Dijon: hoofdstad van de Bourgogne

Dijon is de grootste stad en de hoofdstad van de Franse regio Bourgogne-Franche-Comté. Het is van oudsher een van de belangrijkste steden van Frankrijk en het hertogdom Bourgogne. Al in de tijd van de Romeinen was er op deze plek een Gallo-Romeinse stad te vinden. De stad zou pas echt in bloei komen op het moment dat het in de elfde eeuw onderdeel gaat uitmaken van het Hertogdom Bourgondië. In deze periode was de nabijgelegen Abdij van Cluny, een van de machtigste plaatsen ter wereld. Onder het bewind van de hertogen van Bourgogne – die van Dijon het centrum van hun macht maakte – werd het een van de invloedrijkste steden van het huidige Frankrijk.
De stad staat wereldwijd natuurlijk bekend om zijn mosterd, maar wie Dijon bezoekt zal er al snel erachter komen dat de stad nog veel meer te bieden heeft. Het is de ideale plek voor een dagtripje tijdens je vakantie in Frankrijk of om te stoppen tijdens een reis verder naar het zuiden.Paleis van de Hertogen van Bourgogne

Het Paleis van de Hertogen van Bourgogne is zonder twijfel het mooiste en imponerendste gebouw van Dijon. Gelegen midden in het historische centrum, straalt het de grandeur uit, van een tijd die al ver achter ons ligt. Het waren beroemde machthebbers als Filips de Goede en Karel de Stoute die verantwoordelijk waren voor de bouw van dit enorme bouwwerk. Van het historische bouwwerk uit de vijftiende eeuw, is zo goed als niets meer bewaard gebleven. Het huidige paleis is gebouwd in de zeventiende eeuw en nu in gebruik als het Musée des Beaux Arts van Dijon. De toren van het paleis – het enige deel dat nog over is gebleven uit de dertiende eeuw – kan beklommen worden onder begeleiding van een gids.Jardin Darcy

De Jardin Darcy, is een van de mooiste parken in het historische centrum van Dijon. Het park, dat compleet omsloten is met een hek, ademt de sfeer uit zoals je die zou verwachten in een stad al Dijon. Overal zijn er groepjes jongeren te vinden die lekker in het park “hangen”. Bij de entree van het park staat een standbeeld van François Pompon, een van de bekendste kunstenaars uit de regio. Het park wordt gedomineerd door een grote waterpartij. Het hele park is aangelegd in de stijl neorenaissance. Op het hoger gelegen deel van park staat een monument met daarin de buste van Henri Darcy architect van dit park.

Musée Magnin

Een van de weinige musea in Dijon die niet in het bezit zijn van de gemeente is het Musée Magnin. Dit museum is gevestigd in het voormalige woonhuis van Maurice Magnin en zijn zus. Later werd het huis verbouwd, zodat de werken er tentoongesteld kon worden. De collectie bestaat uit de verzameling die Maurice Magnin samen met zijn zus heeft opgebouwd. De hele collectie is nu in een stichting ondergebracht. De collectie mag niet uitgebreid of uitgeleend worden. Hierdoor is de collectie van Musée Magnin, een goed voorbeeld van een privécollectie uit het begin van de vorige eeuw. De stijlkamers zijn smaakvol ingericht en de kunst is van een redelijk niveau.

Musée des Beaux Arts

Het Musée des Beaux Arts van Dijon, is het belangrijkste kunstmuseum van stad. Het museum is gevestigd in het voormalige Paleis van de Hertogen van Bourgogne. De collectie van het museum bestaat uit praalgraven, Egyptische kunst, kunst uit de renaissance, negentiende-eeuwse werken en moderne kunst. Tijdens een bezoek aan het museum, word je in vogelvlucht meegenomen, op een reis door de kunstgeschiedenis. De collectie van het museum is een goede dwarsdoorsneden van de belangrijkste kunststromingen in de geschiedenis. Van historische fajoemportretten uit het oude Egypte tot moderne meesters. Bijzonder in de collectie zijn de Praalgraven van Filips de Stoute, Jan zonder Vrees en Margaretha van Beieren. Deze praalgraven stonden oorspronkelijk in het klooster Charteuse de Champmol. Na de Franse revolutie, kwamen ze uiteindelijk terecht in het museum.

