Lille: het Parijs van het noorden

Lille of Rijsel zoals de stad ook genoemd wordt, ligt in het noordwestelijke deel van Frankrijk niet ver van de grens met België. Het grootstedelijke gebied van de stad is zelfs grensoverschrijdend. De stad ligt in de regio Nord-Pas-de-Calais. Hoewel de stad in Frankrijk ligt voelt de stad toch meer aan als een Belgische stad. Dit is ook niet zo gek als je beseft dat de stad lang de hoofdstad is geweest van het Franstalige deel van het graafschap Vlaanderen. De stad kende zijn grootste groei tijdens de industriële revolutie. In deze periode groei en bloeit de stad tot zijn huidige grote. Door het groot aantal bezienswaardigheden, musea en het prachtige oude centrum wordt de stad ook wel het Parijs van het noorden genoemd. Het toerisme is een steeds groter wordende industrie in de stad. Gemiddeld wordt de stad door ongeveer negen miljoen toeristen bezocht.Kathedraal Norte Dame de la Treille

De kathedraal Norte Dame de la Treille is vernoemd naar een beeld van de heilige maagd die beschermd werd door een hek. De bouw van de kathedraal startte halverwege de negentiende eeuw maar het zou nog tot 1999 duren voordat de kathedraal definitief afgebouwd zou worden. De oorspronkelijke bouwtekening van de toen nog basiliek bestond uit een 132 meter lange basiliek met een 115 meter hoge toren. Dit ontwerp kon onder ander door geldgebrek niet gerealiseerd worden. De kathedraal werd bijna volledig afgebouwd in een wat afgeslankte vorm. In 1999 werd de gevel van het gebouw eindelijk voltooid. Deze gevel is ontworpen door de architect Peter Rice die onder meer verantwoordelijk is voor het Operahouse in Sydney en het Centre de Pompidou in Parijs. Een deel van de gevel bestaat uit verschillende witte marmeren platen die lichtdoorlaten zijn. Dit zorgt ervoor dat de kerk de hele dag in een soort van bruinrozige gloed gehuld is. Deze voorgevel is een apart en opvallende vertoning in het historische centrum van Lille.Place du Général de Gaulle

Place du Général de Gaulle ook wel de Grand’Place van Lille genoemd is het kloppend hart van de stad. Alle belangrijke straten in het historische centrum van de stad komen uiteindelijke op dit plein uit. In de zomermaanden is het plein gevuld met gezellige terrasjes en rond de kerstperiode staat er een grote kerstmarkt met een ijsbaan en een groot reuzenrad. Onder het plein bevindt zich een grote parkeerplaats waar je de auto kwijt kan. Het plein is tevens een populaire uitgaansplaats. Op het plein en de straten eromheen is het in het weekend gezellig druk.
Midden op het plein staat het beeld “La Colonne de la Déesse”. Dit beeld werd hier geplaats ter herinnering aan het beleg van Oostenrijk aan het einde van de achttiende eeuw. Het kenmerkendste gebouw aan dit plein is het beursgebouw. Op het binnenplein van dit beursgebouw worden met regelmaat boekenmarkten georganiseerd.

La Piscine

In Roubaix een voorstad van Lille ligt het schitterende museum La Piscine. Vele kennen deze voorstad alleen maar als de aankomst plaats van de wielerklassieker Parijs-Roubaix maar na een bezoek gebracht te aan La Piscine, Musée d’Art et d’industrie zal dit ongetwijfeld veranderen. Het museum is zoals de naam al doet vermoeden gevestigd in een oud zwembad. Dit prachtige Art-Deco zwembad is alleen al een bezienswaardigheid op zich maar aangekleed met de diverse kunstwerken die er te zien zijn is het een aanblik om nooit meer te vergeten. Om ervoor te zorgen dat de oorspronkelijke functie van het gebouw niet verloren gaat is er in het middendeel van het museum nog steeds een waterpartij aanwezig en komen er uit de speakers nog steeds zwembadgeluiden. Ook de douches en kleedruimtes dienen tegenwoordig als expositie ruimte. Daarnaast is er een groot stuk aan het voormalige zwembad gebouwd waar met regelmaat tentoonstellingen worden gehouden. In de weekenden kan het behoorlijk druk zijn in het museum.

