Bordeaux: hoofdstad van de wijn

Bordeaux is een van de bekendste steden van Frankrijk. Dat dankt deze stad onder andere aan de ligging in een wijngebied dat je tot de absolute wereldtop mag rekenen als het aankomt op het produceren van wijnen. Liefhebbers van deze drank denken bij het horen van de naam Bordeaux in eerste instantie aan wijn. Dat deze hoofdstad van het departement Gironde zoveel meer te bieden heeft, is iets waar je misschien direct bij stil staat. Als je een stedentrip naar Bordeaux maakt dan zul je ontdekken dat dit een geweldige stad is die mooie historische plekken weet te combineren met hippe nieuwe projecten. Op het gebied van stadsvernieuwing en de daaruit voortvloeiende leefbaarheid wordt Bordeaux in Frankrijk en daarbuiten als schoolvoorbeeld gezien. Het bestuur is erin geslaagd om een plek te creëren waar mensen zich thuisvoelen, zich veilig voelen en waar het prettig is om te verblijven.

Nederlanders bezoeken Bordeaux vooral in combinatie met een vakantie aan de Atlantische kust of tussen de wijngaarden. De reisafstand vanaf de populaire campings bedraagt vaak niet veel meer dan een uurtje. Een dagje Bordeaux is daardoor prima te doen. Een dag is voldoende om best veel te zien en te doen. Dat kun je prima terugzien in het geliefde blogartikel ‘Bordeaux in 12 uur: de highlights van Bordeaux‘. Daar wordt door middel van een duidelijke tijdlijn, mooie foto’s en duidelijke informatie uitgelegd hoe een dagje Bordeaux eruit kan zien. In dit geval is een georganiseerde fietstocht de basis geweest om de stad in grote lijnen te ontdekken. Vervolgens is de auteur te voet verder door de stad gaan lopen.

Een groot voordeel is dat het centrum niet al te groot is. Hierdoor zullen de meeste mensen prima in staat zijn om al wandelend de meeste hoogtepunten van Bordeaux te ontdekken. Anders kun je met de tram de grotere afstanden overbruggen. Wie op zijn of haar dooie gemakje de highlights wil ontdekken, die kan ervoor kiezen om dat met de hop-on-hop-off bus te doen die rondjes langs de mooiste plekjes rijdt.Bezienswaardigheden

Er is meer dan voldoende te zien en te doen in Bordeaux. Alleen al aan de vele musea die Bordeaux telt kun je meerdere dagen besteden. Het meest opvallende museum van de stad is het in 2016 geopende Cité du Vin. Dit museum is geheel gewijd aan het product waar de regio zo om bekend staat: wijn. Andere musea die de moeite van het bezoeken waard zijn, zijn het Musée d’Aquitaine, het Musée Mer Marine en het museum van schone kunsten. Wandelend door Bordeaux kun je verschillende stadspoorten bewonderen, zoals de Port de Bourgogne en de Port Cailhau. Een bezienswaardige toren die op een stadspoort lijkt, maar dat niet is, is de Grosse Cloche. Dit is de klokkentoren van het voormalige stadhuis. In het historische centrum van Bordeaux kun je een aantal mooie oude kerken en kerktorens bezoeken. De centraal gelegen Kathedraal van Bordeaux is het belangrijkste religieuze gebouw van de stad. Vanaf de erbij gelegen toren kun je genieten van een prachtig uitzicht over de stad.

Voor een groter overzicht van de vele bezienswaardigheden die Bordeaux telt kun je het beste naar deze Bordeaux bezienswaardigheden pagina gaan. Op de geliefde site top10bezienswaardigheden kun je terecht voor een top 10 bezienswaardigheden van Bordeaux.Mama Shelter Bordeaux

Bordeaux kent tal van plekken waar je heerlijk kunt eten, drinken of kunt slapen. Op sommige plekken kun je alledrie deze zaken combineren. Een mooi voorbeeld hiervan is Mama Shelter. Deze hippe hotels vind je inmiddels op meerdere plekken, maar het origineel staat in Parijs. Mama Shelter Bordeaux heeft dezelfde vibe die de andere Mama Shelters ook hebben. Overnachten doe je in gezellig ingerichte kamers die een geheel eigen identiteit hebben. Als je weet dat de beroemde Franse interieurontwerper Philippe Starck verantwoordelijk is voor de stijl, dan snap je wat we bedoelen.

