Troyes: champagne en huizen in duizend kleuren

Troyes is een prachtige historische stad in het centraal noordelijke deel van Frankrijk, in de regio Grand Est. Troyes maakt deel uit van de historische regio Champagne-Ardenne en is de grootste plaats in het departement Aube. De stad heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot voor onze jaartelling. Al in de vroege middeleeuwen, was het een belangrijke stad waar jaarmarkten werden gehouden. Het zou in de vijfde eeuw zelfs weerstand hebben kunnen bieden aan Atilla de Hun en zijn leger. Later zou de stad wel verwoest worden door de Noormannen, maar dat was eeuwen later.

De stad Troyes vooral bekend omdat het historische centrum zo goed bewaard is gebleven. Een groot deel van de binnenstad bestaat nu nog steeds uit prachtig gerenoveerde houten huizen. We zijn er tijdens onze wandeling door de stad wel honderden tegengekomen, de een nog mooier dan de ander. Opvallend is het aantal kerken dat zich in het historische centrum van Troyes bevindt. Al deze op het eerste oog totaal verschillende geloofsgebouwen, hebben gemeen dat er overal prachtig gebrandschilderde ramen en glas-in-loodramen te zien zijn.

Door zijn ligging in Noord-Frankrijk is Troyes een leuke stad om te stoppen als je op doorreis bent naar het zuiden van Frankrijk of naar Spanje.Kathedraal Saint-Pierre Saint-Paul

De kathedraal Saint-Pierre Saint-Paul kortweg; de Kathedraal van Troyes genoemd, is van alle geloofsgebouwen in Troyes de indrukwekkendste. Het is van oorsprong een Romaanse kerk die later een gotisch uiterlijk kreeg. Dit had te maken met het enorm lange bouwproces dat bij de kathedraal hoorde. De bouw startte in de dertiende eeuw, maar het zou tot de achttiende eeuw duren voor hij werd afgebouwd. Zelf nu is de bouw niet echt afgerond aangezien een van de twee torens nooit voltooid is. Voor de bouw van de Kathedraal van Troyes hadden er al twee eerdere kerkgebouwen op deze plek gestaan, waarvan de oudste uit de vijfde eeuw stamt.
De binnenzijde van de kerk is echt prachtig. De gebrandschilderde ramen zijn van de hoogste kwaliteit en zorgen ervoor dat het interieur van de kerk baadt in een multi kleurengloed. De oudste gebrandschilderde ramen, in het koor zijn uit de dertiende eeuw. Op andere plaatsen in de kathedraal kom je glas-in-loodramen tegen uit de veertiende en vijftiende eeuw.Maison de l’Outil et de la Pensée Ouvrière

Het Maison de l’Outil et de la Pensée Ouvrière of het museum van het werktuig en de fantasie van de werkman, klinkt niet echt als een heel interessant museum. Tenminste wij hebben het overgeslagen tijdens ons bezoek aan Troyes, toch is de binnenplaats van het museum wel het bezoeken waard. Het Hôtel de Mauroy, waarin het museum gevestigd is, is gebouwd in de tweede helft van de zestiende eeuw en is een van de best bewaarde gebouwen in het historische deel van Troyes. Na de dood van de Jean de Mauroy, die het herenhuis liet bouwen, werd het een weeshuis. Het Maison de l’Outil et de la Pensée Ouvrière is het grootste museum voor handwerktuigen ter wereld.

Saint Nizier wijk

De wijk Saint Nizier wijk een van de oudste nog steeds bestaande delen van de stad Troyes. Dit district van Troyes bestaat hoofdzakelijk uit houten vakwerkhuizen uit de zestiende eeuw. Een van de mooiste en oudste huizen in dit del van Troyes, is het Maison de Dauphin. Dit huis is gebouwd in 1472 en helemaal gerestaureerd in het begin van deze eeuw. Een ander beroemd gebouw in deze wijk is het Hôtel des Grisettes uit de zestiende eeuw. De mooiste huizen zijn te vinden aan de rue de Kléber, een straat die vroeger net binnen de stadswallen van Troyes lag. Een wandeling door het Saint Nizier Quarter voelt als een wandeling terug in de tijd, overal zijn er prachtige houten huizen, de een nog mooier dan de ander. Let vooral op de prachtige houten details die je overal terugziet.

