op de dag van vandaag worden er in het theater nog steeds concerten en voorstellingen gehouden. Het theater is gebouwd in een stijl die werd geïnspireerd door het classicisme. Het stadstheater van Colmar is ontworpen door de architect Louis Michel Boltz die ook de overdekte markthallen van de stad heeft ontworpen. Het interieur van dit Italiaans aandoende theater is ontworpen door de Parijse kunstenaar en decorateur Boulange.

Stedenbanden

Veel steden hebben stedenbanden met andere grote of kleine steden in het buitenland. Dit is vaak om de economische betrekkingen tussen de twee steden te bevorderen of puur om het tonen van de vriendschapsband tussen de twee steden. Dit gebeurt vaak alleen op politiek niveau en hiervan is vaak in de stad niets van terug te vinden. Dit is anders in Colmar, hier is namelijk een wegwijzer te vinden met alle steden erop waarmee Colmar een stedenband heeft en op welke afstand ze liggen. Naast het bord staan alle vlaggen van de landen waar de steden in liggen. De steden waar Colmar een stedenband mee heeft zijn Abingdon, Hyde, Eisenstadt, Győr, Lucca, Princeton, Schonau en Sint-Niklaas.

Collegiale kerk Saint-Martin

Op de Place de la Cathedrale staat de Collegiale kerk Saint-Martin. Deze kerk is gebouwd op de plaats waar eerst een kerk stond in de Karolingische stijl. De bouw van de huidige kerk startte halverwege de dertiende eeuw en werd ongeveer honderd jaar later voltooid. In de zestiende eeuw werd een groot deel van de kerk door brand verwoest waarna de daken en een deel van de toren moesten worden vervangen. Tijdens deze renovatiewerkzaamheden werd de huidige lantaarnvormige spits op de toren geplaatst. De kerk is gebouwd in de typische gotische stijl van de Elzas. Het exterieur van de kerk valt op door de grote robuuste massieve pilaren die de voorgevel ondersteunen en de in verhouding kleine bogen. Het interieur van de kerk is zo goed als geheel verloren gegaan tijdens de Franse revolutie. Alleen enkele gebrandschilderde ramen hebben dit overleefd. Het prachtig gedecoreerde dak van de kerk is al een bezienswaardigheid op zich. De kerk is dagelijks geopend voor het publiek behalve tijdens de mis en andere diensten.

Brasserie L’Amandine

Op de hoek van de place de la Cathédrale tegenover de Collegiale kerk Saint-Martin ligt de brasserie L’Amandine. In de zomermaanden heeft deze brasserie een heerlijk groot terras buiten staan waar je heerlijk van de zon kan genieten. Op de minder warme dagen wordt een deel van het terras verwarmt met terrasverwarmers. Op de kaart van de Brasserie zijn hoofdzakelijke klassieke streekgerechten te vinden aangevuld met klassiekers uit de diverse internationale keukens. Met name de klassieke streekgerechten zoals Flammekuchen zijn erg populair in de brasserie. Zelf hebben we hier salades gegeten, deze waren erg lekker en rijkelijk voorzien van diverse ingrediënten. Voor de kinderen hebben ze hier aparte menu’s, maar ze kunnen van veel gerechten ook halve porties serveren. Brasserie L’Amandine is dagelijks geopend van 12:00 tot 22:30.

Auguste Bartholdi

De beroemdste kunstenaar uit Colmar is Auguste Bartholdi. Deze kunstenaar heeft onder andere het Vrijheidsbeeld in New York City en enkel andere beroemde beelden in Frankrijk. Volgens sommige bronnen zou hij de inspiratie voor het gezicht van het Vrijheidsbeeld naar zijn moeder hebben gekeken. In Colmar zijn er meerdere beelden van Bartholdi te vinden. In Colmar werd de honderdste sterfdag van Bartholdi op meerdere manieren herdacht. Een blijvende herinnering hieraan is de twaalf meter hoge replica van het Vrijheidsbeeld dat op een rotonde net buiten de stad werd geplaatst. In Colmar is tevens het Bartholdimuseum te vinden.
Het beeld op de foto is de Schwendifontein dit beeld werd aan het einde van de negentiende eeuw door Bartholdi ontworpen. Het beeld en de fontein staan op het plein voor het voormalige douanekantoor. De man op de fontein is Lazarus von Schwendi, een Duitse legeraanvoerder en diplomaat die in dienst was bij keizer Karel de vijfde.

