Nice: heerlijke badplaats aan de Franse Rivièra

Nice is een stad in het zuidwesten van Frankrijk. Met meer dan driehonderdduizend inwoners mag je spreken van een middelgrote stad. Nice ligt aan de Côte d’Azur. Dit is een zeer toeristische kuststreek aan de Middellandse Zee. Omdat dit deel aan de Franse Rivièra erg druk bebouwd is gaat Nice vrijwel naadloos over in Villefranche-sur-Mer in het oosten en Saint-Laurent-du-Var aan de westkant van de stad. Nice is een langgerekte stad die een kustlijn heeft van meer dan negen kilometer. Een groot deel van de kust is voorzien van strand. Een grof kiezelstrand in dit geval. Wie van een zandstrand houdt die zal naar een andere badplaats moeten gaan. Het kiezelstrand heeft we wat voordelen. Zo wordt je niet gezandstraald op het moment dat er eens wat wind staat. Ook zorgen de witte kiezels ervoor dat de zee direct in de branding net wat feller blauw is als de zon er lekker op staat.

Het leuke van Nice is dat het meer is dan alleen maar een strandbestemming. Het is ook een gewone stad waar mensen wonen, studeren, werken en zich vermaken. Hierdoor heeft de stad veel meer te bieden dan een gemiddelde badplaats. Je kunt er uitstekend winkelen en er worden vrij veel evenementen georganiseerd. Daarnaast kun je hier uiteenlopende interessante musea bezoeken. Als je Nice bezoekt dan moet je er in de maanden juli en augustus wel rekening mee houden dat het da vaak aanzienlijk drukker is. Reserveren bij de populaire restaurants is dan eigenlijk een must en je zult vooral op het strand merken dat het gewoonweg een stuk drukker is dan tijdens andere maanden.Promenade des Anglais

De Promenade des Anglais is de kilometers lange boulevard die langs het strand van Nice ligt. Deze promenade is zeer geliefd bij toeristen en bij locals. Hier kun je heerlijk flaneren of vanaf een bankje genieten van het uitzicht op het strand en de zee. Een deel van de geasfalteerde Promenade des Anglais is ingericht als fietspad die helemaal doorloopt tot aan het in het westen gelegen vliegveld. In het oosten gaat de Promenade des Anglais over in de Quai des Etats-Unis. In het jaar 2016 kwam de Promenade des Anglais in negatieve zin in het nieuws vanwege de enorme terroristische aanslag die in opdracht van IS uitgevoerd is. Door met een vrachtwagen op het aanwezige publiek in te rijden zijn er 87 dodelijke slachtoffers en meer dan vierhonderd gewonden gevallen.Cimiez

Tegenwoordig is Cimiez een wijk binnen de stad Nice, maar vroeger was hier een Romeinse stad gevestigd die niet tot het toenmalige Nizza behoorde. Restanten van deze oude Romeinse nederzetting die bekend stond onder de naam Cemenelum zijn nog te zien in het hedendaagse Cimiez. Zo vind je hier de ruïne van een Romeins amfitheater. Dit archeologische pareltje is gratis te bewonderen. Ook staat er op de heuvel waar Cemenelum ooit bestaan heeft een archeologisch museum dat je tegen betaling kunt bezoeken. Met de dagpas voor de musea in Nice kun je gratis naar binnen. In het binnendeel van het museum kun je archeologische vondsten bewonderen. Ook wordt je wat kennis bijgebracht op het gebied van archeologie. Het grootste deel van het museum bevindt zich buiten. Hier kun je de restanten zien van het voormalige noordelijke badhuis. Je hebt meteen uitzicht op het Musée Matisse. Dit museum is helemaal gewijd aan het leven en de werken van de Franse kunstenaar Henri Matisse. Een derde bezienswaardigheid in Cimiez is het oude klooster met een fraaie kloosterkerk. Dit zestiende eeuwse klooster is niet altijd open. Let goed op de actuele openingstijden.

Port Lympia

De haven van Nice ligt aan de oostkant van de stad. Omdat deze rechthoekige haven bij de wijk Lympia ligt is de naam simpelweg Port Lympa. De haven heeft een multifunctionele functie. Zo vind je hier jachten in alle formaten, maar ook vissersbootjes en veerboten. Ook ligt er af en toe een cruiseboot in de haven van Nice. De haven stamt uit de achttiende eeuw en is in de loop der jaren wel wat van uiterlijk veranderd. Aan de haven liggen ook diverse restaurantjes en bars. Aan de westelijke kant van Port Lympia ligt de Marché aux Puces. Deze kleine vlooienmarkt is alle dagen van 10 tot 18 uur geopend, behalve op maandag.

Place Massena

Een van de mooiste pleinen van Nice is Place Massena. Opvallend is de grote oppervlakte in combinatie met de verschillende pasteltinten van de panden die aan Place Massena staan. Dwars over het plein loopt de tramlijn van Nice. Het plein mag gezien worden als het kloppend hart van het hedendaagse Nice. In noordelijke richting reis je van hieruit naar de winkelstraat Avenue Jean Médicin. Direct ten zuidoosten van Place Massena ligt de oude middeleeuwse binnenstad van Nice. Opvallend is het patroon dat op het wegdek van Place Massena aangebracht is.

