Auch: het tijdloze hart van de Gascogne

Auch, genesteld in de glooiende heuvels van de Gers in Gascogne, is een stad die rijk is aan geschiedenis en doordrenkt van de landelijke charme van het Franse platteland. Het is een plaats waar de echo’s van d’Artagnan en de musketiers nog door de straten klinken. De belangrijkste bezienswaardigheid van de stad is de indrukwekkende Sainte-Marie kathedraal. Dit hoogtepunt van de gotische kunst met zijn gebeeldhouwde koor en prachtige gebrandschilderde ramen, staat op de UNESCO-werelderfgoed.

Pittoreske oude binnenstad
Auch’s historische centrum is bezaaid met smalle straatjes en statige stenen huizen die leiden naar de monumentale trap Escalier Monumental, waarvan elke trede een verhaal vertelt. Op de marktpleinen vindt men levendige weekmarkten waar lokale producenten hun Armagnac, foie gras en andere Gasconse delicatessen aanbieden. De geest van Gascogne leeft voort in de keuken, cultuur en het ongeëvenaarde landschap. Met zijn prachtige natuur, rijke gastronomie en een erfenis die teruggaat tot de Romeinen, nodigt Auch bezoekers uit om te genieten van een stukje authentiek Frankrijk.Cathédrale Sainte-Marie

De Cathédrale Sainte-Marie in Auch is een prachtig voorbeeld van religieuze architectuur en wordt gezien als het kroonjuweel in de regio Gascogne. Deze kathedraal, erkend als UNESCO-werelderfgoed, heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 15e eeuw. De gevel toont een imposant voorbeeld van gotische kunst, waarop verschillende Bijbelse verhalen verteld worden.

Binnenin openbaart zich een indrukwekkend interieur met een reeks kapellen en een uitzonderlijk koor omgeven door gedetailleerde houtsnijwerken die scènes uit de Bijbel weergeven. Het licht dat door de gebrandschilderde ramen valt, verlicht de kathedraal in een spectrum van kleuren, wat een sfeer van verwondering en contemplatie creëert. Verder vind je in de kerk een bijzonder groot orgel, een meesterwerk dat bekendstaat om zijn bijzondere geluid. De kathedraal herbergt een schat aan religieuze kunst, waaronder een collectie tapijten.
De kathedraal van Auch kan gratis bezocht worden. De kathedraal is iedere dage geopend van 09:30 tot 12:30 en van 14:00 tot 18:00, behalve op zondag, dan is hij alleen in de middag geopend voor publiek. In de ochtend kun je er dan wel een mis bijwonen.Historische binnenstad

De historische binnenstad van Auch, is een prachtige plek waar geschiedenis tot leven komt. De kronkelende smalle straatjes en oude stenen huizen geven Auch de sfeer van lang vervlogen tijden. Centraal staat de indrukwekkende kathedraal Sainte-Marie met zijn indrukwekkende façade en rijke interieur. Rondom de kathedraal liggen kleine charmante pleintjes met terrasjeswaar je de delicatessen uit de regio kunt proeven. De Escalier Monumental, een grote trap die de beneden- en bovenstad met elkaar verbindt en een panoramisch uitzicht biedt, mag je zeker niet missen. De historische binnenstad van Auch is een historische mengeling van architectuur, religie en cultuur, wat het tot een must-see bestemming maakt in Gascogne.

Escalier Monumental

De Escalier Monumental in Auch, verbindt de benedenstad met de historische kathedraal boven op de heuvel. Met zijn 374 treden is deze monumentale trap niet alleen een indrukwekkend staaltje van stedenbouwkundige kunst, maar ook een sociale ontmoetingsplaats. Halverwege staat het standbeeld van d’Artagnan, de beroemdste musketier. De trap wordt omzoomd door ruige tuinen. Vanaf de top hebben heb je een adembenemend uitzicht over het lagergelegen deel van Auch en het omliggende Gascognelandschap. De Escalier Monumental is de letterlijke verbinding tussen het verleden en het heden van deze historische Franse stad.

Overnachten in Auch

Er zijn in Auch tal van overnachtingsmogelijkheden te vinden, elk met een eigen charme. Hôtel de France, in het historische centrum, is een elegante keuze voor wie op zoek is naar comfort en geschiedenis, met zijn klassieke façade en moderne voorzieningen. Het terras biedt een prachtig uitzicht op de oude stad, perfect voor een avond ontspanning. Voor reizigers die de voorkeur geven aan een rustigere omgeving, is Domaine de Baulieu een uitstekende optie. Dit hotel, gelegen op een heuvel net buiten de stad, combineert modern design met de rust van het platteland. Bezoekers kunnen zich hier onderdompelen in de natuur zonder de stad te ver te verlaten. Tot slot biedt Hôtel Robinson budgetvriendelijke, doch comfortabele kamers, ideaal voor gasten die een eenvoudige basis willen voor het verkennen van Auch en omgeving. Elk hotel biedt een unieke ervaring die past bij diverse voorkeuren, waardoor elke gast een onvergetelijk verblijf in Auch kan hebben.

Tresor de la Cathédrale

In de kathedraal van Sainte-Marie in Auch ligt een van de waardevolste schatten van religieuze kunst verborgen: de Tresor de la Cathedrale. Deze schat omvat een uitzonderlijke verzameling heilige kunstwerken, waaronder eeuwenoude gewaden, religieuze relikwieën en gouden liturgische voorwerpen. De collectie toont het vakmanschap en de kunstzinnigheid van vroegere eeuwen, met stukken die variëren van de fijnste borduurwerken tot meesterlijk gesmede zilveren artefacten. Je ziet er goudkleurige kelken en kruizen bewonderen, die rijkelijk gedecoreerd zijn met edelstenen en christelijke symbolen. De Tresor de la Cathedrale geeft een goed beeld van de spirituele erfenis van Auch.

Foie gras

Foie gras, het befaamde culinaire erfgoed van Frankrijk, is onlosmakelijk verbonden met Gascogne en in het bijzonder met de stad Auch. Deze delicatesse, gemaakt van de lever van eenden of ganzen, is diepgeworteld in de Gasconse cultuur en gastronomie. Gascogne, bekend om zijn liefde voor rijke smaken, beschouwt de foie gras als een symbool van regionale trots en vakmanschap.

In Auch en de omliggende dorpen houden ambachtelijke producenten vast aan de traditionele productiemethoden, die van generatie op generatie zijn doorgegeven. Zij zien toe op het welzijn en de kwaliteit van het voedsel van hun dieren, wat bijdraagt aan de sublieme smaak en textuur waar foie gras om bekendstaat. Of het nu geserveerd wordt als een zijdezachte paté, een terrine of gebakken als een decadent hoofdgerecht, foie gras blijft een gastronomisch hoogtepunt in Gascogne.

Parkeren in Auch

Parkeren in Auch is goed geregeld, met diverse opties die gemak bieden aan zowel bezoekers als inwoners. Rondom het historische centrum zijn parkeerplaatsen en -garages te vinden waar je je voertuig kwijt kunt om de stad te voet te verkennen. Veel van deze parkeergelegenheden bieden de eerste uren gratis parkeren, ideaal voor een kort bezoek. Voor langere verblijven zijn er betaalde zones die een dagtarief hanteren. Strategisch geplaatste wegwijzers leiden bestuurders naar de beschikbare parkeerruimtes, wat het vinden van een plek vereenvoudigt. Met parkeergelegenheid dicht bij belangrijke attracties, is Auch toegankelijk en gastvrij voor iedereen die de stad bezoekt.