Treinstation van Colmar

Er zijn in Colmar drie treinstations te vinden. Het Gare de Colmar is het grootste en het drukste station van de stad. Het treinstation stamt uit het begin van de twintigste eeuw uit de periode dat de stad bij Duitsland hoorde. Het station is in de voor die tijd typische Pruisische stijl gebouwd. De architecten van het station hebben zich laten inspireren door het treinstation van Gdansk in Polen. Het station van Colmar is namelijk een vereenvoudigde kopie van het station van deze stad. Aan het station van Colmar is een prachtig Belfort gebouwd. Na een grote verbouwing werd het station in 2008 opnieuw geopend en werd er een winkelpromenade bij het station geopend. Op het station in Colmar stopt de TGV uit Parijs en vertrekken er internationale treinen naar Duitsland, Luxemburg en België. De twee andere stations in Colmar zijn Gare de Colmar-Saint-Joseph en Gare de Colmar-Tits.

Koifhus

Het Koifhus ook wel het voormalige douanekantoor genoemd, was vroeger één van de belangrijkste gebouwen in het oude centrum van Colmar. Het Koifhus ligt op de kruising van de Grand’Rue en de Rue des Marchands wat vroeger de twee belangrijkste straten van Colmar waren. Het pand heeft eeuwenlang een dubbele functie gehad. Zo werden in het ene deel de in beslag genomen belastingen bewaard en deden andere delen van het douanekantoor dienst als vergaderzaal voor diverse lokale vergaderingen. Nadat het pand zijn originele functie verloor, heeft het Koifhus onder andere dienst gedaan als een theater, een katholieke jongensschool en als de kamer van koophandel. Aan het einde van de negentiende eeuw was het pand zo onderkomen dat de gemeente het pand wilde slopen, gelukkig werden deze plannen gewijzigd en werd het pand volledig gerestaureerd. De schitterend geglazuurde tegels op het dak van het pand zijn tijdens deze restauratie toegevoegd. In het Koifhus worden tegenwoordig met regelmaat evenementen en activiteiten georganiseerd.

Markt Place des Dominicain

Op het plein voor de Dominicanenkerk op de Place des Domincains wordt iedere vrijmiddag een gezellige markt georganiseerd. Op de markt worden hoofdzakelijk tweedehands artikelen verkocht. Opvallend zijn de vele kramen met gebruikte boeken die er op de markt te vinden zijn. Op warme zomerdagen is het hier heerlijk snuffelen tussen de tweedehands boeken en de brocante meubelen. Na een bezoek aan de markt kun je hier heerlijk op een terrasje plaatsnemen om van een lokale specialiteiten te genieten en naar de andere mensen kijken die over de markt lopen te slenteren.

Overdekte markthallen

De overdekte markthallen van Colmar opende in 1865 voor het eerst zijn deuren. Het gebouw staat symbool voor de industriële revolutie in Colmar aan het einde van de negentiende eeuw. Dit is voornamelijk te zien aan de bouwstijl en de keuze van de bouwmaterialen. In 2010 zijn de markthallen in zijn geheel gerestaureerd en hebben ze hun originele functie weer teruggekregen. Sinds de heropening van de hallen is er een permanente markt in de hallen, alleen op zondag blijven de poorten van de hal gesloten. Op donderdagen zijn er ook buiten de hallen meerdere kramen te vinden. De markthallen zijn niet al te groot, toch is er een overvloed aan heerlijke verse producten te vinden. Naast de groente en fruitkramen, de slagers en poeliers staat er ook een bakker die heerlijke verse krakelingen verkoopt.

Winkelen in Colmar

Wie wil winkelen, kan in Colmar prima terecht. Er is een vrij groot en divers aanbod van verschillende soorten winkels. In het gebied rondom klein Venetië vindt je voornamelijk toeristische winkeltjes die aller handen souvenirs verkopen. De ooievaars, houten poppetjes en speciaal aardewerk uit Colmar vliegen je hier om de oren. Naast souvenirwinkels vind je hier ook allerhande kleinere winkeltjes met leuke aparte hebbedingetjes en bijzondere kledingmerken. Ook de grotere Franse ketens zijn in Colmar vertegenwoordigd. Deze vindt men voornamelijk in en om het voetgangersgebied in het centrum. In de Rue des Clefs vindt je de grotere kledingwinkels. Omdat auto’s uit dit deel van het centrum geweerd worden, is het prettig winkelen. Naast de vaste winkels zijn er ook verschillende markten op verschillende dagen. In klein Venetië is een vaste overdekte markt, met allerlei heerlijke lokale producten en op vrijdagmiddag is er een brocantemarkt naast de kerk.

