Charleville-Mézières: prachtige dubbelstad in Frankrijk

Charleville-Mézières is een kleine stad in het noordelijke deel van Frankrijk niet ver van de grens met België in de Franse Ardennen. Zoals de naam al doet vermoeden bestaat de stad uit twee delen. De twee steden werden in 1966 samengevoegd waarna de gemeente Chaleville-Mézières ontstond. Enkele andere kleine kernen werden tegelijkertijd bij de gemeente gevoegd. De voormalige stad Mézières is de oudste van de twee. Deze stad werd ten tijde van de Romeinen al bewoond terwijl Charleville pas in de zeventiende eeuw is gesticht. Als je door de plaatsen heenloopt dan zou je zeggen dat het andersom was. Charleville heeft een veel ouder centrum dan Mézières. Vooral de Place Ducale wat het centrum van Charleville vormt is hier een goed voorbeeld van. De rede dat er van de originele schoonheid van Mézieres niet veel bewaard is gebleven is dat de stad tijdens de Eerste Wereldoorlog zwaar is getroffen door een aantal bomaanslagen.
De beroemdste inwoner van de stad is de dichter Arthur Rimbaud. Deze bijzondere dichter is nog op veel plaatsen in de stad terug te vinden.Hôtel de Ville Miezeres

Het stadhuis van Mézières stamt uit de zeventiende eeuw. Tijdens de Eerste wereldoorlog werd een groot deel van Mézières verwoest door meerdere zware bomaanslagen. Het stadhuis werd hier niet bij gespaard. De reconstructie van het gebouw startte enkele jaren na de oorlog. In 1933 werd het vernieuwde gebouw geopend en in gebruik genomen. Het stadhuis van Mézières is door de gemeentelijke samenvoeging van Mézières en Charleville één van de twee stadhuizen in de gemeente. Het stadhuis op de Place Ducale wordt voornamelijk gebruikt voor officiële gelegenheden in het stadhuis van Mézières zijn enkele gemeentelijke diensten gevestigd. Bijzonder is dat het prachtige gebouw niet op de beschermd erfgoedlijst van Frankrijk is terug te vinden.Notre dame d’Espérance

De Notre-Dame-d’Espérance Charleville-Mezieres is een oude kerk in het historische centrum van het stadje Mézières. De bouw van de kerk startte aan het einde van de vijftiende eeuw maar het zo nog tot de zeventiende eeuw duren voordat hij voltooid zou worden. De naam van de kerk “Onze lieve Vrouw van de hoop” dank het aan een beeld van een zwarte Maria dat in naburige kapel werd vereerd. Voordat er op deze plaats de huidige basiliek werd gebouwd hebben er meerdere kerken en kapellen op deze plaats gestaan. Een deel van de huidige basiliek is verwoest tijdens bomaanslagen in de Eerste Wereldoorlog. Al het originele glas-in-lood heeft het niet overleeft. Het originele glas-in-lood werd beschreven in één van de boeken van Victor Hugo. De huidige ramen stammen uit de jaren zestig van de vorige eeuw en zijn gemaakt door René Dürrbach. Deze kunstenaar noemde de gebrandschilderde ramen van de Notre-Dame-d’Espérance zijn grootste werk.

Musée de la Ardenne

Het Musée de la Ardenne of het museum van de Ardennen opende in 1994 op 20 oktober voor het eerst zijn deuren in Charleville-Mézières. Deze datum is niet toevallig het is namelijk de geboortedag van de dichter Arthur Rimbaud. Het museum bevindt zich op één van de hoeken van het Place Ducale.
Het museum is opgedeeld in meerdere verdiepingen. Iedere verdieping van het museum heeft een apart karakter. In de kelder zijn verschillende voorwerpen te vinden die tijdens opgravingen zijn gevonden. Je komt er verschillende oude potten tegen maar ook verschillende sieraden en oude botten.
museeardenne
Op de eerste verdieping zijn er voornamelijk objecten uit de Gallische en Gallo-Romeinse periode te zien. Op de tweede etage is een deel van het museum ingericht voor de marionettenkunst. Poppen uit verschillende landen en periodes staan er tentoongesteld. Verder is er nog een deel van het museum gewijd aan de geschiedenis van de stad Charleville-Mézières. De bovenste etages worden gebruikt voor tijdelijke exposities.