Église Sainte-Madeleine

Van de vele kerken in Troyes is de Église Sainte-Madeleine misschien wel de mooiste, in ieder geval een van de bijzonderste, met een uniek interieur. De bouw van de kerk startte in het begin van de twaalfde eeuw, maar al in de dertiende eeuw werd een deel Romaanse uiterlijk vervangen door het Gotische. In de vijftiende eeuw worden ook de laatste gotisch elementen verwijderd. Bij binnenkomst van de Église Sainte-Madeleine is het eerste wat opvalt het stenen koorhek. Dit is een van de weinige kerken ter wereld waar dit originele stenen koorhek nog helemaal te zien is, wij hadden het nog nooit gezien en we hebben al wat kerken bezocht. De details op dit koorhek en de elementen er omheen, zijn van een bijzonder hoge kwaliteit.

Rue de Champeaux en Rue de Molé

De Rue de Champeaux en Rue de Molé zijn twee van de belangrijkste straten in het centrum van Troyes. Overdag zijn het vooral toeristen die op deze twee straten afkomen, enkele van de mooiste en bekende houten huizen van Troyes zijn in deze straten te vinden, zoals het Maison du Boulanger. In de weekenden bruisen deze twee straten van het leven. In de zomermaanden zijn de smalle straten gevuld met terrassen en de restaurants en bars puilen uit. Ben je ’s avonds in Troyes, dan is dit de plek om je dag af te sluiten.

De kurk van Troyes

Troyes ligt nog net in het gebied waar champagne geproduceerd mag worden. In de directe omgeving van de stad zijn er ongeveer twintig bedrijven, waar champagne geproduceerd wordt. Toeval wil dat de vorm van het historische centrum van Troyes wel iets weg heeft van een champagnekurk. De inwoners van de Troyes noemen het centrum daarom liefkozend “Bouchon de Champagne”. Het wordt zelf gebruikt in verschillende reclamespotjes over Troyes en is terug te vinden op verschillende folders bij het office du tourisme. Op de foto een stadsplattegrond van Troyes waarop het centrum omcirkeld is, oordeel zelf of het op een Champagnekurk lijkt of niet.

Hôtel de Ville van Troyes

Het stadhuis van Troyes is gebouwd in de Lodewijk de Dertiende stijl in de zeventiende eeuw op het Place Alexandre Israël. Het imposante gebouw heeft een andere stijl dan de meeste huizen in Troyes, wat bijna allemaal vakwerkhuisjes zijn. Door het plein voor het stadhuis, lijkt het bouwwerk nog groter dan dat het daadwerkelijk is. Aan de voorzijde van het gebouw, tussen de twee zwart marmeren pilaren, was oorspronkelijk een standbeeld van Lodewijk de veertiende te zien, maar deze werd tijdens de Franse revolutie gesloopt. Nu staat er een beeld van de gehelmde Minerva.

Ibis budget Troyes Centre

De Ibis budget van Troyes is zeker niet het beste hotel van de stad, maar het is als het gaat om prijs en ligging van het hotel, een van de aantrekkelijkste. De kamers zijn er klein, de douche is onhandig en als je met meerdere in een kamer slaapt heb je kans dat er iemand op een stapelbed boven het tweepersoonsbed ligt. Gebruik je Troyes als tussenstop tijdens je vakantie in Frankrijk, dan zal de Ibis budget goed genoeg zijn. Je loopt binnen tien minuten naar het historische centrum en je bent zo terug op de snelweg. Bijkomend voordeel je kunt er gratis parkeren. Wil je liever wat luxer overnachten, dan zijn er in Troyes genoeg alternatieven te vinden.

Stadswandeling Troyes

Net als in veel Franse dorpen en steden kun je in Troyes een route volgens door de stad langs de belangrijkste bezienswaardigheden. De route start en eindigt bij de VVV van Troyes en is enkele kilometers langs. De route is te herkennen aan de koperen driehoeken met daarop een kruisridder. Als je deze route gewandeld hebt, weet je zeker dat je niets gemist hebt tijdens je bezoek aan Troyes.

Rachi Synagoge

Het Rachi Synagoge van Troyes is te vinden aan de rue Brunneval in het historische centrum van de stad. Net als het merendeel van de huizen in dit deel van Troyes is de Synagoge een vakwerkhuis. De synagoge is vernoemd naar de rabbijn Rasji uit de elfde eeuw, een van de belangrijkste verklaarders van de Tenach en de Talmoed. Rasji woonde zijn hele leven in Troyes. De huidige synagoge van Troyes is gebouwd in de zestiende eeuw in de renaissancestijl, maar heeft in de twintigste eeuw zijn huidige uiterlijk gekregen, wat meer in lijn is met de rest van de historische binnenstad. Bijzonder is dat de Rachi Synagoge bezocht kan worden, dit gebeurt wel altijd in de vorm van een rondleiding.