Ooievaars

Wie in Colmar rondloopt kan niet ontgaan dat het symbool van Colmar en de Elzas de ooievaar is. Deze mooie witte vogel kom je in ieder toeristisch winkeltje tegen. Als knuffeldiertje, sleutelhanger of op een kussensloop. De ooievaar is werkelijk overal. Deze mooie vogels vinden dan ook in de Elzas en ook in Colmar hun thuis. Na een lange warme winter in Afrika trekken de vogels onder andere naar dit gebied terug om hier te broeden en hun jongen op te voeden. Op hoge gebouwen, kerktorens en elektriciteitsmasten vind je deze vogels terug. In de zomer en lente tijdens het broedseizoen is het een leuk gezicht. Kleine snavels steken dan boven de nestrand uit en overal hoor je dan ook het voor ooievaars zo kenmerkende klepperen. In de stad zelf is het aantal nesten wat beperkt. Kom je echter in de dorpjes buiten Colmar, daar vind je vaak nog grotere populaties. Bijzonder detail is dat het aantal ooievaars in Colmar ongeveer gelijk groeit en daalt met het aantal geboortes in de stad.

De Roesselmann fontein

Op een pleintje op de hoek van de Rue Grand en de Rue Turenne staat de Roesselmann fontein. Het beeld op de fontein is aan het einde van de negentiende eeuw vervaardigd door de beeldhouder Bartholdi. De man op de fontein is Jean Roesselmann. Deze man was rechter in Colmar in de dertiende eeuw totdat hij door de plaatselijke adel werd ontslagen en uit de stad verbannen. Hij wist zichzelf echter terug de stad in te smokkelen door zich in een wijnvat te verstoppen. Eenmaal terug en uit het vat geklommen hielp hij de stad verdedigen tegen bisschop Walter Geroldseck. Tijdens deze gevechten kwam Jean Roesselmann om het leven. Om deze daad wordt Roesselmann gezien als de eerste held van Colmar. Het beeld werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitser gerestaureerd en op een wit monument geplaatst dat versierd is met vier bronzen vissen.

Office du Tourisme

Het Office du Tourisme Syndicat d’Initiative in Colmar zit wat weggestoken aan de buitenzijde van het centrum aan de Rue Kléber. Toch is het office du Tourisme wel de moeite waard om een bezoekje te brengen. Hier kom ja namelijk van alles te weten over de lange historie van Colmar. Er zijn ook enkele kortingsbonnen te verkrijgen voor verschillende musea en andere bezienswaardigheden in de stad. Aan de balie zijn er tevens verschillende stadswandelingen te verkrijgen. Het personeel achter de balie kunnen je haarfijn uitleggen welke routes de moeite waard zijn, welke niet en met welke route je de meeste en de leukste bezienswaardigheden tegenkomt.

Parkeren in Colmar

Het historische centrum van Colmar is niet berekend op verkeer. De wegen zijn er smal en de parkeerplaatsen zijn er schaars. De weinige parkeerplaatsen die wel in het centrum liggen zijn vaak duur en in sommige gevallen geld hiervoor een maximale parkeerduur. Het is verstandiger om net buiten het centrum je auto te parkeren. In de meeste gevallen kun je hier gratis je auto wegzetten. Er wordt met borden goed aangegeven waar de parkeerplaatsen te vinden zijn. Dit is maar goed ook, want de wegen rond het centrum van Colmar vormen een bijzonder spinnenweb van eenrichtingsstraten, voorrangswegen en stoplichten.

Toeristentreintje

Een stad is pas echt een toeristische trekpleister als er een toeristentreintje is. En jawel hoor, ook in Colmar kwamen de vrolijke gekleurde wagonnetjes ons weer voorbij gehobbeld. Op verschillende plaatsen in de stad kun je opstappen en word je langs alle belangrijke attracties van de stad Colmar gereden. Er is een witte en groene versie van het treintje. Beide maatschappijen bieden koptelefoons aan met uitleg over de gebouwen die je passeert. De uitleg wordt gegeven in meerdere talen. Het is een wat truttige manier om je door de stad te bewegen, maar als je weinig tijd hebt of slecht ter been bent is het wel een effectieve manier om toch veel van de stad te bekijken. Ook voor kleine kinderen is een ritje met het treintje natuurlijk een hele belevenis en vaak een stuk leukere dan alleen maar door de stad wandelenden.