Annecy: het Venetië van de Alpen

Annecy is een leuke mooie oude stad aan het meer van Annecy. De stad is zeer geliefd bij toeristen die de regio Haute-Savoie bezoeken. Annecy is dan een bijzonder charmante stad en wordt ook wel het Venetië van de Alpen genoemd. Al lopend door de stad ga je veelvuldig het water over. Het riviertje de Thiou slingert zich zelf en weg door de stad. Verschillende eilandjes zijn met bruggen aan elkaar verbonden en vormen zo een soort klein Venetië. Het centrum van de stad bestaat uit kleine steegjes en sfeervolle pleintjes. De regio rondom Annecy werd al in de prehistorie bewoond. De visrijke oevers van het meer vormden een constante bron van voedsel en de hoger gelegen delen beschermde de bewoners tegen overstromingen. Bovendien boden ze zicht op aankomende vijanden. In de middeleeuwen werd er een kasteel gebouwd en vestigde de graven van Genève zich. Onder bescherming van deze adellijke heren ontstond een stad aan de voet van de heuvel. Na het uitsterven van de graven van Genève was Annecy jarenlang de hoofdstad van het graafschap Savoie. Pas tijdens de Franse revolutie werd het graafschap door Frankrijk veroverd. Naast de mooie middeleeuwse stad is ook het meer en de prachtige natuur rondom de stad een echte attractie. De hoge bergen die oprijzen aan de overkant vormen een prachtig decor voor het azuurblauwe meer. Vanaf Annecy zijn er diverse rondvaart mogelijkheden over het meer.Kasteel van Annecy

Het Kasteel van Annecy bereik je door een korte klim door de oude stad of door simpelweg met de auto naar boven te rijden. Vanaf het kasteel heb je een prachtig zicht over de stad met zijn oude huisjes met pannendaken. Het kasteel van Annecy werd gebouwd door de graven van Genève in de twaalfde eeuw. Het oudste gedeelte is de Koninginnetoren. De muren hiervan zijn op sommige plaatsen meer dan een meter dik. Het kasteel verkeerd in een vrij redelijke staat. Het interieur bestaat tegenwoordig uit verschillende exposities. In een van de torens komt men alles te weten over het biologische leven rondom het meer. Er zijn zelfs meerdere aquaria met verschillende vissoorten. Verder omhoog klimmend ontdekt men hoe deze dieren gevangen worden en welke andere dieren er nog meer allemaal rondom het meer wonen. In de andere zalen vindt men wisselende exposities van onder andere hedendaagse kunstenaars. Op de bovenste verdiepingen staan verschillende gebruiksvoorwerpen, bedden, kasten en ander huishoudelijk materiaal uitgestald.Kathedraal Saint Pierre

In het midden van de stad aan de Rue du Jaques Rousseau ligt de kathedraal van Annecy. Het is een groot indrukwekkend barok gebouw ooit bedoeld als gebedsplaats voor de monniken van de nabijgelegen franciscaner abdij. Buiten het imposante orgel uit het begin van de 19e eeuw is de kerk vrij sober. Ongewoon voor een kathedraal uit de 17e eeuw, maar niet verwonderlijk als je weet dat de kerk ten tijden van de Franse revolutie werd gebruikt als een tempel voor de rede. In een poging alle invloed van de kerk op de staat uit te roeien werden kerken gesloten en ontdaan van hun heilige versierselen. Veel kerken gingen dienst doen als tempels van de rede. Een cultus van de rede die gebaseerd was op de ideeën van verlichte denkers zoals Voltaire en Rousseau. De laatst genoemde woonde zelfs vlakbij de kerk. Hij kreeg er onderdak nadat hij uit Genève was gevlucht. In de kerk staat een beeld van hem terwijl hij muziekles krijgt. Ook de favoriete heilige van de stad, Francois de Selles heeft hier zijn eigen altaar.