De collectie van het museum is zo groot en afwisselend, dat je er met gemak enkele uren kunt doorbrengen. Leuk bijkomstigheid is dat het museum gratis bezocht kan worden.

Musée Rude

In het voormalige transept van de Église Saint-Étienne, is nu het Musée Rude te vinden. Het is een klein museum, waar een tiental werken van François Rude te zien zijn. De kunstenaar is in Dijon geboren en heeft een groot deel van zijn leven in de stad doorgebracht. In het museum is een replica van zijn bekendste werk “La Marseillaise” te zien. Het origineel is te zien op de Arc de Triomph in Parijs. Het museum stelt niet heel veel voor, maar omdat je geen entree hoeft te betalen, is nodigt het uit om even een blik in het museum te werpen.

Dijonmosterd

Van alle mosterdsoorten is de Dijonmosterd, waarschijnlijk de allerbekendste. Deze mosterdsoort kenmerkt zich door zijn lichtgele kleur en zijn pittige scherpe smaak. In tegenstelling tot veel andere mosterdsoorten wordt er bij Dijonmosterd geen azijn aan de mosterd toegevoegd, maar het sap van onrijpe druiven. Dit zorgt voor de karakteristieke smaak van de mosterd. Dijonmosterd is geen beschermde benaming, wat betekent dat Dijonmosterd overal ter wereld gemaakt mag worden en nog steeds de naam Dijon mag dragen. Ondanks dit feit, zijn er in Dijon verschillende winkels te vinden waar je lokaal geproduceerde mosterd kunt kopen.

Art Nouveau

Liefhebbers van art nouveau en art deco, kunnen aan de randen van het centrum meerdere prachtige huizen vinden uit deze flamboyante periode. De meeste huizen uit deze periode zijn te vinden in de wijk Montchapet, maar ook op andere plaatsen in de stad zijn er bouwwerken te vinden. De mooiste art nouveauhuizen kom je tegen in de directe omgeving van het Hotel des Postes. Persoonlijke favoriet is het “Château de Dracula”, dat in de straat achter het postkantoor te vinden is. Dit bijzondere bouwwerk stamt uit 1908 en kenmerkt zich door de golfende lijnen die over de gevel lopen.

Porte Guillaume

De Porte Guillaume in Dijon is een stadspoort, die gebouwd is in de achttiende eeuw. Hij is gebouwd ter vervanging van een andere stadspoort, die onderdeel uitmaakte van de stadsmuren van Dijon. Nadat de stadsmuren van Dijon in de negentiende werden afgebroken bleef de Porte Guillaume staan en kreeg hij een symbolische functie.

La Chouette

Een leuke manier om Dijon te leren kennen is tijdens de wandeling “La Chouette”. Deze wandeling neemt je mee langs de bekendste en minder bekende bezienswaardigheden van Dijon. De ongeveer zes kilometer lange route, neemt je mee langs kerken, musea en parken. De wegwijzer op de grond, zijn vrij gemakkelijk te volgen en bij elke bezienswaardigheid is een plaquette op de grond te vinden. Geen zin om tijdens je wandeling de weg te moeten zoeken, dan kun je er ook voor kiezen om de app die bij de route hoort te downloaden. We hebben zelf de route door de stad gelopen en waren erg enthousiast. Een verslag van deze dag in Dijon lees je hier.

Église Notre-Dame de Dijon

De Église Notre-Dame is een prachtige dertiende-eeuwse kerk in het historische centrum van de stad. De prachtige gevel van de kerk, opgesierd met tientallen waterspuwers, is ongebruikelijk voor een Frans gotische kerk. Oorspronkelijk zouden boven op de gevel nog twee toren gebouwd worden, maar deze zijn er nooit gekomen. Op een van deze punten is nu wel een kleine toren te zien met daarop de klokkenluiders van de Notre-Dame. Deze Jacquemart slaat ieder uur de klok, zijn vrouw en kinderen zorgen ervoor dat ieder kwartier de klok geluid wordt.

De binnenzijde van de Église Notre-Dame de Dijon kenmerkt zich door de grote glas-in-loodramen die de kerk prachtig verlichten. Aan de zijkant van de kerk is een klein uiltje te zien in de gevel. Het aanraken van deze uil zou geluk brengen. Naar dit uiltje is de wandeling “La Chouette” vernoemd.