Vieux Lille

Het leukste deel van de stad is in onze ogen de Vieux Ville van Lille. De prachtige oude straatjes met leuke unieke winkeltjes, bakkerijen en restaurants maken van dit stadsdeel een must see. Enkele van de mooiste gebouwen van de stad zoals de La Vieille Bourse, Palais Rihour en de Chambre de Commerce et d’Industrie zijn in dit stadsdeel te vinden. De bekendste straat in dit stadsdeel is de rue de la Monnaie alle andere straten zijn hoofdzakelijk kleine smalle straatjes met smalle stoepen die in de weekenden vaak gevuld zijn met toeristen. Volgens sommige bronnen zit het beste visrestaurant van Frankrijk in deze wijk. Het restaurant l’Huitrière op de Rue des Chats Bossus staat voornamelijk bekend om zijn overheerlijk Fruit de Mer. Als je in de buurt bent van het restaurant dan moet je even gaan kijken de prachtig met mozaïek beklede Art Deco gevel van het restaurant.

Belfort van Rijsel

Net als alle belforten in Frankrijk en België staat ook het belfort van Lille op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Het belfort van Rijsel is 104 meter hoog en kan iedere dag behalve de maandag beklommen worden. Gelukkig hoef je hele klim niet te voet te maken maar kan je na ongeveer honderd treden de lift naar boven nemen. Jammer genoeg is door die eerste honderd treden het belfort niet toegankelijk voor minder validen. Bij de ingang kun je een audiogids en een verrekijker huren.
Veel websites melden foutief dat het belfort van Rijsel te vinden is aan het theaterplein en plaatsen vervolgens een foto van de toren van de kamer van koophandel bij het artikel. Dit is slechts een klokkentoren.

Het Belfort van Lille is gebouwd in 1932 als onderdeel van het nieuwe stadhuis nadat het oude stadhuis tijdens de Eerste Wereldoorlog compleet verwoest werd. Het stadhuis en het belfort zijn te vinden in de wijk Saint-Sauveur tegenover de Porte de Paris.

Lille Métropole Museum voor Moderne kunst, Hedendaagse kunst en Art brut

Net buiten de stad ligt het Lille Métropole Museum voor Moderne kunst, Hedendaagse kunst en Art brut kortweg vaak LaM genoemd. Het museum ligt in de voorstad Villeneuve-d’Ascq. Het LaM wordt gezien als één van de belangrijkste musea voor moderne kunst van Europa. In het museum zijn de voornaamste componenten te zien uit de kunst uit de twintigste en eenentwintigste eeuw. Er worden onder andere kunstwerken getoond van Pablo Picasso, Amedeo Modigliani, Joan Miró, Georges Braque, Fernand Léger en Alexander Calder. Daarnaast is het museum in het bezit van de grootste Art Brut verzameling van Frankrijk. Het museum is erg groot en beslaat in totaal ongeveer vierduizend vierkante meter. Naast het museum bestaat het LaM ook uit een grote beeldentuin. In deze tuin zijn onder andere beelden te zien van Alexander Calder en Richard Deacon. In 2010 opende het museum na een grote verbouwing en uitbreiding weer haar deuren. Het museum is van dinsdag tot en met zaterdag geopend van 10:00 tot 18:00. De museumtuin gaat een uurtje eerder open en sluit een uurtje later.