Meer van Annecy

Het meer van Annecy is een van de grootste meren van Frankrijk. Het meer is uitgesleten door het ijs van de gletsjers en is nu een van de helderste meren van Europa. Dit is goed te zien aan de prachtige blauwe kleur die bij aankomst direct opvalt. De indrukwekkende bergen rondom het meer maken vervolgens het plaatje compleet. De bijzondere lichtval die vooral bij het vallen van de avond opvalt inspireerde al menig kunstenaar. Het meer van Annecy is natuurlijk dé trekpleister van de gelijknamige stad. Rondom het meer liggen dan ook diverse campings en hotels. Een aantal hiervan heeft een eigen stukje privéstrand met bijbehorende faciliteiten zoals een strandwacht en ligbedden. Er zijn echter ook verschillende strandjes die de gemeente heft aangelegd. Deze zijn vrij toegankelijk en geven iedereen de gelegenheid een verfrissende duik te nemen in het heerlijke heldere water. Zwem je wat verder het meer op dan kom je ook vanzelf al verschillende watervogels tegen. Het meer van Annecy kent een grote en bijzondere populatie van watervogels en andere dieren. Twee moerasgedeeltes van het meer zijn zelfs apart aangeduid als beschermd natuur gebied. Wees bij het zwemmen op het meer voorzichtig en ga niet al te ver het water op. Het meer van Annecy wordt druk bevaren door kano’s, plezierjachten, rondvaartboten, vissers en niet te vergeten hordes kleine kinderen die op verschillende vaarscholen rondom het meer les krijgen in zeilen en surfen. Ook rondom het meer is men zeer actief. De cols in de omgeving vormen een flinke uitdaging voor menig fietser. De tour de France is hier al meerdere malen gepasseerd waarbij een van de keren een tijdrit rondom het meer was. Er liggen verschillende fietsroutes en fietspaden rondom het meer. Wie het meer graag van bovenaf bekijkt neemt een duik vanaf de bergen. Bij helder weer zie je de hele dag parapenters boven het meer hangen.

Palais d’Ille

Het palais d’Ille is het meest kenmerkende gebouw van Annecy. Het gebouw is gelegen op een eiland in het midden van de Thiou. Deze stroomt er langs verschillen de kanten omheen. Het gebouw heeft wel iets weg van een soort schip in de rivier en de bruggetjes die naar het eiland leiden geven het complex een erg pittoresk uiterlijk. Dit staat enigszins in schril contrast met de functie van het gebouw in vroegere tijd. Het is een tijd een gevangenis geweest. Het Palais d’Ille werd gebouwd in de vroege middeleeuwen en diende in eerste instantie als woning voor de heren van Annecy voor dat zij het kasteel op de heuvel betrokken. Later werd het gebruikt als munt, gevangenis, rechtbank en als stadhuis voor de heren van Genève. Tegenwoordig is er een museum gevestigd wat je meer verteld over het paleis en zijn functies, maar ook over de stad Annecy.

Rue Saint Claire

De Rue de Saint Claire ligt midden in het hart van Annecy. Het is een van de drukste straten van Annecy. De veelkleurige panden in de straat zijn aan de voorkant voorzien van een galerij. Onder de galerijen bevinden zich de leuke terrasjes van de vele restaurants in de straat. Deze worden her en der afgewisseld door kleine winkeltjes waarin allerlei toeristische hebbedingetjes verkocht worden. Ook zijn er enkele specialiteiten winkels met heerlijke hammen en kazen uit de regio. De Rue de Saint Claire heeft door zijn galerij en mooi gekleurde huizen een bijzondere uitstraling en charme. Wandelend over de oude steentjes in de straat krijg je een aardig beeld van Annecy in de middeleeuwen. De straatjes links en rechts leiden naar het kasteel en de waterstroompjes die door de stad heen gaan.

