Metz: hoofdstad van de Lorraine

Metz is een grote stad in het noordoosten van Frankrijk. Het is de grootste stad en de hoofdstad van de regio Lotharingen. Het is een oude stad die ten tijden van de Romeinen al bestond. Deze veroverden de stad en vernoemden hem naar de gallische stam Mediomatrices dat later afgekort Metz werd. De T wordt niet uitgesproken waardoor de naam eerder als Mess klinkt als Metz. Door de eeuwen heen is de stad Metz in veel verschillende handen geweest. De grootste invloed heeft Duitsland op de stad gehad. Aan het einde van de Frans-Duitse Oorlog aan het einde van de negentiende eeuw werd de stad dankzij de vrede van Frankfurt ingelijfd door Duitsland. Metz werd de hoofdstad van de regio Lotharingen en kende een enorme bevolkingsgroei omdat veel Duitse Immigranten in de stad kwamen wonen. Hierdoor werd ook het Duits een belangrijke taal in de stad. Tegenwoordig is het Duits geen meerderheidstaal meer in Metz maar wordt het nog wel door een groot deel van de bevolking gesproken. Na de Eerste Wereldoorlog werd Metz opnieuw onderdeel van Frankrijk.Centre Pompidou Metz

Het Pompidou-Metz is het belangrijkste museum van Metz en misschien wel van de Lorraine. Gek genoeg beschikt het museum niet over een eigen collectie maar worden er uitsluitend exposities en tentoonstellingen gehouden. Het merendeel van deze exposities komt uit de verzameling van het Centre Pompidou in Parijs waar dit museum een satelliet museum van is.
centrepompidou
Het museum heeft een opvallende architectuur. Met veel hout en glas. Hierdoor lijkt het een heel licht ontwerp. Het museum is ontworpen door de Japanse architect Shigeru Ban en de Fransman Jean de Gastines. Ook als je niet van moderne kunst houdt dan is het museum een aanrader. De centrale inkomsthal is al een bezienswaardigheid op zich.Kathedraal van Metz

De kathedraal van Metz of zoals hij officieel heet de Cathédrale Saint-Étienne de Metz is de kathedraal van het bisdom Metz. Het is een indrukwekkende kathedraal die tot de grootste van de wereld behoort, het middenschip is meer dan veertig meter hoog en de lengte bedraagt 123 meter . De kathedraal is ontstaan in de veertiende eeuw door het samenvoegen van twee oudere kerken. In de vijftiende eeuw werd het transept en het koor aan de kathedraal toegevoegd.
kathedraalvanmetz
Het meest indrukwekkende onderdeel van de kathedraal van Metz zijn de enorme glas-in-loodramen. De enormer steunberen van de kathedraal zorgen ervoor dat er extra grote glas-in-loodpartijen in de kathedraal konden worden gemaakt. Enkele van de mooiste glas-in-loodramen van de kerk zijn gemaakt door de beroemde kunstenaar Marc Chagall.

Gare de Metz

Het station van Metz is één van de mooiste in Frankrijk. Het station is gebouwd in het begin van de twintigste eeuw toen Metz nog onderdeel was van het Duitse Rijk. Het station werd gebouwd in opdracht van keizer Wilhelm die voor hemzelf een keizerlijke loge liet bouwen. Deze loge wordt tegenwoordig gebruikt als kantoor. De grootheid van het station van Metz valt te verklaren doordat het station deel uitmaakte van het Schlieffen plan. Dit plan hield in het kort in dat alle Duitse troepen binnen 24 uur van Frankrijk naar Rusland konden worden verplaatste en visa versa.
garemetz
Als je het station vanuit de verte ziet dan lijkt het eerder op een kerk dan op een station. Dit komt door de hoge klokkentoren en de grote glas-in-loodramen.
Nadat Metz weer onderdeel werd van Frankrijk werden er enkele uiterlijke veranderingen aan het station aangebracht.

Espalande de Metz

Net buiten het historische centrum van Metz ligt de Espalande een grote tuin die is aangelegd in het begin van de negentiende eeuw. Het midden van de tuin wordt gevormd door een grote fontein. In de zomermaanden zijn de verschillende grasvelden en bankjes van de Espalande gevuld met hangende studenten, één van de gebouwen voormalige universiteit van Metz staat naast de tuin. De Universiteit van Metz maakt tegenwoordig deel uit van de Université de Lorraine.
In de Espanlanda van Metz zijn meerdere grote kunstwerken te vinden zoals; Le Chavel de bronze van Christophe Frantin, Le Poilu libérateur en la Naïade ou la Source van Charles Pêtre. In de tuin is tevens een buste te vinden van Paul Verlaine die jarenlang de geliefde was van Arthur Rimbaud.

Chapelle de Tempeliers

De bouw van de Chapelle de Tempeliers werd door de tempelridders gestart aan het einde van de twaalfde eeuw en werd veertig jaar later voltooid. Van de oorspronkelijk fresco’s is er slecht één uit de veertiende eeuw bewaard gebleven. De andere fresco’s in de Chapelle de Tempeliers stammen uit het begin van de twintigste eeuw toen de kapel werd gerenoveerd.