Hospice Comtesse museum

Midden in het Vieux Ville van Lille staat het Hospice Comtesse museum. Dit museum is gevestigd in een het voormalige ziekenhuis van de stad. De begane grond van het museum is gewijd aan het vroeger leven en werken in deit voomalige ziekenhuis zo zijn er meerdere stijlkamers ingericht en kun je oude kapel van het ziekenhuis bekijken. Mooi zijn de kamers die compleet zijn bekleed met delfstblauwe tegels. De bovenste verdieping van het museum is gewijd aan de stad Lille. Hier vindt je verschillende oude schilderijen en prenten van de stad. Ook kom je er de oude sleutel van de stadspoort en andere voorwerpen die direct met Lille te maken hebben. In het vroegere ziekenzaal worden tegenwoordig verschillende tentoonstellingen georganiseerd. Als je hier binnen staat moet je even omhoog kijken naar het prachtig gedecoreerde plafond in het achterste deel van de ruimte.

Citadel park

Vooral voor de kinderen is het citadelpark een absolute must. Het park kent een eigen gratis dierentuin met een behoorlijk aantal diersoorten. Vooral de Gibbons op hun eigen eiland staan garant voor entertainment. Al slingerend, vlooiend en ruzie makend stelen ze de show bij menig bezoeker. Naast de gibbons,is er ook een nachtverblijf met diverse nachtdieren, zijn er diverse vogelsoorten en leven er in het kleine savanne verblijf een aantal neushoorns en zebra’s. De dierentuin is groot genoeg voor enkele uren vermaak. Naast deze dierentuin is er ook een klein kermisachtig pretparkje. Er staan enkele draaimolens en een flink aantal speeltoestellen. Er is een groot terras waar het onder de bomen in de zomer goed toeven is. De broodjes die hier geserveerd worden zijn genoeg om de rest van de dag op te teren.

Porte de Paris

Nadat Lille lange tijd behoorde tot het graafschap Vlaanderen werd het in de 17e eeuw definitief ingelijfd door de Franse koning Lodewijk de XIV. Om dit heugelijke feit te vieren richtte hij de stadspoort Porte de Paris op. Deze prachtige stadspoort is versierd met diverse mythologische figuren zoals Hercules en Mars. Bovenop de triomfboog geeft vrouwe Victory de lauwerkrans aan Lodewijk XIV zelf. De poort is in barokstijl gebouwd en staat midden op een rotonde. Je kunt nog steeds door de stadspoort heen lopen.

Palais de Beaux-Arts van Lille

Dit schitterende museum is voor veel mensen alleen al een rede om Lille te bezoeken. Dit is niet zo gek als je bedenkt dat Palais des Beaux-Arts van Lille, ook wel het museum der schone kunsten van Rijsel na het Louvre de belangrijkste permanente collectie kunstwerken van Frankrijk bezit. Het museum is gevestigd in een imposant gebouw aan de Place de la Republique. Doordat de rest van dit plein zo goed als leeg is kom de schoonheid van dit gebouw goed naar voren. Bijna alle grote kunstenaars uit verschillende tijdperken zijn vertegenwoordigd in het museum. Zo zijn er kunstwerken te vinden van Raphael, Rubens, Brueghel, van Dyck, Goya, Donatello, Rodin, Monet en Picasso. Naast de verschillende oude en nieuwe meesters is er in het museum ook ruimte gecreëerd voor jonge opkomende kunstenaars. In een apart gebouw aan de achterzijde van museum is hiervoor een speciaal gebouw neergezet waar wisselende tentoonstellingen te zien zijn van vaak jonge onbekende kunstenaars. Houd er wel rekening mee dat op sommige dagen het museum erg druk kan zijn. Het kan zelfs voorkomen dat je even in de rij moet staan voordat je het museum binnen mag. Dit is meestal het geval als er een nieuwe tentoonstelling te zien is.