Eglise Saint Francois de Seles

Deze prachtige in Barokstijl opgetrokken kerk valt direct op bij binnenkomst in Annecy. Het prachtige witte gebouw met zijn rode dakpannen staat aan het water en neemt een prominente plaats in in het centrum van de stad. De kerk is vernoemd naar de heilige die er ook begraven ligt, Saint Francois de Seles. Saint  Francois was de bisschop van Genève, maar omdat Genève in handen was van de Calvinisten had de bisschop van Genève zijn paleis in Annecy. Vanuit hier deed Saint Francois zijn uiterste best de ketterse calvinisten te bekeren. Helaas zonder heel veel resultaat. Saint Francois stond bekend om zijn liefde voor de armen. Hij schreef ook veel en werd na zijn dood benoemd tot kerkvader. Zijn geschriften worden nog steeds gezien als zeer waardevol door de katholieke kerk. Hij ligt in de gelijknamige kerk begraven samen met medestichter van de Orde der Maria Visitatie.

Pont d’Amour

De Pont d’Amour ligt aan de rand van Annecy aan het meer. Het vormt de verbinding tussen het park Jardin de l’Europe en de Pâquier. De brug ligt over het kanaal de Vassé heen. Deze brug is een van de mooiste plekjes in Annecy. Vanaf de brug heb je een prachtig uitzicht op het meer aan de ene kant en aan de andere kant op de haven voor de sloepjes. Op de achtergrond de hoge bergen of sfeervolle middeleeuwse stad. Niet verwonderlijk dat verliefde stelletjes de brug regelmatig uitkiezen voor romantische omhelzingen. Menig meisje in Annecy is op deze brug ten huwelijk gevraagd. Een minder romantische versie over de oorsprong van de naam van de brug is het feit dat er in vervlogen dagen prostituees zich hier te koop aanboden. De brug is een staalconstructie uit het begin van de 20e eeuw en heeft de typische ranke vorm die je bijvoorbeeld ook aantreft bij de Eiffeltoren.

Place de Saint Claire

De Place de Saint Claire heeft een geheel ander uiterlijk als de rest van de straatjes va Annecy. De huizen die aan de waterkant van het plein liggen hoorde vroeger bij de textielindustrie en doen een stuk moderner aan als kleine middeleeuwse huisjes aan de kant van het kasteel. Vanaf het plein lopen kleine steegjes omhoog tot aan het kasteel van Annecy. Op het plein vindt men verder nog een oude fontein met het embleem van de stad. De porte Sainte –Claire met zijn klok van de stad leidt naar de heuvel met de voormalige stadsmuur.  De terrasjes op het plein zijn een prima plek om op warme dagen een lekker wijntje te nuttigen. Het kleine leuke plein is altijd vol van leven een een prima plek om enkele uurtjes te vertoeven.

Eglise Saint Maurice

De Eglise Saint Maurice is een van de oudste kerken van Annecy. Deze kerk in Gotische stijl uit de 15e eeuw vindt men tegenover het gemeentehuis. De kerk werd gebouwd door de Dominicanen en werd in de middeleeuwen veelvuldig gebruikt. Verschillende kapelletjes herinneren aan de belangrijke families van Annecy en roemrijk gildes die de stad telden. Bijzonder item in de kerk is het Trompe-L’oeil uit 1458. Deze bijzondere schilderkunst geeft de illusie dat het geschilderde object drie dimensionaal is. In de afbeelding ziet men de tombe van Philibert de Monthouz terwijl monniken aan zijn graf rouwen. Deze Philibert was de adviseur van de graaf van Savoi in de 16e eeuw. Het Trompe-L’oei is bijzonder mooi en zeker het bekijken waard.