Je hoeft niet in Mama Shelter te overnachten om het te bezoeken. Het restaurant beneden is een zeer geliefde plek om uit te eten in Bordeaux. Maar de beste plek, mits de weersomstandigheden het toelaten, is het sfeervolle dakterras. Geniet hier van een lunch met een mooi uitzicht over de stad of kom hier wat later in de middag naartoe voor een aperitief. Op de mooiere dagen is reserveren voor een plekje aan te raden.

Rue St-Catherine

Bordeaux is een uitstekende bestemming om te gaan winkelen. De meeste winkelstraten liggen bij elkaar in de buurt. Rue St-Catherine vormt het hart van de winkelstraten van Bordeaux. Met een totale lengte van meer dan een kilometer vormt deze autovrije straat een perfecte plek om te gaan shoppen naar kleding, schoenen, cosmetica en allerlei andere zaken. Waar je wel aan zal moeten wennen is de drukte. Vooral op zaterdag kan die enorm zijn. De lichte glooiing van de Rue St-Catherine zorgt ervoor dat je met name op een zaterdagmiddag goed kunt zien hoe druk het er kan zijn. Voor Nederlandse toeristen die in de buurt een vakantie vieren is een dagje winkelen in Bordeaux een geliefde afwisseling van de andere vakantie-activiteiten.

Tickets, rondleidingen en boottochten

Wil je vooraf je entreetickets voor musea of attracties in Bordeaux reserveren om op die manier de wachtrijen te vermijden en gegarandeerd toegang te krijgen? Wil je een rondleiding of fietstocht met gids maken? Heb je zin in een boottocht waarbij je vanaf de Gironde geniet van een prachtig uitzicht op Bordeaux? Al dit soort bezienswaardigheden en activiteiten in Bordeaux zijn boekbaar bij Tiqets; dé site voor tickets en excursies.

Canelé

Stokbrood, macarons, croissants en eclairs zijn bekende lekkernijen die door Franse bakkers en patissiers gemaakt worden. Dit soort producten kun je in heel Frankrijk kopen. Een typische streeklekkernij is de canelé. Dit kleine gebakje wordt ook wel canelé de Bordeaux of canelé bordelais genoemd, waarmee de afkomst direct in de naam duidelijk gemaakt wordt. Kenmerkend voor deze culinaire specialiteit is de zachte bijna smeuïge binnenkant in combinatie met een gekarameliseerde buitenkant. De ingrediëntenlijst is beperkt. Meer dan bloem, boter, eieren, melk, suiker, rum en vanille heb je niet nodig. Je kunt de canelé op vrijwel iedere straathoek van Bordeaux kopen. Vegan of glutenvrije varianten bestaan er niet van.

Wijn

Bordeaux en wijn zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zonder de wijnbouw zou de stad waarschijnlijk nooit zo’n belangrijke rol hebben gaan spelen als havenstad. Het is de haven van Bordeaux die al eeuwenlang gebruikt wordt om de wijnen die in de omliggende wijnstreken gemaakt wordt te verschepen naar het buitenland. Met name de route vanuit Bordeaux naar Engeland was vroeger erg belangrijk. Nog steeds geldt Bordeaux als het centrum van de regionale wijnindustrie. De regio staat bekend als een van de beste wijngebieden ter wereld, zo niet de allerbeste. Wijnliefhebbers van over heel de wereld komen speciaal naar Bordeaux gevlogen om hier wijnen te proeven en te kopen. Niet voor niets dat er in de stad een aantal grotere wijnhandelaren zitten die wereldwijd een hoge reputatie hebben. Denk hierbij aan L’Intendant – Grands vins de Bordeaux, waar de soms zeer exclusieve wijnen rond een enorme wenteltrap uitgestald staan en liggen.