Place du Théâtre

Na de Grand’Place of het Chales du Gaulle plein is het Place du Théâtre het belangrijkste plein van de stad. Deze twee pleinen liggen slecht op enkele meters van elkaar en worden door verschillende straten met elkaar verbonden. De belangrijkste gebouwen die aan dit plein te vinden zijn het theater en de kamer van koophandel en industrie van Lille met de daarbij behorende klokkentoren. Dit prachtige beursgebouw is gebouwd in de neo-Vlaamse stijl in het begin van de vorige eeuw. Het theater is daarin tegen weer in een Louis de veertiende stijl gebouwd wat voor een mooi contrast zorgt tussen de twee gebouwen. Het theater van Lille is versierd met een standbeeld van Apollo en zijn negen Muzen. Het Place du Théâtre wordt met regelmaat gebruikt voor markten en met kerstmis is er op dit plein een grote draaimolen te vinden.

Citadel van Lille

Midden in de stad Lille is een oase van rust te vinden. Hier bevindt zich namelijk de Citadel van Rijsel. Het is een zeventiende-eeuwse citadel die toentertijd aan het rand van het toenmalige centrum van de stad werd gebouwd. De citadel werd gebouwd onder leiding van Sébastien Le Prestre de Vauban nadat Lodewijk de veertiende Lille had ingenomen. Tot op de dag van vandaag wis de Citadel nog steeds in gebruik als legerkazerne. Hierdoor is het jammer genoeg alleen mogelijk om de citadel met een gids te bezoeken te bezoeken. De rondleidingen worden verzorgd door de Dienst Toerisme en worden enkel in de zomermaanden georganiseerd. Het is wel mogelijk om het park wat rondom de citadel ligt te bezoeken. In dit park ligt een klein pretpark en de Dierentuin van Lille. Het bijzondere aan deze stadsdierentuin is dat hij gratis te bezoeken is. De Citadel van Rijsel behoort tot de mooiste citadellen van Europa en wordt wel de koningin der citadellen genoemd.

Euralille (winkelcentrum)

Euralille is een groot winkelcentrum net buiten het oude centrum van de stad niet ver van het TGV-station van de stad. In het winkelcentrum zijn verdeeld over de verschillende verdiepingen meer dan honderd verschillende winkels te vinden. Alle grote bekende winkelketens zijn te vinden in dit enorme winkelcentrum. Anders dan in de Vieux ville van Lille is Euralille ruim opgezet en kun je hier heerlijk overdekt winkelen. Naast verschillende winkels zijn er in dit winkelcentrum ook verschillende koffieshops en verschillende broodjeszaken te vinden waar je even rustig kan genieten na het winkelen. De naam Euralille wordt ook gebruikt voor het nieuwbouwproject niet ver van het winkelcentrum vandaan.

l’Huîtrière

Dit is een van de mooiste zaakjes van Lille. Midden in het oude gedeelte van de stad vindt je dit zaakje wat aan de buiten, maar ook binnen kant helemaal is afgewerkt in art-deco stijl. De façade van het restaurant annex winkel is volledig ingelegd met mozaïek steentjes. Binnen loopt deze stijl door. Echt een prachtig zakje waar ze bovendien heerlijke visspecialiteiten verkopen. Je kun er ook terecht voor een lunch of vroeg diner. Wie van oesters, langoustines en kreeft houdt is dit een aanrader.

Marche du Concert

Voor wie van lekker eten houdt is de markt op zaterdag voor de concertzaal op Place du Concert een absolute aanrader. Alleen al voor de lekkere geuren zou je deze markt op gaan. De geur van vers gebraden kip, mooie groente en heerlijke kaasjes komt je zo tegemoet. Wil je graag een eetbaar souvenir meenemen dan is dit een leuke plaats het te kopen. Er staan diverse boeren uit de regio hun eigen worst en kaas te verkopen. Bij het zien van zoveel lekker zou je direct aan het koken willen slaan.