Le Jardin d’Europe

Dit is het park wat gelegen is aan het water. Het is een echt stadspark wat bruist van het leven. Op warme dagen komen hele families en vriendengroepen hier bijeen om heerlijk te flaneren, te picknicken of lekker actief bezig te zijn. Overal zie je hier mensen fietsen en hardlopen. De kleintjes spelen er in de grote speltuin of toen verstoppertje op het gras. Een enkeling is aan het pootje baden in en van de fonteinen. De ijsco verkopers doen hier goede zaken. De hoge bomen in het park zorgen voor een intieme sfeer en de hoognodige schaduw in het midden van de zomer. Het centrum van het park is de grote fontein in het midden. Aan de rand vind je het voormalige stadhuis. Vanuit het park kun je met de waterfiets, kano of sloep zelf het meer opvaren.

De jachthaven van Annecy

Net even buiten het drukke centrum van Annecy ligt de jachthaven van de stad. Deze is makkelijk per auto, fiets en openbaar vervoer te bereiken. De jachthaven ligt vol met mooie motor en zeilboten. Je kunt er ook boten huren om zelf, met of zonder vaarbewijs, op pad te gaan. Vanuit de haven van Annecy kun je maar liefst naar acht andere jachthavens verspreid over het meer varen. Doussard, Duingt, Menthon-Saint-Bernard, Saint Jorioz, Sevrier, Talloires en Veyrier-du-lac zijn de andere havens aan het meer. Je kunt natuurlijk ook je eigen boot hier te water laten en je vakantie zeilend op het meer van Annecy besteden.  In de jachthaven is ook een zeilschool te vinden, waar de kinderen kunnen leren zeilen.

Waterfietsen en andere bootjes op het Meer van Annecy

Niet alleen rondvaartboten maken het meer van Annecy onveilig. Overal aan de oevers van het meer zijn er diverse mogelijkheden om het water op te gaan. Vanuit de Jardins de l ‘Europe doe je dat bijvoorbeeld met een waterfiets. Deze worden per uur op half uur verhuurd en je kunt er een leuk klein rondje op het meer mee maken. Wil je en iets meer afstand afleggen dan kun je een motorbootje huren. Er zijn er waar je zonder vaarbewijs zo het meer mee op mag. Aan het meer van Annecy kan het ook met enige regelmaat waaien. Hoewel je geen mooie hoge golven hebt wordt er ook wel gesurft. In een van de vele zeilschooltjes aan de oever kun je individueel of met een grote groep leren zeilen.

Rondvaart op het Meer van Annecy

Vanaf de Quai Napoleon vertrekken diverse rondvaartboten voor een tocht over het meer. Allerlei varianten zijn hierin te verkrijgen. Veel toeristen verkiezen de grotere boten die verschillende stopplaatsen aan doen gedurende de dag. Voor wie een wat persoonlijkere aanpak wil zijn er ook diverse sloepen met gids te huur. Op een rustigere manier vaar je gedurende een dag het gehele meer rond en bekijk je vanaf het water al het moois wat er rondom het water te vinden is. Uiteraard kun je ook zelf een bootje huren en rustig aan het water van het meer verkennen. Voor wie zelf nog niet kan varen zijn er diverse zeilscholen aan het meer die je dit in korte tijd kunnen leren.

Sluisdeuren

Het water wat overal door Annecy stroomt bezorgde de stad in het verleden vele rijkdommen, maar ook gevaar. In de stroompjes vind men verschillende sluisdeuren. De grootste mechanische sluisdeuren vind je bij de pont de la République. Ze zijn in de 19e eeuw op het hoogtepunt van de industriële revolutie gemaakt door ingenieur Sadi Camo. In het voormalige klooster van de Clarissen was na de Franse revolutie een textielfabriek gevestigd. De sluisdeuren in de Thioux  zorgden ervoor dat het water het gehele jaar hoog genoeg stond om de fabriek aan te kunnen drijven. Het zorgde ervoor dat Annecy ook in de 19e eeuw zijn belangrijke functie als centrum van de regio niet verloor. De sluisdeuren zijn nog steeds een mooi stukje mechanica.