Hollandse Wijk

Sta er niet van te kijken als je je in het centrum van Potsdam ineens in een Nederlandse stad waant. Grote kans dat je dan het Holländisches Viertel ontdekt hebt. Deze Hollandse wijk is één van de mooiste plekjes van Potsdam. Rode bakstenen huizen met typisch Hollandse gevels zijn nu vooral de vestigingsplaats van leuke winkeltjes waar je heerlijk rond kunt snuffelen, aangevuld met wat horeca. Dit zijn de straten waar je vooral leuke kleinschalige winkels aantreft in plaats van de grote ketens die elders in de stad gevestigd zijn.

Dat een stuk van Potsdam er zo Nederlands uitziet is geen toeval. In het begin van de achttiende eeuw kwamen er aardig wat Hollandse werklui richting Potsdam om daar hun geld te verdienen. Om de arbeiders zich beter thuis te laten voelen liet Frederik Willem I een Hollandse wijk bouwen.

Het ontwerp is van de hand van Jan Bouman, een van oorsprong Amsterdamse architect die ook verantwoordelijk is voor het ontwerp van het oude raadhuis van Potsdam.

Tags bij dit artikel:


Potsdam

Dit artikel is onderdeel van een pagina over Potsdam op steden.net, waar je veel informatie en tips kunt vinden over Potsdam.
> Potsdam tips en informatie


Alles over Potsdam