Musea in Nice

Voor liefhebbers van musea is er in Nice volop keuze. En dankzij de goedkope dagkaarten en weekkaarten kun je ook nog eens goedkoop van de musea van Nice genieten. Bij het eerste museum dat je bezoekt geef je aan of je entree voor 1 of 7 dagen wilt. Vervolgens ontvang je een entreekaart waarmee je gedurende dezelfde dag of een hele week dertien musea in Nice kunt bezoeken. Het Musée National Marc Chagall doet niet mee met deze voordelige museumkaart. Daar moet je apart entree betalen. Het Matisse Museum doet wel mee. Andere aanraders zijn Villa Massena, het Musée des Beaux-Arts en het MAMAC waar alles om moderne en hedendaagse kunst draait.

Vieux Nice

De oude kern van Nice staat bekend onder de namen Vieux Nice of Vieille Ville (de Oude Stad). Dit is een prachtig gebied vol oude straatjes, leuke winkeltjes en pleinen met gezellige terrasjes. Er is geen plek in de stad waar de straten zo nauw zijn. Een redelijk deel van dit historische gebied is alleen al uit noodzaak autovrij. Simpelweg omdat auto’s er amper of niet kunnen rijden. Omdat de straten vrij nauw zijn en de gebouwen vrij hoog is er vrijwel altijd veel schaduw in Vieux Nice te vinden. Dat is wel net zo aangenaam op warme zomerse dagen. Dan vermijden veel mensen op het heetst van de dag liever de zon eventjes.

Het uiterlijk van Vieux Nice is sinds de achttiende eeuw eigenlijk amper veranderd. Dat is de grote charme van het oude centrum. Het levendigste deel is Cours Saleya. Hier vind een dagelijkse markt plaats. Op maandag is dat een hele leuke vlooienmarkt en de rest van de week kun je hier terecht voor groenten, fruit, bloemen en verschillende lokale lekkernijen.

De Russische kathedraal

Cathédrale Saint-Nicolas is één van de oudste Russisch-orthodoxe kerken in het westen van Europa en volgens meerdere bronnen ook het grootste Russisch-orthodoxe bouwwerk buiten Rusland. De kathedraal staat in de wijk St. Etienne, iets ten noordwesten van het centrale treinstation van Nice. De rijken Russen in Nice hebben de kerk laten bouwen aan het begin van de twintigste eeuw. De inspiratie voor het uiterlijk komt overduidelijk van de Basiliuskathedraal in Moskou. De kerk is dagelijks geopend vanaf 9:00 uur (in de winter een half uurtje later). Binnen de kathedraal mag je geen foto’s maken. Er gelden ook regels met betrekking tot de kleding. Zo ben je in badkleding niet welkom en wordt het ook niet op prijs gesteld als je een petje draagt.

Uitzicht op Nice

Centraal in Nice ligt een heuvel waarop jarenlang een kasteel heeft gestaan. Chateau de Nice heeft vanaf de elfde tot de achttiende eeuw dienstgedaan als verdedigingsfort. In die tijd heeft het kasteel meerdere keren onder vuur gelegen, vooral in 1543 en 1691. In 1705 veroverden de Fransen het kasteel en een jaar later werd het in opdracht van Louis XIV vernietigd. Wat overgebleven is zijn enkele ruïnes en een toren: La Tour Bellanda. Deze toren is tegenwoordig het belangrijkste uitzichtpunt van de stad. Van hieraf kun je genieten van een prachtig panoramisch uitzicht over de stad inclusief het oude centrum, de Promenade des Anglais en de zee. Voordat je boven bent moet je eerst wel meer dan driehonderd treden omhoog wandelen. Wie dat te pittig vindt die kan onderweg ook al genieten van een mooi uitzicht en pakweg halverwege weer omkeren. 

Bovenop de heuvel zijn de contouren van de citadel nog deels zichtbaar. Waar ooit het kasteel stond is nu een park aangelegd. Als je naar de oostelijke kant van de heuvel loopt dan heb je een uitzicht op de oostelijke kant van Nice. Vooral de haven van Nice, Port Lympia, is van hieraf goed zichtbaar.

Rue Massena

Als je in Nice op zoek gaat naar een gezellige straat om te gaan dineren of lunchen dan kom je al snel in de Rue Massena uit. Deze autovrije straat biedt een leuke mix aan winkels, bars en restaurants. Vooral in de zomermaanden is het hier erg levendig. Let wel goed op waar je gaat zitten, want zowel de prijzen als de kwaliteit lopen erg uiteen. Rue Massena begint op Place Massena en loopt in zuidwestelijke richting naar de Rue du Congres. Als je met de auto reist dan kun je in een viertal parkeergarages in de directe omgeving parkeren. Met de tram stap je uit op Place Massena om binnen een minuur naar Rue Massena te lopen.

Met het vliegtuig naar Nice

Wie een auto niet echt nodig heeft in Nice die kan vaak het beste met het vliegtuig reizen. Zeker als je alleen of met z’n tweeën reist is vliegen vaak goedkoper en zeker sneller dan wanneer je met de auto of trein zou reizen. De vluchtduur tussen Amsterdam of Eindhoven naar Nice bedraagt maar iets van anderhalf tot twee uur. Omdat het internationale vliegveld van Nice op slechts enkele kilometers van het centrum afligt ben je in ‘no time’ op je eindbestemming in Nice.

De meeste mensen gebruiken Transavia of KLM om van Nederland naar Nice te vliegen. Als je goedkope vliegtickets naar Nice wil boeken is het vaak wel een kwestie van op tijd boeken. Naarmate de vertrekdatum in de buurt komt gaan de prijzen bijna altijd omhoog. Zeker voor het zomerseizoen kan het veel schelen of je wel of niet op tijd geboekt hebt.