Museum kanonniers

Voor de echte liefhebbers van oude zwaarden en napoleontische uniformen, geweren en munitie is dit museum heel geschikt. Heb je er helemaal niets mee dan moet je er vooral wegblijven. Het is dan waarschijnlijk behoorlijk saai. Voor wie echter erg geïnteresseerd is in dit soort oude militaire spullen is het museum des Cannoniers erg leuk. Het museum lijkt nog het meest op een beetje uit de hand gelopen hobby van een zeer fanatieke verzamelaar. Er is een groot aantal oude uniformen. Uiteraard hoen hier ook de kannonen bij. Verder geeft het museum je een heleboel informatie over dit roemruchte bataljon wat nog onder napoleon vocht.

Natuur historisch museum

Het natuurhistorisch museum van Lille is een beetje ouderwets, maar daarom zeker niet minder leuk. Het museum is nog in zijn ouderwetse behuizing herhuisvesting. Een prachtige oude hal die helemaal vol staat met de meest uiteenlopende exotische dieren. Het museum bestaat eigenlijk uit twee afdelingen. Aan de ene kant de natuurhistorische kant met verschillende steensoorten, fossielen en uitleg over het ontstaan van de verschillende lagen in de aardkorst. Een heuse dino houd hier de wacht. Aan de andere kant vind je de biologische afdeling met een enorme grote hoeveelheid vogels en een mooie setting met verschillende roofdieren. Er zijn zelfs wat echte dieren te bewonderen. De mieren hebben hier hun eigen speciale opstelling die je een inzichtje geeft in hun nest en in hun verzameldrang. Je ziet ze van boven nar beneden met blaadjes leuren.

Parc Jean-Baptiste Lebas

Het Parc Jean-Baptiste Lebas ligt midden in de stad en kom je tegen op je wandeling richting Porte de Paris of het natuurhistorisch museum. Het is een mooie plek om even bij te komen van je stadswandeling of om te picknicken in het zonnetje. Het vuurrode hek wat rondo heel het park is weggezet geeft het park een bijzonder kleurrijke uitstraling. Vooral de combinatie met het groene gras maakt dit een mooi zicht. Het park bruist meestal van het leven. Veel mensen uit Lille komen hier voor hun lunch, laten hier hun hond uit of komen met de kinderen spelen in de speltuin. Wie hier op een bankje neerploft heeft dus altijd wel wat te bekijken. De hekken van het park worden af en toe gebruikt voor speciale

Rue de la Monnaie

In Lille kun je erg leuk winkelen. Je hebt er diverse grote winkelstraten, geheel autovrij, die alle grote ketens herbergen. Daarnaast zijn er diverse winkelcentra zoals Euralille of warenhuizen als Printemps. Het leukst vinden wij echter de kleine boetiekjes met kleding en snuisterijen die je ergens anders niet zo snel zult vinden. Hiervoor moet je in de Rue de la Monnaie zijn. Geen grote ketens, maar kleine winkels. Veelal dameskleding, maar ook schoenen, tassen en allerlei  anderen leuke frutsels. De grote merken zoals Vuiton en Guess zijn er vertegenwoordigd. Naast kleding zijn er ook diverse delicatesse zaakjes waar je de lekkerste chocolade, olijfolies en andere etenswaar kunt kopen.

Aux Merveilleux de Fred

Al in de achttiende eeuw werd de Merveilleux populair in het noorden van Frankrijk en grote delen van Vlaanderen. Zelfs tot in het zuiden van Nederland werd dit eenvoudige doch smaakvolle gebakje op basis van meringue, slagroom en chocolade bereid bij verschillende banketbakkers. Hoewel je bij menig patissier de Merveilleux nog wel tegenkomt, is het gebakje lang niet meer zo populair als dat hij ooit was. Behalve in Lille. Daar heeft de Franse banketbakker Fréderic Vaucamps de Merveilleux nieuw leven ingeblazen door er zijn eigen variant op te maken. Daarnaast heeft hij verschillende smaken aan zijn concept toegevoegd. Deze worden vooral als mini’s verkocht. Wie voorbij de zaak van ‘Fred’ wandelt en ziet hoe dat deze zoete lekkernijen bereid worden die kan niet anders dan even binnenwandelen om een aankoop te doen.