Place Ducale

Het Place Ducale is het belangrijkste plein van Charleville-Mézières. Het plein stamt uit het begin van de zeventiende eeuw. Het was Carlo I Gonzaga die opdracht gaf voor de bouw voor het Place Ducale en daarmee het startschot gaf voor stichten van het stadje Charleville. De stad werd logischerwijs vernoemd naar zijn stichter.
placeducale-2
Het Place Ducale is een kopie van het Place des Voges in Parijs. Rondom het plein zijn tal van prachtige zeventiende-eeuwse huizen te vinden met daaronder arcade bogen. Deze bogen zorgen ervoor dat het plein een bijzondere uitstraling heeft. De typische renaissancestijl die erg populair was in deze periode is duidelijk te herkenbaar terug te vinden op het plein.
Het Place Ducal is nog steeds het kloppende hart van de stad Charleville. Op het plein zijn verschillende horecagelegenheden te vinden en het maison du tourisme. Midden op het plein staat een mooie oude fontein en een ouderwetse draaimolen. Als je via een van de hoeken het plein verlaat kom je uit bij het prachtige musée de la Ardenne. Het Place Ducal is een beschermd Frans erfgoed.

Arthur Rimbaud

De dichter Arthur Rimbaud is zonder twijfel de beroemdste inwoner van Charleville-Mézières. Hij werd er op 20 oktober 1854 geboren in een gezin met vijf kinderen. Hij bleek al vroeg erg intelligent te zijn en publiceerde zijn eerste gedicht toen hij op de middelbare school zat. Door de oorlog tussen Frankrijk en de Pruisen vlucht Rimbaud naar Parijs. Eenmaal in Parijs aangekomen kwam hij in aanraking met de symbolisten. In deze periode is het beroemde schilderij “ Un coin de table” van Heri Fantin-Latour geschilderd. Op het schilderij is Rimbaud samen met andere onaangepaste dichters afgebeeld. Een van de mensen op het schilderij is Paul Verlaine met wie Rimbaud een homoseksuele relatie had. Later vertrekken deze twee voor een reis door België en Engeland. De relatie zal uiteindelijk eindigen met een schietincident en een gevangenisstraf. Na de relatie zal Rimbaud geen literatuur meer schrijven. Hij zwerft nog wat over de wereld om vervolgens in 1891 terug te keren in Frankrijk en enkele maanden later te sterven aan een infectie. De beroemdste bundels die Rimbaud heeft uitgegeven zijn Une saison en enfer en Illuminations. Beroemde iconen uit de popcultuur zoals Jim Morrison en Bob Dylan hebben zich laten inspireren door Arthur Rimbaud.

Internationale Marionettenfestival

Het internationale marionettenfestival dat om het jaar georganiseerd wordt in Charleville-Mézières is het grootste marionettenfestival ter wereld. Iedere editie komen er ongeveer negentig tot honderd groepen naar de stad toe die samen meer dan honderd verschillende voorstellingen door de stad verzorgen. Het festival wordt al sinds de jaren zestig van de vorige eeuw in de stad gehouden. Het is niet voor niets dat Charleville-Mézières ook wel de marionettenstad genoemd wordt. De officiële benaming van het festival is “Festival Mondial des Theatres de Marionettes”.
Het festival wordt om de twee jaar op de oneven jaartallen gehouden ergens in september. Wie het festival meerdere dagen wil bezoeken zal op tijd een kamer of huisje moeten reserveren aangezien de populariteit van het festival iedere editie toeneemt.