Le Cirque – théâtre de Champagne

Het stadstheater van Troyes is oorspronkelijk gebouwd als circus. Al in de negentiende eeuw, was er op deze plaats een houten circus te vinden waar ruitershows, bokswedstrijden en circusacts te zien waren. Toen het oude houten circus helemaal afbrandde, werd er een nieuw circus gebouwd, ditmaal in steen. In de jaren zeventig van de vorige eeuw werd Le Cirque omgebouwd tot het theater van de Champagne. Nu worden er voornamelijk concerten en theatervoorstellingen gehouden.

Basiliek Saint Urbain

De basiliek Saint Urbain is een van de vele kerken in Troyes, toch heeft ook deze iets bijzonders. Deze basiliek is namelijk gebouwd op de plaats waar het geboortehuis heeft gestaan van Paus Urbanus IV, die aan het einde van de twaalfde eeuw in Troyes is geboren. Bijzonder aan deze paus is, dat hij nooit in Rome zou gaan wonen. Een van zijn eerste opdrachten als hij paus wordt, is de opdracht geven deze kerk te laten bouwen. Het wordt een prachtig gotisch bouwwerk van behoorlijk omvang, wat de basiliek de bijnaam het “Pantheon van de Champagne” oplevert. De basiliek wordt uiteindelijk aan het einde van de veertiende eeuw voltooid, al zouden er door de eeuwen heen nog veel aanpassingen plaatsvinden. In het begin van de vorige eeuw werden de stoffelijke resten van Paus Urbanus IV herbegraven in de basiliek.

Saint-Nizier

De Saint-Nnizier is gebouwd in de zestiende eeuw op de plaats waar al in de zesde eeuw een kerk stond. Toen de bisschop Gallomagne in de zesde eeuw de relikwieën van Saint Nizier (of Nicetius van Lyon, zoals wij hem kennen) naar Troyes bracht, werd de huidige kerk omgedoopt tot de Saint-Nizier. De huidige Saint-Nizier van Troyes wijkt duidelijk af van de andere kerken in de stad. Het opvallendste kenmerk is het gekleurde dak, dat in een patroon is gelegd zoals dat gewoonlijk is in de Bourgogne. Toen we Troyes bezochten stond de kerk gedeeltelijk in de steigers en konden we hem niet bezoeken. Normaal gesproken is de kerk dagelijks van 14:00 tot 17:00 geopend van mei tot en met september.

Markthal van Troyes

De markthal van Troyes is te vinden midden op het place Saint-Rémy. Het is een markthal zoals er aan het einde van de negentiende eeuw verschillende zijn gebouwd in Frankrijk, maar ook in andere Europese landen. De markthal is opgetrokken uit zware gietijzeren balken en pilaren, waartussen bakstenen muren de markthal afscheiden van de buitenwereld. Het is een leuke plaats om even boodschappen te doen, of gewoon om even te kijken wat er Troyes allemaal voor bijzondere producten verkocht worden.

Parkeren in Troyes

De beste parking om je auto te parkeren in Troyes is de Parking Cathédrale onder het Place de la Libération. Vanaf deze parking loop je gelijk het historische centrum van Troyes binnen en ben je op loopafstand van bijna alle bezienswaardigheden.

We sliepen in het Ibis budget hotel, onderweg naar onze volgende bestemming in Frankrijk en konden gratis onze auto parkeren bij het hotel. Vanaf ons hotel was het een tien minuutjes lopen naar het centrum.

Musee Saint Loup

Het museum Saint Loup is gevestigd in een voormalige abdij die gebouwd werd ter ere van de bisschop van Troyes; Saint Loup. Deze bisschop speelde een belangrijke rol tijdens de gevechten van Troyes tegen Atilla de Hun en zijn leger. Nadat het oorspronkelijk gebouw in de negende eeuw werd vernietigd, kwam er eeuwen later een nieuw gebouw op deze plaats te staan met dezelfde naam. In dit historische gebouw is nu een museum gevestigd. Het is een museum met verschillende collecties die samen een vermakelijk museum vormen. Verwacht geen bekende of beroemde kunstwerken of bijzondere collectie. Het museum is opgesplitst in drie delen; Beau Arts, natuurlijke geschiedenis en archeologie.