Arsenal de Metz

Het Arsenal de Metz is een concerthal die gespecialiseerd is in de klassieke en kunstmuziek. Het gebouw is te vinden naast de Espalande van Metz. Het gebouw lijk op eerste instantie niet zo heel groot maar een groot deel bevindt zich ondergronds. Het gebouw heeft totale vloeroppervlakte van 10.000 vierkante meter. Het concertgebouw is de thuishaven van het Franse nationale orkest van de Lorraine. Het Arsenal de Metz staat bekend om zijn uitstekende akoestiek. Er zijn twee zalen in het gebouw te vinden de Grand Salle met 1.500 plaatsen en de Espalande zaal met 350 plaatsen.

Eglise Saint Pierre aux Nonnains

De Eglise Saint Pierre aux Nonnains is waarschijnlijk de oudste Christelijk kerk van Frankrijk. De muren van de kerk zijn gebouwd in het einde van de vierde eeuw na Christus. Niet lang na de bouw werd de kerk in de brand gestoken door de Vandalen. In de zesde eeuw werd er een kapel van de kerk gemaakt die later onderdeel zou worden van een nonnenklooster. Dit klooster heeft tot de zestiende eeuw op deze plaats gestaan. De resten ervan zijn nog steeds zichtbaar. Door de eeuwen heen is de Eglise Saint Pierre aux Nonnains meerdere malen verbouwd en gerenoveerd. Veel van de originele uitstraling is hierbij verloren gegaan.

Temple Neuf

De Temple Neuf ook wel de nieuwe protestante kerk genoemd is gebouwd ten tijde van de Duitse overheersing van Metz. In deze periode zijn veel gebouwen in Metz opgeknapt over vervangen. Dit om de superioriteit van het Duitse Rijk te laten zijn. De Temple Neuf is her een goed voorbeeld van. De Temple Neuf is gebouwd op het eilandje Petit-Saulcy in de romaanse stijl. In tegenstelling tot veel andere kerken werd er over de bouw van de Temple Neuf slecht drie jaar gedaan. Door de idyllische ligging van de kerk is hij op veel foto’s en ansichten van Metz terug te vinden.

Place d’Armes

Het Place d’Armes is één van de belangrijkste pleinen inde historische binnenstad van Metz. Aan het plein is de Kathedraal van Metz, het Hotel de Ville en het Office du Tourisme van Metz te vinden. Het is een groot rechthoekig plein dat gebouwd is in de tweede helft van de negentiende eeuw. Het plein was oorspronkelijk bedoelt als paradeplaats voor het Franse Leger. Het office du tourisme van Metz is gevestigd in de voormalige Corps de garde van Metz. Dit gebouw is tegelijkertijd gebouwd met het Hotel de Ville van de stad waardoor het plein een uniformkarakter heeft. Midden op het plein is een standbeeld te vinden van Marshal Fabert.

Marche Couvert

De overdekte markt van Metz is te vinden tegenover de Kathedraal van Metz. De markt wordt er sinds 1831 gehouden. Voordat het gebouw een markt werd was de Marche Couvert het Paleis van de Bisschop. Hoeveel markten kunnen er zeggen dat ze in een voormalig paleis gehouden worden. Het bisschoppelijk paleis is gebouwd in de tweede helft van de achttiende eeuw maar verloor na de Franse revolutie zijn oorspronkelijke functie.
Op de Marche Couvert worden hoofdzakelijk dagverse producten verkocht, van vis tot vlees en van kaas tot groente en fruit het is er allemaal in veelvoud te vinden. Naast de dagverse producten worden er ook veel lokale specialiteiten verkocht. Zo zijn er meerdere kramen te vinden waar quiche Lorraine verkocht wordt.

Avenue Foch

De avenue Foch is een straat in Metz die de overgang vormt tussen de oude en nieuwe stad van Metz. De straat werd gebouwd na de annexatie van Metz door Duitsland. Er zijn in de straat veel prachtige jugendstil en Art Deco huizen te vinden. Het oudste gebouw wat in de avenue Foch staat is de la tour de Camouflage. Deze toren was onderdeel van de stadsmuren van Metz. Andere bekende bouwwerken in deze straat zijn la villa moderne Bleyler, hotel Foch en het hotel Royal.

Grand Pont de Morts en moyen Pont des Morts

De belangrijkste historische bruggen in Metz zijn de Grand Pont et moyen en Pont des morts. Beide bruggen hebben nogal dubieuze namen de Grote dodenbrug en de brug van de dood. De Grand Pont et moyen is de grootste en langste van de twee bruggen. De naam van de brug heeft te maken met een belasting die vroeger betaald moest worden als je over de brug wilde. Het kerkhof van Metz lag aan de andere zijde van de brug en als je een overledene over de brug wilde brengen moest je zijn beste kledingstuk schenken aan het ziekenhuis dat verantwoordelijk was voor de bouw en het onderhoud van de brug.
De moyen Pont des Morts is ongeveer gelijk gebouwd met de eerste stenen versie van de Grand Pont de Morts. De kleine brug is door de eeuwen meerdere malen vernield geweest. Voor het laatst tijdens de Tweede wereldoorlog.