Sint-Janskerk

De Sint-Janskerk van Gouda is één van de meest bijzondere gebouwen van Gouda. Samen met het Stadhuis van Gouda behoort de Sint-Janskerk tot de grootste trekpleisters van de stad. De kerk staat in de top 100 van Nederlandse UNESCO-monumenten. Hoe oud de Sint-Janskerk precies is valt moeilijk te zeggen aangezien de gehele historie van de kerk tijdens een brand verloren is gegaan. Wel is bekend dat de kerk er aan het eind van de dertiende eeuw al stond. In de loop der eeuwen is de kerk meerdere malen uitgebreid, gerestaureerd en verfraaid. Tijdens de Reformatie werd de Sint-Janskerk van een rooms-katholieke kerk omgebouwd tot een kerk die geschikt was voor de Nederlands-hervormde Gemeente. Een aantal van de kustwerken die voor deze periode in de kerk stonden zijn nu te zien in Museum Gouda.
De kerk is beroemd om zijn prachtige gebrandschilderde ramen die beter bekend staan als de Goudse Glazen. Een groot deel van deze glas-in-loodramen stammen uit de zestiende eeuw. De Goudse Glazen zijn van ongekende schoonheid en kwaliteit. Veel van de ramen zijn nog steeds de originele staat en die ramen die door de eeuwen heen zijn vervangen zijn gemaakt naar tekeningen van het origineel. Deze originele tekeningen zijn nog steeds aanwezig in de kerk. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn de ramen uit de kerk gehaald en naar een veilige plek gebracht. De kerk kan dagelijks bezocht worden behalve op zondagen en religieuze feestdagen. Hiervoor dien je wel entree te betalen.

Tags bij dit artikel: , ,


Gouda

Dit artikel is onderdeel van een pagina over Gouda op steden.net, waar je veel informatie en tips kunt vinden over Gouda.
> Gouda tips en informatie


Alles over Gouda