Marigot: Caribische hoofdstad van Saint-Martin

Marigot is de hoofdstad van Saint-Martin. Dit is het Franse deel van het eiland Sint Maarten dat in het Caribisch gebied ligt. Hoewel Saint-Martin wel een beperkte vorm van zelfbestuur heeft, valt dit gebied onder Frankrijk en is er geen sprake van een zelfstandig land. Saint-Martin is een overzeese gemeenschap van Frankrijk. Officieel is Marigot dan ook een Franse stad. Wie Marigot bezoekt die zal dat op bepaalde manieren ook zeker merken. Zo wordt hier natuurlijk Frans gesproken, zie je Franse kentekens op de auto’s die hier geregistreerd staan en zul je een aantal bakkers in de stad zien waar je heerlijk Frans stokbrood kunt kopen. Wie verwacht aan een soort van tweede Côte D’Azur terecht te komen die moeten we eventjes wakkerschudden: Marigot is zonder enige twijfel Caribisch. De enige twee overeenkomsten met de Franse Rivièra zijn de Franse roots en de vele dure jachten die je ook in Marigot zeker aan zult treffen.

In Marigot is echter ook voldoende armoede. Dat komt mede door illegale vluchtelingen die onder andere vanuit Haïti richting het economisch stabielere Saint-Martin gekomen zijn. Dat zorgt voor bedelaars, criminaliteit en prostitutie op Sint Maarten. De kans dat je hier als toerist mee te maken krijgt is niet al te groot. Wie een beetje ‘streetwise’ is die zal niets met criminaliteit te maken krijgen en het aantal bedelaars lijkt zich vooralsnog erg te beperken. De vraag is in hoeverre het officiële inwoneraantal van Marigot nog klopt. Het vermoeden is dat de officiële cijfers (ruim zesduizend inwoners) al lang niet meer de waarheid weerspiegelen.

Als je op het eiland Sint Maarten verblijft dan is een bezoek aan Marigot een must-do. Het is leuk om hier te winkelen en hoe een Caribische variant van een Franse stad er uit ziet. Het leven is hier relaxed en op de Creoolse markt kun je heerlijk shoppen voor souvenirs. Vergeet vooral niet om een wandeling te maken naar het op een heuvel gelegen Fort Louis. Van hieraf heb je een fraai uitzicht over Marigot en de omgeving.Creoolse markt

Iedere dag wordt er op de Place Du Marché in Marigot een Creoolse markt gehouden. Bij slecht weer kan de markt afgelast worden. Als je bij de haven van Marigot aankomt dan kun je de kleurige markt eigenlijk bijna niet missen. Het gros van de kraampjes bieden souvenirs aan die je eigenlijk op zoveel plekken kunt kopen. Bedrukte T-shirts, houtsnijwerk en allerlei souvenirs waar de naam Sint Maarten of Saint-Martin op vermeld staan. Het voordeel is dat dit soort spullen hier over het algemeen wel goedkoper aangeboden worden dan in souvenirwinkels in Philipsburg.

Tussen de weinig onderscheidende kraampjes zitten er wel een paar die zich wel op de een of andere manier onderscheiden door hun aanbod. Zo zijn er enkele kraampjes te vinden met echte lokale producten en lekkernijen zoals rum met allerlei smaakjes.Dagtrips naar Anguilla of St. Barths

Marigot is de plek om een dagtrip naar Anguilla of St. Barths te starten. Vanaf de haven vertrekken er dagelijks veerboten naar het noordelijker gelegen eiland Anguilla. De eerste boot vertrekt in de ochtend en de laatste boot aan het einde van de middag. Wie naar Sint Barthelemy (St. Barths) wil reizen die kan dat meerdere keren per week vanuit Marigot doen. Deze route kost je wel meer tijd dan de boot die vanuit Oyster Pond naar St. Barths vertrekt. Vanaf Marigot doet de Voyager 2 er ongeveer een uur over om St. Barths te bereiken.

Fort Louis

Op het moment dat Marigot door koning Lodewijk XVI van Frankrijk uitgeroepen werd tot hoofdstad van het Franse deel van het eiland was er behoefte aan een fortificatie om Marigot te beschermen. Daarom liet hij op een heuvel bij de stad Fort Louis bouwen. Dit geschiedde in het jaar 1789. Dat het fort niet overbodig was bleek wel in de gevechten die hier in de decennia na de bouw plaatsgevonden hebben. Op een gegeven moment was Fort Louis dermate beschadigd dat het langzaam aan in verval kwam. Inmiddels is het fort deels hersteld en is het een belangrijke bezienswaardigheid op het eiland Sint Maarten. Je kunt na een korte wandeling naar boven het fort gratis bezoeken. Wie dat doet die zal in ieder geval getrakteerd worden op een mooi uitzicht over Marigot, de haven van Marigot, het strand ten noorden van Marigot en de groene heuvels die de stad omringen.

Heerlijk stokbrood

Dat je in Marigot in Frankrijk bent merk je aan de vrij grote concentratie aan Franse bakkers in het centrum van de stad. Vooral aan de Boulevard de France zitten een paar uitstekende bakkers. Het aanbod bestaat hier uit heerlijk Frans stokbrood, gebakjes, lekkere koeken, croissants en macarons. Vrijwel alle bakkers bieden de mogelijkheid om ter plaatse de lekkernijen op te eten met een lekkere bak koffie erbij. Je kunt ook belegde broodjes meenemen als je dat wilt. Houd er rekening mee dat je hier in euro’s betaalt. Met Amerikaanse dollars kan ook. De wisselkoers is dan over het algemeen niet zo gunstig.

West Indies Mall

De West Indies Mall is het enige overdekte winkelcentrum van Marigot. Hier vind je een vrij kleine maar zeker interessante selectie aan winkels. Het moderne winkelcentrum is zeker de moeite waard om eventjes binnen te wandelen, al was het alleen maar om op warme dagen eventjes te genieten van de airconditioning die het hier allemaal koel houdt.