Grand Marionista

De “Grand Marionista” is de marionettenklok die bij het marionetteninstituut van de stad hoort. De klok laat iedere dag tussen 10:00 en 21:00 een deel van de legende van de Vier heemskinderen zien. In totaal bestaat de legende uit twaalf verschillende stukken. Wie het complete verhaal achter elkaar wil zien moet op zaterdagavond een kijkje komen nemen bij de klok. Om 21:15 begint de voorstelling waarbij alle verschillende achter elkaar getoond worden.

Hotel Le Dormeur du Val

Een bijzonder hotel in Charleville-Mézières is het “Le Dormeur du Val” Hotel. Dit prachtige designhotel heeft zeventien kamers die allemaal een andere uitstraling en inrichting hebben. Met de ruimte in de kamers is er bijzonder goed omgesprongen waardoor er een heel ruimtelijk gevoel is gecreëerd. Ook de verschillende openbare ruimtes van het hotel zijn bijzonder vormgegeven. Zo hangt er in de lobby van het hotel een grote vliegtuigpropeller aan het plafond. Voor mij was de bijzondere creatief vormgegeven bibliotheek van het hotel, één van de leukste onderdelen van het hotel.
dormeurduval
Het hotel bevindt zich op een steenworp afstand van het station van Charleville-Mézières niet al te ver lopen van het historische centrum. Voor de deur is een groot parkeerterrein.

Vestingwerken

De vestingwerken van het voormalige stadje Mézieres zijn op veel plaatsen nog bijna volledig in tact. Enkele van de oude torens zoals Tour du Roy, de Tour Milart, de Porte de Bourgogne en de bekendere Koningstoren kunnen nog steeds bewonderd worden. Een groot deel van de tussenliggende muren zijn ondanks de zware bomaanslagen tijdens de Eerste Wereldoorlog nog steeds aanwezig. De vestingwerken van Mézières volgen voor een deel de loop van de Maas.

Station van Charleville

Het station van Charleville-Mézières is een middelgroot station dat aan de lijn Charleville-Mézières – Hirson en de lijn Soissons – Givet ligt. Het station opende in 1858 voor het eerst zijn deuren het was indertijd onderdeel van de la Compagnie des chemins de fer des Ardennes. Tegenwoordig vervult het station een regionale functie. Jaarlijks maken ongeveer 25.000 mensen gebruik van het station.
Vanuit Charleville-Mézières kun je vrij gemakkelijk doorreizen naar Reims, Lille en Parijs.

Musée Rimbaud

Het Rimbaud museum is te vinden in een voormalige watermolen aan de oever van de Maas. Het museum is in zijn geheel gewijd aan de dichter Arthur Rimbaud die geboren is in Charleville-Mézières. Deze beroemde Franse dichter groeide op in de straat waar het museum staat. De straat is tegenwoordig vernoemd naar de dichter. Iets verderop staat het voormalige woonhuis van de dichter. In dit huis is tegenwoordig het Maison des Ailleurs gevestigd. Hier krijg je een impressie over de reizen die de dichter maakte.
Museum Rimbaud is een klein museum waar je een aantal gebruiksvoorwerpen van Rimbaud tegenkomt. Verder hangen er enkele kunstwerken waar de dichter op te zien is. Natuurlijk zijn er ook enkele manuscripten en andere originele werken van Artur Rimbaud te vinden. In de museumwinkel is een groot deel van het oeuvre van Arthur Rimbaud te koop.

De Maas

De Maas loopt dwars door Charleville-Mézières. Deze rivier ontspringt bij Pouilly-en-Bassigny op het Plateau van Langres. Voordat de Maas bij Charleville-Mézières aankomt stroomt hij eerst nog langs de Franse plaatsen Verdun en Sedan om vervolgens via het Plaatsje Givet de grens met België over te steken. Uiteindelijk stroomt de Maas via België naar Nederland. In totaal stroomt de Maas 4 maal door Charleville-Mézières.
De Maas heeft er altijd voor gezorgd dat Charleville-Mézières een welvarende stad is geweest. Tegenwoordig wordt de Maas nog voornamelijk gebruikt voor de recreatie. Zo kun je er heerlijk op kanoën of kajakken en vertrekken er in de zomermaanden met regelmaat rondvaartboten.