Toul: Oude vestingstad aan de Moezel

Toul is een kleinere wat onbekende stad in de regio Lotharingen. Met steden als Metz en Nancy in de buurt wordt dit prachtige vestingstadje vaak over het hoofd gezien. Dit is zonde want Toul is een schitterende stad en leent zich perfect voor een kort of een lang bezoek. Toul is een oude stad die ten tijden van de kelten al bestond. Indertijd stond de stad bekend onder de naam Leuci. In de dertiende eeuw werden de eerste stadsmuren om Toul gebouwd. Deze oude stadsmuren vormden in in de zeventiende eeuw de basis voor de stadsmuren die Vauban om de stad bouwde in opdracht van Lodewijk de XIV.
De bekendste bezienswaardigheid van Toul is de kathedraal Saint-Etienne. de huidige kathedraal staat op de plaats waar in de vierde eeuw al een kathedraal te vinden was. Deze werd gebouwd in opdracht van Sint Mansuy de eerste bisschop van Toul.



Kathedraal van Toul

De Kathedraal van Toul ook wel bekend als de kathedraal Saint-Etienne is waarschijnlijk het negende religieuze bouwwerk op deze plaats. De Eerste werd gebouwd in de vierde eeuw na Christus door Sint Mansuy de eerste Bisschop van Toul. De huidige kathedraal is gebouwd in de dertiende eeuw op resten van een oudere kerk uit de tiende eeuw. De bouw van de kerk heeft alles bij elkaar drie eeuwen geduurd. Er is natuurlijk niet continue aan de kerk gebouwd, door verschillende oorlogen en geldgebrek werd de bouw van de kathedraal meerdere malen uitgesteld. Als je in de kerk staat en je kijk goed dan kun je vrij gemakkelijk de verschillende bouwstijlen door de eeuwen heen goed zien. De verschillen zijn niet heel groot maar wel aanwezig. De gevel van de kathedraal is het meest indrukwekkende onderdeel van de kathedraal Saint-Etienne. Jammer genoeg zijn zo goed als alle beelden tijdens de beeldenstorm vernield.
Als je in de kathedraal bent dan moet je niet vergeten een kijkje te nemen in de kloostergang en de binnentuin. De waterspuwers in deze tuin hebben allemaal bijzondere vorm en verhaal.
kathedraalvantoul-2



Collégiale Saint-Gengoult

De tweede kerk van Toul is de gotische kapittelkerk Collégiale Saint-Gengoult. De kerk is gewijd aan Gangulfus een heilige en martelaar uit de achtste eeuw. De bouw van de kerk startte in de dertiende eeuw en werd voltooid in de vijftiende eeuw. In de zestiende eeuw werd er een kruisgang aan de kerk gebouwd. Deze werd in de gotische stijl gebouwd maar komt wel iets frivoler over dan dat je van deze stijl gewend bent. Jammer genoeg zijn veel details in de gang tijdens de beeldenstorm vernietigd. Als je door de kruisgang loop moet je even naar boven kijken hier zie je een reliëf van drie konijnen die samen drie oren delen. De kloostergang is in de maanden juli en augustus geopend voor het publiek. In de Collégiale Saint-Gengoult is een bijzondere deur te zien. De deur is in perspectief gebouwd, een komische noot van de architect.

Kunst in Toul

Als je één van de stadswandelingen in Toul aan het lopen bent dan valt het op dat de verschillende rotondes in de stad zijn versiert met bijzondere kunstwerken. Al deze kunstwerken zijn gemaakt van weggegooid ijzer. Ze stellen verschillende dieren en insecten voor. Als je goed naar de verschillende kunstwerken kijkt dan kun je goed de verschillende onderdelen zien waarvan de kunst is gemaakt. Zelf heb ik oude kroonluchter, blikjes, vorken expansievaten en nog veel meer oud ijzer ontdekt.

De Moezel

De Moezel is een rivier die door Frankrijk, Luxemburg en Duitsland loopt en mondt uiteindelijk uit in de Rijn. De Moezel ontspringt bij de Col de Bussang in de Vogezen en loopt via steden zoals Epinal, Toul en Metz uiteindelijk richting de Rijn. De rivier vormt enkele kilometers de grens tussen de Luxemburg en Duitsland.
De Moezel en de andere kanalen zijn altijd van groot belang geweest voor Toul. Deze zijn mede verantwoordelijk voor de economische groei die Toul vroeger heeft doorgemaakt.

Office du Tourisme Toul

Het Office du Tourisme van Toul is te vinden naast het Hotel de Ville van de stad en schuin naast de Kathedraal van Toul. Het Office du Tourisme van Toul is de plaats waar je de eerste stop in de stad die je moet maken. Je kunt hier alle informatie over de stad krijgen die je maar wilt. Standswandelingen verschillende fietsroutes en achtergrondinformatie over de verschillende bezienswaardigheden. De meeste medewerkers van het Office du Tourisme spreken redelijk Engels en als je geluk hebt dan wordt er vloeiend Nederlands gesproken. Het kantoor is te vinden aan de Place Charles de Gaulle nummer 1.

De Jachthaven van Toul

De Jachthaven van Toul is erg populair bij veel toeristen die vanuit Nederland, België of Duitsland naar Frankrijk varen via de Moezel. Via verschillende kanalen zoals de La Moselle Canalisée en het Ancien Canal de la Marne au Rhin en natuurlijk via de Moezel komen de verschillende boten naar Toul toe. Net buiten het historische centrum van Toul uitkijkend over de stadsmuren van ligt de jachthaven van Toul. De jachthaven is niet al te groot maar alle voorzieningen zijn aanwezig.

De stadsmuren van Vauban

Nadat het Franse legers in 1670 Lotharingen hebben veroverd moest de verdediging specialist van Lodewijk de XIV naar Toul komen. Het duurde echter nog zes jaar voordat Vauban uiteindelijk in Toul zou aankomen. Eenmaal in Toul ziet hij dat de oude middeleeuwse verdedigingswerken niet meer voldoen en er nieuwe moesten komen. In eerste instantie werd het strategisch belang van Toul onderschat en werden de oude verdedigingswerken alleen wat hersteld. Later werd toch besloten om de plannen van de Vauban toch uit te voeren en werd er een nieuwe ommuring met bastions, een gracht en verschillende stadspoorten gebouwd. De grachten van de ommuring van Toul worden gevoed met water uit de Moezel. Het zou tot 1722 voordat de ommuring van Toul klaar was. Tegenwoordig zijn de verdedigingswerken van Toul in zijn geheel gerestaureerd en in hun oorspronkelijke glorie te aanschouwen. Je kunt over en langs de ommuring van Toul een mooie stadswandeling maken.

Domaine de l’Ambroisie

In het achterland van de gemeenten Bruley en Lucey heeft het Domain Ambrosia ongeveer zeven hectare aan wijngaarden liggen. Het proeflokaal en de winkel van het domein is te vinden in Toul op enkele honderden meters van het historische centrum. In de winkel van Domaine de l’Ambroisie is het mogelijk om de vele verschillende wijnen die er gemaakt worden te proeven. Zo kun je goed bepalen welke wijnen je wel en niet mee terug naar Nederland wilt nemen. Ongeveer de hele opbrengst van het domein wordt verkocht in de winkel in Toul. Het is jammer genoeg niet mogelijk om de wijnen van Domaine de l’Ambroisie in Nederland te kopen. Naast wijnen worden er verschillende Eau-de-vie’s in het domein gemaakt. Een populaire is die met Maribelles de vrucht van de Lorraine.