Wil je alles te weten komen over wijn? Breng dan een bezoek aan het Cité du Vin. Dit wijnmuseum is gehuisvest in een van de meest opvallende gebouwen van Bordeaux. Je leert hier over alle facetten van wijn, wijnbouw en wijn proeven. Natuurlijk is er ook volop aandacht voor de verschillende wijnstreken die rond Bordeaux zelf liggen. Tijdens je bezoek kun je, mits je tenminste 18 jaar oud bent, op de bovenste verdieping een glas wijn proeven terwijl je van een overweldigend uitzicht op Bordeaux kunt genieten.

Parkeren

Het parkeerbeleid van Bordeaux is erop gericht om auto’s zoveel mogelijk uit de binnenstad te weren. Minder auto’s is beter voor het milieu. En eerlijk gezegd maakt het ook een stuk relaxter om over straat te lopen. Als je naar het centrum van Bordeaux rijdt dan zijn de parkeergarages de gemakkelijkste oplossing. Die staan verspreid door de binnenstad. Heb je dure velgen onder je auto liggen? Wees dan voorbereid op soms lastige stoepranden die bij onzorgvuldig in- of uitrijden van de parking je wielen kunnen beschadigen.

Op straat geldt betaald parkeren. Dit gebeurt volgens progressieve tarieven. De eerste twee uur parkeren zijn redelijk goedkop. Daarna gaat het bedrag op de parkeermeter vrij hoog oplopen. Wie later op de dag naar Bordeaux gaat, die kan er juist voordeel uit halen door op straat te parkeren. In de avonduren is dat gratis.

Gratis parkeren is in het centrum van Bordeaux overdag niet mogelijk. Een voordelige manier om te parkeren is door gebruik te maken van de P+R parkeerterreinen. Deze ‘Park et relais’ parkings vind je op verschillende plekken in de stad. Je betaalt een vast laag tarief om te parkeren (laatst bekende prijs € 4,60) en kunt vervolgens gratis met maximaal 5 personen naar de stad en terug reizen per tram.

Temperatuur

Het klimaat van Bordeaux lijkt wel wat op dat van Nederland. Bordeaux heeft vier seizoenen en kent een gematigd zeeklimaat. Het verschil is dat de temperatuur gemiddeld iets hoger ligt dan in Nederland. Dat komt omdat Bordeaux een stukje zuidelijker ligt. In de winter liggen de maximumtemperaturen gemiddeld zo rond de 10 tot 11 graden, terwijl het ’s nachts vaak net iets boven het vriespunt blijft. In de zomer is het geregeld zomers warm in de stad. Normale middagtemperaturen liggen dan tussen de 22 en 30 graden. Soms wordt tropisch warm, maar er bestaat ook een kans dat de temperatuur onder aanvoer van westelijke lucht onder de 20 graden blijft steken.

Bordeaux Airport

Vanaf Amsterdam kun je met het vliegtuig naar Bordeaux reizen. Vliegtickets naar Bordeaux beginnen zo rond de honderd euro. Als je op het laatste moment je vliegreis regelt dan zullen de vliegtarieven wat hoger liggen. KLM vliegt rechtstreeks naar Bordeaux. De vluchtduur ligt iets boven een uur. Luchthaven Bordeaux-Mérignac ligt aan de westkant van de stad. Met een huurauto of taxi kun je in een half naar het hart van de stad reizen. Tijdens de spits kan het iets langer duren, maar de meeste taxichauffeurs weten de eventuele opstoppingen aardig te vermijden.

Luchthaven Bordeaux-Mérignac telt drie terminals. Terminal A wordt vooral gebruikt voor internationale vluchten. Terminal B, die er direct naast ligt, is vooral bedoeld voor binnenlandse vluchten en dan met name van Air France. Tot slot is er Terminal Billi, die gebruikt wordt voor zogenaamde low cost airlines.