Overnachten in Dijon

Tijdens een stedenbezoek aan Dijon is het wel zo lekker om aan het einde van de dag, lekker een hotelkamer binnen te stappen. Er zijn in Dijon behoorlijk wat leuke hotels te vinden voor ieder budget. Wil je precies weten in welke wijk je het beste een B&B of een hotel kunt reserveren, neem dan een kijkje op Waar overnachten in Dijon.

Hier lees je de beste hoteltips voor een verblijf in Dijon.

Kathedraal van Dijon

De Cathédrale Saint-Benígne de Dijon, beter bekend als de kathedraal van Dijon is een gotische kathedraal in het centrum van Dijon. De huidige kathedraal stamt uit de dertiende eeuw, maar al aan het begin van de zesde eeuw, was er op deze plaats een geloofsgebouw te vinden. Deze abdij werd in de negende eeuw vervangen door een klooster met een basiliek. Met de opkomst van de Abdij van Cluny, kreeg de kathedraal van Dijon een steeds belangrijk wordende functie en werd hij meerdere malen vergroot en aangepast. In de kelder van de huidige kathedraal is de “rotonde” uit deze periode nog steeds te zien. Nu is de kathedraal van Dijon, een belangrijke bezienswaardigheid. Vooral de grote glas-in-loodramen geven de kathedraal een prachtige uitstraling. Op dagen dat het licht via deze ramen binnenkomt, is de kathedraal een oase van kleur.

Archeologisch Museum van Dijon

Net zoals in de meeste musea in Dijon kan het Archeologisch Museum gratis bezocht worden. Het museum heeft een mooie collectie met artefacten die in de loop van de eeuwen in Dijon en omgeving gevonden zijn. Daartussen zitten behoorlijk wat gebruiksvoorwerpen die stammen uit de tijd van de Romeinen. De collectie van het museum is verdeeld over drie verdiepingen, die allemaal hun eigen thema hebben. In de kelder zijn voornamelijk Romeinse kunstwerken, grafzerken en andere archeologische vondsten te zien. Op de eerste verdieping, zien we de oude verblijven van de monniken, die nu gevuld is met de resten van het klooster Charteuse de Champmol. Op de bovenste verdieping, zijn wapens, juwelen en andere gebruiksvoorwerpen te zien.

Place de la Libération

Het mooiste plein van Dijon is zonder twijfel het Place de la Libération, een plein dat tot 1792 de naam Place Royale droeg. Dit plein vormt het hart van het historische van Dijon. Het plein werd ooit gebouwd in een halve cirkel rondom een bronzen ruiterstandbeeld van Lodewijk de Veertiende. Na de Franse revolutie werd dit standbeeld vernietigd en verloor de vorm van het plein zijn doel. Nu zijn er voornamelijk terrassen op het plein te vinden die uitkijken op het Paleis van de Hertogen van Bourgogne, waar nu het Musée des Beaux Arts is gevestigd. Op het grote centrale deel van het plein, zijn tijdens de laatste herindeling kleine fonteinen geplaatst, die op warme dagen vooral de kinderen wat verkoeling geven.

Église Saint-Michel

De Église Saint-Michel is een prachtige architectonische kerk in het historische centrum van Dijon. Bijzonder aan de Église Saint-Michel is dat de gevel in de gotische en de renaissancestijl is gebouwd. Hierdoor heeft de façade van de kerk een eclectische uitstraling. Dit gevoel wordt versterk door de grote van de gevel. De huidige kerk is gebouwd in de vijftiende eeuw op e restanten van twee veel oudere kerken, waarvan de oudste al in de negende eeuw op deze plek was te vinden. In de kerk liggen de relieken van Elisabeth van de Drie-eenheid. Het interieur van de kerk wordt prachtig verlicht door de gebrandschilderde ramen. Tegen sommige muren zijn nog restanten te zien van de zestiende-eeuwse fresco’s.

Winkelen in Dijon

Het historische centrum van Dijon is gevuld met leuke en unieke winkeltjes. De belangrijkste winkelstraat van de stad is de Rue de la Liberté, maar ook in de zijstraten van deze beroemde winkelstraat zijn veel leuke winkels en boetieks te vinden. Is het weer wat slechter, dan kun je naar het overdekte winkelcentrum Galeries Lafayette. Culinair shoppen de je er in de Halles de Dijon. Aan de rand van de stad ligt het grote overdekte shoppingcentrum Toison d’Or.