De meest interessante bezienswaardigheden van Bordeaux vind je in een handig overzicht met alle Bordeaux hoogtepunten:
de top 10 bezienswaardigheden van Bordeaux
Stokbrood, macarons, croissants en eclairs zijn bekende lekkernijen die door Franse bakkers en patissiers gemaakt worden. Dit soort producten kun je in heel Frankrijk kopen. Een typische streeklekkernij is de canelé. Dit kleine gebakje wordt ook wel canelé de Bordeaux of canelé bordelais genoemd, waarmee de afkomst direct in de naam duidelijk gemaakt wordt. Kenmerkend voor deze culinaire specialiteit is de zachte bijna smeuïge binnenkant in combinatie met een gekarameliseerde buitenkant. De ingrediëntenlijst is beperkt. Meer dan bloem, boter, eieren, melk, suiker, rum en vanille heb je niet nodig. Je kunt de canelé op vrijwel iedere straathoek van Bordeaux kopen. Vegan of glutenvrije varianten bestaan er niet van.

Bordeaux en wijn zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zonder de wijnbouw zou de stad waarschijnlijk nooit zo’n belangrijke rol hebben gaan spelen als havenstad. Het is de haven van Bordeaux die al eeuwenlang gebruikt wordt om de wijnen die in de omliggende wijnstreken gemaakt wordt te verschepen naar het buitenland. Met name de route vanuit Bordeaux naar Engeland was vroeger erg belangrijk. Nog steeds geldt Bordeaux als het centrum van de regionale wijnindustrie. De regio staat bekend als een van de beste wijngebieden ter wereld, zo niet de allerbeste. Wijnliefhebbers van over heel de wereld komen speciaal naar Bordeaux gevlogen om hier wijnen te proeven en te kopen. Niet voor niets dat er in de stad een aantal grotere wijnhandelaren zitten die wereldwijd een hoge reputatie hebben. Denk hierbij aan L’Intendant – Grands vins de Bordeaux, waar de soms zeer exclusieve wijnen rond een enorme wenteltrap uitgestald staan en liggen.
Wil je alles te weten komen over wijn? Breng dan een bezoek aan het Cité du Vin. Dit wijnmuseum is gehuisvest in een van de meest opvallende gebouwen van Bordeaux. Je leert hier over alle facetten van wijn, wijnbouw en wijn proeven. Natuurlijk is er ook volop aandacht voor de verschillende wijnstreken die rond Bordeaux zelf liggen. Tijdens je bezoek kun je, mits je tenminste 18 jaar oud bent, op de bovenste verdieping een glas wijn proeven terwijl je van een overweldigend uitzicht op Bordeaux kunt genieten.

Het parkeerbeleid van Bordeaux is erop gericht om auto’s zoveel mogelijk uit de binnenstad te weren. Minder auto’s is beter voor het milieu. En eerlijk gezegd maakt het ook een stuk relaxter om over straat te lopen. Als je naar het centrum van Bordeaux rijdt dan zijn de parkeergarages de gemakkelijkste oplossing. Die staan verspreid door de binnenstad. Heb je dure velgen onder je auto liggen? Wees dan voorbereid op soms lastige stoepranden die bij onzorgvuldig in- of uitrijden van de parking je wielen kunnen beschadigen.
Op straat geldt betaald parkeren. Dit gebeurt volgens progressieve tarieven. De eerste twee uur parkeren zijn redelijk goedkop. Daarna gaat het bedrag op de parkeermeter vrij hoog oplopen. Wie later op de dag naar Bordeaux gaat, die kan er juist voordeel uit halen door op straat te parkeren. In de avonduren is dat gratis.
Gratis parkeren is in het centrum van Bordeaux overdag niet mogelijk. Een voordelige manier om te parkeren is door gebruik te maken van de P+R parkeerterreinen. Deze ‘Park et relais’ parkings vind je op verschillende plekken in de stad. Je betaalt een vast laag tarief om te parkeren (laatst bekende prijs € 4,60) en kunt vervolgens gratis met maximaal 5 personen naar de stad en terug reizen per tram.

Het klimaat van Bordeaux lijkt wel wat op dat van Nederland. Bordeaux heeft vier seizoenen en kent een gematigd zeeklimaat. Het verschil is dat de temperatuur gemiddeld iets hoger ligt dan in Nederland. Dat komt omdat Bordeaux een stukje zuidelijker ligt. In de winter liggen de maximumtemperaturen gemiddeld zo rond de 10 tot 11 graden, terwijl het ’s nachts vaak net iets boven het vriespunt blijft. In de zomer is het geregeld zomers warm in de stad. Normale middagtemperaturen liggen dan tussen de 22 en 30 graden. Soms wordt tropisch warm, maar er bestaat ook een kans dat de temperatuur onder aanvoer van westelijke lucht onder de 20 graden blijft steken.

Vanaf Amsterdam kun je met het vliegtuig naar Bordeaux reizen. Vliegtickets naar Bordeaux beginnen zo rond de honderd euro. Als je op het laatste moment je vliegreis regelt dan zullen de vliegtarieven wat hoger liggen. KLM vliegt rechtstreeks naar Bordeaux. De vluchtduur ligt iets boven een uur. Luchthaven Bordeaux-Mérignac ligt aan de westkant van de stad. Met een huurauto of taxi kun je in een half naar het hart van de stad reizen. Tijdens de spits kan het iets langer duren, maar de meeste taxichauffeurs weten de eventuele opstoppingen aardig te vermijden.
Luchthaven Bordeaux-Mérignac telt drie terminals. Terminal A wordt vooral gebruikt voor internationale vluchten. Terminal B, die er direct naast ligt, is vooral bedoeld voor binnenlandse vluchten en dan met name van Air France. Tot slot is er Terminal Billi, die gebruikt wordt voor zogenaamde low cost airlines.
